Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Aha, ok. Hvala.

Ja sam gledao odavde, pa zato napisah KLWA. Nekih 60k je limit, i to je nategnuto, pa rekoh da ne uzimam neki no-name skroz koji neće da modulira lepo (čitao sam ovo oko Muse-a maločas, pa sam još istripovaniji). :)

Fujitsu nema puno modela, sad se pojavljuju nove serije i modeli pa deluje konfuzno.
Imas gore iznad kako izgleda tabela za grejanje. Racunaj da ti na -10C treba oko 100W toplotne energije po m2, znaci 3kW u tvom slucaju ako imas bar 5cm izolaciju fasadu i tavan.
LLCE 12 ima pdesign 3.2kW na -10C, tako da ti je i ona dovoljna.

Hvala na infou. Izolacija nije frka, svuda je minimum 10cm (po sloju). Gledao sam šta ima po tavanu i ima vune, stiropora, daski, sve po slojevima. Zidovi su još slojevitiji (sa više vune i stiropora, iverice...), ne beži ni tu ništa mnogo. Kuću je uvek lako bilo zagrejati i postalo je besmisleno grejati se na drva.

U principu šta god da uzmem, nema greške?

Standardno ću kod ACS-a, jer sam i prethodnu on/off klimu kod njih uzeo.

Poslednja izmena:
Piše na njoj Fujitsu, ali je proizvodi Midea. Inače klima za hladjenje i dogrevanje manjeg prostora.

Posle par dana odsutnosti od kuće upalih klimu (Fujitsu kmta12) da vidim kako se ponaša. U sobi (25m2) je bilo 16 stepeni, napolju 13. Setovana je na 22. Odmah je povukla 1400w i, ono što je meni bilo čudno, posle 5min se ugasila (iako je u sobi bilo samo 18 ili 19 stepeni) i opet posle 5min ponovo upalila. Ne znam zašto se to desilo.

Uglavnom, od tada radi evo već 3 sata bez gašenja, pri čemu troši između 200 i 300w. Dakle, neće kao prošlog puta da se spusti na 120-130w.

Merio sam i temperaturu izduva i ona je na 240w oko 37 stepeni.

Edit: Evo upravo dok sam pisao poruku prvi put se spusti na 140w.

Poslednja izmena:
Ništa se loše nije desilo zaletela se klima malo više da ugreje prostoriju.Kažeš bilo 18-19 stepeni to verovatno na zidnom termometru gore na visini UJ je uvek toplije mada klime to relativno dobro kompenzuju a Fujitsu odlično.Ugasila se da ne bi pregrejala prostoriju pa je kasnije algoritam krenuo sa drugim parametrima manje usiljeno i sa manjom modulacijom a verovatno i brzinom ako je fan na auto i kasnije se nije gasila kažeš.Dešava se ali ne toliko često.
Klima najbolje greje i najekonomičnija je kada stalno radi mislim na grejanje i dodaje po malo da bi održala temperaturu.Zato je najbolje i za džep a i za klimu da je podesiš da greje i kad nisi kod kuće naravno na neku nižu temperaturu nego što bi bilo normalno za boravak u prostoriji.

Poslednja izmena:
Hvala na pojašnjenju, onda je znači sve to u redu.

Pitah ovde pre neki dan da li gasiti klimu kad nema nikoga kod kuće par dana i dobih odgovor da ne treba i da je ostavim upaljenu da održava temperaturu tako da eto, znam za ubuduće.

Fujitsu tako radi, i moje se tako ponasaju kada se ukljuce, krenu malo vise u pocetku, ako je zadana 22c ona napravi i 23c i odrzava pa se ugasi i kasnije krene lagano i odrzava i polako padne na 22,5C.
Ako nocu ne pada ispod 15C moze da se gasi, ispod toga treba je ostaviti makar na 19-20C da odrzava i posle lako postigne 22-23C.

Aha, eto nisam znao da takav princip rada imaju Fujitsu klime iako sam dosta čitao o njima. Lepo je nešto novo naučiti.

Od sada je neću gasiti kada je niža temperatura i kada sam odsutan mada ja stvarno ne volim da ostavljam električne uređaje uključene bez nadzora ali kad već tako treba onda šta mogu (nadam se samo da imaju dobru zaštitu od neke ne daj Bože havarije, tipa da ne mogu tako lako da izazovu požar u kući, i da su u tom smislu bezbedne za ostavljanje bez nadzora).

Frižider radi na istom pricipu, kao i klima, pa ni njega ne čupaš svaki čas iz struje.

Al je u frižideru pivo...

Ja uvek ostavljam klime da održavaju temperaturu dok nismo u kući. Npr. u septembru smo ostavili jednu, i potrošila je 100 kWh za mesec dana dok smo bili odsutni. Prosečna temperatura je bila 11,6 C.

Nema grmljavine zimi kad je neophodno ostavljati klime da odrzavaju.

Od kad imam klime,upalim ih 01.09 i gasim ih sledeće godine nekad mart nekad april. Rade stalno.

Pozdrav imam Midea invertor, nikako neca kada je ventilator na AUTO da lepo greje, stalo duva mlako i sporo. Kada je ventilator na max onda greje. I desava se cesto da nabije temperaturu pa digne krila ne radi?
Tako treba ili nike dobro.

Poslato sa CLT-L09 pomoću Tapatoka

Pozdrav imam Midea invertor, nikako neca kada je ventilator na AUTO da lepo greje, stalo duva mlako i sporo. Kada je ventilator na max onda greje. I desava se cesto da nabije temperaturu pa digne krila ne radi?

Meni na Breezeless samo krene da greje kao luda kada uključom 'boost' opciju ovako rekao bih kao i kod tebe kako opisuješ mada sam je tek startovao, možda nisam dobro upoznat sa uređajem i mogućnostima...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Kolika je temperatura u prostoriji na zidnom termometru i koliku si temperaturu zadao klimi preko daljinskog.Uključi fan na prvu ili drugu brzinu pa vidi šta se dešava.Klima ide nisko u modulaciju koliko može i onda se gasi kompresor.Koja je midea model tačno.Još je relativno toplo napolju klime brzo zagreju prostoriju i gase se osim onih koje imaju baš nisku modulaciju ali tu imaš osećaj da duvaju mlako i hladnjikavo bar u ovom nekom prelaznom periodu dok ne stegne zima.

Ako je ugradio u podrumu slobodno moze da napusti temu :d

Tapatalk from Poco loco

Mide mission 12. Nije podrum. Lokal do 20m2 3 spoljna zida. Izolacija 10cm,pvc stolarija. Na plafonu kamena pa preko nje neka izolacija sto je u rolnama bila zaboravio sam ime. Ona zgreje prostor sada nema sta. Alj mora da je stavim u trecu brzinu da bi napravila 25c ovako nema šanse. Sada je gasim nocu,jer je lokal i stavljam na tajmer. Ako sgavim na auto fan bude hladnije, hladi se prostor ona ne moze da nadoknadi a nece da duva jako. Ne znam dali je na auto ikada duvala jako, ako jeste bas retko.

Midea kad postigne temp, digne krilca i kulira.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Mide mission 12. Nije podrum. Lokal do 20m2 3 spoljna zida. Izolacija 10cm,pvc stolarija. Na plafonu kamena pa preko nje neka izolacija sto je u rolnama bila zaboravio sam ime. Ona zgreje prostor sada nema sta. Alj mora da je stavim u trecu brzinu da bi napravila 25c ovako nema šanse. Sada je gasim nocu,jer je lokal i stavljam na tajmer. Ako sgavim na auto fan bude hladnije, hladi se prostor ona ne moze da nadoknadi a nece da duva jako. Ne znam dali je na auto ikada duvala jako, ako jeste bas retko.

Probaj da uključiš ifeel opciju i stavi daljinski na par metara od klime, ali da se vide. Onda će senzor u daljinskom da meri temperaturu prostorije, a ne onaj u unutrašnjoj jedinici.

Nema grmljavine zimi kad je neophodno ostavljati klime da odrzavaju.
...
Гром загрми на светога Саву;
Усред зиме, кад му време није,
...

Proveri filtere da nisu isprljali preko svake mere.

Auto brzina nicemu ne sluzi, setuj fiksnu brzinu.
@Heinz
Desava se ali zimi nema kvarova od udara groma (servis racunara pa znam).

Pozvat je opet energy net od strane brata da vidi kad dolazi serviser i kazu mu opet za par dana,kaze samo kisa da prodje,brat odlepio i cekace jos par dana ako ne dodje oticice do Kaca da poprica sa njima,takodje imam muse u lokalu i probao danas da grejem,spustila do 880 i to je to,duva vrelo i kad smanji stepen ispod zadate odma se gasi.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

E sad da ne prozivam nikoga, ni ovde, ali i na drugim forumima. Prošle godine (grejne sezone) se situacija sa Gree klimama baš usijala, gde su pojedinci branili Gree bolje no i sami inženjeri kompanije. A krajnje neiskreni su bili oni koji su Muse imali, ali nisu podelili ovo. A znalo se pred kraj grejne sezone sigurno da se ovako ponaša. Bez da branim Fujitsu, ali na njega su se najviše okomili. A sad ćorak i to sa modelom koji je trebalo da predstavlja okosnicu prodaje. Dakle, samo Amber i Gtech imaju pozitivne kritike.

Ispravite me ako grešim, čitam temu često ali mi je možda nešto promaklo.
Lomo model radi kako treba i on bi trebao da je ok kupovina?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno