Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam naručio Vivax imverter 12ch35aemi sa r32 freonom (ne sa starim r410a). Iznela me je klima 33000. Ugradjujem je sledeće subote. Inače pregled klima od Vivax u slici ispod. Dvoumio sam se izmedju AEQI i AEMI i pošto prva nema wifi mogućnost (dodatni adapter 1000 rsd) i biofilter, uzeo sam drugu za 1000 rsd više... Neki kažu da je midea, neki da je daikin unutra (jeftiniji naravno), ali svakako sa 5 godina garancije ne može da bude veliki promašaj za hladjenje

gde si narucio? nije losa ovako gledajuci na oko lep model a eto i taj noviji freon r32.

Ja sam naručio Vivax imverter 12ch35aemi sa r32 freonom (ne sa starim r410a). Iznela me je klima 33000. Ugradjujem je sledeće subote. Inače pregled klima od Vivax u slici ispod. Dvoumio sam se izmedju AEQI i AEMI i pošto prva nema wifi mogućnost (dodatni adapter 1000 rsd) i biofilter, uzeo sam drugu za 1000 rsd više... Neki kažu da je midea, neki da je daikin unutra (jeftiniji naravno), ali svakako sa 5 godina garancije ne može da bude veliki promašaj za hladjenje
Ako ne napišeš javno, molim te baci PM gde si uzeo. Hvala

edit:jel to ono sa nostress kodom?

Poslednja izmena:
Uzeo sam u Neptunu, isporuka je besplatna za celu Srbiju. Bitno je samo da ovlašćeni servis radi instalaciju, lupi pečat i sve je ok...

@core2extreme
Tesko ces grejati na minusima, kupatilo i spavaca ce biti dosta hladniji jer ne mozes da grejes iz jedne prostorije kroz dvoje vrata. Dok nisu minusi bice ok al kad krenu tesko. Plus imas preko 40m2 bez hodnika koji je 10m2 i koji ce ti odvlaciti toplotu bespotrebno. Idealno bi bilo dve manje klime, mozda jedna u spavacu pa da greje hodnik i kupatilo ili kontra da bude u hodniku zbog manje buke u spavacoj. Druga tu gde si predlozio za dnevnu i kuhinju.
Hladjenje moze sa jednom ali grejanje ne. Jedino da uzmes jednu jacu na toj poziciji koju si predlozio a na minusima da dodajes nesto u hodnik ili spavacoj.

zdravo svima, molim vas za preporuku nekog proverenog servisa za klime u bg/nbg, moze na PM naravno... zvao sam par servisa, neozbiljni su :)

Gde vi ljudi proveravate ko je ovlašćeni servis za koju marku klima? Može i meni na PM isto neki provereni serviseri za ugradnju u Beogradu.

@core2extreme
Tesko ces grejati na minusima, kupatilo i spavaca ce biti dosta hladniji jer ne mozes da grejes iz jedne prostorije kroz dvoje vrata. Dok nisu minusi bice ok al kad krenu tesko. Plus imas preko 40m2 bez hodnika koji je 10m2 i koji ce ti odvlaciti toplotu bespotrebno. Idealno bi bilo dve manje klime, mozda jedna u spavacu pa da greje hodnik i kupatilo ili kontra da bude u hodniku zbog manje buke u spavacoj. Druga tu gde si predlozio za dnevnu i kuhinju.
Hladjenje moze sa jednom ali grejanje ne. Jedino da uzmes jednu jacu na toj poziciji koju si predlozio a na minusima da dodajes nesto u hodnik ili spavacoj.

Tako sam i mislio da ce mi trebati nesto da dogrejem... neki radijator ili sta vec... koju marku da uzmem i koji model. Da li je i ovaj VIVAX dobar za neke normalne potrebe ili je slabiji pa da gledam nesto skuplje. Ako mozes par modela po tvom izboru

Do 55k koliko si naveo Fujitsu ASYG 12LLCE, ona ti daje najvise snage. Njen pdesign je 3.2kW na -10c sto znaci da je dovoljna za 30m2 na -10C spoljne temperature. Ovaj podatak nemas kod kineza.

Vrhunski, sad sva voda uđe lepo u plastičnu cev. Cev se zaledi i pukne. Sa druge strane lepo izgleda.

Cev je za letnji kondenzat, nema šta da se zaledi.

Na kanalizacionu cev mislim. Voda će tu naći put. Mada moze da se perforira sa donje strane.

Ta cev ima izolacionu svrhu, tu niti ima vode niti je ona zatvorena.

Pozdrav,
imam pitanje u vezi rada inverter klima uredjaja (generalno,bilo kog modela)
Upucen sam u princip rada kompresora (smanjuje broj obrtaja i potrosnju kad se priblizi zadatoj temperaturi)
Zanima me da li i ventilator na unutrasnjoj jedinici automatski smanjuje brzinu i tako odrzava temperaturu,
takodje,kad se zeljena temperatura dostigne,da li se kompresor kod invertera ikada gasi sam,ili non stop odrzava tu temperaturu dok ne odlucim da sam iskljucim uredjaj.
Hvala puno.

Neki dan me je mušterija zvala da popravim klimu, ljudi radili kompletno renoviranje stana, klima ne radi.
Pazi sad, unutrašnja jedinica zakačena na stranicu ormana, ladno na orman, uključena u struju regularno, spoljna postavljena na zid terase, regularno. Cevi nisu razvučene uopšte!!! Rekli joj da zove servis da to poveže :D

Ahm! Sada i ja čuo za sličan slučaj.

U stvarnosti, moleri i električari su spoljnu i unutrašnju jedinicu, montirali nosače i postavili uređaje, čak su i probušili zid da se provuku cevi.
Onda je gazda zvao servis da postave i povežu cevi i kabel između jedinica.

E sada, ovo je sve urađeno u dogovoru između kilma servisa, i izvođača radova u stanu.

Ali dešava se da gazda sam postavi unutrašnju i spoljnu jedinicu, a onda zove servis da samo poveže instalaciju.

Zbog pozicije, za grejanje je parapetna bolja od standardnog splita, za hladjenje malo losija.
Generalno je to klima kao i standardan split, slobodno uzmi.

Mana je sto se vise prlja, jer dole uvlaci vise prasine, ali se i lakse dohvati, pa ti ne bude mrsko da cistis filter svakog vikenda :)

Mozes i Fujitsu, ali ako imas mogucnosti, ja bih najradije uzeo Daikin i Mitsubishi.
Recimo, Daikin Nexura je bas lepa :)

Ima i Panasonic lep novi R32 model podne, ne bih ni to iskljucio, ako su ti skupi Daikin i Mitsu.

Uzeo sam na kraju Daikin R32 model.

Obzirom da sam uzeo od "veceg" distributera i licenciranog servisa za montazu nisam mnogo obracao paznju na detalje prilikom instalacije. Medjutim, kada su momci otisli, pogledao sam malo uputstvo za instalaciju i odmah na prvoj strani procitao da se R32 parapetni modeli postavljaju na visini NE vecoj od 6cm od poda. A ovi su moju postavili na 30cm od poda?! Sto se tice polozaja, zajedno smo izabrali taj polozaj, ali nisam imao pojma da postoji ovo pravilo iz uputstva? Kapirao sam da momci znaju sta rade ako su licencirani i ako ih fino placam za montazu. Da li neko ima pojma zbog cega postoji ovo pravilo i da li to moze praviti neki problem u radu? Jedinu posledicu koju potencijalo vidim jeste nesto slabije grejanje jer nece izduvavati tik iznad poda.

Interesantno je da u uputstvu stoji da R410A modeli mogu na bilo koju visinu da se montiraju?!

Poslednja izmena:
Za Nexura model je 7-12cm od poda, daj oznaku modela koji si kupio.

Tu svaka ima svoj ugao duvanja i na osnovu toga se stavlja blize ili dalje od poda, da bi redistribucija vazduha bila odgovarajuca.
Ako kaze do 6cm, ja bi ih zvao i rekao da dodju da montiraju kako treba, ne bih trpeo da mi bude postavljena 5 puta iznad dozvoljene visine, pa da se posle nerviram zbog toga sto greje do pola sobe, da duva ka podu, umesto da duva po podu.

Dakle zaista trebaju licence, temeljna obuka i provera radova, sto naravno povlaci mnogo vecu cenu ugradnje i servisa, a ne da postavljaju klimu uz plafon na 1cm rastojanja i strujni kabl koji "okolo" visi ili po ormarima ili u stubistu zgrade...
Dok ne shvatimo da nismo bogati da mozemo lose raditi i posle te greske trpiti ili nekako (opet lose) ispravljati... protecice mnogo vode Savom i Dunavom.

Preporucena minimalna visina parapetne jedinice sigurno nece zavisiti od vrste freona nego od toga da li ima ili nema donji izduv toplog vazduha.
Licencirani monteri ne postoje jer ne postoji institucija koja se time bavi.

Ne trebaju im licence, ocigledno su znali da je postave i puste u rad. Ono sto su trebali da ucine je da prvo procitaju uputstvo i postave po naznakama proizvodjaca :)
Poslusaj kolege iznad i reklamiraj.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Model koji sam kupio je FVXM35F. Dakle R32 freon. A ovo je prva stranica iz uputstva:
https://monosnap.com/file/ppfrthxIfolQUgP6g5yfF466LCabVp

A evo i ugradnje:
https://monosnap.com/file/m2z1mRpc54eEYQ0SPl0vJ9NLq9marA

Ponoviću još jednom i malo se ispraviti. Klimu sam kupio direktno od firme koja se vodi kao Uvoznik, distributer i CENTRALNI servis Daikin klima. Od njih sam tražio da mi urade demontažu stare i montažu nove klime. Izabrao sam ovu klimu, njih kao servis i nisam pitao za cenu montaže baš iz razloga da ne bih morao da razmišljam o tome da li će posao biti urađen valjano. A da ne spominjem da je u pitanju komercijalan model klime i njenu cenu.

Razmišljam se da li monter nije znao za ovo pravilo ili možda nije hteo da buši nisko rupu jer je prethodno video da je zid debeo 50cm, a da bi izbegao betonsku gredu (na koju je ipak naleteo i na ovoj visini).

Zvaću ih sutra i reklamirati.

Preporucena minimalna visina parapetne jedinice sigurno nece zavisiti od vrste freona nego od toga da li ima ili nema donji izduv toplog vazduha.
Licencirani monteri ne postoje jer ne postoji institucija koja se time bavi.

Ne mora i ne treba da postoji institucija koja se time bavi. Dovoljno je da proizvođač licencira određene firme za ugradnju, kao npr. što postoji LG akademija koja vrši obuku servisera za svoje uređaje. Nešto slično ISO seriji standarda. Svaki servis i njihovi radnici koji poseduju licencu ili setifikat bi bili podložni povremenoj proveri. Naravno, sertifikat ili licenca se u tom slučaju ili produže ili oduzmu. Ako u priču uključimo državu, onda se sve svede na plaćanje taksi i punjenje budžeta.
naravno sve ovo mora da plati krajnji korisnik, ali se bar osigurava da će i dobiti ono što je tražio.
Na žalost ova priča pije vodu samo u srednjoj i višoj klasi uređaja, dok je kod budžet varijanti kupcu važno da prođe što jeftinije.

Da javim samo narucio sam klimu stize u utorak... u technomarketu po ceni od 40 900din sa wifi adapterom... ovaj model sa r32 gasom

https://www.vivax.com/hr/vivax-r-design-serija-381kw-acp-12ch35aeri-r32.aspx

videcemo kakva ce biti

Bice njesra, eto sta ce biti. Izvini prijatelju, ali zasto si uopste ti pitao ovde bilo sta i onda odes kupis najgore sto mozes da nadjes, ne razumem? Rekao si do 55.000, ti uzeo 40900.
Ako ja odvojim vreme da ti pomognem, pogledam skicu, izracunam kvadraturu, mogao bi bar da me ispostujes i pitas pre nego sto nesto uzmes.
Ljudi, zbog ovakvih primera mi uopste nije zao kad se zeznete. Sami ste krivi.
Ovo je zadnji put da sam odvojio moje vreme da nekom pomognem.

Što se stresiraš :)
Koliko para toliko i muzike. Ako mu grejaje nije bitna stavka ili ako mu računi za grejanje nisu bitna stavka onda je ubo bingo. U suprotnom imaće vremena da razmusli za sledeći put.

Inače ako nemaš R32 onda si out, a bez wi fi modula nisi u opšte u toku :)
Svi su počeki agresivno da reklamiraju R32 kao da je u najmanju ruku revolucija u pitanju.
Hrvati moraju da ga uguraju u svoju ponudu pošto su u EU.

Poslednja izmena:
A što ne bi grejala, Mick ima te Vivaxe, pisao je da lepo rade.

R32 nece resiti problem loseg kompresora, loseg kvaliteta elektronike. Wifi gotovo nicemu ne sluzi, kad grejem, ono greje, kad hladim ono hladi. Tacka. Svi pokusavaju nesto da ustede a to na racun pravi razliku 300-500din mesecno. Za tu sumu necu da razmisljam o njoj, hocu da radi. Ja kad odem van nikad ne gasim klime na grejanju a kad hladim isto, osim ako je najavljena neka grmljavina onda gasim iz uticnice sve i odem mirne glave od kuce. To sa WiFi ne mozes, mozda onaj Sonoff moze al to je elektronsko gasenje i ako lupi blizu bice deadoff i za njega i za klimu komplet. Ljudima izletali strujomeri komplet.
Wifi ne sluzi nicemu, sminka, isto kao i R32 gas.

A što ne bi grejala, Mick ima te Vivaxe, pisao je da lepo rade.

Greje i moj Galanz Kudo on/off klima čak i na -10 verovao ili ne. Ali on košta koliko i ovaj inverter, cca 40k. I tako greje evo već 9 godina. Međutim, računi za struju kada se grejem na Galanz me hlade.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno