Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LMCE ima veći Pdesign, mislim da je 3.5kW, dok je za Mission samo 2.5kW. Toliko o realnoj snazi

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Pdesign je beskoristan podatak. I ova moja 9-ka ima Pdesign 2,5 kW.

Edit: Ustvari 2,8 kW na grejanju, ali nije ni bitno.

Poslednja izmena:
Da li neko zna šta proveriti ako klima hladi ali ne greje?
U pitanju je matori Galanz Kudo. Radila odlično 10tak godina i na -15 i na +40, danas grejanje jok, hladi kao nova.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Mission 12 se uporedjuje sa LLCA 09, isto jednoreni izmenjivac na spoljnoj. LLCE je jaca od Mission kamoli LMCE.

Da li neko zna šta proveriti ako klima hladi ali ne greje?
U pitanju je matori Galanz Kudo. Radila odlično 10tak godina i na -15 i na +40, danas grejanje jok, hladi kao nova.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Četvorokraki ventil?

Pdesign je beskoristan podatak. I ova moja 9-ka ima Pdesign 2,5 kW.

Edit: Ustvari 2,8 kW na grejanju, ali nije ni bitno.
Ne baš. Spuštanjem Pdesign-a dobija sr bolji SCOP, ali ako je SCOP isti ili sličan, bolja je klima sa većim Pdesign. Sam po sebi ne govori ništa, ali u sklopu ostalih podataka govori sve. Tvoj Panasonik je jak uređaj visokog SCOP.

Ne znam dal može da zaglavi, možda je bio neki kontakt? Kako god, sad znaš šta je [emoji16]

Zdravo na svima
Preporucili su mi ovaj forum kao najbolji, pa sam hteo vasu preporuku za inverter klima.
Stanuje zbor za mala soba 15m2 sa izolacijom, i interesuje me dali da baram klimu od 3.5kw ili 2.5kw, zasto citajcu po forumima na net nasao sam podatak da klima ne sme da bude overkil zato sto ce tada da radi na princip on/off.
Pa molim vas za savet

Za sve one koji planiraju inverter iz budžet segmenta evo par informacija iz prve ruke. U nastavku cu dati poredjenje Vivax 09 aemi i LG P12EN kao predstavnika srednje klase, iako će možda neki reći da poredjenje 9ke i 12ce nije u redu. Prva stvar je subjektivna procena temperature vazduha koju uj daje na izduvu kada se zahteva brzo zagrevanje. U toj situaciji stajanje na liniji kretanja vazduha iz LGa je neprijatno jer je vazduh veoma topao, dok kod Vivaxa prijatno. Ovo znači da pri nižim temperaturama ne očekujete grejanje, već više dogrevanje i ispomoc nekom drugom grejnom telu. Nivo buke kod Vivaxa na minimalnoj brzini rada turbine odgovara LGu na višoj brzini. Očitavanje temperature unutrašnjeg prostora se veoma razlikuje i može se reći da Vivax poprilično loše očitava istu, dok je LG poprilično tačan. Da ne nastavljam dalje, sve je jasno.
Kupovinom invertera od cca 30000 dinara upravo i dobijate to što ste platili, a to je polovina solidnog klima uređaja. Ako poredim ovu 9ku sa LG 12icom, onda se ova devetka pre ponaša kao 7ica ili nešto manje. SEER i SCOP koji su skoro identični kod ove dve klime ne govore ništa i zaista su podatak koji treba zaobići. To se odnosi i na pdesignh koji opet ništa ne govori. Ako želite solidno grejanje ruka će morati dublje da se zavuce u džep, a ako želite dogrevanje i hlađenje onda je klima iz ovog ranga solidan izbor. Ako ovakav uređaj kupujete na preporuku prijatelja, a koji se u klime razume kao i vi, onda treba da znate da su uređaji iz srednjeg segmenta taman toliko skuplji koliko i daju više, a to kad dođe zima može da bude razlika između "moja klima lepo greje" i "z@*mjau**mjau**mjau**mjau* sam se".
Ja sam od ove klime dobio ono što sam i očekivao, a to je ispomoc znatno snažnijoj klimi. Ostaje još samo da dođu pravi minusi kada ću moći dati još malo podataka iz prve ruke.

pozdrav drugari .E ovako stoji moje pitanje i situscija. imam kuću na kojoj imam demit fasadu i imam centralno grijanje na drva, e sadkad je ovaj prelazni period uzeo bih inverter klimu da grijem dnevni boravak i kuhinju koji zajedno imaju40 kvadratnih metara.koristio bih je i da ugrijem taj prostor kad smo supruga i ja na poslu, ako klima ima wifi, da li je preko internet veze mogu s posla aktivirat recimo sat vremena prije dolaska kući da ugrijem ti 40 kvadrata? i šta kažete na bergen klimu imam ovdje u Crnoj Gori za 330 e 12cu inverter, tesla inverter je oko 300.Neka preporuka i savjet? hvala na odgovorima

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Koja je poenta da kuću grejes pa hladis?
Tako više energije trosis.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

ne da hladim već da dogrijavam i koristim za grijanje kad je ovaj period tzv prelazni period da ne moram ložit već zagrijem dnevni boravsk i kuhinju

Kad je ovako prelazni period meni rade dve klime non stop, stavim na 21-22c i zaboravim. Ako je napolju toplije otvorim sve, klime ukljucene ali ne rade, budu u standby.

Zdravo na svima
Preporucili su mi ovaj forum kao najbolji, pa sam hteo vasu preporuku za inverter klima.
Stanuje zbor za mala soba 15m2 sa izolacijom, i interesuje me dali da baram klimu od 3.5kw ili 2.5kw, zasto citajcu po forumima na net nasao sam podatak da klima ne sme da bude overkil zato sto ce tada da radi na princip on/off.
Pa molim vas za savet
Za 15kvm 9-ka kinez ili 7-ca japanac, naravno pod uslovom da je soba baš dobro izolovana. Veća i jača klima jače duva, pa bi u maloj sobi bio problem promaje

ne da hladim već da dogrijavam i koristim za grijanje kad je ovaj period tzv prelazni period da ne moram ložit već zagrijem dnevni boravsk i kuhinju

Ako iskljucis klimu kad podjes na posao (ili ti ne duva nocu, zimi) onda nista ne greje, ne odrzava toplotu i prostor se hladi (dakle hladis nenamerno), za dogrevanje je ok da iskljucujes ali samo ako nije odvec niska tempreatura vani (nesto nalik ovom sto @djalf napisa).
Inverter mozes da upalis, zadas temperaturu i kad dostigne zadatu on smanjuje potrosnju, malte ne vrti samo ventilator ("skoro").
Kad bude niska temperatura ispod 10C (recimo) ako palis samo kad si u kuci vise ces porositi energije da ponovo ugrejes sve (zrak i zidove) nego da ti stalno radi inverter, mozda na nakoj smanjenoj temperaturi od one u kojoj zelis da ti bude kad si u kuci. Namestis kad podjes napolje na 22C (ili 21C) pa pred povratak vratis na 24C (25C) da se ugreje do dolaska.
Nemoj zaboraviti da kad se ne greje vazduh u stanu/kuci onda se hlade zidovi i iz njih "zraci" hladoca i da ces stalno dogrevati zidove i hladiti ih ako ne radi stalno klima...

hvala na odgovoru, koju od ovih klima izabrat bergen , azuri ili tesla?

Ovako ako mi neko moze pomoci, uzeo sam klimu Fujitsu ASYG12LUCA, montirana je 6.11.2017. godine.
Od tad samo skinem filter operem ga i vratim nazad i to je to. Klima radi pretezno samo zimi, jer se preko nje grejem, leti slabo palim zbog problema sa sinusima. radi 10-20 u toku leta.
Zanima me da li treba da zovem nekog majstora da odradi neki servis? Na sta treba obratiti paznju? Dal je treba servisirati uopste ili ne ? Posto ovaj koji je montirao nije me zvao, izgleda da ceka da ga ja nazovem ili ne znam sta vec... Hvala

Treba da zoveš da je rasturi i opere. Treba da opere turbinu, izmenjivač i sve ono do čega može doći, jer ne demontiraju se baš isti delovi kod svih klima. Treba da tretira hemijom izmenjivač i da paročistačem detaljno opere turbinu. Ako u stan uđe samo sa krpom i sredstvom za pranje staklenih površina treba da mu se zahvališ.

da li je klima u problemu sto da sad nista nije radjeno na njoj?
ja po radu nisam nista primetio...

Jok, meni je LT detaljno opran nakon 4 god korišćenja. Mada,ja sam to prao redovno, toplom vodom i axel-om. Prskao onom prskalicom za voće po izmenjivaču, pa ispirao vodom.

da li je klima u problemu sto da sad nista nije radjeno na njoj?
ja po radu nisam nista primetio...

Naravno da nije, održavanje se radi po potrebi, 'godišnji' servisi su izmišljeni za uzimanje para.

Najverovatnije nije. Ako se koristi pretežno za grejanje zna da nakupi samo prašinu. Klime koje se koriste intenzivno za hlađenje imaju problem sa stvaranjem budji i to je posebno opasno po zdravlje kada počne grejna sezona jer tada fragmenti budji budu prisutni u vazduhu. Čišćenje I onako preferiram pre početka grejne sezone i uradio sam ga na obe klime pre neki dan od strane vrhunskog servisera.

Pozdrav ljudi komacno majstor bio juce i rasklopio unutrasnju masku nocrie oprao i dezinfikovao izmenjivac sve prosusio i vratio na mjesto...medjutim danas upalim klimu osjeca se neki blagi miris budji...sta raditi dalje?

Reklamiraj. Nije prskao fungicidom

hvala na odgovoru, koju od ovih klima izabrat bergen , azuri ili tesla?

Ja imam dve tesle TC32H3 12410IA montirane ovog leta na spratu. Nisam ih probao na grejanju, ali su me prijatno iznenadile dok hlade. Osim što su tihe i imaju i automacke horizontalne usmerivače vazduha , moduliraju do oko 285W na održavanju. ( najmanje što videh 282W ).
I za sada jednu manu. Oplata jedne spoljne jedinice, na nekom srdednjem br. obr. kompresora vibrira i zveči. Dovoljno je nasloniti dlan na kućište da prestaje. A inače nisu bučni sami kompresori.

I ova tesla je u stvari chigo
Pogledajte prilog 275247

Da li neko zna kako da rasklopim unutrasnju jedinicu Fujitsu LMCA? Skinuo sam sve srafove, bocne stranice, maska se razlabavila ali je nesto sa donje strane drzi, otprilike gde su ona krilca. Hteo sam da iscetkam turbinu, smeta mi ona metalna resetka. Inace klima se uglavnom koristi za grejanje, perem redovno filtere, izmenjivac poprskam sa Dezi ABC (na bazi alkohola, koristi se za dezinfeckiju u medicinskim ustanovama). Inace izmenjivac je prilicno cist (skoro kao nov), u prostoriji nema tepiha, vrlo je malo prasine, jedino je bilo malo na turbini, nju sam izduvao kompresorom, posle isprskao ovim sredstvom za dezinfekciju ali verovatno je jos ostalo na njoj prasine.

Danas sam merio šta Vivax 09 aemi daje na izduvu. Podesena na 30 C nije uspela da prebaci 44 C.
Za to vreme P12EN je dogurao na nešto malo preko 55 C.
Oni koji planiraju budžet kineski inverter bi trebali ovo da imaju na umu pri izboru klime za grejanje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno