Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Ovo se zove hepa filterom.

Fujitsu na 100 klima ima kvarove na jednoj ili dve, obicno nesto elektronika ili neki motor, sitnice, nijedan kompresor nije otkazao za poslednjih 10 godina. Naravno LLCA imale brljotinu sa elektronikom (kad turbina ubrza) koju su menjali u garantnom roku i LU sa zupcanikom na nekim serijama. Moje obe LLCA imaju taj bag ali se desi mozda jednom u sezoni grejanja jer se koriste dva do dva i po meseca u sezoni pa se nije ispoljilo prve dve godine uopste. Samo je ugasim na daljincu i upalim i tera dalje.
Drugar ima Fujitsu on/off dve koje su deklarisane do -10C od 2007-me i sa tim greje od tad.
Ne znam kad je Gree krenuo kod nas ali da li ce biti dugotrajan kao Fujitsu, videcemo.
Videh cene malo, Gree Viola kosta kao Daikin u istoj klasi, po meni to nema logike.

Daikin je poprilicno lose zastupljen kod nas. Jaci modeli su poprilicno skupi ali niko ih ne forsira a kvalitet svakako imaju. Za razliku od njih Gree se bas forsira i ima ih svuda.

Tapatalk from Poco loco

A šta to najjeftiniji Daikin nudi što Gree Viola ne nudi, pa da bude skuplji? Pogotovo kad uzmemo u obzir da Gree i Daikin imaju dve fabrike gde zajednički proizvode kompresore i još neke delove koji idu u te jeftinije modele Daikin klima. Skuplji Daikin modeli su nešto drugo.

Pogledajte prilog 287695

Poslednja izmena:
Citajuci poslednju stranu, da ne pratim stalno, rekao bih da je Gree Muse inverter od 30.000din i da tek inverteri iz vise klase(800e+) vrede novca. :crash:

Sem imena verovatno ništa. Tako i Fujitsu kao ulazni model koristi klimu proizvedenu od strane Midee.

Koji je to model, prvi put cujem da Midea nesto pravi za Fujitsu?

Ako nije tajna koliko te je ispao gree g-tech ?

Da me ubiješ, ne mogu da se setim. Evo baš tražim po netu i ne mogu da izbunarim nikako. Pre dve godine se pisalo na nekom od foruma o tome.

Koristio je Fujitsu GMCC kompresore na nekom modelu. Ovi novi K modeli koriste LG kompresore. KGTB i KPCA su LG kompresori u 12k modelima.

Fujitsu na 100 klima ima kvarove na jednoj ili dve, obicno nesto elektronika ili neki motor, sitnice, nijedan kompresor nije otkazao za poslednjih 10 godina. Naravno LLCA imale brljotinu sa elektronikom (kad turbina ubrza) koju su menjali u garantnom roku i LU sa zupcanikom na nekim serijama. Moje obe LLCA imaju taj bag ali se desi mozda jednom u sezoni grejanja jer se koriste dva do dva i po meseca u sezoni pa se nije ispoljilo prve dve godine uopste. Samo je ugasim na daljincu i upalim i tera dalje.
Drugar ima Fujitsu on/off dve koje su deklarisane do -10C od 2007-me i sa tim greje od tad.
Ne znam kad je Gree krenuo kod nas ali da li ce biti dugotrajan kao Fujitsu, videcemo.
Videh cene malo, Gree Viola kosta kao Daikin u istoj klasi, po meni to nema logike.
Da li se tada, pre 10 i vise godina, Fujiitsu proizvodio u Kini ,sa sarenim i kineskim kompresorima?
Nekako imam osećaj, da su tada imali mnogo vise svojih kompresora, nego danas, kao i da je Japan bio neka od zemalja proizvodnje.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
E pa tada su kompresori crkavali pa su japanci pravili svoje. Sada svi umeju kompresor da naprave. Ako neko ima jako pouzdan kompresor najcesce je jeffinije kupuvati od tog proizvodjaca nego razvijati svoj sa istim performansama.
Pogledaj samo proizvodjace automobila koliko uzimaju motore drugih proizvodjaca. Nije to nista cudno.

Tapatalk from Poco loco

Sve se pravi u Kini samo je pitanje kontrole kvaliteta. Toshiba kompresor koji je u LU i LGC se mozda pravi u Kini ali je kvalitetan.
I iPhone, iPad i ostalo se pravi u Kini pa su kvalitetni.

Pravo je pitanje koje i čije kompresore uvaljuju trenutno u aktuelne modele. Lutrija

Zanimljiv klip, kako u Ukrajini moduju klime da bi bolje radile na većim minusima. Ako ne grešim u pitanju je Gree klima pod nekim drugim imenom.

Kaže da se na ovim cevima, kojima se freon vraća iz izmenjivača, kondenzuje vlaga, pa se od te vode natopi ova termoizolacija oko kompresora i onda je teže ugrejati kompresor, a oće i da se smrzne to sve skupa oko kompresora. Kad stavi ovu termo izolaciju na te cevi, manje bude vlage oko kompresora i kompresor se lakše zagreje.

Nema kompresor zimi nikakvih problema sa zagrevanjem, ionako na minusima radi sa ozbiljnim opterećenjem. Ceo deo oko kompresora je dobro ugrejan zimi.
Izolacijom cevi minimalno smanjuje gubitke, mada su cevi izolovane maltene celom dužinom tamo gde gubici stvarno postoje.
05f0bb2bf9230a86430cbe6b336fccce.jpg

Poslednja izmena:
Ne radi se o gubicima već o ovome.

A common cause of premature compressor failure is excessive migration of refrigerant vapor to the crankcase of the compressor during the off cycle. The problem with this is that the refrigerant vapor can condense back into a liquid, mix with the oil, and dilute its lubricating properties.

On startup, the oil-liquid refrigerant mixture is then used to lubricate the bearing surfaces within the compressor. This mixture - being a poor lubricant - causes wearing of the bearing surfaces within the compressor.

Zato toplotne pumpe i klime koje su namenjene radu na većim minusima imaju grejače kompresora.

A crankcase heater's sole purpose is to prevent refrigerant migration and mixing with crankcase oil when the unit is off, and to prevent condensation of refrigerant in the crankcase of a compressor. The crankcase heater keeps refrigerant at a temperature higher than the coldest part of the system.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crankcase_heater

Grejač kompresora i spoljnog izmenjivača nije ništa novo. Imam ga ja u Galanz Kudo, fabrički ugrađen. Omogućava joj rad do -15 C, mada već na -10 C polako posustaje. Radi se o on off klimi.

Grejac kompresora radi samo kad kompresor ne radi.
Kad kompresor radi onda proizvodi dovoljno toplote.
Grejanjem ulja sprecava apsorpciju freona u ulju.
Neki kompresori nemaju grejac ali se ipak greju indukcijom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Svaki Fujitsu greje kompresor indukcijom

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Čitava ova priča oko naknadne ugradnje grejača bila je vezana za on off klime i stara je možda i više od 15ak godina. Razlog je što su inverter klime u to vreme bile znantno skuplje u odnosu na on off, pa su pojedine firme to reklamirale čak i kao pretvaranje obične klime u inverter, u čemu je prednjačila jedna Pančevačka firma, zaboravih joj ime.

Nordic modeli imaju te grejače.

Mislim na japance.

Generalno mi treba savet, sta je u klasi od 80-85.000 din, pametna investicija.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno