Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da bih promenilo brojilo treba 1000 e,tako da to otpada takođe

Valjda je uvodjenje prikljucka 1000e, promena strujomera i tarife nije toliko.

Valjda je uvodjenje prikljucka 1000e, promena strujomera i tarife nije toliko.

Bas pre mesec dana covek koji ocitava brojila kaze da je promena tj. zamena za dvotarifno brojilo oko 40 hiljada tj. nekih 340 evra. :)
Milim da je ta cifra,ako sam dobro zapamtio.

Valjda nije.
zahtev za promenu sa monofaznog na trofazni priključak, promena sa monofaznog na trofazno, povećanje odobrene snage i zamena strujomera 2016e plaćeno oko 500 eura.

Zaboravih da dodam. Bilo je FT1P.

Radnici EDBa su izvršili sve radove (skidanje starog i postavljanje novog strujomera, zamena osigurača...). Ali...
Nisam dobio račun za struju 6 meseci. Reklamirao sam odmah posle prvog meseca (rekli su biće, samo što nije, poslali smo...). I niko nije znao da mi kaže, zašto ne dobijam račun. Slali su me od jednog do drugog refernta, šefa, zamenika... Međutim, niko mi nije rekao da moram angažovati stručno lice koje će izvršiti ispitivanje električnih instalacija i izdati stručni nalaz da su ispravne. Uradim i to i posle 6 meseci dobijem račun za struju.

Kod mene je dvofazni sistem 230V, 40A, znači maks. 9,2 kW i to je uz grejanje na klime dovoljno za sve potrebe. Dve klime maksimalno mogu da povuku oko 3,5 kW. Najveća potrošnja u dec-jan je 1500-1600 kWh mesečno.

... Na to treba dodati i troškove čišćenja klime svake godine.

Ja cu samo reci da za vise klima covek treba da se nauci sam kako se ciste, kupi potrebnu opremu (mali kompresor, vidi koja hemija ide, nabavi parocistac pa njime...) i jednom detaljno s majstorom nauciti kako se sva rasklapa i udri 1-2 puta godisnje. Em cisto, em usteda... ;)

On ima dve faze gde je medjufazni napon 230 V nultog provodnika nema naravno kao da pricamo o 400 V medjufazno.
Napon ka uzemljenju je 127 V.
Stiti se najnormalnije FID sklopkom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Piše valjda u onom članku na Wikipediji. Pogledaj IT-sistem.

@zoxor Nema definisanog napona ka uzemljenju, izolovani su svi fazni provodnici.

Poslednja izmena:
Otkud mu uzemljenje, kad nema nule u magistralnom vodu? Kako ti misliš da funkcioniše "uzemljenje"?

Ima uzemljenje, naravno.
I T, T je Terra tj zemlja.

Poslednja izmena:
Vas dvojica očigledno ne razumete pojam "uzemljenje", kao jedan od načina zaštite od dodirnog napona
Koje ste struke, da znam vredi li dalje habati tastaturu?

Poslednja izmena:
Ne moraš što se mene tiče...

Naravno da ne moram zbog tebe, ali moram zbog onih koje dovodite ovde u zabludu svojim "frljokama"

Otkud mu uzemljenje, kad nema nule u magistralnom vodu? Kako ti misliš da funkcioniše "uzemljenje"?
Objasni zasto mora da postoji nulti vod u stambenom objektu ako je sistem dvofazni a sistem nije nulovan nego klasicno uzemljen?

Ne može da objasni jer misli na nulovanje. Šta je nulovanje i zašto se ne koristi kao zaštita ovog tipa svako koga interesuje može da gugla, nije tema ovde

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Nulovanje je zastarela "tehnologija". Uzemljenje u modernoj instalaciji ima daleko lakši posao, sada kada je FID sklopka sastavni deo svake instalacije. 500mA za glavni vod, 30mA za kupatilo, a 50mA za ostale potrošače

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Naravno da ne moram zbog tebe, ali moram zbog onih koje dovodite ovde u zabludu svojim "frljokama"
Posto vec drugi put vredjas i omalozavas moje postove mislim da bi bilo kulturno da objasnis gde gresim pa ako si u pravu ja cu da priznam gresku i izvinicu se clanovima foruma zbog toga sto ih dovodim u zabludu sa mojim frljokama.

Imamo veliki stan, oko 80 m2 bez ikakvih hodnika. Direktno iz dnevne ulazi se u dve spavace i kupatilo. Visina sprata je 2.3, izolacija je dobra, kao i PVC stolarija. Ugradili bismo za pocetak jednu klimu u dnevnu da greje dnevnu i kuhinju (otvoren prostor oko 40-50m2), a u spavace bismo ove zime ubacili konvektorske grejalice radi dogrevanja. Sta mi preporucujete da uzmem? Ja sam gledala 24-ku, konkretno ovaj model Hisense klima inverter Energy WiFi 24K - TQ70DB0E
Uporedi
Hlađenje 1.60 - 8.25 kW, nominalno 24000 BTU
Energetska klasa: A++, EER: 3.5 SEER: 7.9
Grejanje 1.50 - 9.00 kW, nominalno 17000 BTU
Energetska klasa: A++, COP: 3.41 SCOP: 4.

Idealno bi bilo da ceo sprat moze da se pokrije jednom klimom, jer su spavace sobe vrlo male i preko dana se slabo koriste. Trenutno ceo sprat grejemo sa jednom peci na drva koja je u dnevnoj sobi i nikad nismo imali potrebu da dogrevamo stan, osim eventualno kupatilo ponekad, ali tamo svakako imamo grejalicu. Takodje me zanima da li poznajete neki pouzdan servis za ugradnju, jer sam pokusala da kontaktiram nekoliko ali bezuspesno (ne javljaju se na telefon, niti odgovaraju na mailove).

Vox iva5-12jr ili vivax 12ch35aeri? Iskljucivo za grejanje ~20kvadrata

Narucih VOX IVA5-12JR za 30k sa prevozom, ide u spavacu 12m2 kao pomocna i da mogu da se zatvore vrata ponekad.
Peta klima, fali jos jedna da stignem zoxora :D

Podrazumeva se da ces javiti cim pre utiske, pa da vidim da li da te pratim ili da gledam dalje :)
Modulacija me najvise interesuje, snage za 14 kvm u mom slucaju ce imati sigurno

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno