Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledajte prilog 287766

Zaboravih da dodam i ovaj grafik, ovde se lepo vidi potreba za grejanjem (narandžasta linija) koja linearno opada sa porastom temperature. Početak je definisan sa Pdesignh. Kapacitet klime (plava linija) bi trebalo da prati tabelu proizvođača. Eurovent kontoliše kapacitet i COP na narandžastoj liniji u tačkama A-D. Ukoliko je temperatura Tdesign manja od Tbivalent mora da se dodaje dodatni izvor grejanja (backup heater).

Pa jel ta klima na neki nacin ogranicena, fizicki il' elektronski, da ne vuce vise pa postize tu efikasnost ili oni da bi prikazali "lepe" brojeve, samo izvuku najefikasniji segment u kome klima radi pa to onda predstave a ona radi normalno i vuce koliko god joj same tehnicke specifikacije omogucavaju? Znaci prikazuje se da na, lupam sada, na -15 ona isporucuje 2kW uz neku super efikasnost medjutim ona moze da izbljuje i 4.5kW ako treba gde joj onda efikasnost padne, jel to?

Nije klima fizički ograničena, ukoliko ima potrebe ona će da radi sa većom snagom i manjom efikasnošću. Pdesignh se može posmatrati kao neki imaginarni prostor (npr. soba) gde za zagrevanje pri spoljnoj temperaturi -10 C treba 2,5 kW toplote.

Upravo :)

Drugacije prikazuju podatke zbog SCOP-a, po meni teska glupost. Daj podatak sta klima moze kao do sad jer na osnovu toga se bira klima. Ovako nemamo pojma koliko kW izbacuje na -10C i automatski kao da nema Eurovent, nista nam taj test ne znaci. Jedino ostaje maksimum kW koji izbacuje ali posto znamo sta mogu stari modeli mozemo prema tome da zakljucimo u kojoj klasi pripada i sta i koliko moze (odprilike).

Ja sam sve vreme imao utisak da su ove nove Fujitsu klime slabije ali efikasnije od ovih starih modela ali znaci nije tako, mislim na onaj deo o jacini :D

Pa jel ta klima na neki nacin ogranicena, fizicki il' elektronski, da ne vuce vise pa postize tu efikasnost ili oni da bi prikazali "lepe" brojeve, samo izvuku najefikasniji segment u kome klima radi pa to onda predstave a ona radi normalno i vuce koliko god joj same tehnicke specifikacije omogucavaju? Znaci prikazuje se da na, lupam sada, na -15 ona isporucuje 2kW uz neku super efikasnost medjutim ona moze da izbljuje i 4.5kW ako treba gde joj onda efikasnost padne, jel to?
Nije joj ograničena snaga ničim, nego si ti izračunao toplinske gubitke svoje grejane prostorije na -15 i oni su npr.2kw. Na osnovu toga tražiš klimu koja isporučuje tu snagu na -15 sa visokim cop, i nadješ da je kgta klima koja zadovoljava tvoje zahteve u vidu visokog copa i na najnižoj očekivanoj temperaturi. Tako odabrana klima i pri -15 održava zadatu temp. sa potrošnjom el.motora kompresora od, npr., 700w, značajno nižom od nominalne.
Ili još jednostavnije, u takvoj situaciji KGTA je ograničena samo --- pravilnim dimenzionisanjem

Poslednja izmena:
Jasno, samo trebalo bi onda da dele i brosure kako izracunati toplotne gubitke objekta jer u suprotnom ti podatci obicnom coveku nista ne znace.

Pa nisam mislio da bude u promil tacno vec vise odokativno. Povrsina spoljasnjih zidova, da li su od pune cigle, suplje cigle, betona, kolika je izolacija:0cm, 2cm, 5cm, 8cm, 10cm, 15cm, 20cm, da li ispod i iznad ima stanova ili je podrum/potkrovlje i ako je potkrovlje kakva je izolacija krova:0cm, 5cm, 10cm, 20cm, 30cm, 50cm. Tako nekako, pa onda na osnovu unetih podataka dobiju se toplotni gubitci objekta. Moze tako, otprilike?

Koja je razlika KGTA vs KGTB?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Fujitsu sa B na kraju je Nordic model, sa grejačem tacne spoljašnje jedinice, što omogućava rad @-20 ili -25 (LTCB), a u nekim slučajevima i -30°C (Stara Nocria).

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Neozbiljno je Lucu sa jednocilindričnim kompresorom stavljati u istu rečenicu sa KGTA sa twin kompresorom

Odakle ti da je sa twin rotary kompresorom?
Samo LT ima twin i zbog toga je i deklarisana da radi grejanje na nizim temperaturama(ne secam se da li -20 ili -25), dok su sve ostale do -15c.

Poslednja izmena:
Fujitsu sa B na kraju je Nordic model, sa grejačem tacne spoljašnje jedinice, što omogućava rad @-20 ili -25 (LTCB), a u nekim slučajevima i -30°C (Stara Nocria).
Bilo nekad, ne važi za ove nove modele. KGTB i KGTA su samo unutrašnje jedinice, spoljašnja uz oba modela je KGCA. Ne postoji Nordic varijanta.

Hmm... Baš ga ukomplikovaše. Pa koja je sad razlika između A i B?

Nemam pojma :) Pregledao sam malo i Fujitsu, i General norveške stranice, potpuni haos je sa označavanjem, plus prodaju i Nordic i standardne modele, ranije su B bili Nordic, pa onda su za neke modele dodali N.

Pa se ti snađi ovde sa sistemom oznaka... :)
Pogledajte prilog 287783

Mislim da je razlika izmedju A i B da je B novija verzija gde su verovatno neke greske ispravljene, kao kod LLCA i LLCC.

Dakle, zakljucak price ne gledati Eurovent, nego tabelu, ispada da je KGTA prilicno jaka klima, jaca od LUCA a nesto slabija od Amber klime. Ispravite me ako gresim

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Oko 10% jaca u idealnim uslovima od Luca, oko 20% slabija od Ambera.
Na nizim temperaturama mora biti jos vise slabija od Ambera.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Amber je krmača, gledajući spoljašnju jedinicu. Klasična 18-ca

Da, ali za veće otvorene prostore, ne za stan, koliko sam razumeo

Nista klasicno nije kod Ambera :)
Imamo srece, pa nam je Nordic model, sto znaci dvostepeni kompresor, izolacija koju si video na slikama, grejaci tacne i kompresora...sto dovodi do toga da je deklarisana da moze da radi na -30c. Apsolutno visi nivo uredjaja od svega do barem 1000e.
Da, bucnija je malo na najnizoj brzini, ali je to jedina stvar koju ima losije od bilo koje klime tog cenovnog ranga kod nas, pa mogu reci i do 50% jace cene.

Ja u zivotu u mojoj 22m2 sobi nisam Luca pustio da greje na prvoj(tihoj) brzini, najnize je spustam na 2. brzinu, gde je bucnija od Ambera.
Prosto bude hladno dole, a i kod zida nasuprot klime, jer tada klima presmesno slabo duva, to je samo za hladjenje.
Sobu u kojoj je Amber od 30m2, savrseno odmerena klima. Overkill sto se tice snage, ali slabije duvanje ne bi moglo da je pokrije.

Postavio sam.ovde slike i otvorene Luca spoljasnje i otvorene Amber spoljasnje, pa uporedite.
Dodatno je velicina kucista fazon 30% veca kod Ambera.

Poslednja izmena:
50% teža spoljašnja kod Ambera. Ono realno, to je softverski "uštrojena" 18-ca

Pa nije, samo ima trostruki izmenjivac.
Osamnestica ima losiju ekonomiju.
9ka je ustrojena 12ica, a 18ica ustrojena 24ka :)
18ica ima 62.5kg, a 24ka 65kg :)

Mislim da je razlika izmedju A i B da je B novija verzija gde su verovatno neke greske ispravljene, kao kod LLCA i LLCC.

Dakle, zakljucak price ne gledati Eurovent, nego tabelu, ispada da je KGTA prilicno jaka klima, jaca od LUCA a nesto slabija od Amber klime. Ispravite me ako gresim

Izgleda je je tako, jer u 2020 katalogu, stoji samo KGTB, a spoljna je uvek KGCA.Izgleda, da je B, najnovija revizija.
U tom katalogu, pozicionirana je odmah ispod Nocrie, za R32, dok je kod R410A ,LUCA na tom drugom mestu, sto bi onako kataloski gledano, ispalo da je KGTB u klasi LUCE.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Vi koji imate skupe japanske klime kako ne mozete ravnomerno da ugrejete 25 kvadrata,
zar one nemaju i-feel ili nesto slicno.

50% teža spoljašnja kod Ambera. Ono realno, to je softverski "uštrojena" 18-ca

Pa nego šta je. Prvo se deklariše kao uređaj manje snage koji do npr. -20 C isporučuje 100 % kapaciteta, što znači da na + 10 C daje 200 %, a na npr. -25 C daje 90 %.

Što se tiče twin rotary... Svi koji koriste LG kompresore imaju twin rotary aka. dual inverter kod LG.

Vi koji imate skupe japanske klime kako ne mozete ravnomerno da ugrejete 25 kvadrata,
zar one nemaju i-feel ili nesto slicno.

kakav bre crni ifeel. Krštene klime održavaju temperaturu u čitavom prostoru sa malim oscilacijama.

@Xepoj87: Ja u zivotu u mojoj 22m2 sobi nisam Luca pustio da greje na prvoj(tihoj) brzini, najnize je spustam na 2. brzinu, gde je bucnija od Ambera.
Prosto bude hladno dole, a i kod zida nasuprot klime, jer tada klima presmesno slabo duva.

mozda ni ja nisam razumeo.

22 kvm ne može da ugreje u prvoj jer slabo duva i topao vazduh ide dole. Na grejanju mora malo da se pogura u više brzine turbina kako bi pogurala topao vazduh na dole, do poda. Da je stavio parapetnu istih performasi, ovog problema ne bi bilo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno