Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Amber bi trebalo da može maltene celu kuću da ugreje. Mada i taj Cozy ne deluje tako mršav po specifikacijama, ali očigledno nije nešto. Ima 32 kg, može da povuče 1,6 kW kao ova moja devetka, ali očigledno slaba vajda od toga.
Moze Cozy do 25 m2 da greje,sve preko toga na minusima je slabo..iz iskustva

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

To je skroz tanko.

Evo jedna informacija za Amber. Prosle zime smo dosta raspravljali o potrosnji i modulaciji Gree i Fujitsu, i pricali smo o tome koliko trose grejaci spoljne jedinice kod Gree klima koji su super stvar, ni na najacim minusima nisam imao lednna Amber ali nikako nismo ustanovili koliko ti grejaci vuku struje. Posto je Amber zimus trosio oko 75w pre nego sto se ugasi, mislio sam da toliko trosi ventilator, ali sam sada preko leta pustao samo ventilator da duva i merio potrosnju, on trosi oko 23-24w. Sto znaci da grejaci spoljne jedinice na Gree klimama trose konstantno 50w. A trosila je to i iznad 5 stepeni spoljne temperature, pitanje je samo ispod koje temperature se ukljuci ti grejaci.
Inace sto se tice hladjenja pre neki dan je Amber odrzavao 40 kvadrata na 24stepeni sa potrosnjom od 180w...

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Dajte neki predlog sta uzeti za 40 m2,ako mislite da je Amber prejaka..Budzet 1000€.

Evo jedna informacija za Amber. Prosle zime smo dosta raspravljali o potrosnji i modulaciji Gree i Fujitsu, i pricali smo o tome koliko trose grejaci spoljne jedinice kod Gree klima koji su super stvar, ni na najacim minusima nisam imao lednna Amber ali nikako nismo ustanovili koliko ti grejaci vuku struje. Posto je Amber zimus trosio oko 75w pre nego sto se ugasi, mislio sam da toliko trosi ventilator, ali sam sada preko leta pustao samo ventilator da duva i merio potrosnju, on trosi oko 23-24w. Sto znaci da grejaci spoljne jedinice na Gree klimama trose konstantno 50w. A trosila je to i iznad 5 stepeni spoljne temperature, pitanje je samo ispod koje temperature se ukljuci ti grejaci.
Inace sto se tice hladjenja pre neki dan je Amber odrzavao 40 kvadrata na 24stepeni sa potrosnjom od 180w...

Kako si ti zadovoljan sa Gree Amber,cuo sam da je klima zver na grejanju.

Jos jednom ponavljam, uzmi Amber i ako drzis vrata otvorena i ne luftiras mnogo, verovatno ti nista vise u stanu nece trebati.
Meni 3 Amber greju prostore od 30, 40-50 i 80m2 i to sa manje izolacije od tebe.

Milanu greje 45m2 neizolovanog prostora.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

A da li moze progurati topao ili hladan vazduh kroz vrata u hodnik pa kroz troja vrata u tri sobe?
Koliko ce biti hladnije (zimi) i toplije (ljeti) u te 3 sobe?
Vrujem da hodnik moze biti uz otvorena vrata (a kako drugacije) hladjen i grejan uz neku manju i podnosljivu razliku u temperaturi.

Naravno da ne moze, sve sto je hladnije razlika ce biti veca u udaljeniim sobama (za grejanje, hladjenje i moze). Taj prostor ne moze da se greje jednom klimom komforno ma koliko ona bila jaka. U dnevnoj gde je ona ce biti pakao da bi u drugim sobama bilo ok. Pricali smo vec o tome vise puta, ne moze ogroman radijator u jednu sobu i odatle da se greju jos 4. To sto klima duva kada je hladno ne znaci nista jer najtopliji vazduh ostaje zarobljen gore iznad futera vrata.
Procitajte temu malo, pisano je vise puta.

Jel može neko da mi kaže ime proizvođača koji radi "VOX"brend? Hvala.

Ne moze da bude izjednacena temperatura, a i to sve zavisi od kvaliteta izolacije i kolicine luftiranja.
Spavace sobe vecina ljudi voli da su hladnije.
Ne mora biti pakao u dnevnoj, jer klima jako duva i ako se usmeri, moze cak biti hladnije ispod klime, nego 10m od nje.

Evo još jednog podatka za LG P12EN. Na jučerašnji dan kao poslednji u nizu sa visokim temperaturama za nešto malo preko 7 h rada potrošila je 4.2 kWh. Hladila je 55 kvm od 16 do 23 h. Ovo je i rekord potrošnje po satu koji sam imao do sada (cca 600 W). Temperatura na koju je hladila je 26 C. Klima je smeštena na južnoj strani stana, a orijentacija stana je S - Z - J. Spoljna temperatura u 16:00 bila je kod mene 41 C na Suncu (po meraču u autu).
Takođe, oborila je i rekord pri povlačenju struje na hlađenju kada je u jednom momentu povukla 1.1 kW (obično startuje sa 0.7 kW, eventualno do 0.9 kW)
Srećom ovakvih perioda visokih temperatura nema baš često, ali se vidi kako sa rastom temperatura i učinkovitost pada, kao i sa padom temperatura zimi.

I kod mene su po onim vrucinama 2 12 Gree Viola i 1 12 Fujitsu LU odrzavale na iznad 300W na 25-26c svega oko 55m2, slucajno sam navatao i na oko 800W.
Kod mene u hladu bilo 37c, a sa ove suncane strane gde je jedna Viola, ne smem ni da zamislim :)

Ne moze da bude izjednacena temperatura, a i to sve zavisi od kvaliteta izolacije i kolicine luftiranja.
Spavace sobe vecina ljudi voli da su hladnije.
Ne mora biti pakao u dnevnoj, jer klima jako duva i ako se usmeri, moze cak biti hladnije ispod klime, nego 10m od nje.

Kad greje klima duva na dole, eventualno do 45° otklona od vertikale.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ne ako hoces da vazduh ide dalje, prosto.
Drugo, Amber ima automatsko pomeranje krilaca po vertikali, koje ima i svaka klima, a ima i po horizontali, pa tako ima i 3d kruzenje vazduha.

Samo bi da prokomentarišem člana foruma od pre neki dan koji drži klime na 18 C. Verujem da mu klima za održavanje te temp vuče preko 1500 W u kontinuitetu kada su spoljne temperature kao i juče.

Ja bih umro na 18C unutra i 38C napolju. A stalno jurim za decom, unutra-napolje...

Tako nekako. Iz tog razloga držim temperaturu na 26 C, eventualno na 25 C ako radim nešto u kući (npr. sređujem sobu i sl.). Ispod toga mi nije prijatno i nekako mi taj hladan vazduh ne prija pre svega dok dišem.

Kod mene je klima na 26°C. Danas klima ne radi [emoji16]

Ja nemam problem sa promenama temperature, a i kada sam cep dan gajbi, ne stavljam ispod 25.

A da li moze progurati topao ili hladan vazduh kroz vrata u hodnik pa kroz troja vrata u tri sobe?
Koliko ce biti hladnije (zimi) i toplije (ljeti) u te 3 sobe?
Vrujem da hodnik moze biti uz otvorena vrata (a kako drugacije) hladjen i grejan uz neku manju i podnosljivu razliku u temperaturi.
Naravno da ne moze, sve sto je hladnije razlika ce biti veca u udaljeniim sobama (za grejanje, hladjenje i moze). Taj prostor ne moze da se greje jednom klimom komforno ma koliko ona bila jaka. U dnevnoj gde je ona ce biti pakao da bi u drugim sobama bilo ok. Pricali smo vec o tome vise puta, ne moze ogroman radijator u jednu sobu i odatle da se greju jos 4. To sto klima duva kada je hladno ne znaci nista jer najtopliji vazduh ostaje zarobljen gore iznad futera vrata.
Procitajte temu malo, pisano je vise puta.

Zato i jesu upitnici u prve dve recenice da bi se skrenula paznja milančetu da ce biti razlika u temperaturi, da i sam to jos promisli...

Iz mog iskustva, najdalja soba (nezahvalan raspored otvora, nema otvora direktno ka klimi) ima barem 2C vecu temperaturu ljeti kad hladi klima (jedna) stan od 63m2, a za grejanje nije u stanju da dobaci vazduh topao ni do pola trpezarije u kojoj je smestena onako postrance kako je 1/2 klime uslmerena da duva. Kao zid do 1/2 toplo a od pola hladno.

Neće milanče pogresiti ako uzme Amber, ona ce da ga ugreje u ove 3 prostorije (v.soba, kuhinja i hodnik) i jos da mu ostane rezerve, grejace i po najvecem minusu, pitanje od nekoliko stotina evra je da li bi taj isti posao za nesto manje para odradila neka malo manja i slabija klima. To kad bi se moglo izvagati... Ako nece da rizikuje, uzmi Amber i uzivaj s njom.

Mora da ima jak izduv klima, a nijedna nema ni blizu Ambera.
Fujitsu(koji takodje na papiru ima jak izduv) deklarisane max su na powerful modu, a to radi max 15 min i moras opet da ga palis, dakle neupotrebljivo u ovom slucaju, a osnovne 4 brzine imaju dosta slabiji protok od Ambera(pricam o 12LU).

Naravno, treba biti svestan da je zbog toga Amber i bucniji.

Uvek je najbolje imati po jedni malecnu klimu u svakoj prostoriji, ali to nije uvek moguce, ni finansijski, ni fizicki.

Samo bi da prokomentarišem člana foruma od pre neki dan koji drži klime na 18 C. Verujem da mu klima za održavanje te temp vuče preko 1500 W u kontinuitetu kada su spoljne temperature kao i juče.

Nije bila na 18C prethodna, mnogo je bolja bila. Pa nocu bolje tutnja vazduh.
Max potrosnhe je bio ovog juna, nesto preko 400kWh. Ali sa terasom na kipu.

Da je 1.5kW/h povecao bi ja temp zbog potrosnje :)
Kod mene je 26C bez klime u toplijim danima, ali to je nekako uzasno tesko. Ne znam kako da objasnim, pogotovu ako zivite u kuci, gde je drugaciji osecaj.

Poslednja izmena:
I kod mene su po onim vrucinama 2 12 Gree Viola i 1 12 Fujitsu LU odrzavale na iznad 300W na 25-26c svega oko 55m2, slucajno sam navatao i na oko 800W.
Kod mene u hladu bilo 37c, a sa ove suncane strane gde je jedna Viola, ne smem ni da zamislim :)

Ćao, koliko kvadrata ti greju Viole i kako je izolovano, kako si zadovoljan potrošnjom? Čitam forum kada stignem, možda si već i pisao, pa se izvinjavam unapred. [emoji4]

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

@ Xepoj87 Ne znam koliko LU duva slabije od LT, ali kod mene u lrostoriji od 30kvm najveći deo zime klima provede u drugoj brzini, ili šaltanju prva-druga. U trećoj jaaako retko, posle defrosta, nakon luftiranja, itd. S druge strane, ne bih voleo da duva jače, prosto nije prijatno. S ovom pameću i iskustvom, uvek bih pre kupio dve klime nego jednu. Onaj deo gde ide klima 1, ugrejaće svaka dobra 12-ca. Sa druge strane, ravnomernost u temperaturi među prostorijama neće biti baš dobra samo sa jednom klimom jer nije to ušuškani stan sa jednim spoljnim zidov. Na skici se vidi da sa svih strana ima prozore, prema tome 4 spoljna zida!

Poslednja izmena:
Dobro izolovana kuća sa dobrim prozorima ima prilično ravnomernu temperaturu.

Moj predlog za 3 klime je vodjen idejom da se ne koriste norveski radijatori. Ako uzme Amber ona nece iskoristiti pun potencijal i prejaka je za dnevnu sobu. Da sumiramo, dnevna Fujitsu 12LLCE ili Gree 12 Viola, postojecu na poziciju 2 a treca ako ima potrebe posle testa jedne grejne sezone.

Ćao, koliko kvadrata ti greju Viole i kako je izolovano, kako si zadovoljan potrošnjom? Čitam forum kada stignem, možda si već i pisao, pa se izvinjavam unapred. [emoji4]

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Ne znam za izolaciju, pravo da ti kazem.

Greju super, jako malo trose, u klasi 12LU, ali i sve greju malu kvadraturu...

Jozza, meni 12LU u 5x5m radi na 3. brzini na minusima i dosta slabije duva od Ambera.

Djalf, skoro nijedna klima ne koristi pun potencijal...sve rade na ispod 50% snage 90% vremena.

Amber ce mu doterati vazduh u drugi deo stana, ako ima solidnu izolaciju, retko ce mu zatrebati ensto vise i to opet zavisi od toga kakvu temperaturu i gde zeli.

Svakako da je bolje uzeti vise slabih klima.

Poslednja izmena:
Ljudi hvala na savetima.Najverovatnije cu uzeti Amber i zameniti je sa postojecom Cozy,a nju prebaciti na pozicu 2.Pa da vidim kako ce to ove zime da funkcionise..Imam u rezervi te norvezane kad zatreba.Meni je prvenstveno bitna dnevna,trpezarija i hodnik da to bude toplo po minusima jer ovu najmanju sobu(10m2)koristim kao ostavu..

Kako si ti zadovoljan sa Gree Amber,cuo sam da je klima zver na grejanju.

Nije idealna kao sto ni jedna klima nije, svaka ima mane. Kod mene greje 40kv neizolovanog prostrora a mogla bi i 60.
Mene je nerviralo u pocetku sto se pali i gasi kada su temperature iznad 0, nece da spusti potrosnju ispod 500w kod mene na grejanju.
Sad sam se navikao i dobra mi je,mada iskreno nikad nisam koristio klime kao grejno telo pa ne mogu da je uporedim sa drugim klimama. Jos nesto, ne moze da gura vazduh puno levo-desno od klime, tj jako malo baca sa strane, daleko od onoga da moze pod 45 stepeni u stranu da duva pa moras da pazis kad je montiras da je dobro pozicioniras,ja sam stavio malo ulevo od vrata racunajuci da cu da je nastelujem da duva prema vratima ali nista od toga, mozda 10 stepeni moze levo i desno gura vazduh.
Ali sto se tice grejanja ni jednog trenutka se nisam zabrinuo hoce li moci klima to da zagreje, na - 10 bez problema grejala naravno tad je potrosnja bila 1200-1300w ali nema zime.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno