Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzmeš uputstvo, piše u njemu kako se pravilno postavljaju spoljna i unutrašnja jedinica.
Ta odstojanja od bočnog i zadnjeg zida i plafona, pišu u skoro svim montažnim uputstvima za klime što sam video.

Ovo tvoje mislim da je previše tesno postavljeno.

Eh sad. Nekad Vam komentari nisu na mestu. Ne moze svako dati za klimu 500+e.

Sto se tice majstora trebao je spustiti to malo nize. Po meni je veci problem sto je nabio uz plafon nego ta greda sa strane.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Eh sad. Nekad Vam komentari nisu na mestu. Ne moze svako dati za klimu 500+e.

Sto se tice majstora trebao je spustiti to malo nize. Po meni je veci problem sto je nabio uz plafon nego ta greda sa strane.

Ma ja sam zadovoljan klimom, jos zimi da vidim kakva ce biti. Za 350e je meni ona okej hladjenje super jos grejanje videcemo na zimu :)
Videcu u uputstvu tacno sta pise mada vidi se da je dosta blizu. Drugar je to postavljao tako da zvacu ga da je malo spusti i pomeri ka dole eto zbog kruzenja vazduha oko klime

Evo me u Italiji u Trevisu, tj Veneto (venecijanskom) okrugu. Interesantno ovde se isto prodaju Beko, Vivax i gorenje. Danas video u Obi-u i još par mega marketa. Izgleda da ne kupuju samo srbi i balkanci "invertere za sirotinju"... :)

Možda je kod njih malo toplije zimi :)

Postavio mi je majstor Vivax 12CH35AERI R32 koju sam narucio super radi, takodje i aplikacija za upravljanje klimom na telefonu. Sad za sad super hladi, a kako je majstor rekao da je po delovima i onoga sto on vidi dok je otvarao ista kao neki Midea klima uredjaj koji je skuplji. Sam je pohvalio klimu. Meni hladi ceo stan i vise nego sto sam ocekivao. Tiha je. Jedino sto balon od 5litara moze da napuni za nekih 6-7h ne znam da li je to normalno.
Zanima me opcija self cleaning sto ima na daljinskom kada je koristiti da se cisti sama i koje sredstvo koristiti za ciscenje filtera kao i 2 dodatna bio i filtera prasine.
Evo slike klima uredjaja:
Pogledajte prilog 271809
Pogledajte prilog 271810
Pogledajte prilog 271811
Pogledajte prilog 271812

Da li je problematicno za spoljnu jedinicu sto je do same grede sa bocne strane ili je dovljno strujanje sa ostalih strana? Po majstoru je to sve ok.

Samočišćenje bi trebalo koristiti jednom nedeljno u sezoni hlađenja. Ova funkcija ne menja generalno godišnje čišćenje koje bi trebalo da se odradi pre grejne sezone. Funkcija omogućava smrzavanje unutrašnje jedinice, a zatim njeno otapanje čime se ispere saćasta struktura. Filteri se peru vodom i dezinfikuju asepsolom ili nekim namenskim sredstvom.
Nemoj da nas zaboraviš u decembru, javi se i podeli iskustva sa klimom na grejanju.

Trebao si staviti antivibracione gume na spoljnoj jedinici.

Ti 'sirotinjski' inverteri sigurno i u Srbiji mogu mnogima da pokriju većinu potreba za grejanjem. Kad smo kod zime, meni je u junu otišlo 160 kWh za grejanje.

Kod tebe ce da bude grejanje i u julu :D
Ljudi, manite se drugara koji vam cine "usluge". Ona klima je nabijena levo i gore i nema dovoljno vazduha ni pozadi jer je stavio male nosace, treba 20cm minimalno iza da ima prostor.

Strasno kako je klimu nabio sa svih strana, pa kako zamislja da vazduh normalno cirkulise? Ja bih ga naterao da je spusti i pomeri, ziv ne bi izasao iz stana dok to ne uradi. Najmanje sto je mogao da uradi je da je makar jos po 5 cm odmakne od grede i plafona i da je na nosacu odmakne od zida. Ovako je i na nosacu nabio uz zid. Stvarno mi nije jasan.
Ni to ne bi bilo dovoljno ali minimalno je to bar morao da uradi. Ovo je kriminal.

Ti 'sirotinjski' inverteri sigurno i u Srbiji mogu mnogima da pokriju većinu potreba za grejanjem. Kad smo kod zime, meni je u junu otišlo 160 kWh za grejanje.

i mogu i ne mogu. Neizolovane zgrade i kuće na sve strane. Srbima ni mini nuklearni reaktor ne pomaže. U mojoj okolini svi u kućama furaju sirovu kolubaru zimi.

Pre neki dan sam otvarao kutije nadgradnih roletni i zaprepastio sam se kad sam video da nemaju izolaciju u sebi. Bio sam malo vredan ovih dana i izolovao sam kutije stirodurom 2 cm. Ukupna površina neizolovanih kutija bila je 1.2 kvm, što znači da sam gubio toplotu samo tako.

Daj ime grada, gde je najblizi aerodrom da se malo ohladim! :)
Koliko je stvarno tmp tamo?

Inace, moja sestra, zimogrozljiva kao Jamajcanin na bob-sled takmicenju :), je potrosila ispod 150e za struju u grejnom periodu, a tu ulazi i po 2 bojlera dnevno. Fujitsu 30ca spolja, 7+18 unutrasnje (ostavio sam mesta za jos jednu sedmicu posle, za trecu sobu).

Jutros je bilo 8°C, da ne duva vetar ovo bi bilo taman za kratke rukave. :d
5636d4f9d0342d48f27ce55aaa90446f.jpg

Ili ostavi Cool mod ali spusti na 22-23c i stavi na Low brzinu.

Bolje je ovo drugo, low brzina, malo miza temp.

Ok, probaću tako. Hvala.

Već ima efekta. Stavio sam na 24C i Low, ali lepša polovina podigla temperaturu natrag na 25C (hladno joj, ali fan ostao na low). I evo vlažnost vazduha je ~53.5%. Hvala, ljudi!

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Ne znam da li je i u Nisu drugaciji dan, ali danas je mnogo manja vlaznost ovde u BG, i neverovatno prijatnije. Cak mogu da sednem (na krace) na suncu, sto prethodnih 20ak dana nisam smeo duze od 3-4 sekunde (bez sale, toliko je bolela glava pod sesirom).
Hocu reci, pogledaj i sledece nedelje da li ima istog efekta, da budes siguran :)

@Mitre, OK, vidimo se ovog leta znaci :D

Mnogo je lakse kad vlaznost padne ispod 50% napolju uz vetar i zahladni bez kise, to je najbolje.
Mene hladi Toyo krsavela u Grckoj, kad se ukljuci tandrce kao predratni dvokrilac ali hladi :D

Maxy hvala na pojasnjenju za funkcije.. a sto se tice odgovora oko postavljanja i ja sam video da je to lose ali kako oni ubede i kad ne znas tako se i pogresi.. zvacu ga da vidi da je malo pomeri a voleo sam da je jos spusti ali nece biti dovoljne one bakarne cevi a vec je gas pusten da kruzi pa me strah da ne iscuri ako se bude pomerala gore dole. I trazio bih neki veci nosac gde moze vise da se odbije od zida i da vazduh kruzi vise, kontam da bi se i spoljasnja jedinica manje zagrejavala a davala bolji rezultat hladjenja i tako duze i pravilnije radila. Tako je to sa nasim majstorima tj drugovima kojima vise verujes nego nekom drugom i na kraju ti napravi nesto sto ne sme.

Pozdrav ljudi, zamolio bih za pomoć oko odabira mesta za klimu
Ispod je neka štura skica stana, kvadratura ukupna je 55m2 sa sve kupatilom koje je nebitno u ovoj situaciji.
Klima bi se koristila samo za hladjenje, možda bih je probao i za grejanje za neki prelazni period ali prioritet je hlađenje (ako je to bitan podatak)
Ono što meni pravi problem u odluci je to što se najviše vremena provodi u ove dve sobe levo, pa je tu i najpotrebnije hlađenje.
Svestan sam da bi idealno rešenje bilo ugradnja dve klime na ova dva suprotna spoljna zida ali s obzirom da će se koristiti samo leti, ne mogu sebi da opravdam novčano. Da se grejem na te iste klime, ne bi bilo problema.

Takođe, kao i neko od kolega u postovima iznad, zapala mi je za oko vivax inverterska klima, u principu jeste najjeftinija varijanta i nju baš i pikiram jer mi treba nešto samo za hlađenje, ne bih davao 60k din samo za klimu plus 60-70e ugradnja za nešto što ću koristiti 3-4 meseca godišnje.

Hvala unapred na pomoći

Pogledajte prilog 271691
Ako nije kasno, ja bih je stavio ovde, na brzinu sam na tel ucrtao, jer možeš da je usmeriš na ta vrata . Kondez u kupatilo, spoljnu na najbliži spoljni zid to ti je kod prozora. I šta još, bilo bi poželjno svetlarnike iznad vrata zameniti sledećom prilikom za jednostavne drvene prozore jer topao vazduh kao u sanduku se nakupi iznad linije vrata pa da u letnjim mesecima postoji mogućnost da ih otvoriš i biće hladno da se smrzneš [emoji6]
20c8f3affdcd8cdb4a05d36a8051ba11.jpg

Послато са уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Meni AEMI model je stigao. Postavljam ga u subotu. Tražio sam dodatno gumene apsorbere vibracija i nosače od 70cm.

E sad, planiram da ga postavim na južnu stranu gde je sunce od 14 do 18h. Da li je bolje da ga "šutnem" na hladniju, zaklonjenu istočnu stranu? Prvenstveno je hladjenje na pameti... Hvala

Da li je moguce dodati gumene stabilizatore, na vec postavljenoj klimi, probao bih dva po dva

Ako nije kasno, ja bih je stavio ovde, na brzinu sam na tel ucrtao, jer možeš da je usmeriš na ta vrata . Kondez u kupatilo, spoljnu na najbliži spoljni zid to ti je kod prozora. I šta još, bilo bi poželjno svetlarnike iznad vrata zameniti sledećom prilikom za jednostavne drvene prozore jer topao vazduh kao u sanduku se nakupi iznad linije vrata pa da u letnjim mesecima postoji mogućnost da ih otvoriš i biće hladno da se smrzneš [emoji6]

Ovo ima smisla.
Klima tu na kupatilskom zidu, usmerena ka vratima soba bi verovatno uspela rashladiti obe, jedino sto ce u trpezariji biti da se smrznes.
Ne bi valjalo sedeti, hodati/stajati ispod nje kad duva, da ne bije direktno u telo (i glavu).

Poslednja izmena:
Da li je moguce dodati gumene stabilizatore, na vec postavljenoj klimi, probao bih dva po dva

Moguće je, ali može da se desi da je knap montirano, pa mora malo da se nategne. Montirali smo ih naknadno kod mene, burazera, tasta i nije bilo problema.

...zvacu ga da vidi da je malo pomeri a voleo sam da je jos spusti ali nece biti dovoljne one bakarne cevi a vec je gas pusten da kruzi pa me strah da ne iscuri ako se bude pomerala gore dole. I trazio bih neki veci nosac gde moze vise da se odbije od zida i da vazduh kruzi vise, kontam da bi se i spoljasnja jedinica manje zagrejavala a davala bolji rezultat hladjenja i tako duze i pravilnije radila...
Odmicanje od zida je ovde potrebnije od odmicanja od plafona. Ali za odmicanje od zida, potrebno je da se spoljna jedinica potpuno ukloni, i da se stave duži nosači. Do neće moći dok neko "pridržava" spoljnu jedinicu.
A svako čak i najmanje pomeranje klime može da zezne vezu sa cevima. :(

Postoji caka da se gro gasa vrati u spoljašnju jedinicu, ali deo se ipak izgubi prillikom odvajanja cevi. Daj to najbolje da radi neko ko je valjan majstor.

I uzgred, ako već pomerate spoljnu jedinicu i menjate nosače, stavi antivibracione gume između nje i nosača. Mnogo utišaju rad spoljne jedinice, a nisu skupi.

Jeste moguće, ali računaj da je svako pomeranje spoljašnje jedinice potencijalni rizik da dođe do puštanja gaza na spoju cevi i ventila.

Poslednja izmena:

Послато са уз помоћ Тапатока

Jedina gora pozicija od ove bi bilo da je staviš u kupatilo. Za vreme doručka, ručka i večere moraće da se isključi, a zbog malog odstojanja od naspramnog zida ima da se pali i gasi non stop. Da se ja pitam stavio bih je na mestu označenom sa 2. I još nešto, krilca za usmeravanje vazduha u horizontalnoj ravni ne mogu baš toliko da se okrenu, tj. vazduh na izlazu iz unutrašje jedinice ne može da skrene ni približno pod uglom koji si nacrtao, a posebno ne na malim rastojanjeima od unutrašnje jedinice.

E sad, planiram da ga postavim na južnu stranu gde je sunce od 14 do 18h. Da li je bolje da ga "šutnem" na hladniju, zaklonjenu istočnu stranu? Prvenstveno je hladjenje na pameti... Hvala
Bitna je i temp vazduha oko nje i koliko je samo sunce greje. Skoro sigurno znaci da je bolje na istocnoj strani, pogotovu ako prepodne je manja sansa da si kuci i da ti treba; sem ako istocna strana nema dobar protok vazduha, onda i nemas izbora.

Da li iko moze da mi pomogne?

Potrebna mi je inverter klima za prostoriju od nekih 45 kvadrata, solidna, do 35- 40 000 din cene.

Ima li iko neki predlog?

Hvala unapred.

Pročitaj zadnjih par strana.

Sav gas moze i treba da se sacuva kod eventualne demontaze.
Kod nove montaze nema potrebe dopuniti.
Na spoju cevi i ventila ne moze doci do curenja ako je isti dobro odradjen ali spoljnu jedinicu pomerati oprezno da ne bi zalomili cevi.

Koliko znam tj citam po specifikaciji svi ti inverteri su napunjeni za do recimo 5m instalacije (isto tako ste pisali da bi i trebalo toliko i postaviti zbog prenosa buke itd...), a on ovde nema ni 1m pa ako malo iscuri sta ima veze :) (sala mala)
Bas je majstor kiksno sa ovom ugradnjom po svim parametrima :)

Citao, al mi niko nije odgovorio :)

Neće ti niko ni odgovoriti. Aktivni članovi ovog foruma uglavnom imaju klime iz srednjeg segmenta top proizvođača. Po neko svrati i raspita se o budžet modelima i zapali sa foruma, pa i ako kupi takvu klima nikada ne obrazloži njen rad u različitim uslovima rada. pročitao sam od prošle godine X foruma i nigde ne nađoh komentare iz prve ruke, već eventualno posredno tipa "moj deda je koristi i zadovoljan je".
Dakle, radi se o budžet modelu koji ćete sigurno ohladiti, ali i grejati u nekoj meri, ali koliko, to niko ne zna. Prvoklasni modeli počinju da posustaju ispod -10 C gde im se rapidno smanjuje učinkovitost.
Ako nemaš dovoljno novca za takvu klimu, a ti kupi i Vox, jer bolje i on nego promaja i šetnja po stanu u gaćama na + 40 C. Drugim rečima, mnogo se opterećuješ time, do 40k Vox ili Vivax pa biraj. Za sledeću klasu uređaja ti treba bar još 100 eur.

Već sam napomenuo da moj komšija ima Vivax i da je zadovoljan i to mu je ceo odgovor, bez daljeg obrazloženja. Grejao se na nju celu zimu i sad se hladi. Cena: cca 40k.
Mene na poslu hladi i greje on off klima Galanz Kudo. Kad bude malo hladnije palimo i etažno grejanje i bude ok. Kad baš bude hladno, npr. ispod -5 C klimu gasimo u potpunosti i etažno grejanje samo radi. Dakle, za očekivati je da Vox, Vivax inverteri ipak mogu malo više da pruže od 9 godina starog Galanza.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno