Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je bas lose, jos na 26-28c spoljnih, sta ce da daje na -10c? Sto ne uze neki Vox, kazu da su ok? Mada ne znam na grejanju kakve su.

Sta mislite, grejaci na inverter klima, da ili ne?
Tu su mnogu podeljeni mislenja.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Da je Vivax 12ica da li bi davala bolje rezultate?

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Sve je to u okviru klase isto, vox, fox, vivax...
Na jutjubu ima snimak šta može 12ica na nižoj temperaturi, a to je manje vise isto. Takođe postoji i šta može vivax 9ka na minusu.
Ja sam je uzeo za sobu od 10 kvm pod pretpostavkom da će grejati do 0 C. I to bi trebala da može da uradi. E sad videćemo šta može kad dođe minus.
Dakle, pažnju treba da obrate oni koji bi da se greju na ovu i slične klime. Moje mišljenje je da od toga neće biti ništa. Recimo, postoje on off klime koje mogu bolje da greju. Sa druge strane možda je ovaj vivax podešen da radi tako kako bi dobio a+ energetski razred.

Sta mislite, grejaci na inverter klima, da ili ne?
Tu su mnogu podeljeni mislenja.

Ako ledi tacna i skuplja se led u visinu (dno spoljašnje jedinice) onda treba grejač tacne. Nekim klimama treba, nekim ne treba, sve istopi defrost. Fujitsu LT do -20°C ne treba grejač. Na Fujitsu LMCE bih ga stavio, bez obzira na temperaturu

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

LMCE, pretpostavlam kako I LMCA ima jedan veci pravougaoni otvor na dnu tacne. Kad zapusi odvod sa lulicom voda odatle tece, ja do sada nisam imao nikakvih problema I bez grejaca

Ako ledi tacna i skuplja se led u visinu (dno spoljašnje jedinice) onda treba grejač tacne. Nekim klimama treba, nekim ne treba, sve istopi defrost. Fujitsu LT do -20°C ne treba grejač. Na Fujitsu LMCE bih ga stavio, bez obzira na temperaturu

Zaprimetio sam da ovi kineski modeli imaju grejaci, vivax gree, dok ovi poskupi kao toshiba, mitsubishi nemaju. Neki kazu da je to dzaba trosenje struje

Zaprimetio sam da ovi kineski modeli imaju grejaci, vivax gree, dok ovi poskupi kao toshiba, mitsubishi nemaju. Neki kazu da je to dzaba trosenje struje

Japanci imaju snage da otope sve tako da voda iscuri i ne zadrzava se u tacni da bi zaledila. Kinezi mozda ne mogu u svakoj situaciji isto to da urade ili jednostavno kinezi samo zele da to predstave kao plus i privuku vise kupaca. Izaberi sam ;)

Tapatalk from Poco loco

Japanske klime projektovanje za grejanje u težim uslovima imaju grejne kablove smeštene u kanalu na tacni koja je izbušenu na nekoliko mesta za odvod kondenzata.
51dfcb4e605bcdcb3155515be5a4a96d.jpg

Znaci sta smo zakljucili [emoji16] , nije lose sta klime imaju grejaci ?

Nije lose ali nije ni presudno. Ne skodi da ima ali uz nesto vecu potrosnju.

Snaga grejača ne ulazi u SCOP proračun. Tako da ti ta "činjenica" ne pije vodu. Kinezi su jednostavno manje efikasni. Sa druge strane, uslovi za grrjanje klimom u Srbiji su relativno nepovoljni, jer je vlažnost vazduha prevelika. Nije poenta da grejač konstantno radi čim je ispod 5°C, već da se pali samo u toku defrosta

Gleda se potrosnja klime, tako se i deli energetska klasifikacija u vidu Seer i Scop(ja pobrkag cop i scop).
Ili hoces da mi kazes da neko moze da doda 1kW grejace u klimu i da dobije 5.1 Scop rating, jer mu je kompresor efikasan, posto se nista sem kompresora ne gleda?
Odakle ti taj info, podeli sa mnom, nisam znao da to tako ide.

Poslednja izmena:
Gde si ti video 1kW grejač? Nazivni COP se meri na +7°C, a tada se kineski grejač ne uključuje, već podlo ćuti i čeka da temp padne ispod 5°C. [emoji16]
Sa druge strane, uvek je bolje naknafno ugraditi grejač (ionako nije skupo) ukoliko se ispostavi da može da pomogne. A to najviše zavisi od opterećenja klime u grejanju, kao i od pozicije spoljašnje. Ukoliko je zaliva ledena kiša i zasipa sneg, češće će da ledi i više vode ide preko tacne.

Scop se ne meri na +7 stepeni, jer je to "seasonal coefficient of performance", a o tome pricamo.
Kao sto rekoh, ja u prvom postu napisao COP, a mislio sam na SCOP.

1kW grejac sam stavio namerno kao primer, jer bi ispalo da proizvodjac moze da stavi 1kW grejac i da ima najbolji SCOP rating, po tvom postu.

Poslednja izmena:
SCOP se ne meri, već se izračuna. COP se meri

Inace ti scop, cop, mnoooogo to komplikovano i jos nepouzdano jer se moze "podesiti i namestiti" ... treba ti ozbiljna skola da to sve naucis, pa onda i koristis...
Sta bi moglo biti bolje, univerzalnije za poredjenje klima?
Bi li podatak da "na toj tempo za grejanje/hladenje trosi toliko" ili nesto drugo, jasno, ocito, a ne da moras znati kako se i iz cega izracunava nesto sto je povrh svega prilagodljivo?
Da nema "namestanja" klime da bi prilagodila se rezultatu a posle u relanom radu dobije se nesto sasvim drugo...

Poslednja izmena od urednika:
Pa za to bi trebalo da postoji neko nezavisno telo koje bi se time bavilo, npr. Eurovent, ali da bude obavezno pre puštanja na tržište. Kao što smo videli to ne postoji ni u automobilskoj industriji, pa tesko da bi se moglo uvesti u ovu oblast. Nama ostaje da verujemo ili ne, ali i da delimo iskustva. Kao što sam već napisao pre nekog vremena, u tehničkim podacima za Vivax piše svašta, ali u realnom poredjenju sa LG klimom se vidi da su podaci namešteni i da ne odgovaraju realnom stanju.

Toshiba Daiseikai VI
Dodatne rupe za kondenz koji imaju gumene cepove ako ih ne zelimo koristiti.
Dogradjen grejac 50W
bc831004f3d996b2e5904409644d77f1.jpg
5c512748115b1ad98cb5197571e18d79.jpg

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Lici na prekidac i minusni termostat redno vezan.
Ja minusni termostat nisam ni stavljao, povezao sam samo na prekidac. Nikada mi nije ni zatrebalo, nije ni paljen :d

Tapatalk from Poco loco

Termostat mi je za svih 6 klima zajednicki i na svakoj imam prekidac po potrebi.
Uglavnom ih palim samo kad je stvarna potreba i to ne na svim klimama jer nisu isto opterecene.
Termostat tako reci i ne koristim.
Meni su klime jedini izvor grejanja tako da ima godisnje mozda dve nedelje kad ima potrebe za neke od grejaca.

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako da rasklopim unutrasnju jedinicu Fujitsu LMCA? Skinuo sam sve srafove, bocne stranice, maska se razlabavila ali je nesto sa donje strane drzi, otprilike gde su ona krilca.

U donjem desnom uglu ima neki šraf koji mora da se "pod uglom" odšrafi. Majstori imaju neki odvijač sa zglobom, ne znam kako bi ga inače skinuo.

Cela maska se pomera ali kao da zapinje negde oko krilca (mozda treba prvo njih nekako da demontiram) A mrezica ima neki sraf, video sam ali nemam ideju kako se do njega dolazi, mozda tek kad se skine maska, ovako nema sanse

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Obicno ima i dve zabice koje su u sredini bas ka zidu gde je montirana, to je malo teze skinuti, uhvati se plastika napred kod turbine dole pa malo uvije da zabice iskoce. Zeznut manevar, bar kod mojih LGC.
Ja sam kod mene krilca skidao pre demontaze, leva strana se prvo izvlaci pa onda desna, kad se zakrene ima polozaj u kom spadaju sa desne strane gde je inace i motor koji ih pokrece. Zastitna zica se skida tek kad skines belu plastiku to jest kuciste. Ja sam nisam ni vracao kad je istekla garancija i to na dve LGC i jednu LU da mogu da pristupim turbini bez otvaranja.
Da napomenem da nisam sam to radio, drugar je otvorio jednu pa sam ja drugu.

Poslednja izmena:
Ne znam, ima sa donje strane 3 srafa prekrivenih ukrasnom plastikom. Nisam smeo da vucem, barem da imam sliku rasklopljene pa da znam sta da radim. Panasonic inverter sam bez problema ceo demontirao (izuzev same turbine jer nisam nikako mogao da odsrafim sraf koji drzi turbinu sa desne strane uz motor), ali u principu znam sta da radim. Ovo kod Fujitsu mi je bas cudno, nisam očekivao nista komplikovano

Potrazi service manual, ides po njemu i nema greske. Ja sam imao negde al sad ne mogu da nadjem.

Ta plastika dole se jako tesko skida. Zabice drze i imas utisak da ces slomiti nesto.

Tapatalk from Poco loco

Nista, ili da probam ponovo, ili da zovem neki servis. Mada nema mnogo prasine, uzeo sam rasprsivac kao za stakla i isprskao ceo izmenjivac i turbinu, nema naslaga, nije bas kao novo ali nije ni strasno. Moze da saceka i prolece

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno