Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Xepoj87: Ja u zivotu u mojoj 22m2 sobi nisam Luca pustio da greje na prvoj(tihoj) brzini, najnize je spustam na 2. brzinu, gde je bucnija od Ambera.
Prosto bude hladno dole, a i kod zida nasuprot klime, jer tada klima presmesno slabo duva.

mozda ni ja nisam razumeo.

Ja grejem prostor oko 19m2 sa 12LUCA fan na auto i obicno salta 1 do max 2 brzinu(najcesce je na 1). Za ove 2 ili 3 sezone vec je isplatila sebe u odnosu na bilo koje drugo grejanje. Dodatna soba se greje sa 09LMCA (10-ak m2) takodje 1-2 brzina max nema potrebe za vecom takodje fan auto. Nikakvi I-feel i sl. Temp 22-23C svuda u stanu toplo prosek za obe klime mesecno zajedno ccc 2000din grejanje.

Ko kako greje, zavisi od karakteristika prostora koji greje i okoline. Ako bi kojim slučajem ispod vašeg stana bio moj bivši komšija Boža, onda bi vaši gubici bili ogromni, jer je Boža bio baždaren na 18 C.

22 kvm ne može da ugreje u prvoj jer slabo duva i topao vazduh ide dole. Na grejanju mora malo da se pogura u više brzine turbina kako bi pogurala topao vazduh na dole, do poda. Da je stavio parapetnu istih performasi, ovog problema ne bi bilo.
Konačno se neko setio da pomene parapetni model.
Koliko je on zapravo koristan za grejanje,da li je on bolji izbor?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

za grejanje da, ali za hlađenje ne. Uz to su cene ovakvih uređaja nerealno visoke.

Konačno se neko setio da pomene parapetni model.
Koliko je on zapravo koristan za grejanje,da li je on bolji izbor?

Iz mog iskustva ako je dobra izolacija nema problema sa raspodelom toplog vazduha odaklegod duva.
Parapetni je odlicna stvar pod uslovom da ima i donji izduv koji duva po podu ali stvarno je dosta skuplji od hiwall na primer kod Toshibe parapetna jedinica je preko 400 eur dok je hiwall upola jeftiniji.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Parapetna je super za grejanje.
Ja grejem prostor oko 19m2 sa 12LUCA fan na auto i obicno salta 1 do max 2 brzinu(najcesce je na 1). Za ove 2 ili 3 sezone vec je isplatila sebe u odnosu na bilo koje drugo grejanje. Dodatna soba se greje sa 09LMCA (10-ak m2) takodje 1-2 brzina max nema potrebe za vecom takodje fan auto. Nikakvi I-feel i sl. Temp 22-23C svuda u stanu toplo prosek za obe klime mesecno zajedno ccc 2000din grejanje.
Auto mod radi na 2. brzini minimum, ako se dobro secam iz onog uputstva koje smo kacili koju stranu unazad.

Opet, ljudi se na svasta navikavaju, neki ni ne primecuju brdo stvari, a neki cinculiramo sve i trazimo dlaku u jajetu.
Ja sedim 6-15 sati za kompom, nabijen je uz spoljasnji zid (soba je na cosku zgrade, 6 prozora i 2 spoljasnja zida), bas se oseti hladno na nogama.
Kod ispod mene rentaju, a greju se na etazno na struju, mozes misliti na kojoj temp drze, verovatno u jaknama sede u kuci.

Što vas vise slusam, to sam vise zadovoljniji sa Beogradskim toplanama.Odavno sam overklokovao rebarca, pa po kući hodam bos, bilo leto bilo zima, a celu zimu prozor čuči na kant.

Poslednja izmena:
U kom mestu je montirana i jel je planirate za grejanje? Bas me interesuje kako se pokazao taj gree iz nize cenovnog opsega? Nazalost ne mozemo svi da priustimo jace modele, ali ako bi jedan takav model zavrsavao vecim delom zime posao, onda bi nam se isplatio.

Teško je reći dok ne dođu velike vrućine i zima, a meni će klima služiti uglavnom za hlađenje i ponekad za grejanje.

Želeo bih takođe da podelim iskustvo iz kupovine.
Ja sam čitajući malo po forumu i gledajući desetine oglasa došao do zaključka da se u Srbiji prodaju dva tipa Gree Lomo klime, jedna sa R410A, a druga sa R32 gasom.
Međutim situacija je komplikovanija, klima sa R32 se prodaje u dve varijante: Gree Lomo Regular i Gree Lomo Economical. Ovo kod nas nigde ne piše, da ne spominjem da svaki drugi oglas ima drugačiju sliku klime.
Ovu sam klimu naručio kod prodavca, kod njega je bila i izložena u radnji:
https://www.coolshop.rs/gree-klima-uredjaj-lomo-12000-bty-12qb-wi-fi
A ovu klimu sam dobio za ugradnju:
https://m.media-amazon.com/images/I/61a4mprNuKL._SR500,500_.jpg

Po specifikacijama sa sajta prodavca to je ta klima, ali izgled je sasvim drugačiji, i naravno nigde nije naglašeno da je to slabija verzija Gree Lomo klime.
Cena sa ugradnjom je 57.000 dinara, što je opet povoljno budući da ide i do 530 eura. Meni se lično na izgled mnogo više sviđa od one izložene u radnji, ali je očigledno
da se na ovaj način kupac ipak obmanjuje. Serviser je brzo postavio klimu, ali se nije ponudio da zatvori rupu u zidu koja izlazi na balkon, ni cevi do kraja nije obmotao trakom, "nema tu šta da vibrira" tako da ni gumu nije postavio na nosače klime.

Komfor grejanja na radijatore je naravno znatno bolji nego na klime. Ostaje pitanje isplativosti.

U kom mestu je montirana i jel je planirate za grejanje? Bas me interesuje kako se pokazao taj gree iz nize cenovnog opsega? Nazalost ne mozemo svi da priustimo jace modele, ali ako bi jedan takav model zavrsavao vecim delom zime posao, onda bi nam se isplatio.

Teško je reći dok ne dođu velike vrućine i zima, a meni će klima služiti uglavnom za hlađenje i ponekad za grejanje.

Želeo bih takođe da podelim iskustvo iz kupovine.
Ja sam čitajući malo po forumu i gledajući desetine oglasa došao do zaključka da se u Srbiji prodaju dva tipa Gree Lomo klime, jedna sa R410A, a druga sa R32 gasom.
Međutim situacija je komplikovanija, klima sa R32 se prodaje u dve varijante: Gree Lomo Regular i Gree Lomo Economical. Ovo kod nas nigde ne piše, da ne spominjem da svaki drugi oglas ima drugačiju sliku klime.
Ovu sam klimu naručio kod prodavca, kod njega je bila i izložena u radnji:
https://www.coolshop.rs/gree-klima-uredjaj-lomo-12000-bty-12qb-wi-fi
A ovu klimu sam dobio za ugradnju:
https://m.media-amazon.com/images/I/61a4mprNuKL._SR500,500_.jpg

Po specifikacijama sa sajta prodavca to je ta klima, ali izgled je sasvim drugačiji, i naravno nigde nije naglašeno da je to slabija verzija Gree Lomo klime.
Cena sa ugradnjom je 57.000 dinara, što je opet povoljno budući da ide i do 530 eura. Meni se lično na izgled mnogo više sviđa od one izložene u radnji, ali je očigledno
da se na ovaj način kupac ipak obmanjuje. Serviser je brzo postavio klimu, ali se nije ponudio da zatvori rupu u zidu koja izlazi na balkon, ni cevi do kraja nije obmotao trakom, "nema tu šta da vibrira" tako da ni gumu nije postavio na nosače klime.

Lomo Regular je Viola, a Lomo eco je Lomo best buy.

To sam i ja sad naučio, ali nije to poenta. Nisam ja nezadovoljan klimom, čak naprotiv, ali ja uđem u radnju, razgledam klime, odlučim se za jednu, pitam "je li to ta što je izložena", prodavac potvrdi, ja platim za nju i onda dobijem drugu. Pa zamisli da tako kupuješ TV, veš mašinu, frižider....

Sto se tice ugradnje, pa to je razlika izmedju "servisa" i servisa i "servisera" i servisera. Zato je firma koja je meni prvi put ugradila klimu, to uradila i poslednji put.

Neka preporuka za grejač? Da to napravim dok je toplo vreme. Treba mi samo za crevo/cev. Tacna je ionako uvek bila bez leda, iako nema grejač

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Javi kakao si rešio pošto i meni treba za LT, prošle zime mi je par puta zaledio odvod sa tacne i ako su creva bila poskidana

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Verovatno odavde:

Pa drzim bas dosta vremena otvoren prozor, malo ili ceo, jednostavno ne trpim zagusljivu prostoriju i sve osim svezeg vazduha(koliko je to moguce u BGu) mi je neprihvatljivo.
Uvece sedim za kompom, tisina napolju, otvorim prozor na kant, a ono skripi, sabija :)
Opet, svi smo mi razliciti.
Drugar je dao ozbiljne hiljade evra u izolaciju i struja mu je nepostojeci trosak, ali se meni povraca kada udjem kod njega zimi, otvaram sve zivo odmah :)
Imam bas jako culo mirisa i smeta mi ustajali vazduh dosta.
Vecina ljudi ne oseca da klima, cak i nova, menja miris vazduha, a meni je to prvo sto izvalim kada udjem u zatvorenu sobu(ne drzim ni ja bas sa grejanjem klimom, otvoren prozor na -10 :)) i odmah promaja i luftiranje.

Bas zato sam i naveo ono ranije, da mi se cesto desavalo da me usere defrost, koji je solidno dug, a ja tek izluftirao, posto luftiram bas cesto :D

Pa drzim bas dosta vremena otvoren prozor, malo ili ceo, jednostavno ne trpim zagusljivu prostoriju i sve osim svezeg vazduha(koliko je to moguce u BGu) mi je neprihvatljivo.
Uvece sedim za kompom, tisina napolju, otvorim prozor na kant, a ono skripi, sabija :)
Opet, svi smo mi razliciti.
Drugar je dao ozbiljne hiljade evra u izolaciju i struja mu je nepostojeci trosak, ali se meni povraca kada udjem kod njega zimi, otvaram sve zivo odmah :)
Imam bas jako culo mirisa i smeta mi ustajali vazduh dosta.
Razumem da se ti ne sećaš šta sve pišeš, nažalost ja svakave gluposti upamtim.

Edit: Prestiže me Corvus :)

Poslednja izmena:
Upravo se o tome radi, grejem sa otvorenim prozorom i drzim prozor kada nije hladno, nisu iste stvari.

I vise puta sam napomenuo to.

Amber je bucnija od Luc ana najtisoj brzini i Amber je bucna klima, takodje nisu iste stvari, a vi sve generalizujete.

Sto se mene tice, drzim prozor na kip do nekih 15c, retko do 10 ako ne duva.
Sve ispod toga drzim zatvorene prozore.
Eto, da se i to zapamti, jer se vec par puta spominje da se grejem sa otvorenim prozorom :)

Ja grejem na 25c, pa vec na 22c nekada palim grejanje, zavisi...a na 20c sigurno.

Poslednja izmena:
22c je prohladno.Na toplani mi je najniža temp u stanu 25c.Dnevna soba je 26/27.

Poslednja izmena:
Drži se ti toplane i mani se klima.

U svakom slučaju, i za samo hladjenje, opet je u igri isključivo inverter, neki kvalitetan ,naravno_Očekivani vek trajanja , min 10-15 god, sa nekim dobrim filtriranjem vazduha, neki zozonizator.

Poslednja izmena:
Kako ne uvenes na toj temperaturi?! Ni leti ne dam da ode na toliko, zimi bih se osusio kao suva sljiva za 24h.

Tapatalk from Poco loco

26/27C? Ti bolje da gledas 18ku ili 24ku te igrcke od 12k batali :D ('bte ja naj toj temperaturi ukljucujem hladjenje :D)

Poslednja izmena:
Prozor na kant, maltene stalno otvoren, samo jedno krilce,j-b-g, toplana je na papučomet, 30m maks.Sama blizina njihovog odzaka, bežično me greje[emoji3], da ne kažem indukovano.

Poslednja izmena:
Bolje kupi neki smart sistem ventilacije sa ozbiljnim filterima :D
Ili barem neki krvolocni preciscivac vazduha :D

I meni bude tako, 25-27c, dole trenerka, gore majica i super.
Imam i promene, pa mi nekada odgovara 23-24c...sve zavisi.
Ali je jedna stvar primetna, da je po nogama uvek solidno hladnije, pa mora da duva jace da bi rokalo dole.

Ja mislim da mi je leti niza temperatura u sobi :)

Kada sam se grejao na etazno, temperatura vode je bila na 70c, prozor otvoren i na -15 :)
Sa klimama sam probao prve godine, nemoguce, siba stalno po nogama iz prozora, tacno klizi po podu hladnoca, dok je radijator to ranije peglao.

U svakom slučaju, i za samo hladjenje, opet je u igri isključivo inverter, neki kvalitetan ,naravno_Očekivani vek trajanja , min 10-15 god, sa nekim dobrim filtriranjem vazduha, neki zozonizator.

E za vek trajanja nema garancije,nije vise kvalitet kao nekada,osine grom u elektroniku
a nova je 500evrica ako je uopste ima.

Toshiba Daiseikai 9 [emoji16]

I sam pogled, na njenu slikicu iz kataloga, me već greje, al me cena oma' ohladi[emoji16]

Poslednja izmena:
Nema klima kod nas koje dobro filtriraju vazduh. Bila je ranije neka LG sa 3M filterima, ali su filteri filtrirali tek mali deo vazduha koji kroz klimu i prođe. Standardni filteri mogu da filtriraju prašinu do max PM10. Za sve ispod toga mora da se kupi neki prečistač vazduha sa Hepa filterom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno