Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja cisto sumnjam da ce razlika biti samo 3c, mislim da ce ti biti poprilicno hladno u spavacoj, a solidno i u wcu.

Za drugu klimu sam rekao da se stavi u spavacu, nasuprot ulazu u spavacu sobu i da pola klime moze da duva ka WCu, pola desno u spavacu, ne kod ulaza u stan.

Da barem mozes dole gde su ti prozori da stavis...a ovako mislim da se neces komplet ugrejati.

Mozes i 12LU, svejedno je za tako mali prostor, a svakako ces imati toplo hladno zbog rasporeda.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako ne mogu dve klime, a ti kupi jednu. Kad zvizne minus videćeš šta se dešava sa temperaturom u spavaćoj sobi. Ako bude frka kupi neki konvektor manje snage.
Mislim.da će ti biti ok i ovako sa jednom klimom veći deo zime, ali kad bude veći minus onda ko zna.
Ovo ti pišem na osnovu ličnog iskustva jer je i kod mene nezgodan raspored za grejanje klimom. Na žalost grejanje ovakvog prostora sa samo jednom klimom možda neće dati dovoljan komfor zbog oscilacija temperature u prostoru.

Vodi računa da ti ne dođe do kondenzovanja vlage na prozoru od spavaće sobe. Ako do toga bude dolazilo onda obavezno pod prozor ubaci neko grejno telo male snage. Ovo ti je direktna posledica loše distribucije toplog vazduha.

Ja cisto sumnjam da ce razlika biti samo 3c, mislim da ce ti biti poprilicno hladno u spavacoj, a solidno i u wcu.

Za drugu klimu sam rekao da se stavi u spavacu, nasuprot ulazu u spavacu sobu i da pola klime moze da duva ka WCu, pola desno u spavacu, ne kod ulaza u stan.

Da barem mozes dole gde su ti prozori da stavis...a ovako mislim da se neces komplet ugrejati.

Mozes i 12LU, svejedno je za tako mali prostor, a svakako ces imati toplo hladno zbog rasporeda.

Ja sam pogresno skontao za tu drugu klimu,tamo u maloj spavacoj sam iskljucio mogucnost da moze neka klima,jer je 7 kvadrata,a tamo mi ne treba vise od 20 stepeni,ali sad u ovakvoj kombinaciji si mi dao povod za razmisljanje,jer bi to mozda i moglo da se izvede.Ako bi situacija bila da u spavacoj temp padne toliko da moram da palim neke grejalice,onda bolje u startu da razmisljam o dve klime.

Vodi računa da ti ne dođe do kondenzovanja vlage na prozoru od spavaće sobe. Ako do toga bude dolazilo onda obavezno pod prozor ubaci neko grejno telo male snage. Ovo ti je direktna posledica loše distribucije toplog vazduha.

Da,razumem to,u spavacoj imam balkonska vrata...

Stavi jednu za početak pa vidi, em' je mali stan, em' očigledno nisi previše zahtevan. Ja 3 °C razlike nemam maltene ni u negrejanim ostavama. Ako baš bude frka možeš uzeti neku jeftinu grejalicu za onih nedelju-dve kad bude malo jače zime. Nema poente kupovati klimu za dogrevanje 7 m2.

Konvektor do 750 W može da se kupi za male pare, a razlika u ustedi struje u odnosu na troškove kupovine i ugradnje klime se može otplaćivati i preko decenije. Ipak je to 7 kvm.

7 kvadrata, pa to je oko 3x2,3m, za to klima ne treba, vidi ti neki radijator na struju, nesto sto palis kad ti treba, kad minusi zagude pa bude hladno, na tolicnu sobicu je bacanje para stavljati klimu.

Ako ne mogu dve klime, a ti kupi jednu. Kad zvizne minus videćeš šta se dešava sa temperaturom u spavaćoj sobi. Ako bude frka kupi neki konvektor manje snage.
Mislim.da će ti biti ok i ovako sa jednom klimom veći deo zime, ali kad bude veći minus onda ko zna.
Ovo ti pišem na osnovu ličnog iskustva jer je i kod mene nezgodan raspored za grejanje klimom. Na žalost grejanje ovakvog prostora sa samo jednom klimom možda neće dati dovoljan komfor zbog oscilacija temperature u prostoru.

I o tome sad razmisljam,bio sam ubedjen da ce nekako proci sa jednom jacom klimom i nekoj manjoj razlici u temperaturi u sobi,taman za spavanje..razmislicu jos sta mi je ciniti.

A jel može klima u spavaću a da ne duva po vama dok spavate? Kad greje duva više na dole. Da vas ne "obari" na spavanju. Mda soba jeste premala za klimu. Ja bih tu stavio jednu klimu i najjeftiniju grejalicu sa termostatom za prvu zimu pa kako se pokaže. Konvektorski radijatori nisu jeftini u Srbiji

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Stavi jednu za početak pa vidi, em' je mali stan, em' očigledno nisi previše zahtevan. Ja 3 °C razlike nemam maltene ni u negrejanim ostavama. Ako baš bude frka možeš uzeti neku jeftinu grejalicu za onih nedelju-dve kad bude malo jače zime. Nema poente kupovati klimu za dogrevanje 7 m2.

Mitre,mislim da si ti u pravu.Nemam iskustva sa grejanjem na klime,sem do +5 stepeni sa fix klimom,pa uvazavam svaciju sugestiju,,ali po nekoj zdravoj logici sam i kontao da mogu takvu neku situaciju da ocekujem sa jednom klimom u mom slucaju.

A jel može klima u spavaću a da ne duva po vama dok spavate? Kad greje duva više na dole. Da vas ne "obari" na spavanju. Mda soba jeste premala za klimu. Ja bih tu stavio jednu klimu i najjeftiniju grejalicu sa termostatom za prvu zimu pa kako se pokaže. Konvektorski radijatori nisu jeftini u Srbiji

70 eur Bosch 1 kW.

Jozza,grejalicu bar imam :) Zivim sam u stanu,i predhodnih zima uvek skroz zavrnem radijator u spavacoj pred spavanje,jer ne trpim veliku temperaturu kad spavam,tako da sam o drugoj klimi prestao da razmisljam.Jedino da nadjem pravu meru za jednu klimu za ceo stan.

LT je prejak za to, da je jedna prostorija od 40kvm pa ajd', ovako nema potrebe. LU je puna kapa, uz pomoćno grejno telo.

LT je prejak za to, da je jedna prostorija od 40kvm pa ajd', ovako nema potrebe. LU je puna kapa, uz pomoćno grejno telo.

Hvala ti na predlogu,izmedju te dve sam se i dvoumio...da je to ususkan stan u nekoj zgradi ne bih razmisljao o jacoj od LU,ovako sam posteno imao strah da l ce biti dovoljna,ali vidim i ovamo na sajtu gde ih prodaju da ljudi greju kuce i kvadrature slicne mojoj sa tom klimom,i da ih hvale,al opet,bolje ovde da pitam ljude pre nego sto krenem u akciju.

Pa poenta je u tome što neće grejati svih 40kvm, jer je takav raspored. Da je jedna prostorija imalo bi svrhe dodati pare za LT, ovako bi preplatio klimu. Kao što sam ja kupio LT, jer tada nisam znao ništa o grejanju klimom

Pa poenta je u tome što neće grejati svih 40kvm, jer je takav raspored. Da je jedna prostorija imalo bi svrhe dodati pare za LT, ovako bi preplatio klimu. Kao što sam ja kupio LT, jer tada nisam znao ništa o grejanju klimom

Ti imas LT ? Koju kvadraturu grejes sa njom,jel kuca ili stan ?

Da, već 6 sezona me ogrejala. Plaćena okruglo 1.000eur, plus ugradnja. Greje 40kvm, 30kvm dnevna sa kuhinjom i trpezarijom, sve u jednom, plus 10kvm hodnik. Ali kad je minus u hodniku bude dosta hladnije, stalno se otvaraju i zatvaraju vrata, pa tamo imam jednu TA peć, koju uključim na tajmer noću, tek da bude mlaka, pa onda LT primarno greje 30kvm, ali zaista ima snage da greje dosta više. Celu zimu samo šalta između prve i druge brzine ventilatora unutrašnje, treću i četvrtu ne koristi. Uključio sam Eko mod (ograničio kompresor na maksimalno 70% snage) i tako radi non-stop. Da se ne zaleće džaba nakon defrosta, nema potrebe. Kuća, 60kvm, izolacija 8-10cm spolja, 10cm tavan, u podu stirodur tanki.

Da,to je to,da ti je dnevna 40,pa i 50 kvm ta klima bi po meni i to bez probema odradila,tako da si mogao i sa jeftinijom da prodjes,al pomenuo si da nisi bio informisan o klimama kad si je kupovao.Sa druge strane ovako ti radi dosta rastereceno,pa je i to odlicna stvar.Ja sam se odlucio za LU model,to mi je najoptimalnija varijanta.Hvala tebi i svima ostalima koji su imali volje da pomognu savetima,pa kad se klima postavi i kad zazimi,svraticu ovde da podelim utiske sa vama.

Meni radi sa SCOP 5, hahaha. Delimično opterećenje malo, učinak veliki

Mission ili Lmce ili neka treca sta mislite dajte predlog, stedljivost i da greje

Kakav Mission, on je slabiji i od LLCE, kamoli LMCE. Mission ima jednoredni izmenjivac na spoljnoj i kapilaru kao 09 LLCA. Ako gledas da ustedis, imas LLCE za 400e, ne znam dal je sve pouzdano oko garancije, KP.

Lomo, koja je na nivou Mission, samo mislim da jace duva, pa onda Viola, koja je malcice jaca.
Ali su to cene od 400, do blizu 500e, pa vidi sta ti je u toj ceni najbolje, najjace...
To sve zavisi koji prostor grejes.
Za grejanje do 30m2 izolovanog prostora, sve ove prolaze lagano, a za vise se vec treba videti sta je pametno.

Što se tiče Lomo, mislim da je i tu kapilara, kao i manja max snaga od Mission. Viola profi ima eev, i trebalo bi da je jača od Mission. Sa druge strane košta prilično. Bergen Pine Profi je solidna klima, makar na papiru, i treba da je kao Viola Profi. Ima LCLH set navodno greje do -22°C), grejač tacne, 600-5130W raspon snage, 330-660m^3/h izduv... Ne znam kakav je spoljni izmenjivač, nisam je video uživo. @Xepoj87 bi mogao da nam kaže da li je kod Viole Profi dvoredni izmenjivač? Uglavnom, takva klima je 54.000 (dosta povoljnija od Viole Profi), Midea Mission 49.000, i to su najpovoljnije klime koje sigurno greju. Za više para LLCE, LMCE... 30kvm sa dobrom izolacijom će da odradi i Midea, a sa 260-520m^3/h ima sigurno vruć izduv.
PS: LMCE je tehnički klasa iznad svega ovoga.

Poslednja izmena:
Moze Bergen pine profi da se nadje i za 50k. Kada citam spec za ove Midee sve deluje i vise nego savrseno kada uporedim sa Gree iste klase. Te spec sto navode ne mogu ni da uzmem za ozbiljno stvarno.
Sta znaci kapilara? :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Što se tiče Lomo, mislim da je i tu kapilara, kao i manja max snaga od Mission. Viola profi ima eev, i trebalo bi da je jača od Mission. Sa druge strane košta prilično. Bergen Pine Profi je solidna klima, makar na papiru, i treba da je kao Viola Profi. Ima LCLH set navodno greje do -22°C), grejač tacne, 600-5130W raspon snage, 330-660m^3/h izduv... Ne znam kakav je spoljni izmenjivač, nisam je video uživo. @Xepoj87 bi mogao da nam kaže da li je kod Viole Profi dvoredni izmenjivač? Uglavnom, takva klima je 54.000 (dosta povoljnija od Viole Profi), Midea Mission 49.000, i to su najpovoljnije klime koje sigurno greju. Za više para LLCE, LMCE... 30kvm sa dobrom izolacijom će da odradi i Midea, a sa 260-520m^3/h ima sigurno vruć izduv.
PS: LMCE je tehnički klasa iznad svega ovoga.

Lomo ima 3.8kW na grejanju, kao i Mission, ali sada vidim da za razliku od Viole, on duva 560m3/h, tako da duva slabije od Missiona, barem ovog novijeg od prosle godine: MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW, a i ovog jos novijeg od ove godine: MB-12N1D0 Mission WiFi.

Ne razumem se u Mideu dovoljno, vidim da ima par tih jako slicnih, a razlicitih klima :)

Za Violu, evo slika kada mi je bila montirana u selu:
Pogledajte prilog 275929Pogledajte prilog 275930

Evo ove sada iz dnevne:

14d837c9c46ed08da3dca58c3db9cc8c.jpg
ad222cd2d3a4d59055c5111bdbf1a494.jpg

Gledaš pogrešnan podatak o snazi. Bitna je maksimalna snaga, a ne nominalna, jer je nominalna ono što može da se odredi softverom, dok hardver (kompresor i ostatak sklopova) određuje maksimalnu. Nova Mission je u maksimumu 4.9-5kW ne znam tačno, a Bergen Pine Profi 5.13kW, dok je 12LMCE 5.4kW, LT 6.5kW, Amber Nordic 7.2kW... Nije bitan podatak nominalne snage, jer se obaranjem te snage povećava COP, kao što se spuštanjem Pdesign (iako je klima prilično jača) povećava SCOP. Znači kod klime je bitno da kompresor može da povuče struju i da izmenjivač ima veliki površinu, tu se na oko vidi šta može.
PS: ovo mi deluje kao jednoredni, ne vidim da ima još cevi iza ovih u dubini saća.
PS2: Mission duva najslabije, ovaj novi aktuelni model, 520 kubika na sat. A može da povuče 1760W, sto je više i od Viole Profi. Jedino ne znam jesu li konačno stavili EEV, jer kod kapilare snaga jače opada na debelom minusu, tj snaga je 70% sa EEV, a 50% sa kapilarom, ugrubo.

Poslednja izmena:
Iskreno, ne znam vise ni sta da napisem, jer nalazim 5 razlicitih informacija o toj Midei, a Eurovent opet nesto drugacije i nepotpuno...
A za Lomo, sa Elitemadzone.org:
Pogledajte prilog 275933

Poslednja izmena:
Moj glas bi išao za Violu, ako ništa onda zbog grejača. Igrao sam se malo sa 9kom u prelaznom periodu i ostavila je na mene dobar utisak. Možda estetski neki detalji vrište kineski (npr. "hromirani" tasteri na daljincu i onaj svetli "kez" na panelu uj), ali to je nebitno.
Kada se Missionu dokupi wifi stick cena im bude ista. Za te pare nema greške, ma šta da se odabere. A uvek će biti onih sutuacija "ako dodam malo više mogu da kupim...". Preseci gde treba, kupuj i ne razmišljaj o tome šbb kbb.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno