Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Filteri se ciste na mesec dana maksimalno ako greje non stop, koji crni 4 meseca? Imas uputstvo pa citaj.
Fujitsu vecina modela pa i LLCA spusta na 300W najnize modulaciju.

Citao sam uputstvo ali nigde ne pise na koliko da se ciste filteri. Samo pise kako da se ciste, usisivac i pranje u mlakoj vodi sa malo deterdzenta ako je tvrdokorna masnija prljavstina u pitanju i da se susi u hladovini.

Izgleda da joj je to minimum modulacije, što znači da je za zimu dobra, ali za prelazni period nije.
Prljavi filteri uspore protok vazduha pa senzor temperature ne očitava dobro. Zato je bitno čistiti filtere.
Moja drži u ovom periodu od 400 do 500 W i trenutno dogreva sama 60 kvm.

Senzor se nalazi na jednoj zici sa termobuzirom i strci iznad filtera tik do ulaza za vazduh. Ne verujem da bi uticalo na ocitavanje temperature ako je filter prljav ?

Zimi zbog nepostojece izolacije ( siporex 30cm zid, ali nije omaltan spolja vec ima onaj spusten krov, drveni prozori koji losije dihtuju em su ogromni 200x135 cm) i losijeg rasporeda stana, radi stalno i jedva greje do 20C kada je bilo hladno u januaru i februaru. Morao sam da dogrevam sa elektro kotlom ali to kosta kao Svetog Petra kajgana.
Kada prodje ovo njesra oko korone, videcu do zime da odradim jacu izolaciju i prozore i da nabacim jos jednu klimu za moju sobu, pa se nadam da ce biti dovoljno za 50 kvadrata.

Insert epic paint skills :)
Pogledajte prilog 283857

Zaboravih dodati, 4. sprat, stan na cosku zgrade, poslednja zgrada u nizu, komsija ispod mene slabo nesto greje parket uvek leden, nema izolacije ispod krova, nesto visi plafon na 2,75m.

Poslednja izmena:
Ako te je u tim uslovima ugrajela zimus. Kaži odlična klime i nemoj ništa da se žališ. [emoji16]

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Senzor se nalazi gde i treba da bude. Izvini, ali ne mogu da ponavljam priču oko senzora i filtera.
Kao što vidiš u mom potpisu i ja koristim jedan inverter sličan tvome. To su sve poluproizvodi koji na papiru obećavaju mnogo, a u praksi corak. Da budem jasan, postoji jasna razlika izmedju invertera od 30, 60 i 90k RSD, bez obzira šta na papiru piše, koliki mu je SCOP, SEER, temperaturni opseg rada, buka...

Dolazi toplo vreme, koja klima za 15m2 samo za hladjenje ? Gree osnovni ili nesto drugo vredi? Cena presudna posto je samo za spavacu sobu.

Zbog ugodjaja gledaj neki jeftiniji inverter. Manje su oscilacije temperature i prijatnije je za boravak u takvom prostoru.

Senzor se nalazi gde i treba da bude. Izvini, ali ne mogu da ponavljam priču oko senzora i filtera.
Kao što vidiš u mom potpisu i ja koristim jedan inverter sličan tvome. To su sve poluproizvodi koji na papiru obećavaju mnogo, a u praksi corak. Da budem jasan, postoji jasna razlika izmedju invertera od 30, 60 i 90k RSD, bez obzira šta na papiru piše, koliki mu je SCOP, SEER, temperaturni opseg rada, buka...
Tako je.
A pored toga se uvek zaboravlja da kvalitet uredjaja nisu samo brojke na papiru.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

vrede ti vivax inverteri ? to je jedino za tih ~ 30k sem tesle .

Vox, vivax, tesla... manje više, sve ti je isto. Još se nisam hladio Vivax klimom, a niti cu, jer je kupljena za dogrevanje. Ali, što se tiče hlađenja, nisam se do sad sreo sa klimom koja ne hladi. Sa grejanjem je druga stvar.
Vivax radi Midea, ali u nižem kvalitetu nego svoje proizvode.
Za cca 30k i nemaš izbora. U standardne klime više niko ne ulaze pare u razvoj, a vodeći proizvodjaci ih skoro i nemaju u ponudi.
Moj izbor bi bio kako sam i naveo. Za 15 kvm 9ka bi bila dovoljna.

Dolazi toplo vreme, koja klima za 15m2 samo za hladjenje ? Gree osnovni ili nesto drugo vredi? Cena presudna posto je samo za spavacu sobu.
Ako je samo 15kvm i samo hlađenje, ja ne bih stavljao ništa veće od 7-ce. Jedino ako ćeš da otvaraš vrata i hladiš ostatak prostora. Odlična 9-ka ohladi 60kvm izolovanog prostora. Ili dobra 12-ca.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ima neka vox 7.

Nisam bas sretao 7BTU da ima izbor klima. Ali da moze i 7BTU.
Secam se kad sam prosli put tako uzimao 9BTU, dodao sam 1000 rsd za 12BTU i da ne cekam 15 dana 9BTU posto to jeli ne lageruju.

Ako te je u tim uslovima ugrajela zimus. Kaži odlična klime i nemoj ništa da se žališ. [emoji16]

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Super ! Znaci jos jedna klima ( neka malo kvalitetnija ovog puta za spavvacu sobu), izolacija 10cm stripor i nema zime :D Grejala je sa sve santom leda na sebi u januaru. Tada sam morao da zatvorim srednaj vrata i grejao sam samo spavacu sobu i kuhinju, sto mu dodje nekih 25 kvadrata. To je uspevala da ugreje do 20C, za vise je morao kotao da radi, ali opet bolje nego samo kotao, dosao duplo manji racun za struju. A sto se tice hladjenja, hladi kao manita citav stan, mogu da se zaledim u stanu ako je drzim na nize od 24-25C podeseno ( to je meni priajtno da idem u majici i sorcu p ostanu).

Kad smo vec kod te druge klime za spavacu, sta da uzmem za grejanje 15 kvadrata u buduce bolje izolovanog prostora, posto cu staviti i kamenu vunu ispod krova i PVC stolariju ?

Poslednja izmena:
Kvalitetnija = skuplja = kuturniji (prijatniji) rad = veca cena.
Sad se u zavisnosti od mogucnosi ili zelje koju cifru da potrosis orjentises...

Sa onim rasporedom soba tesko je ugrejati dn.sobu i kupatilo sa bilo kojom klimom.
Mozda taj Vox da prebacis u spavacu, a neku bolju na mestu tog Voxa.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Sa onim rasporedom soba tesko je ugrejati dn.sobu i kupatilo sa bilo kojom klimom.
Mozda taj Vox da prebacis u spavacu, a neku bolju na mestu tog Voxa.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Vidis, to sam isto razmisljao. Za moju sobu je ovaj VoX overkill, ali dnevna soba i kupatilo se jako lepo zagreju od klime, a klima napravi kao vazdusnu zavesu u odnosu na radnu sobu. Razmisljao sam neku od 9000 btu Midea ili Gree ? A novac, platice se koliko mora, to vidim.

Imate u ponudi Fujitsu AOYG07LMCA / ASYG07LMCE cena 47 k.

Predlog za neku inverter klimu za kuću od nekih 100kvadrata.
Znam da bi trebale dve klime, ali ipak će se jedna kupovati.
Budžet je recimo do 100000rsd.

Послато са HTC U12 life помоћу Тапатока

Druze, ne znam dali znas usta se upustas. Treba ti samo za hladjenje? Uzmi 2 jeftinije klime bolje nego jednu jaku ako je samo za hladjenje. Ako planiras i da grejes to je nemoguca misija. Ispred 18-ice nece moci da se prodje, to duva kao djavo ledeno.

Tapatalk from Poco loco

I za grejanje i hladjenje mora dve klime, ako hoces komfor. 100m2 je ogroman prostor i to samo kvalitetna 18-tica moze da ohladi a 24-ka da ugreje.
2x Gree Viola 12 ili 2x Fujitsu LLCE 12 minimum.

100 kvadrata može i Kirigamine 12-ca da ugreje, zavisi sve od rasporeda, i izolacije. Uglavnom je nezgodno grejati ceo prostor jednom klimom, ali daleko od nemogućeg. Moja 12-ca greje 70ak kvadrata, kuća nije ništa posebno izolovana, tačnije po standardima iz 70-ih godina prošlog veka.

Fujitsu lu14
Gree Amber 12

Raspored prostorija pa onda da se predlaze...

Znam ja da trebaju dve klime, ali recite to mojoj sestri i njenom mužu.
Oni ne znaju ni koliko im kuća ima kvadrata (ja bih rekao da ima bar 80, ujaku se čini da ima i preko 100kvadrata). Mada ja mislim da ima 80, tako da dajte neku preporuku za 80kv.
Treba i za hlađenje i za grejanje. Mada koliko sam primetio sa nekom Vivax klimom se sasvim lepo ohlade, a ona je nikakva.
Koliko sam ja shvatio klima bi zimi služila za grejanje koliko toliko, dok ne dođu sa posla (imaju peć na čvrsto gorivo i tri termo peći).
Raspored je jednostavan, hodnik, sa obe strane hodnika po dve prostorije, a na kraju kupatilo.
I ne kineske klime. Ona je našla neku Samsung u Tehnomaniji za 80,90000din.

Objasni TI njima da ne moze lepo cirkulisati vazduh iz prostorije u prostoriju kroz vrata.
Objasni TI njima da ako stave npr u hodnih unutrasnju jedinicu da ce biti pretoplo u hodniku, da ce previse duvati jako (kao vetar, prevelika cirkulacija vazduha) a u sobe bocno ce slabo da ulazi pre svega toplota.
Ako stave u sobu onda toplota a ni hladnoca nece puno izlaziti iz te prostorije, pa ce malo grejati i nesto samo malkice bolje hladiti hodnik a drugu sobu nece moci da ugreje sigurno ili da ohladi skoro nista. O grejanju 4 prostorije (sobe, kuhinja, trpezarija), plus hodnik i kupatilo nema govora sa jednom klimom!
Objasni ti njima da ime nije sve sto je bitno za klimu a pogotovo nije bitan izgled, vec kako radi ta klima, njene stvarne karakteristike...

Daj ti skiciraj raspored prostorija, to mu dodje sad vaznije od velicna soba jer jednom klimom NEĆE SIGURNO ugrejati celi stan a i slabo ce ga ohladiti ljeti.

Zamisli ljeti leden hodnik a u sobama toplo i sparno, zamisli zimi vreo hodnik da ti je nerpijatno u majici a u sobama hladno da ti ni dzemper nije dovoljan.

Kvalitet grejanja (pre svega) na klimu zavisi i od kvaliteta prozora, od izolacije zidova, plafona a vala i poda prostora koji bi se grejao.
Uopste nije svejedno jel stan nad podrumom koji se ne greje ili je pod krovom gde nema termo izolacije odozgo na ploci, dal ima nove termo prozore ili du rasuseni drveni s jednim ili dva stakla gde kroz njih piri na sve strane...

Daj skicu i nek zaboravi na Sasmung (za sada).
Isti takav kinez po karakteristikama i kvalitetu nije vise od 55-60krsd garant, a s tim se nece sigurno ugrijati valjano, pogotovo kad zastudi ispod -5C.

NIPOŠTO neka ne kupuju 18-ku, to prejako duva, to je losa za stan i zatovrene prostore (hodnici, sobe i sl. za njih je 9-ka ili 12-ka neka na 2-3 mesta).

To sto su oni culi da se jeftino greje na klimu ne znaci nista ako bace pare na losu i neodgovarajucu klimu (slaba, prejaka, prevelika, losa po karakteristikama...) pa im vise bude ugasena ili je pozele polupati prve sedmice kad shvate da sus e zahebali jer nisu hteli da slusaju savete.
Budi ti direktan, ostar i objsni im da nemaju pojma. Takodje im objasni da je trgovcima cilj da prodaju robu, kod trgovaca je sve odlicno, sve radi, sve moze...
Dakle savete koje ovde dobiju da procitaju i dobro da promislite (i ti s njima jer ocito je ujna glavna, nasla ona klimu za 81k u Tehnomaniji) se ne kaju posle.
18-ka je za otvorene i velike prostore, npr preko 60m2 ali bez zidova, sve jedna prostorija (kancelarije, ogromne sobe, veliki spojeni prostori (velika dnevna i trpezarija)...

Poslednja izmena:
Samsung nikako, losi su. Metar u ruke pa nek premere prostorije, nije to neka nauka. Pomaze pri odabiru.
Problem jedne klime na grejanju je defrost koji krece od 3c i do -5c kada je najveca magla. Kada radi defrost, nema grejanja nekih 8-15 minuta (sto jaca klima to je veci izmenjivac na spoljnoj jedinici samim tim i duzi defrost ciklus).
Gree Amber 12 je pravi izbor jer daje najvise snage za ulozeni novac. Kasnije mogu da dodaju jos jednu slabiju i samim tim rese grejanje skroz.
Naravno bitna je i izolacija, stolarija itd. Stolarija je najbitnija kod grejanja pa tavan i tek onda fasada.

Kakav crni Samsung...ne kupuje se telefon ili tv :)

Za te pare i tu kvadraturu Gree Amber 12, ispod koje licno ne bih isao.
Moze mozda da prodje 12kgta Fujitsu, ali opet, ne znam.
Moze da se doda malo para, pa uzme 12LTCA ili jos vise i da se za 120k uzme 18kmta, koja je svinja.

Meni Amber 12 greje 80ak m2 kuhinju i trpezariju, ali je to jedna prostorija i greje se na 20c.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ma ljudi zamsilite i sami kucu (ili stan) podeljenu hodnikom, na jednoj strani kuhinja, trepzaija i na drugoj strani dve sobe (eto 4 prostorije), u dnu kupatilo.
To ne moze da greje jedna klima nikako, ako ogreju 3 klime odlicno.

Poslednja izmena:
Nekako ce ugrejati, kvalitetno sigurno nece ali ako ima TA peci onda nije problem.

zaboravljate da postoje i druge varijante klime,sem split sistema,
npr 1 spoljnja i 2,3,4 unutrasnje raznih oblika i namena,i da fino hladi i da fino greje
imas razlicite proizvodjace i razlicite cene,nacete kompromis
samo da nemorate paliti termike:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno