Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba W umesto kWh izgleda.

Jeste, nisam obratio pažnju da su dve kolone na sat vremena, pa mi se nije uklapala potrošnja u kWh sa vrednostima na grafiku, ako bi ono bili Wati.

Ja imam 2, mogu i iz kreveta... :D
16f73f6f668457364ea11c759e0153ce.jpg

38df0adb335e625a52bbb040e6faf4f4.jpg

Jel to merac potrosnje pratis preko neta ili kako? Koji je to model i gde kupiti.. zanimljiva mi stvar , npr zimi tacno da znas koliko si na grejanje potrosio... dve muve jednim udarcem sto bi se reklo.

Ne uklapa se ni tako. Ono nije kineska firma vec bugarska i poprilicno su dobri.

Tapatalk from Poco loco

160W u proseku puta 13h mu dođe 2,08 kWh kao što piše gore za potrošnju u periodu.

A kakve su vam klime sto se tice buke i vibracija koje proizvode? Trazim sto tisu klimu, pogodnu za rad nocu u spavacoj sobi (hladjenje iskljucivo), na najnizoj brzini ventilatora. Imam Fujitsu 12LMCA i 09LLCA, prvu mogu da ocenim sto se buke tice sa 4, vibracija 5 a ovu drugu sa 2-1, tj ocaj zivi (spoljna jedinica ima zvuk kao traktor pri odredjenim rezimima). Znaci treba mi neko licno iskustvo i preporuka, najbolje za neku 9-tku, cak nije bitno ni da bude inverter, samo da je SKORO NECUJNA.

Zavisi, ima bucnih klima. Antivibracioni srafovi mogu da pomognu ali u odredjenoj meri. Druga stvar je koliko klima radi blizu krajnjih kapaciteta. Kod mene nocria dok radi ne cuje se uopste, samo lagano sustanje unutrasnje jedinice ali radi na minimumu, to je njoj smejurija. Moju ne cujem ali cujem klimu sa komsijine zgrade prekoputa. Zvuci kao centrifuga na nekoj staroj ves masini. Ne mogu da docekam da crkne krsina.

Tapatalk from Poco loco

A kakve su vam klime sto se tice buke i vibracija koje proizvode? Trazim sto tisu klimu, pogodnu za rad nocu u spavacoj sobi (hladjenje iskljucivo), na najnizoj brzini ventilatora. Imam Fujitsu 12LMCA i 09LLCA, prvu mogu da ocenim sto se buke tice sa 4, vibracija 5 a ovu drugu sa 2-1, tj ocaj zivi (spoljna jedinica ima zvuk kao traktor pri odredjenim rezimima). Znaci treba mi neko licno iskustvo i preporuka, najbolje za neku 9-tku, cak nije bitno ni da bude inverter, samo da je SKORO NECUJNA.
Ja mogu samo 12LTCA da uporedim sa 12LMCE, i LT je tiši, a i spoljašnja se manje sčuje, iako je dosta veća. Razlog tome je frekvecija kompresora u radu, i kod klima sa maleckom spoljašnjom i malim kompresorima ta frekvencija je veća da bi se dobila snaga. Nije to pitanje kvaliteta, kvalitet je neupitan kod japanaca, već filozofija. Ako će ti spoljašnja biti blizu uveta, gledaj neku sa velikom spoljašnjom, dvoredni izmenjivač, itd. Ingteresantna stvar je da 12LM ima jači izduv na održavanju temp u sobi od 12LT klime. Moguće je da je kod nje temp izduva malo niža uz veći protok, pa se na taj način postiže isti krajnji rezultat u grejanju, uz povećanu efikasnost. Pa ipak je LT šije uzduž i popreko, po svim parametrima. Ovako napamet, znam da Daikin fura manju frekvenciju kompresora u odnosu na Fujitsu, pa će spoljašnja u opterećenju biti tiša. Jačina zvuka u dB(a) može biti ista, ali je ljudskom uhu prijatniji zvuk niže frekvencije. Tošibe su takođe tihe, ali preporuku mogu dati samo za Daiseikai i Suzumi+, dok je Mirai bio za izbegavanje zbog male spoljašnje, gde su se korisnici žalili na zvuk "mlaznog aviona". Ovo sve naravno u punom opterećenju, na grejanju.
PS: a da negde nađeš LU (7 ili 9)?
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Zavisi, ima bucnih klima. Antivibracioni srafovi mogu da pomognu ali u odredjenoj meri. Druga stvar je koliko klima radi blizu krajnjih kapaciteta. Kod mene nocria dok radi ne cuje se uopste, samo lagano sustanje unutrasnje jedinice ali radi na minimumu, to je njoj smejurija
Antivibracioni nosaci nisu mi pomogli nimalo, nije problem u vibracijama nego bas u zvuku spoljne jedinice. Posto sam klime montirao na prolece, nisam provalio buku do leta. Kad sam ukljucio klimu, mislio sam da mi helikopter leti nad zgradom :d, takav je zvuk. Na svi srecu vezan je samo za neki rezim, tako da nije konstantna buka ali svaki "start" kompresora je propracen sa 20-tak sekundi zvuka "traktora pod punim gasom".

Sto se antivibraconih nosaca tice, koristio sam ih i na starim non-inverter tadiran-ima, ni tu nisu pomogli da ublaze vibracije zida od cigle, koji prenosi konstantan zvuk "vouvouvou...".

JPS: a da negde nađeš LU (7 ili 9)?

Iskreno, stekao sam averziju prema malim Fujitsu klimama, imam 3 LLCA koje bih najradije bacio. Posto buku niko ne priznaje kao razlog za reklamaciju, sledecu klimu kupujem tak kad budem bio siguran u karakteristike.
Najgore je sto nemam nikakvih drugih zahteva izuzev tisine, a to je jedan od parametara koji niko ne pominje.

Ja sam moje klime podosta udaljio od prostora u kom se boravi. Jedna je na nešto više od 8m instalacije. Pa ih ni ne čujem, sem ako baš izađem kod njih (dve na kotlarnici, jedna sa zadnje strane kuće, na zidu gostinjske sobe)

09LU nije bas tiha unutrasnja. Meni licno ni max brzina ne smeta, navikao sam.
Ali druga brzina, koja je nocu meni ipak potrebna, je malo jaca/bucnija od ostalih klima koje sam imao prilike da koristim.

Za spavacu sobu, dakle nesto ispid 15m2, gde bi i 07LU mogla na min.brzini bi bilo necujno.

Ali spoljne su sve bucne ako je otvoren prozor, ne znam kako bi ublazio.

Iskreno, stekao sam averziju prema malim Fujitsu klimama, imam 3 LLCA koje bih najradije bacio. Posto buku niko ne priznaje kao razlog za reklamaciju, sledecu klimu kupujem tak kad budem bio siguran u karakteristike.
Najgore je sto nemam nikakvih drugih zahteva izuzev tisine, a to je jedan od parametara koji niko ne pominje.
LU je druga priča. Unutrašnje 7 i 9 kod LU u minimumu ima najmanji izduv od svih ostalih Fujitsu klima. To ako pričamo o unutrašnjoj. Ako je spoljašnja baš na prozoru, uz nezgodan zid koji se ponasa kao membrana zvučnika, onda neku sa dvostruko-dotacionim kompresorom, a tu nema 7 i 9, već su to aždaje, 12LU, 12Amber, Daiseikai 13 i 16 itd. Mada, ako se nema para na bacanje lopatom, nek si uzme Daikin 12 ftxb, kažu ljudi koji ih imaju da su baš tihe, kako unutrašnja tako i spoljasnja. Razlog što ih ne kupuju više nego Fujitsu je to što su manje isplatljive za grejanje (odnos cene i snage), kao i to što je Fujitsu u svim veličinama jači za iste (ili manje) pare. Za isključivo hlađenje sa povoljnim inverterom uzmi si Daikin ftxb35c
PS: Kod Fujitsu KGTB unutrašnje su još tiše od LU, samo ne znam šta je sa spoljašnjom

Poslednja izmena:
Kod mene je 12LU na prvoj brzini necujna unutra, ali kompresor skripi cim se malo napregne, sto je opste poznato za LU, ali se ne cuje kroz zid, naravno.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

18LFCA mi se cini da je i tisa i manje duva na 1.brzini od LU. Nije mozda toliko bitno jer LF nisam u manjim formatima vidjao igde.

Kod mene je 12LU na prvoj brzini necujna unutra, ali kompresor skripi cim se malo napregne, sto je opste poznato za LU, ali se ne cuje kroz zid, naravno.

Čuje se EEV (elektro-ekspanzioni ventil), a ne kompresor. Cvrči kao veverica. Nekome se čuje, nekome se ne čuje uopšte.

Ja je nisam cuo mada radi u lokalu pa tamo nije ni bitno. Sto se tice LLCA imam dve i jedino kada sam je cuo je na -15c kad zapne posle defrosta mada moze da se ukroti ECO modom na 70% snage. Na nosacima je na fasadi od 5cm stiropora, nosaci srafljeni na fasadi a ne na zidu i imam antivibracione srafove ispod. U toj sobi sam spavao i nije mi smetalo, ne cuje se spoljna jace od unutrasnje na low brzini.

Na putu za Bugarsku ovog leta, sevali bilbordi za Hitachi klime 19DB. Možda malo da googlas.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

19dB samo u sleep modu. Za dnevnu upotrebu neizvodljivo. Toliko deklarise i LG.

Treba mu za hlađenje spavaće sobe, za tako nešto verovatno i može da drži u quiet modu. Ova moja 9-ka ima 19 dB / 21 dB (grejanje/hlađenje), doduše nikad je ne držimo u quiet, tiha je dovoljno i u standardnom radu.

Ja bih spavaću hladio preko dana, uveče gasio klimu. Uostalom, tako i radim sa celim gornjim nivoom duplexa.

Zasto? Stavis i odrzava na odredjenoj temperaturi.
Ja moju ne gasim, radi 24/7 barem 8 meseci godisnje.

I to na svakoj temperaturi iznad 10c, otvoren mi je 1 prozor sa komarnikom.

Poslednja izmena:
Kako vam ne smeta kada duva jako u spavacoj? Ja nemam malu spavacu, a ranije nije bila odvojena.

Xeroj, takav je raspored kod nas, klima je u predsoblju ispred dve sobe, nije idealno za podešavanje temperature i rad na min.
A i inače, zašto bih noću spavao sa klimom ako nema potrebe?
A nema zato što klima preko dana izbacuje toplotu koja bi inače ostala unutra uveče. Komšijska klima tandrče od uveče celu noć i spavaju u znoju bespotrebno.

^to zavisi primarno od ljudi (koliko podnose koju temp.), ali i sto si u kuci :D

Kod mene u stanu moze da se sedi koji sat bez klime kada ohladi, ali bas da se spava bez nje, nema sanse.
Drzim LUCU uspesno na 21*C i min. brzinu inace, i prijatno je za spavanje!

Ja ne gasim, na 24c obe LGC na Low brzini hlade 24h. Ako si u stanu imas manje vlage pa mozda nocu i moze bez klime ali kod mene u kuci nema sanse upravo zbog vlage. Kuca vuce iz temelja vlagu i sve sto je toplije vlaga se povecava. Klime izbacuju ali da nema njih otisla bi preko 75%. Zato je zimi i toplije, pisao je neko da mu pada i ispod 20% dok je kod mene obicno u rasponu 45-55%.

Koliko ti one stvarno rade? Mislim koliko cesto se gase?

Pa ne znam, moras bas da budes do spoljne ili unutrasnje da cujes gas ili kompresor kad se ukljuci. Kad sam napolju blizu spoljne cujem ventilator kad se ukljuci. Da kazemo na svakih 10-15 minuta se ukljuci po malo, opet to zavisi i od zadate i spoljne temperature. Racun za jun i jul je bio 6000 zajedno jer jun nije ocitan, bio na odmoru a ja zapeo kapiju :D To je sve sa hladjenjem i ostalo.

Pozdrav,

Da li imate preporuku za neku invertnu klimu budzet 50k-60k. Stan ima oko 65m2. Ispod ima slika rasporeda.

Kapiram i sa 18 ili 12 da uzmem i stavim ovako u dnevnu sobu nema sanse da ohladi spavacu i radnu? Pa ako je to slucaj onda mi preostaje ova druga varijatna da 1 stavim u radnu a drugu u dnevnu i da bi 2 12ce bile ok?

Pogledajte prilog 273909

Ono sto sam citao i video da su ok su:

Bergen BER12RA-G17 i Fujitsu klima uređaj ASYG 12LLCE mada je fujitsu skuplji za 15k.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno