Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Drugar je uzeo mislim u decembru, nije bas cela sezona ali pitacu ga, Amber 12 ima.
Ja sa 4 klime 90m2, izolacija 5cm fasada i tavan, 220e sezona 2018/2019.

Ja sa 65m² i nocriom ne mogu 150e da napravim zimi.

Tapatalk from Poco loco

@sile... Od ponudjene tri opcije LT, Amber, Mitsu , ja bih na prvo mesto stavio: kvalitetan, proveren, monter-serviser. A onda je svejedno kojeg ćeš od ovih proizvodjača, možda je cena uredjaja sledeći kriterijum kojim se trebaš voditi.

Mislim da nije dozvoljena preporuka i reklamiranje servisa tako da cu morati od prilike pošto nemam iskustva sa istima

Sent from my MI MIX 3

Ali to ne znači da se ne možeš raspitati u svom okruženju o serviseru koji se pokazao pouzdanim. Ja ovog mog od prošle zime ne bih preporučio nikom.

@šile ne vodim evidenciju odavno, ali potrošnja je smešna u odnosu na druge energente. Elektro kotao je najskuplj varijanta, 4x skuplja, pelet je oko 2.3x skuplji (računao kod mojih gde kotlarnica nije baš moderna), ali svakako se može račznati da je pelet 2x skuplji, i to ko ima sve džidža bidže u kotlarnici, automatiku, motorne mešne ventile, AT, itd. Uglavnom, ako imaš 1.000eur za jednu klimu a nemaš izolaciju, uloži 500eur u uzolaciju i kupi klimu od 500eur i bolje ćeš proći. Bar po ovim cenama struje. Da se razumemo, ukoliko se ima para, skuplja klima će u svom radnom veku nadoknaditi razliku u cenu, pogotovo kako cena struje bude rasla. Bar za izolaciju od 5cm zid i 10cm plafon. Za deblju izolaciju i dobro ušuškan stan se računica lomi u korist jeftinije klime.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Prilikom investicije u klimu treba imati na umu da će ona vremenom da stari haba se, i gubi kapacitet tako da neminovno će morati i da se zameni nakon recimo deset godina, mada za to vreme će biti inonako inferiorna u odnosu na nove modele.
Ali taj trošak treba uzeti u obzir.

Drugi vidovi grejanja se ne troše na takav nacin, a izolacija se ne troši nikako mada i nju uvek možeš podebljati.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pogledaj vek novijih kotlova na čvrsto gorivo ili pelet. Malo-malo čujem nekome procurio, jer je debljina lima smešna. Sada se sve pravi da traje što kraće.

Jedino kotlovi na čvrsto gorivo i gore, naročito ako se loži ugalj.

Noviji kotlovi probijaju nakon 5god koliko im je i garancija. Pelet je skup za uvodjenje i sam pelet je skup, u proseku 180e tona, neka traje dva meseca a greje se 6, tesko da je samo 2 puta skuplji od klime.

@jozza Kao što rekoh izolaciju cu raditi verovatno tek na proleće ali Ytong blok od koga je zidana kuća je prilično bolja izolacija od giter bloka i po koeficientima je blizu giter bloku (klasičan crveni blok) sa 5 cm izolacije ako se dobro sećam tako da gubitci neće biti kao kod kuća bez fasade a kada mu dodam jos 8cm stiropora biće prilično dobro. Naravno da bih voleo da pazarim klimu za manje od 1000e ako će moći da greje to što mi treba ali nemam bas nikakvog iskustva sa grejanjem na klime pa sam iz tog razloga i potražio savete vas iskusnijih. Imam jos sigurno mesec dana do kupovine i svi vaši saveti i predlozi mi bas dosta znače pošto je popravni prilično skup

Sent from my MI MIX 3

Pelet je u odnosu na druga čvrsta goriva u plusu zbog ekologije i malo posla oko održavanja i korišćenja.
To što je skuplji u nabavci, pa stalno je u deficitu.

Ali zato uglja i drveta ima dovoljno pa posle kukamo što su nam bolesti disajnih puteva u exp. porastu zadnjih 20 godina (i smrtonosne, i alergije)...

pelet je bezobrazno skup, jer on bukvalno moze da se pravi od bilo cega, ali je potraznja dosta veca od proizvodnje tako da je cena relativno visoka i ako ne treba da bude tolika.

Druga losa stvar kod peleta je sto ga morate kupiti u napred, znaci pare morate imati odmah na gomili za celu zimu, a klimu placate mesecno kroz potrosnju struje.
I peleta ce mozda da vam ostana za narednu zimu, a mozda ce i da zafali pa cete ga platiti skuplje u sred zime, a struju cete platiti tacno koliko ste potrosili na grejanje.

E ako je tako, onda i kotao na pelet i klima, pa cinculiraj kako hoćeš :)

A lepo je imati dobru alternativu za grejanje. Kome rikne klima u sred zime, a nema alternativu za par dana onda je nagrabusio. Sva ostala grejna tela je lakše popraviti ako riknu nego klimu, a posebno ako je još u garanciji pa servis iscrpljuje sva sredstva ne bi li što više uštedeo.
Prošle godine sam na mesec dana ostao bez Galanza. A sled događaja je sledeći. Prvo pozovem servis koji mi je ugradio klimu. Ljudi se za dva dana pojave, detektuju gubitak freona, provere da li negde curi, napune i odu. Posle 10ak dana kvar se ponovi. Ponovo izađu na teren i detektuju gubitak gasa. Porvere se svi spojevi i utvrdi se da ne curi. Time skidaju odgovornost sa sebe jer za sve ostale popravke uvoznik mora da odobri. Zatim servis koji mi je ugradio klimu poziva centralni servis uvoznika koji izlazi na teren, vrši dijagnostiku i potvrđuje ono što mi je i servis koji mi je ugradio klimu već rekao. Skidaju spoljnu jedinicu i odnose je u centralni servis. Prema rečima servisera iz centralnog servisa, spoljna jedinica je rasturena, nabijena pod pritisak i potpljena u kadu sa vodom. Pošto je utvrđeno da je spoljna jedinica u redu i da ne pušta nigde, vratili su se i nabili unutrašnju jedinicu pod pritisak. Posle dužeg vremena utvrđeno je da unutrašnja jedinica pušta, ali je bilo teško utvrditi gde. I konačno, utvrđeni je da cev na mestu gde je savijena u isparivaču pukla (mikropukotina) i da tu pušta. Kvar je nemoguće otkloniti, tj. nisu hteli da garantuju da će posle zavarivanja cevi to biti trajno rešenje. Ponuđene dve opcije. Prva je da mi daju novu unutrašnju jedinicu, a druga da biram klimu iz njihovog asortimana po želji uz doplatu. Biram drugo. Dobijam klimu po nabavnoj ceni od uvoznika (10000 niže nego po važećem cenovniku) i besplatnu demontažu stare i montažu nove klime. I sve to traje mesec dana.

Ako se grejete na klimu trebalo bi imati bar 2 klime, jedna će kad tad će da otkaže pa je dobro biti spreman a ne ostati bez grejanja.

Poslednja izmena:
@maxy... rekao bih da si napravio jedan propust u načinu obaveštavanja o neispravnosti klime. Ja bih u toj situaciji prvo poslao jedno preporučeno pismo sa "crvenom povratnicom" na jednu adresu, a tek onda pozvao servis.

Meni ce u rezervi biti neka manja peć na drva pošto mi odzak prolazi kroz DB a imam i jedan ćošak da je smešim, moji loze pa drva uvek ima

Sent from my MI MIX 3

A uglavnom otkaze kad je najhladnije :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Ja imam peć na drva, i jedno 7-8 kW raznoraznih grejalica u rezervi. Nisam maltene ništa od toga sklonio, ne zauzimaju puno mesta, peć naročito može poslužiti ako bude nekog ozbiljnijeg kvara u mreži.

@maxy... rekao bih da si napravio jedan propust u načinu obaveštavanja o neispravnosti klime. Ja bih u toj situaciji prvo poslao jedno preporučeno pismo sa "crvenom povratnicom" na jednu adresu, a tek onda pozvao servis.

45 dana je rok kada prodavac mora da osposobi uređaj ili da mi vrati novac ili da mi da isti takav uređaj ili uređaj koji po karakteristikama odgovara kupljenom. A kod mene je sve trajalo cca 30 dana.
Hteo sam da kažem da serviser koji vam je ugradio klimu nije odgovoran za sam uređaj, već isključivo za ugradnju istog. Ako je uređaj neispravan on će vam naplatiti ugradnju i tu se ne možete žaliti, a eventualno pokrivanje troškova možete tražiti od onoga ko proizvod stavlja na tržište.
Idealna stvar je kupiti uređaj od prodavca i tražiti od njega da i ugradi uređaj.

U svakom slučaju ja sam prošao na kraju dobro. Možda nisam u prošlom postu bio dovoljno jasan. Platio sam razliku između nabavne cene nove klime i cene po kojoj sam platio staru klimu. Drugim rečima doplatio sam za inverter koji je u tom trenutku koštao 85k RSD ukupno 40k RSD. Stari uređaj sam koristio 1 godinu i 9 meseci i on je plaćen 36k RSD. Na to sam platio 70e ugradnju tog uređaja (on/off klima ugrađena po pravilima ugradnje invertera). Ugradnja invertera je ušla u tih 40k doplate. Ali da je cimanje bilo, jeste jer je pre svega trajalo mesec dana. Cimanje je i sama ugradnja klime koja traje 3+ sata. Uvoznik je ispao fer jer je odmah dao predlog šta da radimo. Sad da ulazim u neku priču, smrzavao sam se mesec dana (što nije istina jer imam etažno grejanje), da trošim svoje vreme na tužbe, jurnjave sa njima, nisam mogao. Sve to vreme su iz te firme bili na vezi, zvali, izveštavali.

@mitar
briši taj post. Sad će da kažu vidi ove što se greju na klimu, a u ostavi još 20 grejnih tela u rezervi:D

Poslednja izmena:
Da li kad budem stavljao grejace tacne da ga stavim i na izmenjivac malo u donjoj zoni samo

Ne, samo će ti remetiti protok vazduha, i skupljati više leda tu, u periodu dok ne koristiš grejač. Glavno je da ide preko rupa za odvod da one ne zalede, kačio sam ja fotku pre nekoliko dana.

@maxy... u tom slučaju je ok.
Zahvaljujući tvom neugodnom iskustvu, gledaću da postavim još jednu klimu(iako ova jedna može da pokrije moje potrebe) ali u drugu prostoriju i usmerenu ka vratima prve, u kojoj je trenutno klima. Jedna će uvek biti ispravna.
u svakom slučaju, hvala na pojašnjenju.

Da li kad budem stavljao grejace tacne da ga stavim i na izmenjivac malo u donjoj zoni samo

Na izmenjivač ne, ali neposredno ispod izmenjivača -da , tako je fabrički izvedeno kod moje SJ. Naime, pre nego što je došao monter da postavi klimu, "malo" sam rastavio da se uverim da li je u pitanju jednoredni ili dvoredni izmenjivač, pa sam, usput, zapazio i taj detalj.

@mrbakero gledaj da grejač ne dodiruje izmenjivač, jer klima određuje kraj defrosta i po temperaturi gasa u izmenjivaču, pa nije zgodno da greješ isti. Grejač treba da obezbedi da tacna ne ledi, a defrost skida led sa izmenjivača efikasno

I Mission 18 je imala Eurovent. Nešto su tu smuljali 100%. Al' ovoj eXtreme staviše najmoderniji model GMCC kompresora (taj proizvođač ide i u ulazni model Fujitsu LLCE). Ovaj model iz GMCC je dvokomorni kompresor sa PROMENJIVOM zapreminom! Bar tako kažu na ovom videu. Tako da je opseg kapaciteta neverovatno velik, ili što bi smo mi rekli "modulacija". Samo ako softver bude kao kod Mission 18, "džaba su krečili".
PS: Samo da ovo ne bude tehnologija sa ispred svog vremena. Sećam se da je SAAB davno imao model automobila sapromenjivom radnom zapreminom/kompresijom, tj blok je bio iz dva dela, gornji deo je nosio hilzne i glavu a donji radilicu, a rastojanje između njih se menjalo po potrebi za kompresijom. I sad... Svi znamo kako je SAAB završio. Nema ih više.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno