Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@maxy

Koliko vidim, @sky007 pominje da je budzet bio cca 50.000, i da je tu bilo dvoumljena Midea, Bosch, itd...

Ono sto ja, iz iskustva, mogu da kazem (a setices se i sam kakva je prosla "zima" bila po pitanju defrosta, kud i kamo grdja nego ovo sada) ja sa Mideama (Mission I i II) u drugom stanu, nikakvih problema sa defrostima nisam imao. Cak su i po pitanju modulacije bile jako fine, spustale se i na 300W, necujne u radu, itd, itd... One bi mu sigurno bile drasticno bolji izbor od tog VOX-a, u svakom pogledu.

Poslednja izmena:
pa eto, taman da doda još 10k za konvektor :)
Ipak sam mišljenja da za 30 kvm, a da ne boli glava treba nešto od bar 80k. A mišljenja sam i da se niko normalan ne sme osloniti na jedno grejno telo zbog eventualnih kvarova. Džaba i klima od 2000 eura, ako u sred grejne sezone dođe do kvara. Pa ti nađi majstora koji će se zezati sa tim recimo pri snežnim padavinama, a posebno ako je sj na nepristupačno mestu.

Evo ga LG u zadnjih 46 sati. Prosek nije loš.

Za Vivax ne znam. Od početka ove grejne sezone potrošio je do danas 390 kWh.

Hvala Zeho. Našao sam par komada VOX. Vidim da su cene između 7/9/12 samo hiljadu dve sa istim dimenzijama unutrašnjih jedinica. Ima li potrebe stavljati 12? Verujem da će brže ohladiti, spustili potrošnju.

Svakako sam planirao negde oko 40k plus/minus par hiljada :).

Verovotno su hardverski iste, samo ove slabije softverski ugušene..

Za ovu spoljnu jedinicu kažu da je od G-tech modela proizvođač Gree.Vidi se da je klima baš omlatila prethodne defroste.Površno je i nepotpuno odradila defroste i ostale su kapljice koje su se zaledile i formirale naslage leda koji će se samo povećavati.Posebno je vidljivo u donjoj zoni izmenjivača.Bolje je da klima radi defrost i 10 minuta nego da ovako ostane led.
https://ibb.co/2FB90G5

To će se pretvoriti u ledenicu, ako svaki put ostane ovako.

Moja MUSE se u zadnja dva dana jednostavno ugasi u toku noci. Ukljucim nocni 2 rezim na 23 C i ujtru kad se probudim 17 c u sobi i krilce zatvoreno a pobao sam nocas samo da smanjim temperaturu isto se podiglo krice zadata temperatura 20c pala na 16.6c.

Pročitaj uputstvo za noćni režim (trebalo bi da ima više noćnih režima). Kod grejanja on dovodi do smanjenja temperature, a kod hlađenja obrnuto. Ali i bez toga, čim brzina turbine ode na minimum, nema tu grejanja. Tako je kod svih klima.

Nocni rezim 2 posle 1 h smani temperaturu za 1c a posle 2h za 2c i to odrzava. Dva meseca sam to koristio bez problema do pojave ovog u prethodna dva dana.

Hm...
Na Galanzu mi je jedan od noćnih modova ograničen na valjda max 7 sati, posle čega se gasi ukoliko se nešto ne čačne po daljincu. Možda je tako i kod tebe.

jb.t brzo ti pada temperatura... loša izolacija?

Poslednja izmena:
Ali problem je sto se isto desilo i bez nocnog rezima zadao sam mu 20c kad sam se probudio bilo je 16.6c a posto Muse radi ko on-off temperatura se krece -1.5c od zadate od +3c. Tako da na 16.6c nikako ne bi smela da padne. Jedino ako sam pocackao na daljinskom nesto oko tajmera posto to nisam upucen sta tacno radi ta opcija.

@morskababa

Proveri da slucajno nisi aktivirao funkciju automatskog gasenja klime u odredjeno vreme (na daljincu T-OFF). Ako ti je to aktivirano, videces u donjem desnom uglu pored trenutnog vremena, malim slitnim slovima pise OFF. Iskljucuje se prosto, jedan klik na isto dugme.

Poslednja izmena:
Potpuno si u pravu... bas to se i moglo videti na ona tri video klipa, MUSE se ne gasi, i sasvim fino modulira (na grejanju) i ispod 500W u prostoru sa malim gubicima. ;)
Koliki je taj prostor sa malim gubicima a trosi 500W?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Koliki je taj prostor sa malim gubicima a trosi 500W?
Potrazi na temi, bilo je u vise navrata, da ne recikliramo i vadimo iz naftalina nesto sto je vec prezvakano.

Kolega ima tri Muse klime, snimio je kako rade, moduliraju, i ako me secanje dobro sluzi bas je fina kvadratura bila u pitanju.

Poslednja izmena:
Celi dan je 1 ili 2 stepena vlažnost vazduha sad vidim da je 100% Fujitsu LLCE12 greje 30 kvadrata podešeno 23 ali malo prebaci pa je u prostoriji 23.5 stepena.Danas koliko sam mogao da vidim defrost je bio na 5-6 sati.Potpuno zabeli izmenjivač pa onda radi defrost.Defrost traje do 10 minuta.

Ja sam ove god pojeo veliko g sto sam uopste i mislio da mogu na ovaj nacin mogu da se ogrejem.Lepo cu za sled zimu da uzmem kr.i da odradim grejanje sa radijatorima a ovo da sr...da zavrljacim napolje!

Pa nije valjda da si mislio, da skuplje uređaje ljudi kupuju zbog estetike..

U 2020 klime potrošile 4255 kWh, i to je koštalo oko 370 EUR, prošle godine je struja bila rekordno jeftina. Prezadovoljan!

Potrazi na temi, bilo je u vise navrata, da ne recikliramo i vadimo iz naftalina nesto sto je vec prezvakano.

Kolega ima tri Muse klime, snimio je kako rade, moduliraju, i ako me secanje dobro sluzi bas je fina kvadratura bila u pitanju.
Sve tri ukupno moduliraju na 500W ili svaka ponaosob?

Ja sam ove god pojeo veliko g sto sam uopste i mislio da mogu na ovaj nacin mogu da se ogrejem.Lepo cu za sled zimu da uzmem kr.i da odradim grejanje sa radijatorima a ovo da sr...da zavrljacim napolje!

Dao sam ti predlog koji je jeftin i koji realizuješ sam za 1 dan. Treba ti grejno telo koje će podići temperaturu za još 2 C, a to je konvektor. Imaju ih sa WiFi, izgledaju moderno i lepo. Uz to nema pokretnih delova.
Kotao imam. Skup sport za ugradnju, a lepo i troši.

Zavisi dosta od izolacije kako ce klime da rade ali treba i uzeti u obzir koliko ti snage treba za datu kvadraturu. Ja sam na primer na 4. spratu, 55 kvadrata, iznad mene neizolovan tavan, jedan spoljnji zid bez izolacije, jedan sa unutrasnje 5cm stiropora, nova PVC stolarija sa 2 stakla. Dok sam se grejao na elektricni kotao od 3x6KW, racun za struju je isao do 25,000 dinara da bi se odrzalo oko 22C u stanu.

Dok sa Vox IVA3 12 i Gree Lomo 12 postignem 22-23C za oko 8000 dinara struje. Razlika je ogromna ako se valjano izvede i komfor je odlican. Sem ako ne planiras na pelet ili drva da se grejes, ali na struju sem na TA pec ili Inverter se neces jeftinije ugrejati.

Nije ti palo na pamet da taj kredit iskoristis da sredis izolaciju i stolariju na primer?

Naravno da ne mora. Meni je klima danas imala ukupno 3 defrosta (slovima i brojem).... brzi, kratki, bez (apsolutno) ikakvih uticaja na temperaturu unutar prostorije. Gtech to omlati krajnje neemotivno, 3-4 minute i ende.

Doduse, mozda je i to jedna od razlika izmedju klima za grejanje, i klima za dogrevanje. ;)

Još jedno, ali neemotivno iskustvo sa gtech :D

veceras usla u defrost 6ipo minuta i posle onog zvuka duvala oko minut onaj hladan vazduh dok nije pomerila krilca tek onda pocela da greje tj pirka mlako isla i preko 1700w.
juce merio kad sam cuo da se gasi 9minuta i posle zvuka cak 3 min proslo dok nije pocela da greje.
za ovih par c razlike u par dana digla potrosnju duplo al opet bolje i da dogreva kolko tolko nego da ne radi jel tako

dal radi bolje od muse ne znam jer je nemam a nadam se da radi bolje za 20k razlike trebalo bi xd
jeste onofirala je kad sam je uzeo ali nisam nekad cesto kuci da merim...
ovo sam veceras taman dosao sa posla pa video da se krilca dizu pa sam ukljucio stopericu i evo malopre je radila opet defrost znaci negde oko sat vremena
kazem iskreno sto da lazem nisam nikad bio fanboj nijednog brenda da ono sto kupim da je to uvek nesto najbolje i nema bolje
samo ove temp da pohvatam, na klimi sam stavio 24 na termometru imam 25 a kad pritisnem dugme Temp na daljincu izbaci 23c. na prosto je sad oko 900w

Poslednja izmena:
Ja iskreno ne znam koliko kvadrata ti na kraju grejes...prvo kazes 50, pa 45, pa sada 30...prvo je cela kuca u stiroporu, sada kazes delimicno izolovana...prvo ti Vox zavrsava posao prosle zime, sada kazes da si se ove zime zeznuo...pa onda nemas za skuplju klimu od 50k dinara i uzimas od 40k dinara, a sada ces da je bacis i uzmes pec sa radijatorima za otprilike 3-4x vecu cifru...

Poslednja izmena:
Taman procitas evo savrsene klime, gtech defrost omlati za 3-4 minute i to svega 3-4 puta na dan........kad neko drugi se javi sa istom klimom defrost svakih sat vremena nekad 6 min nekad 9 min nekad 12 min .......ipak kao i kod ostalih klima sve zavisi od toga kakvo je vrijeme vani i kolko jako griju :)

Ko ce tu da pohvata sta i kako, covek se pogubi.
Najgora stvar sto vecina dodje po savet ovde i onda urade kako su zamislili. Pa posle kuknjava.
Ljudi ako ne verujete bilo kome od nas koji godinama grejemo na klime, nemojte da nas ni pitate, em nam oduzimate slobodno vreme, em se zeznete kad ne poslusate, em smo mogli nekom drugom da pomognemo ko ce nas (mozda) poslusati.
Ima u temi sta, kako i sa cime grejem. Ako treba da ponovim, javite. Kome treba savet, tu sam.

Taj G-tech baš voli da ždere struju koliko će da troši na -10 mogu da zamislim samo.Trajanje defrosta skroz kontradiktorno nego kod gfx-a.

Ja ne znam da li postoji klima koja radi defrost 3min po ovakvom vremenu i to na svakih 8 sati...

Hvala Zeho. Našao sam par komada VOX. Vidim da su cene između 7/9/12 samo hiljadu dve sa istim dimenzijama unutrašnjih jedinica. Ima li potrebe stavljati 12? Verujem da će brže ohladiti, spustili potrošnju.

Svakako sam planirao negde oko 40k plus/minus par hiljada :).

Ti Vox samo zato sto je budzet tolicni, da se ja pitam ne bi nista slabije od G-Tech, a da sebi uzimam (uzecu je ja uzecu) bila bi MITSUBISHI KIREIA SRK35ZS-WSRC35ZS-W ... :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno