Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li gree uodate forđwara da se sredi losa modulacija?

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Interesuje me razlika izmedju Fujitsu ASYG12KMTA i ASYG12KGTA, tj. da li opravdava razliku u ceni od 24.000 rsd.

Da li je skuplji model toliko stedljiviji i jaci na grejanju i tisi ako su oba 12 btu. Noviji su modeli pa da li je neko imao iskustva sa njima.

KGTA ima neki senzor pokreta pa kad nikog nema u prostoru stedi tako sto automatski dodaje ili oduzima 2-3c. Da li to stvarno stedi struju ili je marketinski vrag :D

Ovo su tablice snaga oba modela:

Pogledajte prilog 290532

Pogledajte prilog 290533

U tablici se npr. vidi da na 22c zadate temperature na -15c skuplji model daje 3.34kW @ IP 1.36 a jeftiniji model 2.81kW @ IP 1.28.
Na - 10c je manja razlika, skuplji model daje 3.72kW @ IP 1.48 a jeftiniji model 3.37kW @ IP 1.35.

Meni treba inverter za prevashodno grejanje 35m2 dobro izolovanog prostora.
Da li se racuna da je potrebno oko 100W toplote na kvadrat prostora?
Odakle si izvukao ovakvu tabelu? Ima li za ostale Fujitsu modele?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Pozdrav društvo
U planu mi je kupovina klime koju bih prevashodno koristio za grejanje 25m2 dnevnog boravka. Izolacija i stolarija je loša ali je u planu da do kraja godina uradim izolaciju na plafonu a sledeće godine da zamenim stolariju. U kući imam parno grejanje ali pošto je dnevni boravak na spratu, temperatura je uvek nesto niža gore pa bi mi klima dobro došla za dogrevanje kada su jake zime i za grejanje u medjuperiodu, kada se kotao ne loži.
Po forumu sam pročitao preporuke za nekoliko klima (Viola, Lomo, Pine Profi,LLCE). Bilo bi dobro kada klima ima WIFI i za nju bih mogao da izdvojim do 55000din.
Koju klimu bi mi vi preporučili?
Hvala vam unapred na pomoći.
Srdačan pozdrav

Pozdrav. Treba mi malo pomoć koju Inventer klimu da uzmem odp. 500 do 600 Eura
u Pitanju je kuća bez izolacije trenutno.stolarija Pvc,spojanji zid cigla ipo ( 40 cm) visina 2.85 m.plafon karatavan.klima bi se koristila za hlađenje i zimi možda 4 meseca ili kombinovano sa CG.
Za grejanje mi je sad prioritet dnevna + 2 sobe.
U planu je de se ugradi ( Centralno radijatori na Gas ) ako uspemo možda još ove godine.
Prikačiću sliku kako je raspored i gde sam mislo klimu staviti
120584943_365155364530354_3551638727893224049_n.jpg

Prilozi

• 120584943_365155364530354_3551638727893224049_n.jpg
    120584943_365155364530354_3551638727893224049_n.jpg
    250.6 KB · Pregleda: 62
Izolacija? Kuća ili stan? Šta je ispod, iznad, pored? Greje li se okolina? Za 500 EUR imaš Fujitsu 12 LLCE

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Izolacija? Kuća ili stan? Šta je ispod, iznad, pored? Greje li se okolina? Za 500 EUR imaš Fujitsu 12 LLCE

Stan, ispod i iznad stanovi, pored stanovi (prostor koji zelim da grejem ima dva spoljna zida), trebalo bi da se greje i okolina s obzirom da su stanovi okolo useljeni. Izolacija msm da je dobra, provericu ujutru tacno.

Pozdrav. Treba mi malo pomoć koju Inventer klimu da uzmem odp. 500 do 600 Eura
u Pitanju je kuća bez izolacije trenutno.stolarija Pvc,spojanji zid cigla ipo ( 40 cm) visina 2.85 m.plafon karatavan.klima bi se koristila za hlađenje i zimi možda 4 meseca ili kombinovano sa CG.
Za grejanje mi je sad prioritet dnevna + 2 sobe.
U planu je de se ugradi ( Centralno radijatori na Gas ) ako uspemo možda još ove godine.
Prikačiću sliku kako je raspored i gde sam mislo klimu staviti
Pogledajte prilog 290575

Mislim da ako stavis unutrasnju jedinicu naspram vrata decije sobe da ces nju i dnevnu sobu moci ugrejati klimom tako sto ces 1/2 krilaca za horizontalno usmeravanje uperiti ka decijoj sobi a drugu 1/2 desno ka ostatku d.s. dok za s.s. ce biti znantno manji priliv toplote.
Razmisljam da ce decija soba biti stalno otvorena zimi, pa zato ka njoj pravo da duva, a ako stavis na sredinu dnevne sober unutrasnju jedinicu neces moci valjano grejati deciju i spavacu sobu, cak i kad bi "razroko" (V) namestio da duva topli vazduh.
Sto se tice hladenja, leti pritvoriti deciju sobu ili "razroko" staviti krilca u klimi ako je stavis naspram decije sobe...

Realno tu treba tri klime sedmice, a jedna klima to ne može da greje.

Prosto ne verujem kakav *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*an raspored. Arhitektu bi trebalo poslati na goli otok zbog ovoga. Dnevna soba 3 x 7, a spavaće 4 x 4.5. Ako ništa, od dve spavaće, možeš napraviti tri.
Išao bih na jedan inverter i dva konvektora od 1.5 kW u spavaćim sobama. Ne isplati se ulagati u tri klime. Neće se ulaganje u dve dodatne klime nikada isplatiti.
Jedna klima će sve ovo grejati u periodu dogrevanja, a konvektore paliti po potrebi.

Da se radi o stanu od 100 kvm pa da čovek i razmišlja o većem broju klima...

Isplatice se klime i te kako.

Sta ste se poprimali da jednom klimom treba da se greje hiljadu kvadrata...

Ja u 70m2 imam/imao 4 12ice, pa jednu skinuo jer ne grejemo tu spavacu uopste.

Znaci, za vise vecih prostorija se stavlja vise klima uredjaja, ne moze da se ulozi samo 500e u grejanje celog stana...da li klimama ili radijatorima, to ne kosta tako malo.
Prvo, pre ce riknuti klima koja radi na 100%, drugo, biti manje efikasna i bucna, neprijatna, a temperatura retko biti ok.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Trebao si 4 japanske 7-ce da staviš u 70kvm. Ili kineske 9-ke... 12 duva prejako za male sobe

Kad će se isplatiti? Ugradnja gomile klima košta i kao investicija, a i posle za održavanje, nema svako ni para ni potrebe da ugrađuje 3-4 klime u 60-70 m2.
Ako je kuća bez izolacije definitivno prioritet treba da bude izolacija, a ne klime.

Poslednja izmena:
Trebao si 4 japanske 7-ce da staviš u 70kvm. Ili kineske 9-ke... 12 duva prejako za male sobe

Pa ti i nexteen ste me tada savetovali da uzmem 12 Luca za 22m2 sobu, nista ispod toga...ja uzeo 2 komada za moju i spavacu sobu, pa posle par meseci skinuo iz spavace, jer se nije ni 2 puta upalila.

Ali generalno, rade na 2. brzini, ali sam trebao manje svakako, nego je to tada bilo u ponudi i uzeo Viole te 12 za ~40k dinara, od kojih su 2 zavrsile u stanu.
mada, pusilo se stalno, pa je maltene ceo dan neki prozor otvoren na kip, a u vecernjim satima i vrata od balkona na kip.
Dodatno, imam velike povrsine u prozorima, u mojoj 6 prozora, dnevnoj i spavacoj balkonska vrata, a u kuhinji 3 prozora. Pricam o normaloj velicini prozora, jedan je 1.5mx0.6m.

Mitre, u odnosu na klasicne vidove grejanja, za u proseku 2-3 godine.
I to ako vec postoji grejanje koje nisi platio, a ko nema, uvodjenje klasicnog grejanja uopste nije jeftino.

Prosto, resavanje grejanja nikada nije bilo jeftinije nego sada, a i sada bi ljudi da ih kosta kao mobilni telefon...to prosto nije realno.

Poslednja izmena:
Koje klasično grejanje? Prevara zvana električni kotao?

Grejem 60 kvm sa dve klime. Trostrano orijentisan stan (pola sprata zgrade). U spavaćoj koja se ne greje retko kada padne temperatura ispod 20 C.

Cena npr. Boš konvektora od 2.5 kW je ispod 100 eura. Cena solidne 7ce sa ugradnjom je 500 eura. Razlika od 400 eura (jer i klima troši struju :D) neće se nikada otplatiti. Na to treba dodati i troškove čišćenja klime svake godine.

Evo malog panasonicovog doprinosa u vezi odluke o manjem ili većem broju klima za isti prostor, kojim razbija mantru o "veleučinkovitosti" invertera pri minimalnim modulacijama, reda 150-200w.
Očigledno je da je COP mnogo bolji pri snazi od 400-500w iz mreže u poredjenju sa onim pri minimalnoj modulaciji, npr., 180w

Prilozi

• panasonic etherea.png
    panasonic etherea.png
    74.3 KB · Pregleda: 105
Pri tako maloj potrošnji, najmanje se brinem za COP [emoji16]

Pa ti i nexteen ste me tada savetovali da uzmem 12 Luca za 22m2 sobu, nista ispod toga...ja uzeo 2 komada za moju i spavacu sobu, pa posle par meseci skinuo iz spavace, jer se nije ni 2 puta upalila.

Ali generalno, rade na 2. brzini, ali sam trebao manje svakako, nego je to tada bilo u ponudi i uzeo Viole te 12 za ~40k dinara, od kojih su 2 zavrsile u stanu.
mada, pusilo se stalno, pa je maltene ceo dan neki prozor otvoren na kip, a u vecernjim satima i vrata od balkona na kip.
Dodatno, imam velike povrsine u prozorima, u mojoj 6 prozora, dnevnoj i spavacoj balkonska vrata, a u kuhinji 3 prozora. Pricam o normaloj velicini prozora, jedan je 1.5mx0.6m.

Mitre, u odnosu na klasicne vidove grejanja, za u proseku 2-3 godine.
I to ako vec postoji grejanje koje nisi platio, a ko nema, uvodjenje klasicnog grejanja uopste nije jeftino.

Prosto, resavanje grejanja nikada nije bilo jeftinije nego sada, a i sada bi ljudi da ih kosta kao mobilni telefon...to prosto nije realno.
Istinu zboriš, zeznuli smo te, ali sam "zeznuo" i sebe ugradivši LT u 30kvm. Radi lepo, šalta prva-druga, ide do 200W min u grejanju. Ali za te pare sam imao dve LEC...

Pri tako maloj potrošnji, najmanje se brinem za COP [emoji16]

Suština je u tome da bi tvoj LT u više nego dvostruko većoj kvadraturi, pri istoj sp. temp. modulirao sa npr., 350w, umesto sa 200w u 30m2 i logično sa boljim cop-om

Poslednja izmena:
Koje klasično grejanje? Prevara zvana električni kotao?

Grejem 60 kvm sa dve klime. Trostrano orijentisan stan (pola sprata zgrade). U spavaćoj koja se ne greje retko kada padne temperatura ispod 20 C.

Cena npr. Boš konvektora od 2.5 kW je ispod 100 eura. Cena solidne 7ce sa ugradnjom je 500 eura. Razlika od 400 eura (jer i klima troši struju :D) neće se nikada otplatiti. Na to treba dodati i troškove čišćenja klime svake godine.

Znaci, grejes manje od 60m2 :)
Kod mene je los raspored, inace bi jedna mogla da greje dnevnu i kuhinju, 2 klime bi bile dovoljne, ovako imam 3 trenutno.

Sustina je da se ovde prica o jednoj klimi za 3 velike prostorije kao da se vazduh usmerava lenjirom i ulazice tacno kroz vrata i super grejati druge 2 sobe.
Drugo, tu privatnosti onda nikada nema.

Nikada ti nisi usao u crvenu zonu, pa zato tako pricas, ne znajuci kako odjednom sa 15k mesecno, skoci na 30k kada udari minus.
Ne velicaju se dzabe toplotne pumpe.

Drugo, ne znam ko koliko luftira, neko poput mog caleta samo ujutru malo otvori, a ja otvaram 5 puta dnevno na 2 minuta.

I na kraju, sto se grejes sa 2 klime, sto se ne grejes sa 2 grejalice od ispod 100e, kada se klime nikada nece isplatiti?
Sto nisi stavio jednu klimu i 1 grejalicu od 2.5kW?

@jozza
Na kraju ispade super, jer udari onih surovih -15 prve godine, a meni u sobi sa 2 spoljasnja zida na cosku i ka kruznom toku gde siba vazduh, sa 6 prozora...nije bila visak, mogu ti reci :D

Poslednja izmena:
Ja iskreno vise ne znam sta se isplati bolje? Imam 12ticu inverter Vox ali kad temp padne ispod 10 stepeni ne moze da zagreje lepo 45kvm.Kod mene u selu ljudi masovno kupuju onu pec sto kosta 100.000 i onda sprovode radijatore po kuci uzimaju ogrev ugalj,drva i tako greju kuce..Zato kad krenu svi da loze bolje da vam ne pricam kakav je vazduh napolju,to je katastrofa! Samo zato sto kupuju onaj najjeftini ugalj koji sagoreva najvece otrove.

Poslednja izmena:
Pa ne znam odakle ti ideja da 12ica Vox moze da ugreje 45m2 :)
Dodaj jos jednu klimu.

Ja iskreno vise ne znam sta se isplati bolje? Imam 12ticu inverter Vox ali kad temp padne ispod 10 stepeni ne moze da zagreje lepo 45kvm.Kod mene u selu ljudi masovno kupuju onu pec sto kosta 100.000 i onda sprovode radijatore po kuci uzimaju ogrev ugalj,drva i tako greju kuce..Zato kad krenu svi da loze bolje da vam ne pricam kakav je vazduh napolju,to je katastrofa! Samo zato sto kupuju onaj najjeftini ugalj koji sagoreva najvece otrove.
Isplati se da kupis krstenu klimu za grejanje a ne vox. Das 100K kao i oni ali kupis amber i ti si za njih gospodin covek. Sa najjeftinijim inverterom koji si mogao da nadjes se neces ugrejati i to ti sigurno niko ovde nije preporucio.

Tapatalk from Poco loco

Znaci, grejes manje od 60m2 :)
Kod mene je los raspored, inace bi jedna mogla da greje dnevnu i kuhinju, 2 klime bi bile dovoljne, ovako imam 3 trenutno.

Sustina je da se ovde prica o jednoj klimi za 3 velike prostorije kao da se vazduh usmerava lenjirom i ulazice tacno kroz vrata i super grejati druge 2 sobe.
Drugo, tu privatnosti onda nikada nema.

Nikada ti nisi usao u crvenu zonu, pa zato tako pricas, ne znajuci kako odjednom sa 15k mesecno, skoci na 30k kada udari minus.
Ne velicaju se dzabe toplotne pumpe.

Drugo, ne znam ko koliko luftira, neko poput mog caleta samo ujutru malo otvori, a ja otvaram 5 puta dnevno na 2 minuta.

I na kraju, sto se grejes sa 2 klime, sto se ne grejes sa 2 grejalice od ispod 100e, kada se klime nikada nece isplatiti?
Sto nisi stavio jednu klimu i 1 grejalicu od 2.5kW?

@jozza
Na kraju ispade super, jer udari onih surovih -15 prve godine, a meni u sobi sa 2 spoljasnja zida na cosku i ka kruznom toku gde siba vazduh, sa 6 prozora...nije bila visak, mogu ti reci :D

Grejem sve sem ostave i dve terase :D
Soba koja nema grejno telo ima jedan spoljni zid i jedan prozor, dok decija soba u kojoj je Vivax ima dva spoljna zida, dva prozora i vrata od terase (pisah već ranije, svaki moj prozor ima 1 kvm stakla). Što se tiče rasporeda za grejanje, očajan je. Ali je sa drugih aspekata dobar

cara download photo instagram

Grejao sam se pre klima na el. kotao 2 x 6 kW i 15k je bio najveći račun, malo ispod crvene zone.

Crvenim je označen smer duvanja klima. Kao što se može videti, ne baš dobar položaj za jednu klimu.

Poslednja izmena:
Ja ne znam zasto bi iko ko na el. kotao ima max racun na -15c, 15k dinara, presao na nekomfornije grejanje klimama?

Kojom si se ti matematikom vodio kada si placao klime, za koliko ces ih isplatiti, 10 godina kada ces morati sa ih menjas?

Meni racuni u decembru i januaru na isti takav el. kotao bili 25-35k u decembru i januaru

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Logika je sledeća. 2017. godina je poslednja kada sam se grejao na kotao i od tada je tih 15k. Ako uračunamo poskupljenje el. energije koje se dešava svake godine, to bi recimo bilo danas oko 18k RSD. Sa druge strane, najveći račun sa klimama (prošla grejna sezona) bio je oko 8k RSD. Ovo su poređenja najviših računa. Ako pogledam celu grejnu sezonu, onda se klime isplate jako brzo, kroz nekih 5 godina (računajući sve troškove).

U svakom slučaju, jedna klima mi svakako treba za hlađenje celog stana, pa taman to bio i Vivax od 30k RSD.

Da napomenem, u 60 kvm imam 60 rebara i dva sušača, pa mi je izlazna temperatura vode između 40 i 50 C.

Poslednja izmena:
Isplati se da kupis krstenu klimu za grejanje a ne vox. Das 100K kao i oni ali kupis amber i ti si za njih gospodin covek. Sa najjeftinijim inverterom koji si mogao da nadjes se neces ugrejati i to ti sigurno niko ovde nije preporucio.

Tapatalk from Poco loco

Meni zimi računi za struju budu 10-11.000,ako bi uzeo još jednu ja bih onda sigurno prešao u crvenu zonu a to bi već bilo previše,zar ne? Da pomenem i to da imam jednotarifno brojilo.

Promeni brojilo. Kod mene je dvotarifno sa 34,5 kW odobrene snage :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno