Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa dobro, kupi bar pingvine, da ugođaj bude potpun...

A da prebacim sve u drugi podrum i da skinem vrata sa podruma tako da koristi i hodnik ?

Ugradi ventilator koji će stalno ubacivati svež vazduh u podrum :)

Ugradi ventilator koji će stalno ubacivati svež vazduh u podrum :)

To nije losa ideja. A kakva su misljenja da prebacim stvari u susedni podrum koji mi stoji prazan i da skinem vrata sa ovog podruma?

I ostaje jos def dilema Breezeless VS Gree(neki model)

Update:

Probusim vrata i stavim inline fan koij usisava vazduh iz podrumskih prostorija i siri ga po mom podrumu a otvorim prozor jedan ili oba za pasivni odovod vazduha iz 5kvm podrumske prostorije gde planiram da instaliram spoljnu jedinicu?

Update 2:

Stvarno se trudim da budem pametan oko svega ovoga :)

Update 3:

Bravo maxy - ideja je definitivno tvoja!

Poslednja izmena:
Imam ja Midea Breezeless, ali nisam od pomoći što se tiče toga kakva je na grejanju, pošto živim u zgradi koja ima svoju toplotnu pumpu i koja radi 24 sata dnevno, tako da nema potrebe da je ikad uključim za grejanje.
Što se tiče Midea modela, Mission II i Ultimate Comfort imaju praktično istu spoljnu jedinicu, razlika je u unutrašnjoj i za oba modela sam čitao da su dobri za grejanje. Breezeles ima malo unapređenu spoljnu, teža je za otprilike kilogram i stavili su drugačiji antikorozioni premaz na izmenjivač toplote. Mission i Ultimate Comfort imaju Blue fin premaz, a Breezeless ima Gold fin.

We have seen the blue fin technology to protect the condenser coils from corrosion and damage. Gold fin technology is a similar kind of technology where the manufacturers of ACs apply a golden hydrophilic coating to the condenser coils.

The Golden Fin condensers are better than the Blue fin condensers in the sense that they improve the heating efficiency of the AC in the Reverse Cycle models by accelerating the defrosting process.

The gold fin condensers do not rust. Hence, this technology provides greater protection to the coils. The gold fin technology is universally handy as it is beneficial in coastal areas as well as other areas. The gold fin coating can take care of acidic, salts, and water accumulation on the condenser coils. Also, the gold fin coating is non-toxic and 100% environmentally friendly.

https://vsbytes.com/blue-fin-gold-fin-micro-channel/

Koliko ja znam, sva tri Midea modela kod nas dolaze sa grejačem tacne i kompresora i za sva tri modela piše da mogu da greju do -25 stepeni celzijusa. Sva tri modela imaju jednoredi izmenjivač toplote velike površine, pošto je spoljna jedinica dosta glomazna. U principu razlika je najviše u unutrašnjoj jedinici i, ako su nešto čačkali oko elektronike.

Breezeless ima i jaču turbinu unutrašnje jedinice, tako da može jače da duva, što može isto biti bitno za grejanje. Dodali su joj i senzor za vlažnost vazduha u unutrašnju jedinicu, ali to ima funkciju samo kod hlađenja. I ima one rupice, što može biti zgodno kod hlađenja, ali za grejanje nema veze. Možda može imati uticaja kod Breezeless i što se horizontalno krilce unutrašnje jedinice na grejanju otvara više nego kod većine klima.

Poslednja izmena:
Uh, može pitanje onda - koji wifi dongle da uzmem za breezeless? Uzeo sam je i ja, čeka montažu.

Stvarno, na -10C spoljne temperature koliko 'ladnoce klima izbacuje na spoljasnjoj jedinici da na unutrasnjoj isporuci aj recimo +40C? Slusaj ljude bre pretvorices podrum u zamrzivac, moze da se desi da zaledis i vodovodnu/kanalizacionu instalaciju i sta ces onda?

Svi Midea modeli koriste isti dongle Midea SK102, trenutno možeš da ga nađeš za tridesetak evra, a znam da je cena išla i do 60 evra.

1062754_l.jpg

Dok se vi dogovorite kako da zaledite taj podrum :smash: mene zanima zašto svake godine čitamo isti članak o najjeftinijem i najskupljem grejanju, a da nema ni traga o pominjanju grejnih tela kao što su inverterske klime ili još bolje toplotne pumpe.

Da li je to zabranjena tema u Srbiji, da se narod što više drži u neznanju i da loži drva, ugalj, pelet i ostale energente koji zagađuju sve živo...

Najkuplje na struju, spominju TA peć i kvarcne grejalice OMG i el. kotlove. Tu je stao sav napredak u tehnologiji... Bože me sačuvaj :S:

NAJJEFTINIJE GREJANJE NA DRVA, NAJSKUPLJE NA STRUJU

https://www.kamatica.com/analiza/najjeftinije-grejanje-na-drva-najskuplje-na-struju/62821

Stvarno, na -10C spoljne temperature koliko 'ladnoce klima izbacuje na spoljasnjoj jedinici da na unutrasnjoj isporuci aj recimo +40C? Slusaj ljude bre pretvorices podrum u zamrzivac, moze da se desi da zaledis i vodovodnu/kanalizacionu instalaciju i sta ces onda?
+1

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pokusavam da budem pametan oko svega ovoga :)

Pokusaj da poslusas pametne, iskusne, upucene i STAVI SJ NAPOLJE a ne u podrum.

Nemoj ti sto se nas tice, teraj inat, "pametuj", budi srbenda i teraj po svome ali imaces leden podrum i samim time hladan pod stana zimi, leti ce se opet klima gusiti u vrelom podrumu a ti imati prijatno tople plocice u kupatilu svaki put posle kupanja, tvoj izbor.

Svakakao nam javi sta si uradio i ako se odlucis za podrumsku verziju i kako sve radi.

Gree G-tech ima super lako rasklapanje za ciscenje klime, sve mozes sam.
Gree Amber je do 120krsd sa ugradnjom i mnogo je jaca za grejanje od "povetarca", prava ozbiljna grejna klima.

Dok se vi dogovorite kako da zaledite taj podrum :smash: mene zanima zašto svake godine čitamo isti članak o najjeftinijem i najskupljem grejanju, a da nema ni traga o pominjanju grejnih tela kao što su inverterske klime ili još bolje toplotne pumpe.

Da li je to zabranjena tema u Srbiji, da se narod što više drži u neznanju i da loži drva, ugalj, pelet i ostale energente koji zagađuju sve živo...

Najkuplje na struju, spominju TA peć i kvarcne grejalice OMG i el. kotlove. Tu je stao sav napredak u tehnologiji... Bože me sačuvaj :S:

NAJJEFTINIJE GREJANJE NA DRVA, NAJSKUPLJE NA STRUJU

https://www.kamatica.com/analiza/najjeftinije-grejanje-na-drva-najskuplje-na-struju/62821

Mala potrošnja, manja akciza, manji pdv... I država mora od nečega da živi.

Velika je početna investicija ugradnja toplotne pumpe i podnog grejanja za prosečno domaćinstvo u Srbiji. A podno grejanje ne možeš ni da ugradiš u gotov objekat, to je nešto što se planira na početku gradnje, ne naknadno.

Srećom po naš narod, zdravlje i život u Srbiji su jeftini.

Pa ajde ti pokušaj da ugradiš toplotnu pumpu u stan. Ja živim u zgradi u kojoj je toplotna pumpa i znam da je to komforan i veoma efikasan način grejanja, koji u odnosu na druge načine grejanja ne zagađuje vazduh, ali ne mogu da prigovaram drugima da oni zagađuju vazduh, a moja zgrada ne zagađuje, pošto sam svestan koliko bi koštalo da neko individualno pokuša da se greje toplotnom pumpom.

Upravo to, čim pročitam ovakve tekstove jasno mi je da postoji nešto bolje ali nije za svakoga.

Lako je donositi zaključke na osnovu vesti koje se plasiraju širokoj narodnoj masi.

Skoro uvek samo postupiš suprotno od toga. Odnosno zapitaš se da li postoji bolje rešenje i pronađeš ga sam.

Može klima, ta peć, bilo šta. Ali da u gradskom jezgru u 21. veku neki još loze sirovu Kolubaru, e to ne mogu da shvatim.

Kako ne mozes, za prosecnog $rbina nema grejanja bez vatre :D

Gree Amber 1Hz, Midea nema to? Koji je SCOP Gree Amber i jel moguće da je toliko bolja od Breezeless?

Ako je sve tako onda ću da uzmem Gree Amber!

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Za grejanje je Amber sigurno bolji od bilo koje Midea klime, a i od većine drugih modela. To je model koji je prvenstveno i napravljen za grejanje.

Pa isto kao što i Fujitsu KGCA ima pdesign 2,5 i SCOP 5,1. Takav je trend, a ovi stari modeli se više ne proizvode. To što još ima da se kupi ponegde Fujitsu LUCA je čišćenje magacina, zato i jeste jeftinija nego što je bila. Ubuduće se treba naviknuti na modele sa malim Pdesign i velikim deklarisanim SCOP vrednostima.

Fujitsu uvek ima tabelu kapaciteta i sta daje na minusima kao i Eurovent sertifikat tako da pdesign nije vise bitan toliko jer je nerealan podatak.

Šta je 'Pdesign' ?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Power Design, koliko daje na -10C.

@dsr9500
Ne jos, trebalo bi za vikend da se ugradi.

Tako je, ja sam kupio Fujitsu KGCA i gledao u tabelu kapaciteta.

Ovaj model ima vise snage i od LU i od KMTA modela na -15c. Tabela se moze pogledati u tehničkoj specifikaciji za ostale modele (posebno za hlađenje a posebno za grejanje).

Ovde sam zakačio tabelu od KGCA za grejanje.

Valjda Pdesign prikazuju sto nizi, da bi SCOP bio sto visi. Treba gledati koliko ima snage na minusima ako se uzima prevashodno za grejanje kao primar.

kgta.jpg

Poslednja izmena:
Iskren da budem, pogubio sam se sa hiljadu i jednom oznakom u ovoj temi što se Fujitsu klima tiče. :) S toga sledeće pitanje.

Fujitsu 12-ica KLWA, KPCA ili LLCE? Za sobu od 25-30m2 i grejanje (montažna kuća, odlična izolacija sa svih strana). Možda da uđe malo toplijeg vazduha do još jedne sobe i to je to. Ako bude baš baš hladno, ispod -10C, može se doložiti po potrebi.

Ili neki drugi predlog do 500e.

Hvala. :)

Klwa je Midea.

Fujitsu nema puno modela, sad se pojavljuju nove serije i modeli pa deluje konfuzno.
Imas gore iznad kako izgleda tabela za grejanje. Racunaj da ti na -10C treba oko 100W toplotne energije po m2, znaci 3kW u tvom slucaju ako imas bar 5cm izolaciju fasadu i tavan.
LLCE 12 ima pdesign 3.2kW na -10C, tako da ti je i ona dovoljna.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno