Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stavlja se preporucena duzina zbog buke.
Stare on/off klime rade stalno na 100%, dok inverteri spustaju kompresiju, pa se cuje strujanje freona.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

I meni ovo nije jasno oko preporučene dužine. Kako sad te duze cevi smanjuju buku u odnosu na 2m cevi?

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Kriva pritiska je ravnija, jer je veća zapremina dužih cevi. Tako da nema "klipovanja", pa je buka manja

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Čak se najoptimalniji rezultati postižu sa oko 7.5m cevi, kod Fujitsu 12-ca. Bukvalno su ih tako projektovali. Verujem da je slično i za ostale japance. Zanimljivo je da se većom ili manjom dužinom od tih 7.5m gubi na snazi, doduše zanemarljivo (u promilima) ali izmeriše japanci u laboratorijskim uslovima

I ja sam skoro ugradio dve inverter klime 12 midea i gree,i rece mi majstor-"da je tako bolje" da malo produzi te cevi na obe i da ih smota iza spoljne jedinice.Nisam ga pitao zasto,ali valjda on zna.

Ovo motanje moze da bude u vise namotaja (recimo do 2 namotaja da ne zagusi zidni deo spoljnje jedinice) i da bude u vecem precniku namotaj, bitno je da bude ukupno barem 3-3,5m cevi, mogu oni odrezati i 4m, prikljuciti na unutrasnju sve, postaviti je i onda kad cevi prodju kroz zid ka napolje, smotati cevi na odgovarajuci nacin i spojiti sa spoljnom...
To ti je najmanja briga.
Zovi gorgilijevog majstora, covek izgleda radi cestito svoj posao... ;)

Poslednja izmena:
Kod Fujitsu je i zato sto je fabricki prednapunjena za 15 metra pa ako se stavi manje od 3 onda joj se smanjuje snaga.

Ako se ne varam, sve klime su do 15m napunjene, a za preko moraju da se dopunjavaju.

Varaš se. Midea Mission 18-ca je prednapunjena za do 5m, a za sve preko toga se dopunjava po tablici priloženoj u uputstvu. Ovo znam iz ličnog iskustva.a Fujitsu 12-ce se ne dopunjavaju dok god se ne pređe 15m instalacije, a verujem da je tako i sa ostatkom japanaca. Druge proizvođače neću da komentarišem jer ih nisam imao ili se ne sećam tih detalja (za LG/Gree u staroj firmi)

Pise u uputstvu od svake klime na koliko je dopunjena.

Negde kazu da se mora visak vaditi?inace se pojavljuju greske u ocitavanju,zato je i duzina 3m napisana,da bi ona radila full,npr moze da pokazuje da je prepunjena,
+inverterski loop da smanji vibracije i buku,mnogi i neznaju zasto al ga smotaju ili ne,uglavom ova zadnja slika je pod obavezno da se odradi sa inverterom,a neskodi ni kod obicne on/off

Nema viška! Samo minimalna preporučena dužina, i dopuna gasom preko određene dužine instalacije.

Da li neko ima ili je video VOX IVA3 7IE inverter u radu? Razmisljam se da je uzmem posto je 29200din, za spavacu sobu. Nije da je neophodna ali bih voleo da mogu da zatvorim vrata nekad zbog mira. A cena je ok, soba je 12m2 i sasvim je dovoljna.

Imaš u metrou za 31.000 12000btu. Ja sam montirao danas tu 12-cu. Super hladi, izgleda jako dobro. Čini mi se da je i lim malo deblji na spoljnoj.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Ok, hvala za info. Meni ce trebati najvise za grejanje a dvanaestica je prejaka za tu sobu. Videcu jos, vise poverenja imam u Gree ili Midea ali oni nemaju jeftine modele.

U vezi:
Ima li u ovoj temi predloga servisa, ili je ovo tema o prepiranju? :D

Treba mi predlog za ugradnju Fujitsu u BG-u. Servis koji ja koristim za klime ne radi njih, i ne slazu se njima uopste, pa ne zelim probleme kasnije.

Hitno mi je, "stara" klima ne moze da ohladi uopste (nije stara, koja nedelja, nego je promasaj totalni)

Klima je osnovni inverter Mitsu, HJ35 valjda. Nemojte se zeznuti nikako. Za neke osnovne potrebe ima duplo jeftinijih klima koje i bolje hlade; za bilo sta vise od osnovnog, ona ne vredi :(

Cekaj, koja je puna oznaka modela? Nemoguce da Mitsu ne moze da ohladi, koji prostor, izolacija?

Jel to neko potkrovlje ispod betonskog krova bez izolacije? Kako Mica ne može da hladi???

S*** klima...
Ima neka 20gid skoro stara Fujitsu 12ca koja je dosla sa zgradom, ona hladi olako ali ne moze da se cisti..
3 sprat ususkan, roletne 23/7. Zimi su radijatori stalno zatvoreni koliko je vruce samo od prolaznih cevi, izolacija je super.

Hj35va valjda, 65000 je kostala ova Nikadbishi..

Ne znam, zahebo sam se njome bas bas :(

Poslednja izmena:
Nesto tu nije u redu, zovi ti te sto su ugradili da provere, deluje da je ili neispravna (neki senzor, termalna sonda) ili je ostala bez gasa ako su "strucno" zategli holendere i uopste radili vakumiranje.

Ma da, to nije ok nikako. Mora da ohladi kakva god da je. Bilo kakva novija 12-ica mora da hladi 50m² bez problema. Meni klima sa osrednjom izolacijom i 3 spoljna zida hladi 65m² sa potrosnjom od 350W. Ta klima nije ok.

Tapatalk from Poco loco

Ma da, to nije ok nikako. Mora da ohladi kakva god da je. Bilo kakva novija 12-ica mora da hladi 50m² bez problema. Meni klima sa osrednjom izolacijom i 3 spoljna zida hladi 65m² sa potrosnjom od 350W. Ta klima nije ok.

Tapatalk from Poco loco
+1
Moja hladi (održava) izolovanih 60kvm sa potrošnjom od 200W. Doduše, ja ne hladim mnogo zbog dece.

Zvao,bili,kazu jedinca je ok,previse trazite da ohladi.

Imam 8-10 godina sa njima, zeznuli su me za manje mego sto im godisnje od mene na servise ode.

20-21C je najnize sto ohladi.

20-21c? Pa koliko to hladis unutra, gajis pingvine :D Ja drzim na 24c, do 25c je unutra. Da li mozes da izmeris koliko je na izduvu? Ako je unutra na 20c, to je ok, ne znam na koliko si setovao.

Koliki prostor? Ja sam prethodnih dana putovao po Beogradu i Bosni, pa sam se 'ladio sa par on-off klima.

Kad sam bio kod sestre maleni Samsung koji je u spavaćoj se prilično 'namučio' da ohladi ceo prostor od 50ak kvadrata uključujući dnevnu sobu. Sestra drži 'provetreno' što bi neki rekli, pa se stan dobro ugrejao. Forsirao sam i Turbo, ali džaba, slabo duva. Posle par sati sam se konačno pokrio i spavao kao čovek.
Ogromna razlika u odnosu na ove Panasonic koje imam.

Vox on-off mi se svideo, ima burazer tri komada, fino i tiho rade, lepo ohlade prostor bez buke i promaje.

Bergen o kome sam ranije pisao forsira drugu brzinu gde je bučan i prilično jako duva. Montiran je u maloj sobi, i morao sam da ga smanjim na minimum ali je i dalje jako duvao. Nije za male prostorije.

83ce34b41264a2e554946a91c936dcb7.jpg
f5a7a33dea875f30f51fe971a2c589b6.jpg
cd6ef694984ef74c933fb0cc16f6d384.jpg

35m2 se hladi, cela grejna povrsina je 39m2.

Treba mi nize, ne podnosim ja 24C sem za letnji koncert :(
Ona radi danima i ne moze nize. Ova matora za sat vre.ena spusti na 18C.

Nemam termometar za ta merenja, kazu da je 7
5C na izduvu ali deluje mnogo toplije od ostalih klima.

Sad i ti preterujes. Meni ispod 23c bas bude neprijatno, uglavnom mi na 24c stoji i ono sto sam napisao za odrzavanje sa 350W je najgorim danima. Uglavnom je oko 250-280W.
Nisam pokisavao nize od 23c iako znam da moze bez ikakvih problema, krmaca je. Meni izolacija jos i nije ne znam kakva, imam pristojne gubitke, poslednji sam sprat i imam 3 spoljna zida. To kod tebe opet nije ne znam kolika kvadratura pa mi nije bas jasno kako ipak ne uspe da spusti malo nize obzirom da imas izolaciju dobru.

Tapatalk from Poco loco

Ni proslog vikenda nije mogla, a tad je bilo bas hladno i nikog tu.

Sta da radim kad bude 45C, a ne 22C kao jutros? Ni 25C ne bi ohladila.
Nema preterivanja, duplo jeftinike klime to za sat rese, mora i ova ili je s***. Ne trazim -15C :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ej, ko ti dade pravo da postavljas moje slike, paparazo :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno