Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav svima, upadam sa dva pitanja.
Imam od početka ljeta klimu inverter 18ku koju sam kupio zbog hlađenja ali planiram dogrijavati stan sa njom zbog nenormalnih cijena peleta (pa ću kombinovati klimu i pelet na minimumu).
Klima fino radi ali kada je hladnije na samom početku vanjska jedinica malčice bruji. Skoro sam naletio na ove gumene amortizere koji idu izmedju vanjske jedinice i nosača pa bi ih volio staviti pa me zanimaju 2 stvari:
-1) smije li se vanjska jedinica uopšte pomjerati (zbog ovog svežnja cijevi tj bakarne cijevi) jer bih morao otpustiti sve vijke pa npr nageti jednu stranu da ubacim ove amortizere (visina oko 1.5 cm) pa onda to ponoviti sa drugom stranom... ili se vanjska jedinica ne smije pomjerati nakon stavljanja...?
-2) pretpostavljam da im je to namjena ali koliko su čvrsti ovi amortizeri ? Šta se nalazi u unutrašnjosti, da li samo guma, jer sam gledao neke snimke gdje ih savijaju i djeluje mi baš kao da je samo guma pa se pitam može li ta guma vremenom oslabiti, pući od vibracija i pa vanjska jedinica bleši sa nosača i sve ode u pm ili umišljam :) ?

amortizeri (moji su m5): https://5.imimg.com/data5/OS/WF/FG/...-damper-for-air-compressors-pump--500x500.jpg
Ja stavljao neki dan,prvo jednu stranu pa drugu. Stavljao obicne gume s motora od rashladne vitrine i nisu mi pomogle,uspio sam naci bas original za klimu pa cu vidjeti oce li one pomoci

Postovani poznavaoci klima uredjaja, molim za pomoc, pretpostavicete, oko odabira inverter klima. Jedna klima bi isla u bebinu sobu na spratu (15ak kvadrata) i jedna u dnevnu sa kojom je spojena trpezarija i kuhinja, sve je jedna veca prostorija (nesto manje od 40 kvadrata). Budzet je do nekih 65000, eventualno 70000 za dnevnu ako bas tih par hiljada bude predstavljalo opravdanu razliku u kvalitetu. Kuca je u pitanju, izolacija je solidna, sendvic zidovi, staklena vuna, kuca izgradjena 1990., PVC stolarija. Ovog leta, klima je bila potrebna tek na temperaturama preko 35 stepeni. Ispod 35 stepeni, zaista jako prijatno u kuci, u dnevnoj nikada nismo ni imali klimu. Sada bih je uzeo prvenstveno zbog dogrevanja/grejanja, i zbog jedna prezivljenih dana sa 45 stepeni ovog leta. Ako je potrebno jos nesto od invormacija, rado cu dodati. Klima bi se koristila uglavnom za dogrevanje, a ako bude bila blaza zima, sto da ne i za grejanje. Imam centralno grejanje na gas, pa moze recimo da radi na gas preko dana, a uvece kad je jeftina struja da radi klima.
Neke od modela koje sam gledao i za koje sam dobio preporuke su sledeci:
1. Midea AG-12NXD1-WIK (Negde pise i AG-12NXD1-1, a pretpostavljam da se radi o istoj klimi) 61000din,
2. Hisense expert smart 18k 70000din,
3. Hisense energy pro plus 12k 72000din
4. Midea Breezeless 12k 70000 din.
5. Gree comfort muse evo 12k 71500 din.
6. Gree pular eko plus 60000 din.
7. Neka fujitsu,
8. Fox iva5 12k za deciju sobu 39000

Skice dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom je u prilogu. Napomena: ovo gde pise prostor za klimu 1 i 2, to se dvoumim gde bih je okacio, ali verovatno prostor 1.

Prilozi

• viber_image_2022-10-13_20-39-53-610.jpg
    viber_image_2022-10-13_20-39-53-610.jpg
    183.1 KB · Pregleda: 46
Za trpezariji i kuhinju Fujitsu LMCA12 košta oko 69k.Mesto broj 1 za klimu je dobro znači duva po dužini prostorije prema kuhinji.Za dečiju sobu neka ostane kako si zamislio Vox iva5.

Hvala @proleter na preporuci. Da li bi mogao malo detaljnije da kazes zbog cega ta klima, a ne, recimo midea koju sam naveo? Da li je fujitsu ekonomicnija, manje trosi? Da li ove oznake za ekonomicnost nesto znace uopste? Jer ova midea je serifikovana sa A++ za grejanje a fujitsu sa A+, zatim i scop standard za mideu je 4.6, a fujitsu 4.0, sto bi (na papiru) trebalo da znaci da je efikasnija, tj. da bolje iskoriscava energiju, zatim ima i neki noviji tip gasa. Po svim tim karakteristikama bi midea na papiru trebala da bude bolja, ali kao sto rekoh, to je na papiru. Ali, kako uopste klima moze da dobije sve te razne bolje sertifikate, a da bude losija od klime sa losijim sertifikatima? Pretpostavljam da nezavisne kompanije testiraju i sertifikuju... Ja kao totalna neznalica sto se tice klima mogu samo da uporedjujem raznorazne brojke sa papira, a nakon sto si mi ti preporucio ovu Fujitsu, shvatam da te brojke znace mnogo manje nego sto sam mislio.

Fujitsu važi za malo boljeg proizvođača klima od Midee, mada to ne mora da znači, ali u proseku Japanci su bolji izbor od Kineza što se tiče finalnog proizvoda (Japanci su i skuplji).
LMCA je najproverenija (bar ovde na forumu) od tih ponuđenih klima i trebala bi najmanje problema eventualnih da ima. Ima i boljih proizvođača od Fujitsu-a (Daikin, Toshiba, Mitsubishi) ali njihovi modeli su dobro postavljeni u odnosu cena/kvalitet/proverenost posebno u delu grejanja, otuda ima dosta preporuka za iste klime na forumu. Ja imam fujitsu LUCA i nisam se pokajao, prilično dobra klima bez glavobolja koja radi to što treba. Te midea WiK klime su se relativno skoro pojavile i izgleda da su se dobro pokazale, ove druge i ne baš osim Vox Iva 5 koja je najbolja jeftina inverter klima, mada su i nju hardverski promenili pa treba videti da li su nove u rangu starih koje su bile dobre.

Što se tiče odgovora na tvoje pitanje o ekonomičnosti, tu sertifikat ima najmanje povezanosti sa realnošću, u praksi su nove R32 klime malko štedljivije od r410a, ali sve to samo pod uslovom da su softverski dobro kalibrisane i da tačno gađaju temperaturu, ne pregrevaju mnogo prostoriju (kao npr Gree Muse) mada i tu su u pitanju finese, dobre inverter klime troše jako slično struje jer ustvari ne troše klime, već prostor i njegovi toplotni gubici. Dakle sertifikat je od slabe vajde osim za neinformisane.

27kv direktno plus hodnik, kupatilo (zajedno 6kv) i spavaća soba (7kv). Kada padnu temp u minus kupatilo i s soba se dogrevaju do željene temperature jer toplota slabo probija kroz vrata.
Ok, meni treba za 22m2 lokala, u prilogu slika kako izgleda. Okolo su sve unutrasnji zidovi, prednja strana vecinom u alu stolariji i obicnom staklu.

Prilozi

• C3209C84-83C6-4C57-8364-E68706E0C758.jpeg
    C3209C84-83C6-4C57-8364-E68706E0C758.jpeg
    42.2 KB · Pregleda: 27
Ljudi interesuje me vase misljenje u vezi dva modela.

Midea Inverter Breezeless MSFAAU-12HRFN8.WI-FI (u specifikaciji pise wifi ready, znaci nema ipak wifi, al ima mogucnosti da se montira?)

Midea Inverter AG-12NXD1.WIK (Ova koliko vidim ima wifi)

Koju preporučujete? :)

U sustini kupio bih pre svega radi grejanja, za hlađenje nema potrebe jer u kući nikada nije toliko vruće leti. Kačio sam nedavno post o rasporedu prostorija. Za početak bih uzeo jednu 12-icu za dnevnu sobu (20m2) iz koje se nastavlja kuhinja, a onda kasnije jos jednu, budući da je u pitanju nekih 50-60 kvadrata na celom spratu.

Ако може као лаику у овој области мала помоћ око мерења потрошње.Наиме у дневној соби имам Hisense QE35XV0EG инвертер 12 климу а у предсобљу Favorit инвертер такође 12 климу.Hisense је стар неких годину и нешто дана док је Favorit стар неких можда 3 године.Са обе климе сам задовољан мада по мени Favorit има бољу модулацију, бољу културу рада и мање троши додуше субјективни осећај ми каже да боље и хлади и греје док Hisense дефинитивно има већи проток ваздуха сликовито на највећој брзини вентилатора одува све по соби.На обе климе су уређаји за мерење потрошње Prosto PM002.Може ли неко укратко да ми објасни како обе климе најбоље да подесим за грејање и како да подесим Prosto да ми мери потрошњу струје?Знам да требају неки параметри да се унесу у сам уређај типа цене струје али није ми до сад то успевало.Може и на пп.

Imam još jedno (mozda glupo) pitanje. Koliko ste najduže dana ostavljali vaše inverere da rade bez gašenja ? Nisam se ranije grijao na klimu a kažu da je u velikim hladnoćama bolje ostaviti da radi 24/7 nego je gasiti po noći i paliti po danu, a nisam navikao da mi nešto radi tipa 2-3 mjeseca bez gašenja...

Ljudi interesuje me vase misljenje u vezi dva modela.

Midea Inverter Breezeless MSFAAU-12HRFN8.WI-FI (u specifikaciji pise wifi ready, znaci nema ipak wifi, al ima mogucnosti da se montira?)

Midea Inverter AG-12NXD1.WIK (Ova koliko vidim ima wifi)

Koju preporučujete? :)

U sustini kupio bih pre svega radi grejanja, za hlađenje nema potrebe jer u kući nikada nije toliko vruće leti. Kačio sam nedavno post o rasporedu prostorija. Za početak bih uzeo jednu 12-icu za dnevnu sobu (20m2) iz koje se nastavlja kuhinja, a onda kasnije jos jednu, budući da je u pitanju nekih 50-60 kvadrata na celom spratu.
Koliko sam pohvatao citajuci razne forume, mislim da je midea breezeless prvenstveno napravljena za rashladjivanje, jer moze da se podesi da duva sa strana, umesto direkt u glavu. To ne znaci da losije greje od druge midee, vec je verovatno to ono sto joj dize cenu.

Imam još jedno (mozda glupo) pitanje. Koliko ste najduže dana ostavljali vaše inverere da rade bez gašenja ? Nisam se ranije grijao na klimu a kažu da je u velikim hladnoćama bolje ostaviti da radi 24/7 nego je gasiti po noći i paliti po danu, a nisam navikao da mi nešto radi tipa 2-3 mjeseca bez gašenja...
Radi mesec-dva pa iskljucim da ocistim filtere.

Koliko sam pohvatao citajuci razne forume, mislim da je midea breezeless prvenstveno napravljena za rashladjivanje, jer moze da se podesi da duva sa strana, umesto direkt u glavu. To ne znaci da losije greje od druge midee, vec je verovatno to ono sto joj dize cenu.
E to sam i ja negde pročitao. Jeste skuplja za 10k, a hlađenje mi je potpuno nebitno.

Postovani poznavaoci klima uredjaja, molim za pomoc, pretpostavicete, oko odabira inverter klima. Jedna klima bi isla u bebinu sobu na spratu (15ak kvadrata) i jedna u dnevnu sa kojom je spojena trpezarija i kuhinja, sve je jedna veca prostorija (nesto manje od 40 kvadrata). Budzet je do nekih 65000, eventualno 70000 za dnevnu ako bas tih par hiljada bude predstavljalo opravdanu razliku u kvalitetu. Kuca je u pitanju, izolacija je solidna, sendvic zidovi, staklena vuna, kuca izgradjena 1990., PVC stolarija. Ovog leta, klima je bila potrebna tek na temperaturama preko 35 stepeni. Ispod 35 stepeni, zaista jako prijatno u kuci, u dnevnoj nikada nismo ni imali klimu. Sada bih je uzeo prvenstveno zbog dogrevanja/grejanja, i zbog jedna prezivljenih dana sa 45 stepeni ovog leta. Ako je potrebno jos nesto od invormacija, rado cu dodati. Klima bi se koristila uglavnom za dogrevanje, a ako bude bila blaza zima, sto da ne i za grejanje. Imam centralno grejanje na gas, pa moze recimo da radi na gas preko dana, a uvece kad je jeftina struja da radi klima.
Neke od modela koje sam gledao i za koje sam dobio preporuke su sledeci:
1. Midea AG-12NXD1-WIK (Negde pise i AG-12NXD1-1, a pretpostavljam da se radi o istoj klimi) 61000din,
2. Hisense expert smart 18k 70000din,
3. Hisense energy pro plus 12k 72000din
4. Midea Breezeless 12k 70000 din.
5. Gree comfort muse evo 12k 71500 din.
6. Gree pular eko plus 60000 din.
7. Neka fujitsu,
8. Fox iva5 12k za deciju sobu 39000

Skice dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom je u prilogu. Napomena: ovo gde pise prostor za klimu 1 i 2, to se dvoumim gde bih je okacio, ali verovatno prostor 1.
Ja imam Hisense Energy Pro plus.Kupljena u septembru.Klima odlicno radi dobro greje i hladi samo treba staviti 2 stepena manje od zeljene temparature na grejanju. Na Al smart odrzava tacno na koliko je zadata.

LTCA12 je jača klima nego Mitsubishi mada nisi napisao detalje o izolaciji nije loše uzeti klimu koja ima veći kapacitet grejanja.LT ima twin rotary kompresor i predviđena je za grejanje do -20 prema specifikacijama.Evo i tablica kapaciteta pa možeš i sam da uporediš.Na -15 Mica greje sa 2.25kw.LT neuporedivo jači na -15 daje 4.18kw.
Ja se izvinjavam ali ove tabele nisu uporedive. Naime, tabela za Fujitsu daje maksimalne vrednosti a tabela za Mitsubishi daje neke vrednosti koje nisu maksimalne već neke nominalne. Po ovome Mitsubishi može još 25% jače znači na +7 da daje 5kw energije, što jeste manje nego LT ali ne toliko manje koliko se prikazuje u tablicama. Ni jedan Fujitsu ne može da duva sa 100% jakim duvanjem duže od pola sata a Mitsu mislim da može da drži fiksnu brzinu duvanja.
Inče što se duvanja tiče, meni Mitsu na 3 brzini je isti kao Fujitsu na 2-oj, Fujitsu je nuporedivo jači u duvanju. Što se snage tiče Fujitsu LT je sigurno jači, moja primedba se odnosi samo na činjenicu da se ne mogu porediti maksimalne teoretske i neke nominalne vrednosti, jednostavno nije sportski.

Midea Xtreme ag-12nxd1 ukljucuje defrost I kada je napolju 13 stepeni, odradi na brzinu I nastavi da greje, to mi nije bas normalno. Sta vi mislite?

Ako moze savet.
U pitanju su dve spavace sobe od 15m2 i 22m2. Nalaze se na spratu kuce iznad kojih je tavan ( betonska ploca i krov, nista nije izolovano za sada, posto planiram da radim potkrovlje, ali je krov dobro ususkan, osb ploce su, itd). Zidovi su spolja izolovani fasadom, kamena vuna 10cm, pvc stolarija, troslojno staklo. Ispod je grejano prizemlje.
Posto ove nedelje planiram da porucim klime, mislio sam da uzmem za te sobe Fujitsu 12 Kmta. Drzao bih od tih soba vrata otvorena, a klime bih pozicionirao naspram vrata da duvaju ka hodniku i koliko toliko da malo greju i hodnik.
Pitanje je da li su 12ice prejake za to, pa da idem na neke 9ke (ako da, onda koje 9ke preporucujete?), ili mogu te 12ice.
Zahvaljujem

Preporuka senzora temperature koji imaju mogućnost kačenja na ruter i praćenja stanja na telefonu, iOS?
Po mogućnosti sa displayom na samom senzoru, kada se okači na zid da se vidi temperatura, grafom kretanja temperature tokom tekućeg mjeseca (u aplikaciji) i sl … nešto zigbee ili?

Midea Xtreme ag-12nxd1 ukljucuje defrost I kada je napolju 13 stepeni, odradi na brzinu I nastavi da greje, to mi nije bas normalno. Sta vi mislite?

I meni se desilo nekoliko puta i to nakon što je montirana. Uključio sam je da greje i nakon nekog vremena se isključila na minut i na displeju je pisalo DF. Dakle, trajalo je minut i nakon toga je nastavila da radi normalno. Uključilo se još 2-3 puta 2-3 dana nakon montaže klime, sada se više to ne dešava.

Ako moze savet.
U pitanju su dve spavace sobe od 15m2 i 22m2. Nalaze se na spratu kuce iznad kojih je tavan ( betonska ploca i krov, nista nije izolovano za sada, posto planiram da radim potkrovlje, ali je krov dobro ususkan, osb ploce su, itd). Zidovi su spolja izolovani fasadom, kamena vuna 10cm, pvc stolarija, troslojno staklo. Ispod je grejano prizemlje.
Posto ove nedelje planiram da porucim klime, mislio sam da uzmem za te sobe Fujitsu 12 Kmta. Drzao bih od tih soba vrata otvorena, a klime bih pozicionirao naspram vrata da duvaju ka hodniku i koliko toliko da malo greju i hodnik.
Pitanje je da li su 12ice prejake za to, pa da idem na neke 9ke (ako da, onda koje 9ke preporucujete?), ili mogu te 12ice.
Zahvaljujem
Kolega a gde bi stavio klimu u manju ili veću sobu? I kako su spojene te dve sobe? Kakav je prolaz za vazduh, obična vrata ili nešto šire i višlje? Ovo bi pomoglo da znalci daju precizniji odgovor.
Al pošto ja imam takvu klimu da ti dam moje mišljenje. Ako je klima u 22 kvadrata pa se unutrašnja namesti da duva u vrata pa da ide u manju prostoriju je ok varijanta. A još bolja varijanta je da uzmeš jednu devetku llcc Fujitsu i da greje 15 kvadrata, postaviš je da duva duž spoljnog zida i prozora. A u 22 kvadrata staviš 12llcc i onda si siguran, to je idealna varijanta.
Imaš i onu treću najnepovoljniju varijantu da KMTA staviš u 15 kvadrata da ti sekundarno greje 22 kvadrata. Inače ja smatram da Fujitsu nije za spavaće sobe, meni ne smeta al nekome jako smeta.To je moje mišljenje al ima drugih koji možda znaju bolje.

Kolega a gde bi stavio klimu u manju ili veću sobu? I kako su spojene te dve sobe? Kakav je prolaz za vazduh, obična vrata ili nešto šire i višlje? Ovo bi pomoglo da znalci daju precizniji odgovor.
Al pošto ja imam takvu klimu da ti dam moje mišljenje. Ako je klima u 22 kvadrata pa se unutrašnja namesti da duva u vrata pa da ide u manju prostoriju je ok varijanta. A još bolja varijanta je da uzmeš jednu devetku llcc Fujitsu i da greje 15 kvadrata, postaviš je da duva duž spoljnog zida i prozora. A u 22 kvadrata staviš 12llcc i onda si siguran, to je idealna varijanta.
Imaš i onu treću najnepovoljniju varijantu da KMTA staviš u 15 kvadrata da ti sekundarno greje 22 kvadrata. Inače ja smatram da Fujitsu nije za spavaće sobe, meni ne smeta al nekome jako smeta.To je moje mišljenje al ima drugih koji možda znaju bolje.
U pitanju su dve odvojene sobe, nisu spojene, jedna do druge su. Naspram njih je hodnik, pa sam mislio da drzim sobna vrata otvorena i da greju i hodnik koliko toliko.
Zahvaljujem na savetu.

I meni se desilo nekoliko puta i to nakon što je montirana. Uključio sam je da greje i nakon nekog vremena se isključila na minut i na displeju je pisalo DF. Dakle, trajalo je minut i nakon toga je nastavila da radi normalno. Uključilo se još 2-3 puta 2-3 dana nakon montaže klime, sada se više to ne dešava.
To o čemu govorite je tkz. kontrolni defrost. Klima to povremeno odradi da bi proverila neke parametre i mnogo kraće traje od obicnog defrosta. I moje su to odradile par puta,e sad da li od algoritma zavisi sta i kad ce to odraditi i zbog cega ne znam,ali znam da je normlano. :D

Na 13C nije normalno sigurno, ona ima zadatu temp. 3-5C ako je napolju i vremenski na primer 3 sata ako nema pada performansi ona ne zna da li ima ili nema leda, ona odradi kontrolni defrost koji traje jako kratko i tako proveri spoljni izmenjivac.

Ne moraš da kupiš klimu kod najskupljih ima još nekoliko prodajnih mesta.Da li te neki model posebno interesuje?

To o čemu govorite je tkz. kontrolni defrost. Klima to povremeno odradi da bi proverila neke parametre i mnogo kraće traje od obicnog defrosta. I moje su to odradile par puta,e sad da li od algoritma zavisi sta i kad ce to odraditi i zbog cega ne znam,ali znam da je normlano. :D

Čuo sam za kontrolni defrost, bilo mi je čudno što ga pali na 15 stepeni. Moguće da je zbog toga što je bila tek montirana...Sada mi se više ne dešava.

Mi o vuku, a vuk na vrata. Večeras mi se ponovo upalio defrost (14 stepeni trenutna temperatura). Trajalo je 30-ak sekundi i nakon toga je klima nastavila da greje.

U pitanju je Midea WIK klima.

Da li je normalno da klima(inverter), kada dostigne zadanu temperaturu na grejanju, posle toga duva hladnjikavi vazduh u standby modu? Krilca su podignuta.

Nazad
Vrh Dno