Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja nocria imala vec par puta. Kapiram da zavisi i od vlage, pozicije, prostora koji greje itd. Sve u svemu zahladnelo je solidno, vidim po potrosnji ali kod mene je opusteno skroz, setamo se u majcama kao i uvek.

Naravno da ne mora. Meni je klima danas imala ukupno 3 defrosta (slovima i brojem).... brzi, kratki, bez (apsolutno) ikakvih uticaja na temperaturu unutar prostorije. Gtech to omlati krajnje neemotivno, 3-4 minute i ende.

Doduse, mozda je i to jedna od razlika izmedju klima za grejanje, i klima za dogrevanje. ;)

Izgleda da tvoj Vox radi malo drugačije u ovim uslovima.

Amber je danas radila defrost dva puta do sada. I to traje 10-tak minuta. Za to vreme opadne temperatura u prostorijama 0,5c.

A koji to gree inverter od 250€ radi bolje od vox-a?

Izolacija mi je solidna,nije bas sve oblozeno stiroporom ali je vecina .Kad se ne bi toliko puta gasila i radila prokleti defrost temp u kuci bi mi bila sasvim ok.Ovako sa tim gasenjem ja cu teskonda se ogrejem a tek najavljuju minuse.Za klimu sam se informisao preko interneta,posto mi budzet nije bio toliki da za klimu izdvojim 80+ hiljada kao mnogi sto ovde pricaju,za budzet do 50.000 izmedju Midee,Bosha uzeo sam nju jer mi je monter klime(brat) rekao da sve one koriste isti inverter motor(ili sta vec?)

Moj Fujitsu LUCA u 25m2 radi odlicno, 2-3 defrosta u toku dana, radi vecim delom na 280w poneki put se cak i ugasi, potrosnja za 24h 7kw.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

A koji to gree inverter od 250€ radi bolje od vox-a?

Kakve veze ima cenovni rang???

Pa imali smo skoro slucaj kolege sa KMTA Fujitsu modelom koji je rad klime opisao doslovno ovako ... "Primetio sam večeras po ovoj magluštini da se defrost dešava na svakih sat vremena ali bukvalno u sekundu. Znači defrost ide ovako: 21:37 - 22:37 - 23:37 - 00:37..."

Pa i Daikina... " Meni na Daikin ftxb35c ide defrost bas cesto. Svakih pola sata, sat najviše. I defrost traje 8-10 min. Posle toga pokušava da nadoknadi izgubljeno..."

Kao sto vidis, cena bas i nema mnogo veze sa opisanim featureom. Namena mozda, ali cena bas i ne. ;)

Poslednja izmena:
Izolacija mi je solidna,nije bas sve oblozeno stiroporom ali je vecina .Kad se ne bi toliko puta gasila i radila prokleti defrost temp u kuci bi mi bila sasvim ok.Ovako sa tim gasenjem ja cu teskonda se ogrejem a tek najavljuju minuse.Za klimu sam se informisao preko interneta,posto mi budzet nije bio toliki da za klimu izdvojim 80+ hiljada kao mnogi sto ovde pricaju,za budzet do 50.000 izmedju Midee,Bosha uzeo sam nju jer mi je monter klime(brat) rekao da sve one koriste isti inverter motor(ili sta vec?)

Opet si promašio poentu. Visoka vlaga i temperature oko 0 C otežavaju rad svake klime. Što je klima bolja, to joj ovakvi uslovi manje otežavaju rad. Tvoja klima je iz budžet segmenta. Kada bude - 10 C vazduh je obično suvlji i to za tvoju klimu neće predstavljati problem, tj. grejaće bolje nego sad.
Dodaj neko grejno telo u ovakvim danima. Nemaš samo ti ovaj problem danas. Moj Vivax je okovan ledom i ubiše ga danas defrosti, dok je LG suv i ređe ide u defrost. E to je razlika između klime od 250 eura i 650 eura.

Kakve veze ima cenovni rang???
Ima veze, jer pričamo o najjeftinijem inverteru na tržištu, a ti se zaletiš na prvu da pohvališ ( gle čuda ) svoj svemoćni gree, koji je 3x skuplji.

Pomenuti korisnici drugih brendova bi verovatno imali problem i sa bilo kojim drugom 12-icom.
Konkretno za daikin ima više nego dovoljno zadovoljnih, pa te sporadične slučajeve ne bih uzimao za relevantne.

Edit: Inače, znamk kako braniš i forsiraš gree kao brend ( od kako si muse zamenio za skuplji model ), pa nema šanse da ti verujem na reč.

Poslednja izmena:
Ja imam isti Vox koji je u 12m2 spavaca soba i odrzava bez problema, magla i sneg je sad, danas je jednom radila defrost sto sam video, nisam je bas pratio, videcu nocas kako ce biti. Ona je kao sedmica Fujitsu, mozda i malo slabija, znaci do 20m2 sa dobrom izolacijom i stolarijom, tvoj prostor je veci i zato su cesti defrosti jer radi u max. Nista ne brini, tako je i meni radio Fujitsu 12 LGC kada je sam morao da greje 50m2, sad kad greje 25m2 on radi rastereceno i defrost nije cest. Mora jaca klima za taj prostor ili pojacaj izolaciju.

Moja VOX IVA-3 12K ide u defrost na 2h od prilike, greje nekih 35 kvadrata i odrzava 22-23C bez vecih poteskoca, no to su sve unutrasnje prostorije sa jednim spoljnji mzidom. Dok Gree Lomo 12 radi defrost na oko 3h ali greje dosta manjih 16 kvadrata sa 2 spoljnja zida. Iznad je neizolovan tavan, komsija ispod mene slabo greje. E fora kod Gree sto ima krs senzor UJ i da nema daljinskog sa iFeel ne bi mi bilo sjajno. Od kako zamenise plocu, em sezor lose cita temperaturu em nema kontrolne brzine turbine vec stoji kada ne greje aktivno. Unutrasnji senzor nekom magijom ocitava 27C da ima unutra posle 20 minuta mirovanja i odradjenog defrosta, dok dva termometra i daljinski vide 22-23C. Zasto, pojma nemam.

Problem sa iFeel je sto kada uradi defrost vise zbog algoritma, manje zbog nakupine leda jer ga skoro i nema na SJ, dugo ceka dok pocne opet da radi. Lepo modulira preko iFeel, ali hoce mnogo da sara temperatura. Kada je podeseno na 23C iFeel, ceka da padne na 21,5C, pa se zaleti i polako obara do nekih 400W gde lepo odrzva 23-23,5C. No, dodje defrost i opet u kurg. Ceka nekad do 1h da se ohladi daljinski. Kada mi prodju neke obaveze, opet moram da cimam servisera da vidim sta zeza.

I naravno, bolje je grejala i skoro nikad ne ide u defrost ni Vox i Lomo kada ode temp ispod -3C i opadne valaga na bar 70%, ako je verovati spoljnom termometru/higrometru.

Poslednja izmena:
Opet si promašio poentu.E to je razlika između klime od 250 eura i 650 eura.
Pa nije bas toliko jeftina varijanta.Klima je prosle godine placena 40.000,da sam dodao jos 20 mozda bih mogao da uzmem i neki LG,ovako cu da se patim.Ionako placam struju skoro 10.000 samo mi treba jos jedno grejno telo.

Gde si platio 40k, ja nasao za 30?
Opet greska, kakav crni LG, za te pare se uzima Fujitsu, Daikin i slicno.

U Gigatronu prosle godine je toliko kostao.Vidim neki hvale LG pa sam njega pomenuo.U jednom postu neko je naveo da sa defrostom i LG nema problema.

Ispratih teslu sada na df-u, ravnih 6 min. do početka grejanja.
Plastika krcka samo na početku df-a i to prilično, a krene da topi sa ne nekih 700W pa spušta do oko 500W
Zaleti se kada završi na preko 1100W.

Od sutra se grejem na vox-a :D

IMG_20210110_204520.jpg

Poslednja izmena:
Celi dan je 1 ili 2 stepena vlažnost vazduha sad vidim da je 100% Fujitsu LLCE12 greje 30 kvadrata podešeno 23 ali malo prebaci pa je u prostoriji 23.5 stepena.Danas koliko sam mogao da vidim defrost je bio na 5-6 sati.Potpuno zabeli izmenjivač pa onda radi defrost.Defrost traje do 10 minuta.

Vivax mi je totalno ispao iz rada. Podešen je na 23 i duva sa nekih 300 W. Ako podignem temperaturu na 25 C, onda ode na nekih 360 W i nađem se u začaranom krugu čestih defrosta (a i onako su česti). LG može da kompenzuje na ovu kvadraturu smanjeni kapacitet Vivaxa, ali vidim da se već forsira (800-1400 W, uz povremeni pad na 500). U dnevnoj sobi je 23 C u spavaćim 20 C. Ne deluje loše, ali ne forsiraju mi se ovoliko klime. Razmišljam da po podne pokrenem i ja Vox kao dopunu i da rasteretim klime. Recimo 3/6 radijatora sa temp vode od 35 C.

Evo sade gledam Galanz on/off na poslu. Sj u opšte skoro da nema leda. A za to vreme sj Vivaxa izgleda kao unutrašnjost starog zamrzivača koji nije otapan 10 godina. Verujem da je feleričan dizajn spoljnog isparivača.

U Gigatronu prosle godine je toliko kostao.Vidim neki hvale LG pa sam njega pomenuo.U jednom postu neko je naveo da sa defrostom i LG nema problema.

LG u opšte nisu loše klime (pišem za aktuelne modele). Glavna mana im je bila nenormalno visoka cena. Međutim sada je i taj problem rešen, pa se tako recimo S12EQ može naći ispod 60k, što je već realna cena naspram doskorašnjih 80k.
No, na tržištu trenutno caruju dva brenda. Ali ima i nas koji smo odstupili od toga.
Baš za ovaj S12EQ neko je na forumu dao pozitivnu kritiku.

Pokušavam da zamislim kakav je taj Vivax kad mu je 360W forsiran rad. :d 800-1400W je sasvim normalna potrošnja klime koja greje, normalno je da povuče maksimalno, ili blizu toga posle defrosta npr.

Dodaj neko grejno telo u ovakvim danima.
Potpuno je bez veze dokupljivati jedno, ili vise, grejnih tela, i drzati ga/ih u kuci, za "ovakve ili onakve" situacije. Sve to dodatno, isto tako dodatno i kosta, a i trosi. Kao sto vidis, ima ljudi koji ne zele to. ;)
Ionako placam struju skoro 10.000 samo mi treba jos jedno grejno telo.

Poenta je u ovome...
Visoka vlaga i temperature oko 0 C otežavaju rad svake klime. Što je klima bolja, to joj ovakvi uslovi manje otežavaju rad.
...i tu bih se zaista slazio sa tobom.

Opet greska, kakav crni LG, za te pare se uzima Fujitsu, Daikin i slicno.
Ovde treba biti obazriv, obzirom da vidimo da i kod Daikina, a i Fujitsua, ima modela koji nisu jeftini, a nista bolje ne prolaze po pitanju snalazenja sa defrostom od tog low budget Vox-a. ;)

Poslednja izmena:
Koje spinovanje, kako i koliko često klima ide u defrost zavisi od modela, prostora koji greje, vremenskih uslova napolju, pozicije spoljne jedinice itd. Niđe veze...

Pokušavam da zamislim kakav je taj Vivax kad mu je 360W forsiran rad. :d 800-1400W je sasvim normalna potrošnja klime koja greje, normalno je da povuče maksimalno, ili blizu toga posle defrosta npr.

Štediša :D greje loše, ali zato i ne troši

Čim se više optereti vrlo brzo zamrzne isparivač i kapacitet osetno padne.

@gfx
Normalno je ako treba toliko da troši da zagreje prostoriju. Ne ako će da se ugasi posle nekoliko minuta jer pregreva prostor sa malim gubicima.

Potpuno si u pravu... bas to se i moglo videti na ona tri video klipa, MUSE se ne gasi, i sasvim fino modulira (na grejanju) i ispod 500W u prostoru sa malim gubicima. ;)

Da malo promenim na sekundu temu o grejanju :D. Trebam da kupim klimu (neki kazu da je sad najbolje vreme zbog cene i dostupnosti servisera za instalaciju, mada cene mi izgledaju isto :D) samo za hladjenje. Gledam da bude inverter, a soba koju će da hladi je oko 15kvm. U stanu postoje jos dve klime 12ice MIDEA ali nažalost takva je pozicija da do ove sobe ne mogu da dobace.

Da li imate neku preporuku od aktuelnih modela/proizvodjaca? Verujem da je 7ica ili 9ka skroz ok za ovaj prostor.

Muse je jednostavno loša klima i to ne može da ospori niko pa ni njihov glasnogovornik.Mani se ćorava posla i ako imaš neki koristana savet ili predlog piši nemoj da recikliraš neke teme koje smo apsolvirali u potpunosti.

@gfx
Vidim da je čoveku problem novac, a već je kupio klimu. Sad da ovu prodaje u bescenje, plaća demontažu, pa kupuje skuplju klimu i ponovo plaća ugradnju... to je već skup posao. Zato sam mu i predložio da dokupi neko grejno telno (npr. polovnu ili novu konvektorsku grejalicu) i da reši problem u ovakvim danima. One bar mogu da se montiraju ispod prozora pa da ne zauzimaju prostor u stanu.

Ljudima i onako klima treba za hlađenje i dogrevanje u prelaznom periodu. Ko nema novca, bivalentno grejanje možda nije loše rešenje (jeftiniji inverter + konvektorska grejalica, ta peć i sl.).

*mjau**mjau**mjau*, najlakše bi bilo svima predložiti LT ili Amber i staviti tačku na temu.

@[Miki] Bilo koji invareter, sto jeftiniji, mozda VOX (noviji model) i ohladice tih 15m2 očas posla, a moci ce i da dogreje zimi, barem malo.
Tu treba obratiti paznju na buku koju pravi unutrasnja jedinicia (ako se tu spava), pa ko voli tisinu onda ce morati neki skuplji model, mada kazu ljudi da se moze i pod VOX-om spavati iako se maaaalo cuje...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno