Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U NO? To mu onda dodje minimalna potrosnja?

Po tom termometru on greje :D

Ma ta klima je u dry ili u standby modu. [emoji23] Ista temperatura unutra kao i napolju.

Sent from my Nokia N95 using Tapatalk

Termometar napolju je u hladu u zavetrini, zagreje kroz prozore i krov i ovo malo sunčevih zraka što se probije kroz oblake. Temperatura je ok, ali mi smeta sparina.

I meni isto sparina najvise smeta.
Najgore je kada je 24c napolju, a spara, pa moram da spustam klimu i da se mrznem :)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Staviš na dry?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Za sparinu:
Znam taj osecaj :)

Dobre su slabije klime za to, bas slabo da duvaju. Ne spuste brzo temp vec izvuku vlagu dobro.
Danas koliko je vruce ovde ne smeta sem da se stoji na suncu u mestu; vlaznost je nesto bas niska.

Na konto klime u HR: Koliko mogu da uporedim, 12LMCE ima ipak primetno vecu snagu od 12LLCE/LKCA, a kod nas barem i standardna cena nije bitno veca od LLCE, ni 100ak EUR (sada je LLCE na popusticu nekom, inace su oko 50e), pa proveri.
Ima i vecu snagu od druge dve.

Sestra ima 07LMCE, koja greje 10-12m2 sobu, i plus je otvoren ogroman hodnik, kupatilo i jos jedna soba (iz dnevne radi 18LFCA, obe na multisplit spoljnu 30LFCA, ali ona mnogo teze dopre do tih delova plus su zatvorena vrata izmedju, ali OK, pomogne sigurno).
Ona je zimogrozljiva (od onih sto obuku jakne ovih dana) i bez problema ugreje sobu, i kaze da joj je bas, bas prijatno. Stan je losije izolovan od mog, 80m2 grejne povrsine, a zimi nije potrosila 50e na grejanje. Nema centralno/kotao/grejalicu/kalorifer, grejanje je na klime iskljucivo.
Jeste ona jedva 5h u kuci, ali opet mora da bude ugrejano tih 5h dnevno, ne iskljucuju se klime od kad pocne grejna sezona.

Upravo sam gledao 12LMCE i skuplja je 200e od LLCE.
Čak je na mnogo mesta i nema kao set, nego prodaju samo unutrašnju jedinicu.

Izguglaj iskustva sa onim Daikinom. Ako gledaš druge klime gledaj da spoljašnja bude od bar 30kg

Masa je mama.

Za cenu Fujitsu 12LMCE ima i Toshiba SUZUMI PLUS RAS-B13PKVSG-E.
Ipak su ove dve klime poprilicno skuplje od svih onih koje sam ranije naveo.

Kakvo je misljenje o ovoj: Hitachi RAK-35RPC/RAC-35WPC
Ona se uklapa u prvobitni budzet.

Suzumi + je odličan uređaj. Ako imaš kintu, ne gledaj dalje. A taj Hitači nema niko u Srbiji, ne uvozi se i ne prodaje se. Pitaj na Forum.hr, ima ga par ljudi, greju se i zadovoljni i su. Nisam aiguran da li je baš taj model

Hitachi je nekada ruled supreme, ali ne znam danas ni ko je iza brenda, ni nista o njima.

Odlučeno. Kupuje se suzumi plus.

Danas kad sam došao kući u upalio klimu čuje se neko pucketanje iz unutrašnje jedinice kao ventilator zapinje. Klima funkcioniše normalno koliko mogu osjetiti, ali me interesuje šta bi moglo biti u pitanju?

Poslednja izmena:
Jeste, soba je 25m2, ali mogu se otvoriti vrata i od druge sobe ako baš bude potrebno.
Razlika u ceni 10ke I 13ke je 100e.
Da li se isplati dati 100e više i imati rezervu snage?
Da li se javlja neki problem ako se stavi jača klima?

10-ka je dovoljna za hlađenje 50kvm, ako imaš izolaciju, i ako prostor nema velike staklene površine ka Jugu i Zapadu. Mislim da je kod Suzumi spoljašnja ista, samo je softver drugačiji, pa 10-ka radi nežnije.
PS: Ako planiraš grejanje, svakako uzmi 13-u

Poslednja izmena:
Za hladjenje je problem ako je bas prejaka, i to samo ako je cesto palis da puno ohladi za kratko vreme.
Za grejanje je bolje uvek rezerva.

Pozdrav svima.Treba mi savet oko izbora klima uredjaja kao primarno za grejanje.U pitanju je kuca koja ima izolaciju(10 cm stiropor) i nove prozore.Po tavanici poredjan stiropor 10cm.Povrsina je oko 80 kvadrata.Potrebna mi je klima koja moze da zagreje 45 kvadrata(dnevna soba,trpezarija i hodnik)U ostalim soba su norveski radijatori.U dnevnoj sobi se vec nalazi klima Gree cozy,ali ona je preslaba za tu kvadraturu..Dali bi sa Gree Amber mogao da grejem taj prostor..Hvala

Mozes i svih 80 sa Amberom, ja grejem ~80 jednom, a 6cm izolacije i to stare fazon 40 godina :)
E sada, to je trpezarija i kuhinja, pa se nisam opsedao koliko je gde zagrejano, znam samo da je toplo.

Pozdrav svima.Treba mi savet oko izbora klima uredjaja kao primarno za grejanje.U pitanju je kuca koja ima izolaciju(10 cm stiropor) i nove prozore.Po tavanici poredjan stiropor 10cm.Povrsina je oko 80 kvadrata.Potrebna mi je klima koja moze da zagreje 45 kvadrata(dnevna soba,trpezarija i hodnik)U ostalim soba su norveski radijatori.U dnevnoj sobi se vec nalazi klima Gree cozy,ali ona je preslaba za tu kvadraturu..Dali bi sa Gree Amber mogao da grejem taj prostor..Hvala
Amber to lagano greje. Pitanje je samo kakav ti je raspored prostorija inace bi mogla da ti dobaci jos negde.

Tapatalk from Poco loco

Evo skice stana..Na mesto klime 1 umesto Gree cozy bi stavio Amber,a klima 2 je u planu neka devetka..Dali bi sa tkm klimama moga da zagrejem ceo stan,uz dodak norveskih radijatora po potrebi u sobama..Hvala
1a13cde5751e485c2f6b359249578d01.jpg

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Bolje 2 9-ke stavi. Nije baš zahvalan raspored

Sa tvojom izolacijom bez problema, samo si naveo da ti je tavan samo poredjan stiropor, moras to sa zatvoris mrezicom i lepkom, imas gubitke na sastavima.
Gree Amber 12 na poziciji 1 a sto tu Cozy ne prebacis na poziciju 2 pa probaj sa njom? Veci deo zime sigurno mozes da grejes tako a Norvezani da ulete bas kad udari minus.

To sam i ja mislio da cozy postavim na poziciju 2.Ona nije mogla da zagreje dnevnu i kuhinju,tu do nule onako a posle slabo..Mislis da nije premali prostor za Amber?

Pa realno jeste, mozda bolje Viola na poziciji 1 a mozda kasnije da dodas jos jednu u sobu 2, bice ravnomernije grejanje. Ja imam slican prostor, 90m2, 5cm stiripor svuda, 4 klime greju bez problema i na vecim minusima.

Pa realno jeste, mozda bolje Viola na poziciji 1 a mozda kasnije da dodas jos jednu u sobu 2, bice ravnomernije grejanje. Ja imam slican prostor, 90m2, 5cm stiripor svuda, 4 klime greju bez problema i na vecim minusima.
Razmisljao sam o Violi,ali sam pre za Amber da moze dnevnu,kuhinju i hodnik da mi zagreje kad udari minus..A koliko sam citao i gledao,klima je zver..

Realno jeste premali prostor za Amber na poz.1, neka klima kvalitetna nesto manja (9-ka) sto provereno moze da na minusima vecim (-15C do -20C) greje, grejače u tacnu i odvodno crevo i taj se prostor moze grejati zimi stalno. Problem su sobe, bas nezahvalan raspored za klime, bez obzira dal hlade il greju. Ja bi se usudio predloziti cak i 7-ice da se stave u dve vece spavace sobe, dok ce mala sobica ostati podgrejana ma sta joj radio... Na zalost 7-ice i 9-ke, pogotovo kvalitetne su po ceni skoro kao 12-ke, a ugradnja i servisiranje kosta isto. Hodnik ce biti ugrejan od klima na 1 i 2 jer su vrata naspram njih i lako ce se ubaciti klimatizovan vazduh u taj prostor, van hodnika cirkulacija zraka ka sobama 13m i 10m je upitna.
Kad pogledas uzivo kolika je unutrasnja jedinica od AMber bice ti jasno da je pregolema za 30m2 (cak i za 40m2).

Poslednja izmena:
Amber bi trebalo da može maltene celu kuću da ugreje. Mada i taj Cozy ne deluje tako mršav po specifikacijama, ali očigledno nije nešto. Ima 32 kg, može da povuče 1,6 kW kao ova moja devetka, ali očigledno slaba vajda od toga.

Meni je bitno da dnevnnoj i hodniku bude toplo i po minusima,a sobe lako dogrejem norveskim..Zato hocu bas dobru klimu za dnevnu..Dajte neki predlog ako mislite da je Amber prejaka do 1000eJa imam i kotao na drva,ali mi se to nepali uopste..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno