Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel normalno da klima posle određenog vremena na grejanju, prestane sa duvanjem i uđe u neki režim gde se krilca podignu skoro do kraja, i tako se smanji otvor, kao i jačina duvanja?

Razumeo bih da je dostigla temperaturu pa se smanjila snaga grejanja, ali gasi se i sa uključenim iFeel senzorom, koji pokazuje 22-23 stepena, a podešena bude na 25

Onda se posle određenog vremena ponovo vrati u režim grejanja.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ne mozes vazduh meriti laserskim meracem, mora sondom, laser meri temp materijala.
Ja bih rekao d ajenovo solidno hladan vazduh, a isto sam i ja osetio sada sa Fujitsu LU, jer sam je podigao i duvala je u mene dok sam sedeo, a LU se dodatno i ne spusta toliko nisko.

Bude mi bas neprijatno, jer ako nesto duva u mene, mora biti dosta toplije.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Znam da ovaj merač meri temperaturu materijala zato sam ga i prislonio onako blizu izduva, da bi uhvatio temperaturu one plasticne resetkice unutra koju greje vazduh koji duva iz klime pa bi trebalo da to bude to. Mada, kad malo bolje razmislim, ta plasticna resetka je isto tako mogla da se zagreje zbog vrućeg vazduha koji je nešto ranije duvao... Ali opet, s druge strane, plastika brzo menja temperaturu a u trenutku kada sam ovo snimao, ovih 113w je stajalo na meraču sigurno dobrih 5-6min...

Mada u svakom slučaju u pravu si.
Ipak ovi rezultati ne mogu da se smatraju 100% pouzdanim već samo mogu da predstavljaju neki okvir.

Luca moze bukvalno ravno da duva, direktno ispod klime...ali da li si realan da tako klima treba da se podesi?
Sta da greje kada duva ispod klime?
Ne mozes ti da biras gde ces da stojis, a klima ne moze da radi tako sto ce direktno u pod da duva.

U vecim prostorijama pogotovo.

Klima ti vrti i duva hladan vazduh...koja je prednost toga?

Sa ovim se ipak ne bih složio jer prednost upravo vidim na mom primeru gde se 24 stepena u prostoriji održava baš sa tim ,,hladnim vazduhom''.

S druge strane meni je klima pozicionirana u uglu pravougaone sobe na dužem zidu tako da ispred nje skoro niko nikad i ne prolazi ali verujem da bi ovakav vazduh ipak mogao da smeta ljudima ako duva direktno u njih.

I mene je ta spoljna jedinica odvraćala od kupovine, baš je lagana i zbog toga takođe imam nedoumice ali videćemo. Sledeće moje javljanje biće kada krenu temperature oko nule. Inače u mom području generalno ima dosta i magle u jesen pa ćemo videti rad i pri takvim uslovima.

Jel normalno da klima posle određenog vremena na grejanju, prestane sa duvanjem i uđe u neki režim gde se krilca podignu skoro do kraja, i tako se smanji otvor, kao i jačina duvanja?

Razumeo bih da je dostigla temperaturu pa se smanjila snaga grejanja, ali gasi se i sa uključenim iFeel senzorom, koji pokazuje 22-23 stepena, a podešena bude na 25

Normalno je da kada postigne temperaturu, krilca odu u gornji položaj. Ako klima loše održava temepraturu, onda je normalno i u tom slučaju, jer se klima ponaša tako i ne može se ništa uraditi kako bi se ponašala drugačije. Rešenje je da temperaturu podesite na 26 ili 27 C, a da opciju ifeel više ne koristite, jer sem trošenju baterije. ne služi ničemu više.
Koji model klime je u pitanju?

I mene je ta spoljna jedinica odvraćala od kupovine, baš je lagana i zbog toga takođe imam nedoumice ali videćemo. Sledeće moje javljanje biće kada krenu temperature oko nule. Inače u mom području generalno ima dosta i magle u jesen pa ćemo videti rad i pri takvim uslovima.

Ako ima magle, onda obavezno model sa grejačima tacne ili grejače naknadno ugraditi u klimu.

Koliko stepini treba da bude na izduvu kod midea mission. Kada radi punim kapacitetom. Ja sam zaglavljivao termometar kod krilaca bide oko 36c jel to malo?

Poslato sa CLT-L09 pomoću Tapatoka
Ta tvoja klima curi od starta.

Neka je uključi u turbo režim, temperatura na max pa neka vidi. Ako bude 36 C ili sl. na izduvu opet, onda je problem. Verovatno da ostaje bez gasa. A ako počne da mrzne isparivač unutrašnje, onda je sigurno bez gasa.

Ako ima magle, onda obavezno model sa grejačima tacne ili grejače naknadno ugraditi u klimu.
Sem ako je LT, klima ne pita za vremenske uslove. Verovatno je izmenjivač postavljen tik uz tacnu pa otopi sve kako treba. Naravno povadio sam sve čepove i lulu

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

To je stend-baj režim, kada klima smatra da je postigla temperaturu. Ili je klima takva (šuntava) ili je posledica nestručne ugradnje (postavljena tik iz plafon, ćošak gde je temp senzor je blizu bočnog zida, duva u nameštaj, tj sebi pod nos, itd). Midra Mission 18 je prilično neprecizno održavala temp. Ajd ofset i da razumem, ali su oscilacije u sobnoj temperaturi bile veće u odnosu na grejanje na drvo i gusane radijatore (jako trom sistem, sa velikom masom radijatora i ogromnom kolicinom vode u sistemu).

Ne mozes vazduh meriti laserskim meracem, mora sondom, laser meri temp materijala.
Ja bih rekao d ajenovo solidno hladan vazduh, a isto sam i ja osetio sada sa Fujitsu LU, jer sam je podigao i duvala je u mene dok sam sedeo, a LU se dodatno i ne spusta toliko nisko.

Bude mi bas neprijatno, jer ako nesto duva u mene, mora biti dosta toplije.

Moram da se ne složim sa tobom u vezi duvanja "u pod". Tako se najravnomernije greje, tj ne bude hladno kod nogu. Ako imaš stan i greje te komšija odozdo, tad nije problem, ali ko ima prizemnu kuću onda je ovo već izraženo. Klima se postavlja tako da ne smeta nikome ni kad greje ni kad hladi. Ako u bilo kom režimu duva u nekoga, na pogrešnom je mestu postavljena

Unutrasnja ne ledi. Al prosle godine je spoljna bila cela zaledjena. Kada su bili mrazevi. Po 5cm bilo leda u krug nije stigla da odledi.... Moguce da fali freona. Ja zivim u malom meatu i ima jedan majstor koji *****ava zvao sam ga pre dve nedelje.

Zovi dobrog majstora

Slažem se u vezi skupljih uređaja, da ne mora grejač.

U vezi tog duvanja, gore, dole... onaj šuntavi AUX različito rotira krilce u zavisnosti da li je izabran mod grejanja ili hlađenja. Po pravilu, na hlađenju odmah usmerava vazduh gore (paralleno sa podom), a kod grejanja ošro na dole. Šta podrazumevam pod tim da rotira različito. U režimu hlađenja gornja ivica krilca se spušta ka dole, ali u režimu grejanja donja ivica krilca se podiže na gore, ka spolja od uj. U tom slučaju je bitno samo da se ne sedi direktono ispod klime.
Ostale moje klime otvaraju krilce standardno, gornja ivica na dole, manje ili više.
LG ima neku opciju comfort air, koja usmerava vazduh ili ka plafonu ili oštro na dole, ali mora ručno da se odradi.

Unutrasnja ne ledi. Al prosle godine je spoljna bila cela zaledjena. Kada su bili mrazevi. Po 5cm bilo leda u krug nije stigla da odledi.... Moguce da fali freona. Ja zivim u malom meatu i ima jedan majstor koji *****ava zvao sam ga pre dve nedelje.

Definitivno je onda za majstora. Meni je Vivax bio zaleđen samo sa donje strane, a to je ipak krš u ondosu na Mission. Kad izmeriš potrošnju znaćeš na čemu si. Unutrašnja ledi kada ostane bez gasa skoro u potpunosti. Proveri ventile na spoljnoj jedinci i vidi da li eventualno nešto curi iz njih (uzmi ubrus i obriši ih), a i pogleda. Ako ima nekih naslaga ili je masno onda nije dobro.

Moj je R32 i šta znam. Da nemam drugi inverter, možda bih i ja tako mislio.

Moram da se ne složim sa tobom u vezi duvanja "u pod". Tako se najravnomernije greje, tj ne bude hladno kod nogu. Ako imaš stan i greje te komšija odozdo, tad nije problem, ali ko ima prizemnu kuću onda je ovo već izraženo. Klima se postavlja tako da ne smeta nikome ni kad greje ni kad hladi. Ako u bilo kom režimu duva u nekoga, na pogrešnom je mestu postavljena

Uperis na najnizu poziciju, maltene uz zid ispod klime da ti duva?
U mojim prostorijama ne postoji pozicija gde klima moze da nikada ne duva u tebe.

Sem ako je LT, klima ne pita za vremenske uslove. Verovatno je izmenjivač postavljen tik uz tacnu pa otopi sve kako treba. Naravno povadio sam sve čepove i lulu

Meni se prošle godine nahvato led oko ventilatora valjda, mrak pa nisam dobro video i počeo je da kači, to se desilo samo jednom kada je bila ona pakao magla i nešto oko 0° mislim, lule su poskidane zimi. Razmišljao sam da ubacim grejač u tačnu i crevo pošto imam odvod na 0.5m od spoljne u koji bi da ubacim i zimski kondenz

Sent from my Mi MIX 3

Koju beše klimu imaš?

Uperis na najnizu poziciju, maltene uz zid ispod klime da ti duva?
U mojim prostorijama ne postoji pozicija gde klima moze da nikada ne duva u tebe.

Da. Nema ništa ispod klime, niti u prvih 3-4m ispred. Ili vertikalno na dole da duva, ili prvi stepen odstupanja od vertikale. Kod mojih je na taj prvi "zub" od zida, kod mene nadole, sem kad je napolju -10°C, pa je pustim pod tim prvim uglom da "dobaci" dalje, jer na 6m od klime bude hladniji pod.

Ima u Fujitsu-ovom manual-u lepo nacrtana šema distribucije vazduha kada je klima nameštena da duva gore i kada je nameštena da duva dole.
Screenshot_20201017-150008.png

Da. Nema ništa ispod klime, niti u prvih 3-4m ispred. Ili vertikalno na dole da duva, ili prvi stepen odstupanja od vertikale. Kod mojih je na taj prvi "zub" od zida, kod mene nadole, sem kad je napolju -10°C, pa je pustim pod tim prvim uglom da "dobaci" dalje, jer na 6m od klime bude hladniji pod.

Onda su vam jako uzani ti prostori koje grejete, kod mene je 5m daleko suprotni spoljasnji zid, nema sile da se ugreje da bude skroz vertikalno spusteno.

Ne pricam ja da dignete, i meni duva u noge, uozbiljite se, nismo od juce ovde.
Ali se oseti kada krene hladniji vazduh. Jos gore je kada dole ide hladno, gde je vec hladnije.
Ne mora ni direktno u tebe da duva, da bi do tebe dolazio taj hladniji vazduh.

I u sve 3 prostorije mi klime duvaju delom u mene, to jest, dolazi povetarac, ne moze drugacije.

I dalje cekam da mi neko kaze za sta je dobro da klima spusta rad do hladnjikavog vazduha...

Poslednja izmena:
Onda su vam jako uzani ti prostori koje grejete, kod mene je 5m daleko suprotni spoljasnji zid, nema sile da se ugreje da bude skroz vertikalno spusteno.

Ali se oseti kada krene hladniji vazduh. Jos gore je kada dole ide hladno, gde je vec hladnije.

I u sve 3 prostorije mi klime duvaju delom u mene, to jest, dolazi povetarac, ne moze drugacije.

I dalje cekam da mi neko kaze za sta je dobro da klima spusta rad do hladnjikavog vazduha...

Jeste manja prostorija, 30-ak kvm, pa je zid nasuprot klime na 6m, ali nije problrm da ugreje na tom prvom stepenu otklona.

Imao sam priliku da malo cackam Vivax acp-12ct35aeri, parapetnu klimu. Lepši je osećaj na grejanju, definitivno, a posebno za zimogrozljive i one koji vole da su blizu grejnog tela. Relativno je tiha i uj i sj.

Ja kad god pružim ruku ka klimi deluje da duva hladnjikavo ali je zato temperatura u prostoriji 24.5 stepena. Ako to ujedno znači i nižu potrošnju (a znači) onda ne vidim zašto to ne bi bilo dobro, pod uslovom naravno da nikoga taj vazduh ne bije u glavu.

A taj nailazak hladnog vazduha ja zaista ne osećam u prostoriji, ali stvarno. Možda ima veze i sa pozicijom klime, ne znam...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno