Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je neko imao kontakta sa Habitat klimama, drugar hteo Mideu mision 2 ali ga majstor ubeđuje kako su identične a oko 15.000 je razlika u ceni
9dc6cf51ac37742ae6bb4c9b8b8fdf62.jpg

Sent from my Mi MIX 3

Mislim da se ne radi o mission 2 klonu.

mozda i jeste AUX,nemozes komercijalistima verovati mrale,to bi ti sve reklo samo da proda
uglavnom jako lici na vivax auji

Zdravo društvo. Gledam klima uređaje radi grejanja. Priča je da je za to neophodno gledati da su sa inverterom? Od tih klima, vidim da ima u ponudi nekih koje su znatno jeftinije od drugih. Tesla, Vox i Hisense konkretno su te jeftinije. Jel ima neko iskustva sa njima, i da li je utisak da su one dobre, ili ipak vredi dati više za neku Gorenje, Bosch, Midea..? Ove zadnje tri koje sam pomenuo zvuče da bi trebale biti kvalitetnije, ali ipak...

I možda ima i nekih koje bi bile dobre za grejanje, a da su i bez invertera?

Ljudi jedan savet mi treba.
Treba li klima koja nije inverter, on off je, da se drzi non stop ukljucena zbog potrosnje?
Noob je pitanje i po meni ona ne modulira i nema potrebe da bude ukljucena, ali bi mi značilo i vase misljenje.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

U ovom periodu i ne mora, ali kada dodje zima mora. Sve zavisi od toplotnih gubitaka u prostoru.

Ljudi jedan savet mi treba.
Treba li klima koja nije inverter, on off je, da se drzi non stop ukljucena zbog potrosnje?
Noob je pitanje i po meni ona ne modulira i nema potrebe da bude ukljucena, ali bi mi značilo i vase misljenje.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
Moraces malo da pojasnis sta si zeleo da pitas. Meni stvarno nije jasno.

Tapatalk from Poco loco

Mesecna potrosnja je skocila za ~100KW u odnosu na prethodna 2 meseca. Amber radi 22 dana bez gasenja, sa potrosnjom sam na ~600KW, prethodna dva sam bio na ~500.

Ako racunamo da je samo klima napravila razliku, to je oko 4.5KW po danu za prostor od ~40kvm.

Da li je to okej potrosnja? Meni deluje kao pesma :D

Edit:

Na 20c je drzim uglavnom, nocu nekad na 18c.

Poslednja izmena:
Da li imas merac potrosnje? Da li klima konstantno duva ili se gasi? Da li duva prohladno? Pitam jer je podesena na relativno nisku temperaturu pa pretpostavljam da radi na niskoj modulaciji

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Nemam merac potrosnje. Ne duva stalno, pali se i gasi se, mozda 10-15% vremena duva. Kada duva, duva topao vazduh (nisam merio koliko topao, ali je topao definitivno).

To ide u prilog da ne spusta nisko potrosnju, mada je i dosta nisko podesena temperatura tako da mozda i mora tako da radi, zavisi od gubitaka prostora

Za to koliko je podesena na 20 stepeni tebi klima i ne treba. Svi zivi podese 23-25 stepeni a jedini se ti grejes na 20 stepeni. To uopšte i nije toplo vec je prohladno. Stavi ti na 24 stepena preko dana a uvece 20, pa onda vidi koliko troši.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Zavisi kako je ko navikao, meni je idealno 21-22 °C, noću 19-20°C.

Moje klime potrošile u oktobru 324 kWh, prosek temperatura 8 °C.
7f453018e9fb764a0035bdf2bba91cd5.jpg

Društvo, nov sam, pa je moj prvi post ovde trebala da odobri moderacija. A ovde se dosta piše, pa mi deluje da je onda taj moj post ostao neprimećen - jer je od pre 16 sati, a pojavio se tek malopre ako ne grešim. Zato sad citiram samog sebe - bez namere da budem "davitelj" sa svojim pitanjem. :)
Zdravo društvo. Gledam klima uređaje radi grejanja. Priča je da je za to neophodno gledati da su sa inverterom? Od tih klima, vidim da ima u ponudi nekih koje su znatno jeftinije od drugih. Tesla, Vox i Hisense konkretno su te jeftinije. Jel ima neko iskustva sa njima, i da li je utisak da su one dobre, ili ipak vredi dati više za neku Gorenje, Bosch, Midea..? Ove zadnje tri koje sam pomenuo zvuče da bi trebale biti kvalitetnije, ali ipak...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Za to koliko je podesena na 20 stepeni tebi klima i ne treba. Svi zivi podese 23-25 stepeni a jedini se ti grejes na 20 stepeni. To uopšte i nije toplo vec je prohladno. Stavi ti na 24 stepena preko dana a uvece 20, pa onda vidi koliko troši.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Pa meni ta temperatura odgovara, nisam je stavio da bih stedeo struju, vec 22c mi je mnogo :D

Ivane stavi na 24C kako ti je čovek rekao, si čuo. Ti ćeš tu da se greješ kako ti odgovara. Sram da te bude!
Ljudi, ono, da li vi realno smatrate da nekome određujete na koliko stepeni da greje prostor?

Nisu klime sa inverterom vec su inverter klime, mala ali bitna razlika...
Tesla, Vox, Vivax, Hisense su "dno" klime,, Gorenje, Bosch su u stvari prepakovane ili preimenovane najcesce Midea klime (stariji model Mieda sa drugim imenom).
Tek one malko skuplje klime od 60.000rsd pa na vise pocinju da spadaju u neku srednju klasu, a one od oko 900-1000e su visa srednja i niza visoka, a one od preko 1200-1250e su visa klasa, obicno imaju najbolje kopmpresore, softver, opcije...
Kvalitetne klime se biraju i po proizvodjacu, kako si ti pokusao ali zalutao izmedju slabih i osrednjih...
Midea i Gree su kineski proizvodjaci, gledati one nesto skuplje od 60.krsd i vise.
Fujitsu, Daikin, Toshiba, obe Mitsubishi su ona kvalitetnia vrsta klima.

Znaj i da medju svim klimama se desi da imaju neki modeli sa nekom falinkom koja se pokaze u radu, pa kasnije servis popravlja...

Iscitaj jedno 30 poslednjih strana barem, steci ces neki utisak o proizovdjacima i modelima koji su za preporuku, kakva snaga, potrosnja, nacin (kultura) rada i slicno se mogu ocekivati...

Kod mene je u kancelariji pre izolovanja plafona bilo izmedju 23 i 24 C. Posle izolovanja je 23 C i sad mi je toplije nego pre. Topao vazduh je sada ravnomernije raspoređen po vertikali, pa odatle i taj osećaj. Realno bih u ovom prelaznom periodu mogao ići i ispod te temperature, ali to nije moguće bez otvaranja prozora.

Hvala na pojašnjenju Zeha, i za ispravku za inverter klime (a ne sa inverterom), pomogao si mi da sretnem mnogo jasniju sliku. Ostaje mi čitanje. :)

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Ma covek dosao, ocigledno promoter Hisense-a, kao i u temi o televizorima..cush, zna on te sve silne ljude koji se bas hisense klimama bave i koji preporucuju svima bas hisense koji je godinu dana kod nas...i naravno, svuda u profesionalnim krugovima...sta god to bilo.
Nadam se da bar plaća Bench-u reklamiranje ... :)

Već duže vreme, jače od godinu dana, odmeravam neke klime; treba mi principu uglavnom za hlađenje. Što se tiče grejanja, imam centralno, pa bih povremeno samo dogrevao kada zatreba.
Imam neku koja će uskoro da bude punoletna (Tadiran), i koju lepo osetim po računu kada je uključena :)

Gledam da bude neka bolja, pa bih se fokusirao na Japanske proizvođače. Neka od koje manje boli kada stigne račun i koju ću, nadam se, opet da koristim bar koliko i ovu sada.
Ono što mi sada izgleda (na papiru) zanimljivo, je sledeće:
- Panasonic Etherea KIT-Z35-VKE
- Fujitsu ASYG12KGTA
- Mitsubishi MSZ-FH35VA
- Daikin Perfera FTXM35N

Jeli ima nekih negativnih iskustava sa ovim modelima ili su OK? Za Fujitsu sam pročitao da im servisna mreža nije jača strana?

Poslednja izmena:
Za hladjenje je dobra svaka inverter klima pa cak i ona najjeftinija kineska za 30.000 dinara.
Bilo koju da kupis bice ok.

Ove koje si naveo su prilicno jake klime, ako neces njima da se grejes gledaj nesto jeftinije. Bar za Fujitsu znam da je dosta jaka, jaca od starog LU modela. Mozes i sa KMTA da zavrsis posao za dogrevanje, verovatno i KPCA. Fujitsu ima nesto jace klime na grejanju od konkurencije. Panasonic koji si naveo je preko 100k koliko znam, bolje 2 od 60 da uzmes, ravnomernije ce biti i hladjenje i grejanje

Pisali smo vise puta, svaki prostor ima drugaciji osecaj temperature i na osecaj najvise utice vlaznost vazduha, sto vecina zaboravlja. Nije isto 23C na 40 ili 60% vlage, sto suvlji vazduh to deluje hladnije.
Kod mene nocu sve sem Vox-a setovane na 21C (2x LGC 12 i 2x LLCA 09) a Vox je na 19C posto je u spavacoj, svuda 22 do 23C.

Panasonic koji si naveo je preko 100k koliko znam, bolje 2 od 60 da uzmes, ravnomernije ce biti i hladjenje i grejanje

Hvala. Takođe i o tome sam razmišljao. Samo, sa dve će mi opet računi biti visoki.
Razmisliću i o malo jeftinijim... ne žurim za sada.

Sent from my Mi 9 SE using Tapatalk

Racuni ce biti isti jer je ukupna kolicina energije ista, da li radi jedna klima na 600w ili 2 na 300 na isto dodje. Radice dok ne postignu temperaturu, tj. dok ne nadoknade toplotne gubitke

Nece biti isto jer sa dve klime imas vecu povrsinu izmenjivaca i vecu iskoriscenost spoljnog vazduha koji se koristi kao energija.

Aha... Ok. Onda bih u toj varijanti možda uzeo dve manje (po 9000 btu)? Stan je 60m2, nije "razuđen". Sviđa mi se ta opcija, samo sam mislio da ću mnogo skuplje plaćati struju sa dve klime.

Sent from my Mi 9 SE using Tapatalk

Poslednja izmena:
Uvek bolje dve.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno