Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa nemaju plivajući zamajac.. :D

Prednosti su svejedno višestruke..

Ja bih tu licno uzeo Daikin ili Panasonic, mozda naginjem ka Panasonicu zbog cene i jacine.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nadam se da bar plaća Bench-u reklamiranje ... :)

Već duže vreme, jače od godinu dana, odmeravam neke klime; treba mi principu uglavnom za hlađenje. Što se tiče grejanja, imam centralno, pa bih povremeno samo dogrevao kada zatreba.
Imam neku koja će uskoro da bude punoletna (Tadiran), i koju lepo osetim po računu kada je uključena :)

Gledam da bude neka bolja, pa bih se fokusirao na Japanske proizvođače. Neka od koje manje boli kada stigne račun i koju ću, nadam se, opet da koristim bar koliko i ovu sada.
Ono što mi sada izgleda (na papiru) zanimljivo, je sledeće:
- Panasonic Etherea KIT-Z35-VKE
- Fujitsu ASYG12KGTA
- Mitsubishi MSZ-FH35VA
- Daikin Perfera FTXM35N

Jeli ima nekih negativnih iskustava sa ovim modelima ili su OK? Za Fujitsu sam pročitao da im servisna mreža nije jača strana?

Kao sto rekose za hladnjenje moze bilo koja ALI i na hladjenju lepse, prijatnije, kulturnije rade bolje klime.
Mislim nece biti previse velika vec bas mala razlika u A++ i A+++ klimama pa ne insistiraj na toj oznaci koju lepi proizvodjac jer razlika u potrosenoj struji ce biti bas mala.
Ti uzimas sada inverter klimu, znaci da ce odma trositi 30-50% majne od 18 godina stare pali/gasi klime, ako je iste "velicine".

Ja bi ti predlozio da pogledas jos 2 modela, jedna je kinez za koju ovde na forumu kazu da radi veoma dobro a izuzetno je laka za odrzavanje i druga je bas "napucana" japanska klima.

Kinez: Gree "G-TECH Premium" https://klimauredjaji.com/klime/gree/gree-klima-inverter-g-tech-premium-wifi-12k
Kazu da je bas tiha (nocu) da lepo radi, modulira nisko, ima wifi, doboro i greje a hladice jos bolje. Ovu mozes sam da cistis i odrzavas jer se tako lako otvara i rastavlja, majstor posle isteka garancije za nju trebati nece, usteda za ciscenje velika.

Japanac: Mitsubishi Heavy Industries "Kireia" SRK35ZS-W / SRC35ZS-W https://klimauredjaji.com/klime/mit...ies-kireia-klima-inverter-srk35zs-w-src35zs-w
I ova je po karakeristikama izgleda odlicna, tiha unutrasnja, ono sto se meni svidja je da na ima na daljincu komande za postavljanje krilaca za usmeravanje vazduha po horizontali pri cemu mozes u zeljenom polozaju ukociti njihov polozaj. Na zalost niko je na forumu nema. Ja nju gledam da kupim kad se sloze uslovi za zamenu 15-16 godina stare LG klime... (gledaj model sa R32 gasom jer ima identicna i sa R401A ali malkice razlicitih performansi, ista cena).

Eventualno da pogledas i jeftiniju Mitsubishi Heavy Industries "Kireia" SRK 35 ZSP-W / SRC 35 ZSP-W https://klimauredjaji.com/klime/mit...-kireia-smart-klima-inverter-srk-35-zsp-w-src

...
Ukoliko neko za nešto tvrdi da je "dno" ...

Dno ponude, najniza i niza klasa uredjaja, lepo je napisano "dno" a ne dno.
Ne damo se mi ovde na forumu, pogotovo oni koji se bas razumeju u temu (ne mislim na sebe) da nam neko prodaje "muda za bubrege", sto pre shvatis da samo ISKREN pristup medju forumasima je pravi pristup javljanja u toliko bolje i bice tvoje pisanje (ne i reklamiranje) shvaceni ozbiljno i toliko o tome ...

Covek je ocigledan Hisense bot, nema sta da trazi ovde na forumu.

Lik je banovan, ne znam sa kim se prepirete. :d Hvala Duke za ekspresnu reakciju.

Meni je bio deugi majstor za klimu. Merio freon kaze da je dobro sabijen. Nešto je pozadi merio kaze pozadi na cevi ima 65c kaze da je to dobro. Kaze dok klima pravi 15,16c razliku. Tj duva topline nego sto je u prostoriji je dobro. Merio sam danas naduva na 45c mozda je na kraju i OK? [emoji4]

Poslato sa CLT-L09 pomoću Tapatoka

G-tech posle 15ak dana rada utisak je da imam isti problem koji se pominje sa Muse profi. Klima radi konstantno, duva na 10w hladnjikavo(moj utisak je da samo vrti vazduh) i tako nekih sat vremena cak i vise, temperatura se osetno spusti, zatim greje nekih 15 minuta na 700w-1000w i onda je osetno toplije. Dakle modulacija i "smart tehnologija" da prijatno dogreva bas koliko treba- pusta prica. Rad na 200-300w nemoguc ni u toku hladnije noci 5-6-7c°. Generalno potrosnjom sa zadovoljan 4kw dnevno u ovom periodu a drugim stvarima nisam zadovoljan... Kajem se sto se nisam odlucio za Fujitsu za koji mnogi kazu da je optimum cena-zadovoljstvo.

Poz, treba mi savet za inverter klimu, koja marka koja jacina itd, u pitanju je spratna kuca sprat je 6*6 visina plafona 2.6, izolacija stiroppr fasada 8 cm, stolarija pvc sestokomorna troslojno staklo. Kuca je u NS. U prizemlju trenutno koristim ta pec sestica, ali nece toplotu da vuce na sprat kada se otvore vrata, za pocetak bi na sprat ugradio inverter ako se dobro pokaze ugradio bih drugu u prizemlju i izbacio ta pec iz upotrebe, tavan se ne koristi i tavansku plocu planiram da prekrijem stiroporom 10 i preko stirodur 5, na deo gde bih ostavljao stvari stavio bih osb ploce. Na nacrtima mozete videti kakav je raspored. Ko se razume ili ima iskustva neka da neki predlog ili savet. I dali moze spoljna jedinica da se postavi na tavanu razmisljanja sam da je zasticenija nego napolju a postoji prozor koji bi mogao biti otvoren a i kroz krov bi ulazio vazduh.

http://i.postimg.cc/RFBvtzY7/IMG-20200717-WA0001.jpg

http://i.postimg.cc/d3nQvS48/IMG-20200804-WA0000.jpg

Šta god da ugradiš, spoljna treba da ide napolje, kako joj ime i glasi, a ne unutra tj. na tavan.

Ako spoljnu staviš na tavan zimi ćeš ga zamrznuti, mislim na tavan. Klima kada radi ako unutrašnja greje spoljašnja hladi i obratno.

Društvo, evo malo konkretnije.

Ova deluje dobro? (Nebitno gde će se kupiti, ali da se uverim dajem link.)
https://gigatron.rs/inverter-klime/midea-klima-uredjaj-inverter-mb12n8d6wik-375170

Presudno je da sa grejanjem ne ispali kad zazimi.

Čini mi se da sam na drugom nekom sajtu video da je ovo Midea Mission 2, a negde unazad čitajući mislim da sam video da je neko to ovde već spominjao?

I kaže da je kapacitet grejanja Kapacitet grejanja: 1.07 – 4.38 kW. Jel to oni hoće da kažu da ona može da troši do 4kW, ili to hoće da kažu koliko se toplote unosi?

Pozdrav prijatelji, trebam vase preporuke i misljenje za neki model klime. Zivim u Italiji, stan mi je 64 m2, zidovi vanjski su 60cm bez izolacije, jedna soba ima 2 vanjska zida i ona je i najhladnija u zimskom periodu,a dnevna ima jedan vanjski, takodje i druga soba isto samo jedan zid vanjski, ostalo su sve zidovi unutrasnji. Raspored je takav da bih unutarnju jedinicu mogao da postavim da duva ravno od kuhinje koja je u sklopu dnevne sobe i gledajuci sa te pozicije jedna soba dodje sa desne a druga sa leve strane i mislim da je to ok pozicija. Temperature ovde nisu nikada ispod -5 i to je u celom zimskom periodu svega 10-15 dana, ostalo je sve oko 0-5 stepeni, kada govorimo o jakoj zimi koja ovde traje 2-3 meseca maksimalno. Stan sam po sebi nije mnogo hladan, planiram u bliskoj buducnosti vanjske zidove obloziti unutra, jer sa vanjske strane nemam mogucnost. Uzeo bih mozda neku od ove dve klime, pa ako mozda neko zna nesto vise o njima , da li su dobre ili ne i da li ce mi 12-ska biti dovoljna ?

MITSUBISHI MUZ-AP35VG + MSZ-AP35VG
https://www.mediaworld.it/product/k-1005791/mitsubishi-muz-ap35vg-msz-ap35vg

ili

DAIKIN ATXC35A + ARXC35A
https://www.mediaworld.it/product/k-1005527/daikin-atxc35a-arxc35a

G-tech posle 15ak dana rada utisak je da imam isti problem koji se pominje sa Muse profi. Klima radi konstantno, duva na 10w hladnjikavo(moj utisak je da samo vrti vazduh) i tako nekih sat vremena cak i vise, temperatura se osetno spusti, zatim greje nekih 15 minuta na 700w-1000w i onda je osetno toplije. Dakle modulacija i "smart tehnologija" da prijatno dogreva bas koliko treba- pusta prica. Rad na 200-300w nemoguc ni u toku hladnije noci 5-6-7c°. Generalno potrosnjom sa zadovoljan 4kw dnevno u ovom periodu a drugim stvarima nisam zadovoljan... Kajem se sto se nisam odlucio za Fujitsu za koji mnogi kazu da je optimum cena-zadovoljstvo.

Kad duva hladnjikavo i troši 10w tad radi samo turbina u monitoring modu.Strujanje vazduha je malo tek toliko da senzor za temperaturu u UJ zna da li da greje i koliko.Kod Fujitsu turbina baš lagano radi kad pauzira u grejanju ne znam koliko brzo vrti turbinu Gree kad pauzira u grejanju.Imao si u tom cenovnom rangu KMTA12 ili LMCE12.Tako kad prolazim gradom vidim da se Gree klime masovno postavljaju kao da ih dele za dž.Mada ja imam neku svoju filozofiju u izboru klima ali to je već lična stvar izbora na koju svako ima pravo_Ovo što si napisao da je Fujitsu optimum cena-zadovoljstvo je po meni tačno.

Gree klima mi stalno prijavljuje grešku "E8" , može li mi neko objasniti šta je problem ?

Poslato sa VKY-L09 pomoću Tapatoka

E8;
Malfunction of indoor fan motor; If the indoor unit does not receive signal from indoor fan motor for 30s successively when the fan motor is operating, indoor fan motor malfunction will be reported. In this case, the unit can automatically resume operation after stopping. If the malfunction occurs 6 times within one hour, the unit cannot be recovered automatically. Switch off the unit or re-energize the unit after cutting off power to eliminate this malfunction.

Ma meni nikako ne ide u glavu sta je ovde inverter tehnologija i zasto nema rada klime od 180-1650w kao sto je u opisu proizvoda...

E8;
Malfunction of indoor fan motor; If the indoor unit does not receive signal from indoor fan motor for 30s successively when the fan motor is operating, indoor fan motor malfunction will be reported. In this case, the unit can automatically resume operation after stopping. If the malfunction occurs 6 times within one hour, the unit cannot be recovered automatically. Switch off the unit or re-energize the unit after cutting off power to eliminate this malfunction.
Dobro uputstvo.
Iscupaj iz struje pa vrati i mozda proradi [emoji1]

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

I kako da znamo da li taj multi split radi kako treba?

U pravu si, samo moja pretpostavka.

Društvo, evo malo konkretnije.

Ova deluje dobro? (Nebitno gde će se kupiti, ali da se uverim dajem link.)
https://gigatron.rs/inverter-klime/midea-klima-uredjaj-inverter-mb12n8d6wik-375170

Presudno je da sa grejanjem ne ispali kad zazimi.

Čini mi se da sam na drugom nekom sajtu video da je ovo Midea Mission 2, a negde unazad čitajući mislim da sam video da je neko to ovde već spominjao?

I kaže da je kapacitet grejanja Kapacitet grejanja: 1.07 – 4.38 kW. Jel to oni hoće da kažu da ona može da troši do 4kW, ili to hoće da kažu koliko se toplote unosi?

Toliko toplote daje, recimo na +12 C. Na -12 C daje manje. Mrzi me da sad pretražujem eurovent da vidimo koliko kad daje

A na Eurovent bi trebalo da mogu da pronađem baš neke podatke pretragom po modelu, ili da negde izvučem tražene podatke na osnovu specifikacija (iz neke tabele, na osnovu neke formule, ili čime već)?

Izvinjavam se zbog noobovskog pitanja, nisam do sad ni znao za Eurovent. :)

Jako, jako, jako teško. Možda da ti tu u dnevnoj bude 26-27 stepeni da bi u drugim sobama moglo da se boravi. Dosta je nezahvalan raspored, koja od dve bočne sobe treba da bude toplija? Verovatno naspram vrata od te sobe da postaviš klimu, a u onu drugu sobu neku grejalicu da dodaš da se dogreje po potrebi.

Za temperaturu pretpostavljam da si hteo reći minimum -5?

A na Eurovent bi trebalo da mogu da pronađem baš neke podatke pretragom po modelu, ili da negde izvučem tražene podatke na osnovu specifikacija (iz neke tabele, na osnovu neke formule, ili čime već)?

Tako je. Misson 2 nije loša klima za novac koji se traži za nju.

Ljudi sta mislite za ovaj raspored ? Klima bi bila iznad kuhinje postavljena, da li inverter 12-ska moze da zagrije ovaj prostor ? Pisao sam u postu na strani prije ali niko nije odgovorio, zidovi su bez izolacije, temperatura vanjska maksimalno -5 stepeni.
Uzeo bih ovu klimu :
https://www.mediaworld.it/product/k-1005791/mitsubishi-muz-ap35vg-msz-ap35vg

Pogledajte prilog 291936

Mogla bi. Debeli su spoljni zidovi, pa će temperatura biti manje više ujednačena.

Da, izvinjavam se, hteo sam reci minimalno dostize -5 a pretezno bude oko 3-7 stepeni zimi. Hteo bih temperaturu od oko 22-23 stepena, vise mi ne be trebalo. Planiram iznutra izolovati vanjske zidove.

A zasto klimu ne stavis na spoljnji zid pa da duva s kontra strane? Duvace blize vratima, bolje ce se zagrejati te sobe tako nego da duva od vrata.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno