Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta mislite o onim Stirpol panelima što se lijepe na plafonu? Da li to može da zamijeni ovo sto ide na tavan?

Stambena zgrada. Drvene grede na koje su šrafljene gips-karton ploče. Ove daske su samo za kretanje i nalaze se preko greda. Iznad je konstrukcija sa tegolom. Sa unutrašnje strane osb ploče.

Moze li neko da mi objasni zasto moj Gtech radi konstantno na 10-12w, zatim na svakih 15 -20 minuta izduva toplotu i pritom pokazuje potrosnju 800-900w, tako greje nekih 7-8 minuta i opet lagano pada na 10w...i sve tako u krug. Cujem da mnogi od vas prijavljuju kako im masine rade na 260w/320/500/700. Kod mene nema konstantnog rada vec povremeno ukljucuje. Da li je to OK?

Moze li neko da mi objasni zasto moj Gtech radi konstantno na 10-12w, zatim na svakih 15 -20 minuta izduva toplotu i pritom pokazuje potrosnju 800-900w, tako greje nekih 7-8 minuta i opet lagano pada na 10w...i sve tako u krug. Cujem da mnogi od vas prijavljuju kako im masine rade na 260w/320/500/700. Kod mene nema konstantnog rada vec povremeno ukljucuje. Da li je to OK?

Pročitaj zadnjih par strana.

Kakav ti je prostor, kakva izolacija, kakva stolarija, koliko ti je nabijena klima uz plafon, kakav joj je protok vazduha, da li je na spolkasnjem zidu?
G-tech je ovde vise puta potvrdjena kao klima sa dobrom modulacijom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Kad ne bi gledao na to koliko klima troši dok greje ili da li se pali gasi često važnije je pitanje da li održava zadatu temperaturu tačno.

Prvi efekat izolacije je to da je jutros temperatura u kancelariji za 1.5 C viša nego prethodnih dana. Klima podešena na 24 C, umesto na 25 C kako je bilo prethodnih dana. E sad čekam zimu.

Okačih, a zaboravih da napišem
Lomo best buy (aka. lomo regular) (QC), Muse (AFC) i Fairy nordic (ACC) - jedna te ista klima. Razlike su samo kozmetičke prirode.
Test EN 14825 isti za sve tri.

Možda se razlikuju i u nekim f.jama nebitnim za grejanje (npr. jonizator, dodatna poodešavanja i sl.)

Poslednja izmena:
naci lomo best buy mu dodje super klima za 50k?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Suštinski da. Muse je lepša, a možda ima i neku dodatnu funkciju, bolji kvalitet završne obrade i sl.

Po ovom, prilicno nenormalnom (dnevni temp raspon) vremenu, ni moj G-tech (dva komada, rade isto) nije veliki sampion u spustanju potrosnje na neke suludo niske vrednosti (bar za grejanje), ali mi to nije nikakav razlog za brigu, niti nedoumicu radi li ovaj uredjaj kako treba, ili ne.

Kod mene se potrosnja vrti od 800/850 (kod "poletanja"), pa se lagano spusta do nekih 500W sto je minimum na kojim sam ih ja "upecao". Spoljne temperature su jos uvek previsoke za klasicno grejanje, prostor koji klime greju je jako dobro izolovan (u svakom pogledu), temperaturni gubici minimalni, pa me i ne cudi sto se na tih nekih 500W prosto ugasi, i onda prodje odredjeni vremenski period (ponekad i 20-ak minuta) dok ponovo ne krene, i tako u krug... Obzirom da je sada sve u kuci "usijano" od rada dve klime (pre svega misim na zidove, sam prostor sada prosto zraci toplinu), ponekad radni rezim traje 5-6 minuta, sto je sasvim dovoljno da klima "doduva" do zadate tmp (obicno je to preko dana 23/24C) i onda opet iskljuci, itd, itd.

Dnevna (dakle ukupna) potrosnja do sada nije presla 5kW, sto kada podelis sa 24h (obzirom da klimu ne gasimo) dobijes prosecnu potrosnju po satu od... pa izracunaj sam :)

Klime rade 24/7, preko dana su na 24C, nocu smanjujemo na 21C, na izduvu je T poprilicno visoka (nemam uredjaj za merenje, ali u poredjenju sa MUSE koju sam imao, mogu reci da je to tu negde) tako da nemam nikakvih nedoumica oko toga da li ce, i kako grejati kada zagusti. Ono sto je meni bitno je da jako dobro "gadjaju" zadatu temperaturu (bukvalno u 0,2C), da nema (nikakvih) oscilacija kod odrzavanja iste, i da su dovoljno tihe da ce se kraj njih, obzirom da su jedina grejna tela, bez problema moci mirno spavati.

Drndanje ofseta, ili pustanje klima da "povazdan" radi u "tajfun" brzini na izduvu, sa automatskim pomeranjem krilaca da bi dobio vestacki privid smanjenje potresnje, meni jednostavno rusi koncept diskretnog uzivanja u tihom okruzenju, ispunjenim toplinom koju mi uredjaji koje imam pruzaju.

Vidim da Gtech ima režim užtede energije kako to funkcioniše kod Gree klima.Kod mene je na klimama u režimu grejanju stalno uključen ECO mod pa nema zaletanja zato što kompresor tada radi na max 70%.

Kompresori na inverterima u svakom slučaju lagano startuju, pa takva ograničenja i nemaju neku bitnu prednost.

Kod mene LT većinu vremena seta od 220-350w, nekada digne na 800 a kada podignem za 3-4 stepena zaleti se skoro na 2kw ali ne duže od par minuta, ovo još i ne liči na zimu ali neka potraje što duže

Sent from my Mi MIX 3

@gfx
Bravo za post, to je sustina, uzivamo u jeftinom i preciznom grejanju. Ko je lozio, smrdeo on cuti i uziva sa klimama makar bile i on/off :D

@šile
Sad je jesen ;) Zima tek u decembru pokazuje zube.

Poslednja izmena:
@djalf Zato sam i napisao da još i ne liči na zimu a svi vec komentarišu potrošnju, grejao sam se ja na nju i prošle sezone i ako bude slična zima par tura pića me košta grejanje [emoji4]

Sent from my Mi MIX 3

Potrebna klima da efikasno greje sve sem soba,znaci dnevna kuhinja,kupatilo,hodnik

Pozdrav, treba mi sugestija. Stan je 33m, bez terase. Terasa ce biti zatvorenog tipa. U pitanju su dve prostorije, jedna veca oko 20m2 i ostatak u vidu manje sobe, predsoblja i kupatila. Bitno mi je da prvenstveno veca prostorija bude obezbedjena u vidu neke inverter klime. Ono sto me tu interesuje, nesto sam citao da je 12. namenjena za prostore od 35m2. Da li to znaci da ce moci komotno da ohladi i druge prostorije. Ili je namenjeno uglavnom za prostor u kom se nalazi? U pitanju je poslednji sprat, pod plocom (leti ravno sauni). Interesuje me i preporuka u vezi marke, ja sam vise za Hisense, TCL (znam da su majstori za TV, pa bih se oprobao i za klimu)... I takodje u vezi firme, da li neko ima preporuku, a da je korektno... P.S. I malo objasnjenje, negde sam citao za freon da je R-12 nekada bio vise zastupljen i da je dosta losiji (otrovniji), tu me interesuje, da li se odnosi i na njegovu zamenu R-22 ili je on pouzdan.

Posle Fujitsu, LG i Midee uzeh i Ambera...i naravno odmah glupost neka da me nervira. Jel mogu krilca nekako dodatno da se podese, ne podiže mi dovoljno horizontalno u režimu grejanja? Znam da treba da duva na dole, ali meni ovako odgovara pošto duva kroz vrata na zatvorenu terasu koja je dosta dugačka. Matora klima od 20god koju sam demontirao je mogla tako da duva..

Pozdrav, treba mi sugestija. Stan je 33m, bez terase. Terasa ce biti zatvorenog tipa. U pitanju su dve prostorije, jedna veca oko 20m2 i ostatak u vidu manje sobe, predsoblja i kupatila. Bitno mi je da prvenstveno veca prostorija bude obezbedjena u vidu neke inverter klime. Ono sto me tu interesuje, nesto sam citao da je 12. namenjena za prostore od 35m2. Da li to znaci da ce moci komotno da ohladi i druge prostorije. Ili je namenjeno uglavnom za prostor u kom se nalazi? U pitanju je poslednji sprat, pod plocom (leti ravno sauni). Interesuje me i preporuka u vezi marke, ja sam vise za Hisense, TCL (znam da su majstori za TV, pa bih se oprobao i za klimu)... I takodje u vezi firme, da li neko ima preporuku, a da je korektno... P.S. I malo objasnjenje, negde sam citao za freon da je R-12 nekada bio vise zastupljen i da je dosta losiji (otrovniji), tu me interesuje, da li se odnosi i na njegovu zamenu R-22 ili je on pouzdan.

Svaka inverter ce ohladiti, svaka ce ugrijati verovatno (zavisi pomalo od polozaja vrata i klime).
Tvoj problem je sto si pod plocom pa ce ljeti ipak i dalje zraciti toplota od ploce, a zimi hladnoca, mada umereno manje kad radi klima.

Nemoj, ne moras, ove najjeftinije (vivax, vox i slicna jeftina resenja) uzmes neku klimu srenje klase (ne po ceni vec po kvalitetu i parametrima rada), neku Fujitsu, Gre, mozda Midea neka i za 35m2 a pogotovo tih 20m ce da odradi odlicno posao.
Je li klima jedino grejanje ili ima ispomoc?
Nevedi cenu do koje si voljan (u mogucnosti) platiti, plus ugradnja.

Da li bi mogao nactrtati neku skicu rasporeda prostorija sa osnovnim merama i povrsinama...
Javice se neko da tacno preporuci modele.

Poslednja izmena:
Vidim da Gtech ima režim užtede energije kako to funkcioniše kod Gree klima.Kod mene je na klimama u režimu grejanju stalno uključen ECO mod pa nema zaletanja zato što kompresor tada radi na max 70%.

Iskreno, nemam pojma kako funkcionise, nisam probao. :)

Obzirom da Gtech moze fino da povuce iz uticnice, ovih "mojih" max 800W nije ni 40% njenog maksimuma, pa mislim da ni nema potrebe za nekim dodatnim ogranicavanjem, jer klima to sve sama radi i to jako dobro.

Pogotovo sto to, ES ogranicavanje, izgleda i bukvalno ovako (citat iz User Manual) :

"When energy saving function is started up, air conditioner will adjust the set temperature automatically according to ex-factory setting to reach to the best energy-saving effect.
Under energy-saving function, fan speed is defaulted at auto speed and it can’t be adjusted.
Under energy-saving function, set temperature can’t be adjusted."

:D :D :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno