Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice čišćenja koje podrazumeva rasklapanje uj to će sačekati jesen. Leti i onako slabo koristim klimu kući.

Bolje leti da se ispere letnjim kondezatom na hladjenju. Ja sam prao u oktobru pa sam morao vise da ispirem posle Axela. A pred sezonu hladjenja skinem filtere i izduvam Makita Mactec duvaljkom unutrasnju jedinicu, cudo izleti iz nje.

Usisivač sa mekom četkom radi posao

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Pa zar ti ne izleti onda prašina svugde po kući? Kako perete onaj hladnjak u uj (ne znam kako se zove, izmenjivač valjda, ono što liči na nabudženi cpu kuler :D)?

Izleti pa se ocisti, sta je osetljivo prekrijem, naocari na oci i masku i cepaj. Slab je usisivac.

Ja ukljucim usisivac, pokupim sta mogu. Mekanom cetkicom cistim s izmenjivaca sta mogu, ostalo probam da izduvam. Redovan servis kapiram da cu raditi jos ove godine, krajem leta i to je to, posle cu plastike sam da rasturam. *mjau**mjau**mjau*, nocria je malo gadna za skidanje, uvek imam trip da cu polomiti nesto, previse zabica ima. Kao da su je pravili da nece nikada u zivotu da se rastura.

Tapatalk from Poco loco

Mene ce izaci sezona oko 230 do 250e za 55kvm sa dve LLCE 12ice, sto je za mene vrh i prosto neverovatno.
Za neizolovan stan (doduse sa debelim zidovima 60cm) i prazna dva stana sa obe strane, prakticno kao da sam u kuci.
Kroz nedelju-dve menjam terasna vrata i prozor za pvc (do sada je dupla drvena stolarija koja ne dihtuje nikako) i planiram unutrasnju izolaciju zidova koji se granice sa druga dva stana kao i plafon, ocekujem mnogo komforniju zimu krajem ove godine.

Sad mi ostaje da biram trecu klimu, za jednu sobu od 14kvm ce se koristiti sto znaci 9ka i zapravo naginjem ka Gree muse, delom iz radoznalosti, da probam i njih a takodje i wifi funkcionalnost je vrlo, vrlo zgodna stvar.
Problem je u tome sto je 9ka 59k din a 12ica 60k. 1k din razlike ...
S obzirom da je to treca klima u stanu, bukvalno bilo koji inverter ce da.odradi dobar posao ali rekoh aj da probam novu gree seriju.
Sad zbog ovih cena ne znam da li ici na 9ku ili 12icu zbog mizerne razlike ...12ica ima da radi kao on off

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk

Uzmi devetku i ne zali uopste. U principu potpuno je isti HW, ova je samo drugacije podesena. Svejedno ce raditi na minimumu veci deo vremena i najbitnije ti je da minimalna snaga bude sto niza. Pogledaj na netu jel ima neki info dokle moze nisko da ide.

Tapatalk from Poco loco

Sto je najgore, nema jos uvek nikakvih bitnijih informacija, bar ne na jeziku koji mogu da razumem :)
Moracu jos malo da pricekam pa da vidim sta i kako.

Nominalno slabija od Viole, ali ima malo veću snagu na max. Za očekivati je da bude bar kao Viola. Ugurali su sad G tech izmedju Muse/ Viola i Ambera.
Grejaće sigurno 14 kvm. Ako nameravas da držiš vrata sobe otvorenim možda i 12 može da se smesti na neku poziciju kako bi gurali vazduh iz sobe. U suprotnom bi i 9 trebala da radi posao.

Mene ce izaci sezona oko 230 do 250e za 55kvm sa dve LLCE 12ice, sto je za mene vrh i prosto neverovatno.
Za neizolovan stan (doduse sa debelim zidovima 60cm) i prazna dva stana sa obe strane, prakticno kao da sam u kuci.
Kroz nedelju-dve menjam terasna vrata i prozor za pvc (do sada je dupla drvena stolarija koja ne dihtuje nikako) i planiram unutrasnju izolaciju zidova koji se granice sa druga dva stana kao i plafon, ocekujem mnogo komforniju zimu krajem ove godine.

Sad mi ostaje da biram trecu klimu, za jednu sobu od 14kvm ce se koristiti sto znaci 9ka i zapravo naginjem ka Gree muse, delom iz radoznalosti, da probam i njih a takodje i wifi funkcionalnost je vrlo, vrlo zgodna stvar.
Problem je u tome sto je 9ka 59k din a 12ica 60k. 1k din razlike ...
S obzirom da je to treca klima u stanu, bukvalno bilo koji inverter ce da.odradi dobar posao ali rekoh aj da probam novu gree seriju.
Sad zbog ovih cena ne znam da li ici na 9ku ili 12icu zbog mizerne razlike ...12ica ima da radi kao on off

Fujitsu ASYG07LMCE, sedmica sasvim dovoljna za 14m2, 47.000din.

Mene ova sezona izasla sve ukupno 190 eur, 2x Bergen pine profi 12
Kuca 85 kvadrata polovicno izolovana 8 cm stiropor , stolarija takodje pola nova pvc a pola stara drvena... Aktivno se grejalo oko 75 kvadrata.. to je prva sezona da sam se grejao na klime.. znao sam da nece biti dovoljno dve klime pa sam kupio i jednu tonu kamenog uglja (15 000 din) za centralno grejanje da se nadje za svaki slucaj.. i bilo je taman. Klime su radile stalno do 27-28 decembra kad su krenuli oni minusi i magla.. tad smo presli na centralno i grejali se tako do pocetka februara , cim se zima malo smirila ugasili smo kazan i nastavili sa klimama.. sve sam belezio racune za struju i kad se sve sabere komplet 190 eur.. malo je reci da sam prezadovoljan... Sad sam jos ugradio nesto nove pvc stolarije i do sledece sezone zavrsavam spoljnu izolaciju.. ako bude para u spavacu ubodem i trecu klimu 12ticu i to je to, presao sam igru

Naleteo sam informaciju da se bergen klime prave u gree fabrici, i da su u sustini iste komponente koriste?
Prodavac mi je rekao da je Bergen Pine Profi Inverter u sutini Gree Viola Pro cak i malo jaca.

Tačno je samo da Gree proizvodi Bergen.

Od oktobra završno sa aprilom potrošeno odnosno plaćeno 23340 dinara na zasebnom brojilu sa svim taksama i tv pretplatom.
Šest komada Toshiba Daiseikai VI
150m2 na 22°C + 50m2 na 17°C

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sta ugodnije greje, radijatori sa centralnim grejanjem u stanovima po zgradama ili inverter klime?
Sta zdravije greje?

Radijatori jer su potpuno necujni ali s druge strane zauzimaju prostor i centralno kosta za godinu dana tacno koliko nova klima i struja za godinu dana tako da je izbor sto se mene tice jasan. Druga stvar s radijatorima je sto se neko greje ludacki a neko jedva, zavisi od lokacije i udaljenosti od toplane. S klimom nema toga, kako podesis tako sljaka.
Sad da menjam stan u zivotu ne bih kupio stan s centralnim samo zbog tog troska.

Tapatalk from Poco loco

Radijatorska "ugodnost" i "zdravlje" nam se svima vraća svaki put kad otvorimo prozore da u stan pustimo svež vazduh.
Inverter troši 4 x manje ugljikovodonika u poredjenju sa radijatorskim grejanjem

Poslednja izmena:
I sad recite vi meni kao laiku koliko košta neka inverter klima za 30-40 kvadrata te bolje marke koju navodite?

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Radijatorska "ugodnost" i "zdravlje" nam se svima vraća svaki put kad otvorimo prozore da u stan pustimo svež vazduh.
Inverter troši 4 x manje ugljikovodonika u poredjenju sa radijatorskim grejanjem

Taj tvoj post nema veze s vezom, pošto i onaj ko se greje toplotnom pumpom isto u prostorijama ima, ili radijatore, ili podno grejanje, a toplotne pumpe bi trebalo da su još efikasnije od klima, što se tiče potrošnje struje i oslobođenog ugljovodonika.

Možeš da kritikuješ zagađenje koje proizvode gradske toplane i kotlarnice, ali sami radijatori su nešto što se koristi nevezano za to.

Poslednja izmena:
Taj tvoj post nema veze s vezom, pošto i onaj ko se greje toplotnom pumpom isto u prostorijama ima, ili radijatore, ili podno grejanje, a toplotne pumpe bi trebalo da su još efikasnije od klima, što se tiče potrošnje struje i oslobođenog ugljovodonika.

Možeš da kritikuješ zagađenje koje proizvode gradske toplane i kotlarnice, ali sami radijatori su nešto što se koristi nevezano za to.

Čestitam genijalče, ti si verovatno jedini na ovom forumu, koji nije shvatio suštinu mog posta. Kako ti je to uspelo?

Nisam pitao za cenu, samo za ugodnost i sta je zdravije po korisnika?

I sad recite vi meni kao laiku koliko košta neka inverter klima za 30-40 kvadrata te bolje marke koju navodite?

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Sve zavisi od rasporeda prostorija. Ako je 40 kvm i bar dve sobe, potrebne su i dve klime od cca 500 eur. Ako je jedna soba to može ugrejati i jedna od 700 eura. Ovo je sve ugrubo rečeno.

Radijatori su uvek komfornije i zdravije rešenje, naravno pod uslovom da je pravilno dimenzionisano i ispravno. Posebno ako se radio o niskotemperaturnom grejanju.

Sta ugodnije greje, radijatori sa centralnim grejanjem u stanovima po zgradama ili inverter klime?
Sta zdravije greje?
Ako pod centralnim misliš na daljinsko, tj. da toplotnu energiju dobijaš iz neke toplane mana tog sistema (za mene)

- cena naplaćeneje energije
- zavisnost od tuđe odluke kad će početi a kad završiti sezonu
- zavisnist od tuđe odluke kad će početi a kad završiti grejanje u toku dana

Prednost su:
- pasivnost sistema
- jeftino održavanje
- duža eksploatacija

Ako je lokalni sistem onda se deo mana gubu.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ugodnije su klime jer je preciznija regulacija, koliko stepeni podesiš toliko i bude. Centralno, barem u Bg previše varira sa temperaturom.

Svako centralno varira, manje vise. Ja kao astmaticar mogu da kazem da mi grejanje klimom vise prija od centralnog, preciznije se odrzava temperatura i manje susi vazduh. Takodje velika mana centralnog je prasina koja gori na povrsini radijatora na 60-70C sto kod klima nije slucaj.

Grejanje radijatorima u opšte ne mora da bude daljinsko. Može biti etažno pri čemu koristi električni kotao, tp i sl.

Zeha je pitao za centralno po zgradama, pa računam da je mislio na klasično daljinsko koje je aktuelno u Bg npr. Jasno da neko ko ima svoj kotao može daleko preciznije da reguliše.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno