Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako izgleda

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Kudite majstora za klimu, a garant je korisnik tražio da se baš tu postavi klima, majstor se ovoga ne bi ni setio.
I ako stavi na levu stranu ne znate gde će da duva...verovatno u zid zato je tu nisu ni stavili.

Ono što može je da je pomerili više na desnu stranu bliže sredini prostorije i preskoci taj prozor, i spusti niže.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Na desnoj strani zida su cevi za gas, klima bi opet morala preko kutije za roletne da ide a sto je najgore duvala bi mi tacno na krevet u mene dok spavam sto ne dolazi u obzir. Jedina alternativa je levi zid

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Ili da je staviš da visi sa plafona, na L profilne nosače

Ili da je staviš da visi sa plafona, na L profilne nosače

Nema drugog rešenja. Isto čeka i mene na jesen s obzirom da imam ugradne roletne. E sad ja sam razmišljao o još jednoj varijanti, a to je da preko kutije stavim deblju dasku čije su dimenzije malo manje od unutrašnje jedinice i da je ušrafim iznad kutije za roletnu u betonsku gredu. Nosač unutrašnje jedinice bih ušrafio na dasku. Daska naravno može lepo da se obradi i lakira tako da se malte ne i ne bi videla. Ono što je problem u tom slučaju je prilaz kutiji roletne.
Što se tiče L nosača najviše se plašim eventualnih vibracija jer bi to baš umanjilo komfor upotrebe.

Da li se mogu iskoristiti postojece cevi za premestanje klime, vrv ce trebati manje cevi pa samo da se isece visak?

Po pravilu se menjaju i svakako bih ti savetovao da insistiraš na tome.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Cevi izlaze sa desne strane unutrašnje jedinice i rupa je iznad kutije za roletnu, zato je postavljena tako visoko.

Na desnoj strani zida su cevi za gas,

Priključci za cevi i struju su uvek, ili makar najčešće, sa desne strane, ali svaka unutrašnja jedinica ima ostavljen kanal da se cevi i kablovi provuku na levu stanu. Ovo kako je kod tebe urađeno mi je skoro pa neverovatno...

Pozdrav!

Planiram da uzmem klimu za dnevnu sobu koja je otprilike 35-40 kvadrata.

Zapala mi je za oko TESLA Klima uređaj inverter TC50V3 18410IA.

Ima li iko iskustva sa ovom klimom? Isto tako, ako neko ima predlog za neki drugi model inverter klime, neka se javi, svaki savet je pozeljan.

Hvala unapred!

Priključci za cevi i struju su uvek, ili makar najčešće, sa desne strane, ali svaka unutrašnja jedinica ima ostavljen kanal da se cevi i kablovi provuku na levu stanu. Ovo kako je kod tebe urađeno mi je skoro pa neverovatno...
Problem je sto nema mesta na desnoj strani spoljnog zida, opet smeta kutija od roletni + sto bi duvala u mene dok lezim, spavam..Vrv je ovo najbolji nacin da se uradi.
b089e7e87b003dd8f265ef422bd630dc.jpg

Ne uzimati 18-ticu za stan kucu. Uzmi Gree Viola 12, Fujitsu 12LLCE.
@Shadow
To ti je najbolje ali ce morati novo busenje zbog letnjeg kondezata koji mora da ima pad.

Poslednja izmena:
Ovako je u lokal montirana LU kod izloga sa L profilima:

Problem je sto nema mesta na desnoj strani spoljnog zida, opet smeta kutija od roletni + sto bi duvala u mene dok lezim, spavam..Vrv je ovo najbolji nacin da se uradi.
b089e7e87b003dd8f265ef422bd630dc.jpg

I meni se čini. Kod mene je tako i s obzirom da je levo od prozora armirano betonski stub, išli smo rupu ispod prozora.

Pozdrav!

Planiram da uzmem klimu za dnevnu sobu koja je otprilike 35-40 kvadrata.

Zapala mi je za oko TESLA Klima uređaj inverter TC50V3 18410IA.

Ima li iko iskustva sa ovom klimom? Isto tako, ako neko ima predlog za neki drugi model inverter klime, neka se javi, svaki savet je pozeljan.

Hvala unapred!

Nikako 18-tica. Suviše su jake, te i na minimumu prave opasnu promaju i previše snažno hlade, ako prostorija nije bar 60-ak ili više kvm. A i tada je teško sedeti igde gde se oseti strujanje iz njih.

Vrede li šta ove vivax inventer klime za 32-34k? Prvenstveno mi treba za hladjenje i grejanje u prelaznom. Za zimu imam toplotnu pumpu, pa mi ne treba klima...

Sta ce ti klima ako imas toplotnu pumpu?!Pa s njom imas i grejanje i hladjenje valjda.Ne verujem da je taj inverter nesto dobar za te novce,mada mozda je bolje i tako nego bilo koji krsteno on/off

Sta ce ti klima ako imas toplotnu pumpu?!Pa s njom imas i grejanje i hladjenje valjda.Ne verujem da je taj inverter nesto dobar za te novce,mada mozda je bolje i tako nego bilo koji krsteno on/off
Toplotna pumpa moze da napravi hladnu vodu ali da bi hladio prostoriju trebaju fan coil aparati.
Covek sigurno ima samo grejanje radijatore ili podno ni jedno od toga ne moze da hladi barem ne efikasno.
Mnoge pravljene toplotne pumpe su predvidjene samo da greju da bi hladile moraju biti reverzibilne sa freonske ili vodene strane.

Imam vazduh voda bergen pumpu 14icu. Uzeli smo kuću prošle godine i renovirao sam sve (bukvalno, vodu od i do ulice, struju, grejanje, unutrašnju i spoljnu stolariju itd). Jedino što je valjalo i što nismo menjali je parket od slavonskog hrasta iz 80. Njega smo samo prehoboovali i napravili u rustic fazonu. Zbog toga je podno otpalo, pa sam išao po mojom kalkulaciji sa 1,8 puta većim radijatorima. Imam dakle pumpu, pomoćni 3x6kw elwktro kotao i bergen 32kw kotao na čvrsto gorivo.
Sva 3 mogu da rade samostalno ili da potpomažu jedam drugi. Primera radi, od oktobra do kraja aprila struja ( i grejanje i svakodnevno veš mašina, mašina za sudove i za sušenje veša), 200kvm na 23c me je iznelo manje od 1000e.

Da sam radio podno, dizao podove i radio pločice, investicija bi bila još 12k eura, što je neisplativo, a fan coil zbog ružnoće ne dolazi u obzir. Eto zato ne koristim toplotnu za hladjenje :)

Elem, zid mi je od 55 do 60 cm (bez izolacije, to moram za koju godinu) tj negde 2 negde cigla i po i 5 cm tervola. U kući je isto unutrašnja stolarija od slavonskog hrasta (spačvina), parket i 6 komorni rehau prozori (3 stakla i argon). Drvo ok kontroliše vlagu, zato smo i stavljali (Palić, vlaga, jako bitna stvar jer ovde nema vetra i sve bazdi na vlagu, pogotovu sad), ali mi nedostaje klima za isušivanje vazduha.
Zato i dilema... Pre par godina bih uzeo on-off, ali sada mislim da pored ovako jeftinih invertera one nemaju šta da traže, pa otud i dilema. Ne bih uzimao neke nabudžene gree/micubiši/daikin varijante, jer neću grejati...

Ili klasična on off ili ovaj poor ppl inverter. Upao sam u temu kao padobranac.
Inače midea stara dve godine rsdi u spavaćoj, ali se dosta čuje. Zbog toga bih inverter, ako ništa. Ove Vivax su deklarisane na 40/55 decibela, što je ok

Poslednja izmena:
Znaci vazduh voda je u pitanju.
Ima na trzistu jako lepih fan coil uredjaja i to u debljini radijatora.

I koštaju od 600 do 800 eura za kvadraturu mojih soba :D

Edit: Inače voda-voda na Paliću ume da bude zeznuta, zbog fluktuacije podvodnih voda. Voda je takodje jako prljava (amonijak, gvožđe, arsen itd), pa se i izmenjivači zapušavaju non stop. Kršten bunar od 150m (x2) košta pd 3 do 4 k (opet x2) i plus će se po novom zakonu oporezivati debelo, jer se trerirao kao prirodno bogastvo. A da staviš i kriješ od komše, ako te nahvataju, košta kao taj bunar...

Poslednja izmena:
Zapravo nema da liče na nešto i imaju Oh od 9kW i da ne drče :)
Imam 22 radijatora, tako da je previše kako kod se uzme.

Svakako ne bih podneo da mi fan coil duva celu zimu toplo i diže prašinu. Isijavanje putem radijatora (iako opet vazduh cirkuliše) je manje invazivno i ne buči.

Zato i jurim sad klimu.

P.S. Modovi sry na offu :d

Zapravo nema da liče na nešto i imaju Oh od 9kW i da ne drče :)
Imam 22 radijatora, tako da je previše kako kod se uzme.

Svakako ne bih podneo da mi fan coil duva celu zimu toplo i diže prašinu. Isijavanje putem radijatora (iako opet vazduh cirkuliše) je manje invazivno i ne buči.

Zato i jurim sad klimu.

P.S. Modovi sry na offu :d
Izvini ja se fokusirah se na 14kW TP a to je samo mali deo tvojih potreba.

Moze li pomoc oko izbora klime, koristio bih je i za grejanje i hladjenje. 12-tica da bude, do nekih 50-55.000din. Sto kvalitetnija, da ima jonizator i sta vec sto je dodatni + klimi... i da je sto stedljivija u radu. Ne razumem se u klime pa ako moze par modela da mi predlozite. Hvala unapred :)

Citajte temu malo, za preporuku klime morate da date osnovne podatke objekta, tip objekta (kuca, stan), izolacija, stolarija itd.
Jonizator je cista glupost koja nicemu ne sluzi.

U pitanju je stan, dobra je izolacija na zgradi, takodje i stolarija... evo plan stana sa dimenzijama.. Zeleno sam predvideo postavljanje klime pa procenite da li tu valja jer sam mislio da ce se odatle najbolje siriti za ostale prostorije

Pogledajte prilog 271560

Aj neko ko se razume da napise sta gledati kad kupujemo klimu,kao na primer,eto taj jonizator-znaci nije bitan,jel?Onda wi-fi,u sustini koje su koristi od njega,mislim u odnosu na visu cenu klime ako je ugradjen.I tako neke bitne i manje bitne stvari,koje oni tamo napisu u specifikacijama,a u sustini su nevazne.

Ja sam naručio Vivax imverter 12ch35aemi sa r32 freonom (ne sa starim r410a). Iznela me je klima 33000. Ugradjujem je sledeće subote. Inače pregled klima od Vivax u slici ispod. Dvoumio sam se izmedju AEQI i AEMI i pošto prva nema wifi mogućnost (dodatni adapter 1000 rsd) i biofilter, uzeo sam drugu za 1000 rsd više... Neki kažu da je midea, neki da je daikin unutra (jeftiniji naravno), ali svakako sa 5 godina garancije ne može da bude veliki promašaj za hladjenje

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno