Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@alfaunits
Da li imas higrometar, meris li vlaznost? Kod mene je sad unutra 25c ali je vlaga samo 39% i deluje mnogo hladnije, i to bez klime. Kad imas izolaciju vlaga teze odlazi napolje a kada je napolju toplo ta vlaga isparava unutar objekta i deluje mnogo toplije nego sto jeste. Vlaznost ima veliki faktor osecaja toplote kao i zime. Izolacija u stvari sprecava da vam vlaga zimi previse "bezi" iz objekta kada grejete, tako se postize i bolji osecaj toplote.

Izolacija ne zadrzava vlagu, barem osim ako je lose uradjena.

Koliko je vlazno zavisi od lokacije i od toga koliko ti je dugo radila klima u zatvorenom prostoru, koliko vlage je izvukla, kao i od kapaciteta odvlazivanja klime.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Da li imate iskustva, odnosno neko mišljenje za Fujitsu ASYG12KGTA klimu?

Trebaće za hlađenje + grejanje, oko 40m2.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Pdesign
KGTA 2.5kW na -10c
LUCA 3.9 kW na -10c
Ta klima je slabija i od LLCE modela, ne znam da li je tacna specifikacija.

Ako je 90k kso sto nalazim samo, imas 14LUCA za tu cifru, koja je sigurno bolja za grejanje.
Ta, na papiru, izgleda precenjena.

Ok, hvala. Tražim LUCA model.

Edit: prevideo sam da je alfa povredio model LUCA 14 sa ovim 12 KGTA.

Nisam baš upoznat sa ovim specifikacijama koje ste naveli (zahvaljujem), da li to znači da je KGTA slabija klima? Da li je LUCA 12 bolji izbor?

A usput, LUCA 12 vs AMBER 12?

Poslednja izmena:
Pa i LUCA 12 je oko 3.5kW Pdesign. Amber 12 je jači uređaj

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Luca 12 je jeftinija primetno, 14 luca je 5000 jeftinija.
E sad da li je Amber jaci ili 14luca ne znam.
Mozda ti i ne treba nijedna, zavisi od izolacije.

Izolacija je ok, primarno će biti za hlađenje, grejanje manje više.

E sad, malo sam se izgubio sa specifikacijama, KGTA su A++ a LUCA je A energetski razred.

Sa druge strane, KGTA daje manje snage na -10 temperaturi od onog drugog modela.

Itd...

Ako nisam dosadan, šta bi bio najbolji izbor po pitanju sigurnosti i dugovečnosti:

- FUJITSU (KGTA ili LUCA)
- GREE Amber
- DAIKIN (ne znam koji model za površinu od 40m2)

Za hladjenje je bolje da klima moze i sto jace i sto slabije da duva. Jako da moze da rashladi i struji, a polako kada lako postize temp.da stoji na min.cisto da nikada ne prestaje (mnogo je i ptijatniji osecaj i ne izbacuje vlagu iz klime onda).

KGTA izbaci iz igre, nesto je preskupa.

Za grejanje vidi sta kazu za 12luca koliko greju, jer za Amber su svi zadovoljni i za mnogo vise od 40m2.

KGTA je ocigledno ustinut model. Smanjili su mu izlaznu snagu da bi povecali efikasnost tako da je cena previsoka za ono sto nudi. To je uglavnom ono sto ostali proizvodjaci rade a cime se fujitsu nije bavio do sada. Za mene je ovo model koji sigurno necu nikome preporuciti ni u ludilu. LU je super klima.

Tapatalk from Poco loco

Ako imas para idi na Amber 12 posto ces imati rezervu snage za vece minuse. LU 12 ce biti dovoljna za do -10c ako imas bar 5cm izolaciju sa svih strana i dobru stolariju. Prednost Amber je i grejac spoljne jedinice ali i nesto veca potrosnja zbog toga.

Amber je osetno jaca klima, a po mom misljenju i minimum za 1 klasu bolji uredjaj od Luca.
Imam ih obe, pa ako se ima mogucnosti, ne bih razmisljao ni sekunde.

Razlika je 20k u ceni. Prednost LU je sto ima zvanican test Euroventa dok Amber nema.

To je prednost kao kada bih rekao da je prednost mog auta na trkackoj stazi to sto je crne boje...

Nema poredjenja kada su Luca i Amber u pitanju, Amber je u svakom smislu duplo ozbiljniji uredjaj. Suprotno mogu tvrditi samo ljudi koji nemaju dodira ni sa jednom.

Poredjenje ti je za Oskara. Dobro znas da Gree ne navodi power design na odredjenim temperaturama, samo navodi da greje do -30C a sta na toj temperaturi daje to niko ne zna, to je cinjenica. To sto je Kinez ne znaci da ne bi bilo dobro da daju tu informaciju jer je klima dobra bez sumnje i vec dokazana u praksi. Ako Midea ima neki test (a isto ne navodi pdesign) bilo bi dobro da i Gree ima, bar za ove jace modele Viola i Amber.
Komsija ima Amber 18 a drugar 12, pisao sam o tome ranije.

Čovek je pitao za hlađenje. Može bilo šta da uzme što mu se svidi.

Amber nekoliko ljudi u temi ozbiljno koristi i niko se za grejanje nije zalio, cak je ozbiljno svi hvale.
Nema tu smisla dalje razmisljati o Euroventu.

Koliko slabo moze Amber 12ca da duva na hladjenju? Ako moze dosta lagano, da ne bude bas previse za tih 40m2, onda je bolje imati i ozbiljnog lufta za grejanje.

Poslednja izmena:
Za 40kvm bilo koja 12-ca ili dobra 9-ka će da ohladi. Ako će da se dogreva, nema potrebe da daje tolike pare na Amber. Grejanje je druga priča

Hvala na savetima, imam neku kombinaciju za Fujistu klime, ova LUCA mi odgovara.

Amber je skuplji taman toliko da kada uzmem u obzir cenu po kojoj ću dobiti Fujitsu, otpada iz izbora.

Ali ne sumnjam da je dobra klima, svakako.

Za hlađenje ni ne gledaj 14-cu, 12-ca je dovoljna

@Heinz
Ne videh to, izvinjavam se. Jos manje razloga za Amber jer je prejaka klima i skupa za to sto njemu treba. Cak i LU je overkill ako ce samo da dogreva i nije primarna za grejanje, moze LLCE ili LM ako je Fujitsu samo u kombinaciji.

Poredjenje ti je za Oskara. Dobro znas da Gree ne navodi power design na odredjenim temperaturama, samo navodi da greje do -30C a sta na toj temperaturi daje to niko ne zna, to je cinjenica. To sto je Kinez ne znaci da ne bi bilo dobro da daju tu informaciju jer je klima dobra bez sumnje i vec dokazana u praksi. Ako Midea ima neki test (a isto ne navodi pdesign) bilo bi dobro da i Gree ima, bar za ove jace modele Viola i Amber.
Komsija ima Amber 18 a drugar 12, pisao sam o tome ranije.
Tvoja izjava je za Oskara, jer navodis da je prednost Fujitsua Eurovent, posto u realnosti ta klima nema ni jednu jedinu prednost. Amber je sije uzduz i popreko, nisu uopste za poredjenje, jedva da i LT mozes uporediti sa Amberom.

Kao neko ko ima/o 2 LU i 4 Ambera, mislim da sam daleko kvalifikovaniji od tebe da kazem misljenje o tim klimama, koji nemas LU, a ciji drugar ima Amber.

Gree je naveo da klima na -30 ima 90% kapaciteta, zahvaljujuci 1Hz dual rotor kompresoru i grejacima kompresora i oplate.
A s obzirom da mi je jedan Amber grejao kuhinju i trpezariju od ~80m2 cele zime bez muke, znam za sta je ta klima sposobna.

I to je samo cinjenica o snazi, bez da navodim ponovo brdo funkcionalnih prednosti.

Koliko ja znam, djalf ima baš LU, kupio ženi za poslovni prostor

Ok, ja se secam 4 druga Fujitsua.

Da, LU je u lokalu a ostale 4 kuci (2x LGC i 2xLLCA).
Ja nisam nigde rekao da je LU bolji, razlika je 20k izmedju njih i naravno da se ne uporedjuju. Kao sto si naveo, pre ce LT da se poredi sa njom jer kostaju slicno. Ja da moram sad da biram izmedju LT i Amber, uzeo bih Amber zbog prednosti koje si naveo kao i duzu garanciju i boljeg uvoznika (i ovo je uslovno jer si bas ti imao bese neko cimanje sa njima oko isporuke na adresi). Valjda je bar servisna podrska bolja.
Naravno da je Eurovent prednost jer donosi neku vrstu provere onoga sto proizvodjac tvrdi u specifikaciji. Midea ima za Mission model a Gree nema za Amber? To im je jedina mana, uslovno receno, nekom to nije bitno.
"Gree je naveo da klima na -30 ima 90% kapaciteta" - ovo ne da nije tacno nego je prakticno nemoguce. Oni koji su strucniji to mogu da objasne, ja ne se ne razumem jer nisam frigomehanicar.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno