Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je lose resenje jer kad radi defrost sve stane, isto i u slucaju kvara. Ja imam 4 komada na 90m2 i to je kao centralno grejanje, ove godine ce i peta u spavacu sobu, nadam se :D

dal znas da takve klimaju poludefrost i da nema prekida u radu,ili da imaju turbo brz defrost i opet pun gas

Znam ja da trebaju dve klime, ali recite to mojoj sestri i njenom mužu.

Prvi savet, ako nije kasno, izvuci se iz toga da ih savetuješ. Bićeš kriv za sve što krene naopako.

Drugi savet, neka kupe inverter koji se ovde savetuje i stave u dnevnu sobu. Svaka će biti dovoljna da održava temperaturu dok ne dođu sa posla i uključe grejanje.

Sledeće godine, kad budu shvatili komfor grejanja na inverter klimu, dođi da ekipa vidi šta za ostale prostorije.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Moraću da vidim šta dugoročno planiraju pa ću ponovo navratiti u temu.
Zahvaljujem na savetima!

Послато са HTC U12 life помоћу Тапатока

^^+1. A nit luk jeo nit luk mirisao. Ne treba ti ta beda.

To koliko znam, ima samo Panasonic, za fazon 2k evra i vise.
Zove se heatcharge.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pozdrav svima. Potreban mi je savet za kupovinu odgovarajuće inverter klime. Klima bi služila za grejanje i hladjenje dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom površine oko 30 m2. U pitanju je stan, 70m2, isključen sa CG ali su ostale vertikalne cevi koje dino greju. Stan je dobro ušuškan, peti od 10 spratova, radjena PVC stolarija. U dnevnoj sobi ima jedan spoljni zid sa dva dvokrilna prozora i izlaz na terasu. Budzet je oko 600e. Dve spavace sobe su odvojene hodnikom gde su wc i kupatilo i njih sam planirao da grejem nemačkim TA pećima. Interesuje me da li je možda bolje još jedna klima umesto TA peći, samo ne znam kako bi je najbolje pozicionirao, pošro su spavaće sobe jedna preko puta druge sa kupatilom između. Link do slike projekta stana:
https://i.imgur.com/zZxUOV5_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Pročitaj malo u nazad. U principu važi pravilo, koliko para, toliko i muzike, pa su razlike u okviru klase minimalne.

Naravno da je bolja klima od bilo kakve grejalice, potrosnja je manja. Fujitsu ti je prednapunjen gasom za do 15 metra instalacije sto je verovatno vise nego dovoljno da postavis spoljnu gde hoces. Mora se voditi racuna o padu zbog letnjeg kondezata pri hladjenju ili da se postavi pumpa.
Stanovi se lakse greju od kuca jos je tvoja pozicija ok ako se greje gore i dole. Fujitsu 12 LLCE zavrsava onih 30m2 bez problema, druga moze ista. Moze i Gree Viola.

Naravno da je bolja klima od bilo kakve grejalice, potrosnja je manja. Fujitsu ti je prednapunjen gasom za do 15 metra instalacije sto je verovatno vise nego dovoljno da postavis spoljnu gde hoces. Mora se voditi racuna o padu zbog letnjeg kondezata pri hladjenju ili da se postavi pumpa.
Stanovi se lakse greju od kuca jos je tvoja pozicija ok ako se greje gore i dole. Fujitsu 12 LLCE zavrsava onih 30m2 bez problema, druga moze ista. Moze i Gree Viola.
Hvala na odgovoru, nisam ni pominjao grejalice vec TA peci. Razmisljam da li je bolje resenje po jedna TA pec u sobi ili klima koja bi grejala obe sobe.

Klima + panel grejalica, ili dve panel grejalice, ako nije neophodno hlađenje. Dodaš merač potrošnje na utičnicu, ispratiš potrošnju prve zime, pa zameniš za klimu ako bude neke računice.

TA pec je grejalica jer koliko trosi toliko daje energije. Klima je toplotna pumpa i odnos utrosene i dobijene energije je u proseku 1:3, bolji modeli 1:4.
Ako imas nizu tarifu onda su TA ok, ako nemas onda klima.

Ovaj stan greju dve klime od 600 eura. Ovde ima cca 60 kvm grejne površine ukupno i ako je dobro ušuškan kao što si i napisao radiće posao.

Ušuškan stan ima gubitke u sobi samo sa jedne strane, uz to idu cevi od centralnog, tako da je potreba za dogrevanjem minimalna. Ja ne vidim nikakvu poentu ugradnje klime da bi se temperatura podigla za par stepeni, zato sam i napisao da proba sa grejalicama.

Mislim na spavaći deo, za dnevnu, kuhinju i hodnik se podrazumeva da bude klimatizovan prostor.

Poslednja izmena:
Ako vec ima TA pec onda proba, slazem se, nema potrebe kupovati jos jednu klimu ako ce TA raditi posao naravno. Hladjenje moze jedna klima za ceo stan lagano.

Pozdrav, potreban savet za kupovinu inverter klime i pozicije za ugradnju. Klima bi sluzila za hladjenje i grejanje. Stan je 35m2. Spoljasnji zidovi su gornji i ovaj zaobljeni. Ne znam da li bi bila dovoljna jedna klima za obe sobe ili bi moralo da se uzme neko grejno telo za spavacu. Evo i skice stana i jedna slika dnevne sobe da vidite otprilike gde su prozori i vrata za terasu.Pogledajte prilog 284438 Pogledajte prilog 284439

Pozicija je što dalje od kuhinje. SJ mora na spoljni zid dnevne sobe. Ako je izolacija korektno izvedena i ako nema hladnih mostova, dovoljna će biti jedna solidna klima od 4 kW iz cenovnog razreda 500+ eura smeštena u dnevnoj sobi. Ako postoje hladni mostovi u spavaćoj sobi možda ćeš morati eventualno da ubaciš neko malo grejno telo (npr. konvektorsku grejalicu do 1 kW). Ovo ti sve pričam ako ti se pojavi buđ. Najverovatnije da toga neće biti, ali nikad se ne zna.

Sto dalje od kuhinje, sve losije pogadja vrata spavace sobe i slabije greje spavacu.

Ali zato sve bolje lepi isparenja i masnoće na isparivač uj koji posle ni Bog ne može oprati. Ne treba mu u spavaćoj više od 20 C.

Čisto sumnjam da će puno pomoći pomranje od 2-3 metra u ovako malom stanu, dobar aspirator je svakako neophodan. Drugo, u tom slučaju klima dolazi preko puta troseda, što opet nije najsrećnije rešenje.

Ma mora da ide naspram kuhinje. Kako sam shvatio to je spoljni zid. Ili da razvlači instalaciju po zidu, ako hoće drugu poziciju, ali u ovako malom stanu to će izgledati očajno. A valjda će naći normalnog servisera da mu čovek kaka vidi uživo da i normalan predlog.

Kod mene je Gree Viola u 1oko 10m2 kuhinji, nema masti jer sam uzeo aspirator od 740m3/h.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Od kada sam se preselio u novi stan rekao sam zbogom aspiratoru. Mada mi je sad ploča direktno ispod prozora. Nisam mogao da podnesem onaj šum aspiratora. A opet se vraćamo na početak. Do kuhinje bi morao lepu instalaciju da razvuče da bi klima bila naspram vrata od spavaće sobe.

Morace da ide blize spoljnom zidu zbog instalacija. Problem je sto nema mesta na tom zidu zbog prozora, jedino ostaju dve opcije, iznad ugaone ili preko puta. Ja bi je pre stavio iznad ugaone jer ce ovamo biti prenstrpano zbog televizora i polica

Koliko ima od prozora do plafona?

Je l bas prozor ili kutija za roletne u gornjem delu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno