Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Opet se vraćamo na pitanje vlage u vazduhu (bez obzira da li je unutrašnja ili spoljašnja). Odgovor je i da i ne.
Ne znam zašto je to bitan podatak?

Zbog komšija ispod. Crijevo za kondenz mogu ostaviti u stanu, ali zbog pozicije i oblika garsonjere nemam puno prostora za manevrisanje.

Da dodam i ja pitanje za VOX klimu, ali 9000 btu, vsa7-9be

https://www.voxelectronics.com/me/split-sistem-klima-uredjaji/27-klima-vsa7-9be

Prevashodno mi odgovara jer je najkraca unutrasnja jedinica koju sam uspeo da nadjem. Imam oko 80cm od prozora do police, pa mi znaci svaki santimetar :)

Da li se isplati uzimati je? Kakvi su utisci? Znam da je MIDEA na pozitivnom glasu, kao i GREE, ali nemam dovoljno mesta, nazalost da njih razmatram.

Samo me zanima da li je najgori Kinez koga mogu da nadjem ili ipak vredi uzeti?

Mnogo pitaš :D
S obzirom da si uslovljen dimenzijama mislim da nemaš mnogo izbora. O ovim klimama skoro da u opšte nema mišljenja korisnika. Alternativa ti je LG ARTCOOL serija, ali kad vidiš koja joj je cena shvatićeš da ti klima u opšte ne treba i da nema potrebe da se hladiš :D
U svakom slučaju ćeš pogrešiti. I ako kupiš i ako ne kupiš. Konkretan odgovor na svoje pitanje nećeš dobiti nigde.

Zbog komšija ispod. Crijevo za kondenz mogu ostaviti u stanu, ali zbog pozicije i oblika garsonjere nemam puno prostora za manevrisanje.

U starom stanu smo spuštali vertikalu i to sa IV sprata. Prvo sam ja spustio crevo do slivnika (koji pripada zgradi, nije javna površina) i na crevo sam zakačio i unutrašnju i spoljnu jedinicu, a zatim su se na njega priključile i ostale komšije. Izgleda ružno, ali nema kapanja i ostalih z@jebancija.

Samo me zanima da li je najgori Kinez koga mogu da nadjem ili ipak vredi uzeti?

Burazer ima dva Voxa, i ovih dana ugrađuje treći, zadovoljan je kako rade. On je u RS, pa ne znam kolika je garancija, u Srbiji je 5 godina, pa si miran u tom periodu. I te jeftine klime završavaju posao.

Sto se tice VOXa. Na moje jednostavno pitanje da li je bezuslovna 5 godina (tako sam procitao negde, mozda i ovde, nisam siguran) ili 2 god plus 3 sa servisiranjem dobio sam sledeci odgovor

"Da bi Vam se vazila garancija pet  godina mora da ugradi servis koji  je ovlašćen za tu delatnost .Potrebno je da servis koji je klimu ugradio overi garanciju kako biste mogli ostvariti pravo na servisiranje od 5 godina.
Mi svakako preporučujemo da klimu ugradi naš ovlašćeni servis ."

Ja iz ovoga zakljucio da je 5 god uz servisiranje kao i kod dosta drugih prodavaca/proizvodjaca.

Imate i firmu koja daje 7 god na sve klime iz njijove ponude uz servis naravno. Na sajtu su im cene sa ugradnjom do 2 metra instalacije a svaki sledeci metar je 10eur. Firma je u Zemunu.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Letnji kondenzat(iz unutrašnje jedinice) curi lagano, kap po kap ili jako tanak mlaz. Zimski kondenzat otpusti veliku količinu vode u kratkom periodu, koja ima tendenciju da se zaledi u crevu koje je napolju na minusu. Ako planiraš da sprovedeš crevo unutra, vodi računa o količini vode.

Relativan je, da. Moja LGC moze da napuni kantu od 25 litra za 24h.

Da li ima smisla kupovati multisplit sistem, odnosno da li to ima neke prednosti u odnosu na dve "standardne" klime? Razlika u ceni je prilična...
Primer; Fujitsu spoljna jedinica (oznaka AOYG14LAC2) i unutrašnje (ASYG09LMCE i ASYG12LMCE); sve ukupno košta ~167.000 din. Sa druge strane, dve zasebne klime (iste veličine i oznake) koštaju ukupno ~124.000 din.

Meni su rekli da, osim ako baš nema gde da se stave dve spoljne, da su dve odvojene bolje rešenje.

Ako ništa drugo, ako se pokvari jedna spoljna jedinica, druga i dalje radi.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ako imaš mesta za dve spoljne jedinice bolje kupi dve klime. Jedina prednost je što zauzima manje prostora, mane su komplikovanija instalacija i ako se desi neki problem gubiš istovremeno obe klime. Ako klime budu dugo u funkciji sigurno će biti lakše naći delove za standardne split sisteme, nego za multisplit. Moji imaju multisplit sa tri unutrašnje koji jeste kvalitetan, i radi skoro 20 godina, ali kad se desi neki ozbiljniji kvar pitanje da li će biti mogućnosti za popravku. Tog momenta sve tri klime istovremeno prestaju da rade.

A dve klime su dve ugradnje?
Koliko košta ugradnja za multisplit?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Najverovatnije više nego za klasične klime, kod nas su razvlačili cevi kroz tavan preko celog stana za dve jedinice na suprotnom delu.

Има ли неке битне разлике између ових инвертерских клима на слово V ? VIVAX COOL ACP-12CH35AEQI R32 3.81kW 32500дин, VIVAX COOL ACP-09CH25AEMI 31500дин, Vox IVA3-12IE R410 30600дин?
Сви дају 5год гаранције... можда је Vox лакши за евентуални сервис пошто га има много тржишту? Или то нема везе...
R32 v R410 исто не прави неку разлику?

A dve klime su dve ugradnje?
Koliko košta ugradnja za multisplit?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Uglavnom je skuplja montaza multi splita u odnosu na isti broj singlova.
Multi sa dve unutrasnje recimo ako je soba do sobe mozda moze da se odradi sa relativno malo cevi ali kod multija sa tri ili vise unutrasnjih barem jedna ce biti daleko od spoljne.

Ja sam na kraju zavrsio sa LG S12EQ klimom i za sada hladi odlicno. Obe jedinice rade prilicno tiho. Filter je sa gornje strane, lako se skida a sama unutrasnja jedinica ima lijep dizajn. Sto se tice nekih funkcija: PureAir ili tako nesto, funkcija za tisi rad vanjske jedinice, funkcija za samociscenje, timer itd. jos je nisam detaljno cackao... Postoji i opacija kupovine wifi modula ali je poskup tako da mi taj komoditet trenutno ne treba.

^Sta se vozi, kombi neki :) Nebitno koliki auto imam zena popuni svaki deo prostora stvarima. Ne znam kako joj uspeva, ali eto :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Mislim da je Grcka skuplja od nas, mozda uz put u SMK kupiti... jedino ako nisi misli da demontiras jednu klimu iz smestaja u kome ces biti i nju poneti... :D

Uzeo sam klimu gree violu i kada mi radi celu noc bude mu uzasno suv vazduh u kuci, probudim se zedan, suvih usta. Nesto se ne secam da sam u prethodnim stanovima imao problem sa tim, a mozda i gresim. Svakako, sta je preporuka kod ovakvih dana, kada klima radi celu noc, kako da vazduh bude vlazniji. Koristim normalan mode hladjenja. Da li mozda da probam sa nekim drugim modom?

Ja imam suprotan problem - vlažnost vazduha u kući je 60-63%. Klime rade 24h i održavaju temperaturu na 24-25C. Kako da spustim vlažnost vazduha? Da koristim Dry mod na klimama?

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Dry mode nece ispod 40-50% da spusti, mozda cak ni ispod 60%.
To samo znaci da klime previse slabo izbacuju vlagu (to je ukoliko je merac dobar, a ne ako je subjektivan osecaj ili neki od onih za 2e meraci za sve zivo).
Da bi klima izbacila vise vlage, mora duze da hladi (a ne da postigne temperaturu pa stane i tako u krug, sto recimo Fujitsu kod sestre radi), da sto vise vazduha prodje kroz HLADNO sace. Znaci, laganije da duva, po mogucstvu da nisu fixirana krilca, nego da setaju stalno levo/desno (f-ja koju gro klima ima).

Naspram tome:
Ako se osecate zedni ujutru - vlaga ne mora da znaci da je uzrok. Kada je mala vlaga, manja je i zedj.
Jedino ako se u stanu/kuci ne zivi maltene, pa nema ni puno peglanja/kuvanja/tusiranja/znojenja, nece ni imati osnovne vlage :( Tu jedino neko "navodnjavanje" pomaze. Osim onih klima jedinica, skupljih od nekih kuca u Srbiji, koje mogu da vrate svu vlagu (po potrebi..), ostale ce uvek osusiti malo vazduh.
Mene je u JK grebalo grlo ponekad zimi, vazduh je stvarno bas bas suv tokom zime. Ali je imalo veze sa zelucem, ako pojedem ista sladje uvece :(
A moze i biti alergija. Ja zbog toga klime moram da drzim da nikako ne prestaje hladjenje od kako je veca vlaga :(

Poslednja izmena:
Kod mene u kancelariji Tesla 12 on/off skoro uopste ne pravi kondenzat. Prostorija je dosta mala a kada su kupovane klime nisu hteli da poslusaju i uzmu slabiju, tako da klima radi 2-3 minuta pa se iskljuci, ostane samo ventilator i kondenzata gotovo da nema, ali se oseca malo vlaga u vazduhu. U susednoj kancelariji koja je nesto veca ista klima skroz drugacije radi, ima kondenzata, manje je vlage

Evo me u Italiji u Trevisu, tj Veneto (venecijanskom) okrugu. Interesantno ovde se isto prodaju Beko, Vivax i gorenje. Danas video u Obi-u i još par mega marketa. Izgleda da ne kupuju samo srbi i balkanci "invertere za sirotinju"... :)

@Corvus
Dry mod pa spusti na 20c, ima da spusti na 50% sto je dovoljno. Ali nemoj da ih ostavljas duze na Dry mod, hoce da se ubudjaju turbine jer su stalno mokre, vrati na hladjenje. Ili ostavi Cool mod ali spusti na 22-23c i stavi na Low brzinu.

Sace (ne znam za turbinu) i treba biti vlazno uvek, inace klima ne hladi ili izbacuje previse/premalo vlage.

Bolje je ovo drugo, low brzina, malo miza temp.

Ok, probaću tako. Hvala.

Inače, prijatno nam je unutra. Ne osećamo nikakve tegobe. Ali vidim da termometar (Xiaomi Mijia Thermometer) pokazuje da je unutra oko 60% vlažnosti i upozorava na to. Pa bih želeo da to regulišem.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Meni je islo i do 77% kad su bile one kise, klima na 24C, samo spustanje na 22C moze tad da skine vlagu.

^imajte na umu da klime uvek izduvavaju vazduh iste temperature (tako se i meri da li dobro rade).
Klima ce skinuti vise apsolutne vlage na 22*C, ali ako postigne tu temperaturu, pa prestane, kao sto prestane na 24*C da hladi, relativna vlaznost se nece bitno promeniti.

Uglavnom hoce, jer samo 2-3*C klimama treba mnogo duze da postignu. Slabije duvanje je najbitnije.

Postavio mi je majstor Vivax 12CH35AERI R32 koju sam narucio super radi, takodje i aplikacija za upravljanje klimom na telefonu. Sad za sad super hladi, a kako je majstor rekao da je po delovima i onoga sto on vidi dok je otvarao ista kao neki Midea klima uredjaj koji je skuplji. Sam je pohvalio klimu. Meni hladi ceo stan i vise nego sto sam ocekivao. Tiha je. Jedino sto balon od 5litara moze da napuni za nekih 6-7h ne znam da li je to normalno.
Zanima me opcija self cleaning sto ima na daljinskom kada je koristiti da se cisti sama i koje sredstvo koristiti za ciscenje filtera kao i 2 dodatna bio i filtera prasine.
Evo slike klima uredjaja:
Pogledajte prilog 271809
Pogledajte prilog 271810
Pogledajte prilog 271811
Pogledajte prilog 271812

Da li je problematicno za spoljnu jedinicu sto je do same grede sa bocne strane ili je dovljno strujanje sa ostalih strana? Po majstoru je to sve ok.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno