Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci nisi video dobre klime uzivo a znas da posustaju na -10C? Ljudi, malo ozbiljnosti molim. Ti kad bi video sta i kako greje moja Fujitsu 12 LGC iz 2011-te ti bi pao u nesvest. Isto vazi i za LU model koju imam.
Te Vivaxe, Vox-ove i ostale "want to be" klime slabo ko ima pa da kaze nesto detaljnije o njima.

Strasno kako je klimu nabio sa svih strana, pa kako zamislja da vazduh normalno cirkulise? Ja bih ga naterao da je spusti i pomeri, ziv ne bi izasao iz stana dok to ne uradi. Najmanje sto je mogao da uradi je da je makar jos po 5 cm odmakne od grede i plafona i da je na nosacu odmakne od zida. Ovako je i na nosacu nabio uz zid. Stvarno mi nije jasan.
Ni to ne bi bilo dovoljno ali minimalno je to bar morao da uradi. Ovo je kriminal.
Kakav sam danas kriminal video to reci ne mogu opisati. Nisam mogao slikati da ne poginem ali cu se vratiti da to slikam. Spoljna jedinica ostavljena na krovu (ravan krov) naslonjena na par blokova nista fiksirano mozes je oboriti rukom, cevi bez izolacije u lokal ubacene tako sto su razbili cosak prozora, pazi sad...na cevima su vezicama stavili one bodlje zastitu od ptica iako po celoj zgradi njih nema to je samo tu. Ono ili je neko namerno iz sprdnje radio ili je sizofreno posrnuce...

Ovo drugo sigurno. Zalost ko sve danas ne radi montazu.

Ugradio ipak na kraju Whirlpool SPIW 312L. Za sada nemam zamjerki (ni komšije ispod zasad, ali za to čekam drugu ekipu), a kad nađem neki dobar mjerni instrument koji mjeri potrošnju moći ću postaviti mjerenja. Podešena je na 22°C i hladi dobro, a opcija Around U koja podešava brzinu ventilatora na osnovu temperature koju izmjeri daljinac mi je jako korisna. Jedno pitanje: kad se misli na dužinu cijeni, da li je to "udaljenost" između obe jedinice ili dužina prve bakarne cijevi plus dužina druge bakarne cijevi?

Znaci nisi video dobre klime uzivo a znas da posustaju na -10C? Ljudi, malo ozbiljnosti molim. Ti kad bi video sta i kako greje moja Fujitsu 12 LGC iz 2011-te ti bi pao u nesvest. Isto vazi i za LU model koju imam.
Te Vivaxe, Vox-ove i ostale "want to be" klime slabo ko ima pa da kaze nesto detaljnije o njima.

U pravu je da klime osetno gube kapacitet na minusima. Na - 7 °C kapacitet opadne za tipa 40% u odnosu na 7 °C, uz očajan COP.

Udaljenost izmedju unutrasnje i spoljasnje je ukupna duzina kao jednog cevovoda sa dve cevi.
Naravno fizicka udaljenost nema veze sa duzinom cevi, ako je recimo spoljna jedinica odmah iza unutrasnje a minimalna preporucena duzina cevovoda je recimo 3m onda se visak cevi "namota" iza spoljne jedinice.
Minimalne udaljenosti u zavisnosti od uredjaja budu od 2 do 5m.

Upravo tako. Nisam napisao da će stati na -10 C ali kapacitet već ozbiljno opada, a opet dovoljno da recimo ne može da ugreje prostoriju na željenu T.
U Bg odavno već nema pravih zima, ono da stegne i ne pušta duži period.
A možemo i da polemisemo i o komforu upotrebe klime kada joj opadne kapacitet.

Udaljenost izmedju unutrasnje i spoljasnje je ukupna duzina kao jednog cevovoda sa dve cevi.
Naravno fizicka udaljenost nema veze sa duzinom cevi, ako je recimo spoljna jedinica odmah iza unutrasnje a minimalna preporucena duzina cevovoda je recimo 3m onda se visak cevi "namota" iza spoljne jedinice.
Minimalne udaljenosti u zavisnosti od uredjaja budu od 2 do 5m.

Umoran sam malo danas pa mi reci samo da li se tu računa samo dužina jedne bakarne cijevi ili obe bakarne cijevi. :)

Recimo instalacija je 5 metara znaci imaces 2 bakarne cevi po 5m tj 10ukupno. Jedna je manjeg promera druga veceg.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
AKo može mala pomoć braćo i sestre.
Baraka, stara Mostogradnjina iz pedeset i neke, 18 kvadrata, jedna pravougaona prostorija, izolacija slaba do nikakva, kada je vani 20, unutra je oko 28. Dvoje starijih osoba unutra. Šta kupiti do nekih 65000?
Hvala svima unapred

Instalirana

Cena instalacije sa 3m cevi je bila 16.100 rsd.

U cenu uračunati; 70cm preklopni pocink nosači, anti vibracione gume, vakumiranje dodatih vodova, kabal (jer uz klimu nije došao kabal) i naravno montaža, bušenje rupe, crevo za odvod, zaptivanje spoljnje rupe da ne ulaze bube itd.

Klima (UJ) odmaknuta od plafona 37cm i bočno 35cm. SJ 40cm od opšiva i 37 od zida. Sledeće godine stavljam novi opšiv i 10cm kamene vune, pa će distanca spasti na ~25cm od zida. Klima je ispod krova, tj zaklonjenja sa odozgo i na istočnoj strani koja nikad nije na suncu.

U poredjenju sa Midea HRN1 black modelom (on/off) iz 2015 (koji je radio ukupno 6 meseci možda) je ultra tiha. Unutra se na auto režimu klima gotovo i da ne čuje. Iako je subjektivno, jedan dan ću izmeriti kalibrisanim i atestiranim mikrofonom, pa ću okačiti rezultate.
Par slika klime u prilogu...

Poslednja izmena:
Sry za dupli post, nema više mesta za slike.

Elem, instalaterska firma kaže da su Vivax klime sasvim ok za hladjenje i grejanje do -10. Ispod toga ne mogu da se odmrznu valjano, tj mogu ali "nije to to".
5 godišnja garancija sa cenom servisa donosi mesečni trošak od 750rsd na samo posedovanje klime u tih 5 godina, što je ok (po meni i za mene).

Klima je stvarno jako, jako tiha i poseduje follow me i druge opcije (okačio sam tabelu nekoliko strana unazad). Sve u svemu, ja za prva dva sata zadovoljan :D

Ne vidim zasto ne bi mogla da greje, inverter kao inverter, meni je on/off na -10 grejala...ne bas srecno, ali dovoljno.

Odrali su te za ugradnju, ali barem na prvi pogled ne deluje kao da su stekali na kvalitetu.
Odmah izvadi crevo za odvod kondenza iz spoljasnje jedinice, nije ni cudo sto im klime ne rade na -10, kada genijalci montiraju crevo za odvod zimskog kondenza bez ikakvih grejaca...da ne pricam sto ce i ceo oluk da ti se zaledi...

Drugo, ko te je *****ao da stavis unutrasnju iznad glave/troseda?
Trebala je da ide odmah uz desnu strane ikone otprilike.

Ovako ce ti tuci po glavi kada hladi, a jos gore ce biti kada greje, jer tada klima duva ka dole, sto znaci da ce direktno u tebe tuci.

Sve u svemu, super ti ti majstori, umeju da naplate 50e vise od realnog, ali dalje od toga ih izgleda ne zanima...

Poslednja izmena:
Lol, pa ovde nikome ne valja ni jedan majstor :D Nisam napisao da je čovek rekao da "ne može da greje", nego da nije najbolja za tu namenu, jer ledi

Inače, ovo je Subotica, nije BG. Cena klime je 8000-9000 za ugradnju bez materijala. Produženi nosači su 2500, 3m creva itd itd. Grejač je stavljen btw.

A što "*****avanja" tiče, ne vidim nikakav problem kad se podese krilca da duvaju na gore, čak šta više to nam je preferirani položaj sedenja... Inače, pisao sam pre nekoliko strana, ne grejemo se na klimu, samo hladimo...

Drugo, ko te je *****ao da stavis unutrasnju iznad glave/troseda?
Trebala je da ide odmah uz desnu strane ikone otprilike.

Ovako ce ti tuci po glavi kada hladi, a jos gore ce biti kada greje, jer tada klima duva ka dole, sto znaci da ce direktno u tebe tuci.

Većina klima se uopšte ne oseti da duva ako sedimo tačno ispod nje, ne više od 2m od zida na koji je postavljena. Krilca uspešno usmeravaju svu struju prema napred. Već na 3 i više metara, ne možemo se sakriti od struje vazduha iz klime.
Razlikuje se ovo od modela do modela, zavisi kako su rešena krilca.

Kod mene, dečija "igraonica", gde ovih dvoje klinaca najveći džumbus prave i najviše sede, jeste baš ispod same klime. Kada se klima uključi na hlađenje, kreće sa najvišlje podignutim krilcima, i ispod same klime, uošte se ne oseti duvanje. Tu se čak od cele sobe, oseti najmanje.

У принципу расхладни уређај би требало користити понајвише када нисмо у објекту, а када смо ту да се осећамо пријатно, то није увек изводљиво. Највећи бенефит је сушење ваздуха, па таква средина омогућава нашем расхладном систему ефикаснији рад.

А за максија и купатило, немам коментар.

Послато са уз помоћ Тапатока

Ako vama ne smeta, onda ok.
Nisi napisao da je montiran i grejac, onda je cena skoro pa ok.
Subotica je jeftinina od BGa, nikako skuplja.
2500 si platio samo nosac...ajde da ti ne kazem kolika je zaista cena tog nosaca :)

A zasto si stavljao grejac, ako ne grejes na klimu? Grejac je potreban samo za ispod -5c.

NShappy
Ne moze da ne duva na kraj tolike garniture, osim da je odvrnes da uji.
Svakako, vise sam mislio zbog grejanja, kao sto i rekoh, ali rece da se ne greje na klimu, pa je onda i nebitno.

Jel' to kondenz ide u oluk?
Meni se cini da je spoljna postavljena dosta visoko, preko 2.5m, sto nije standardna instalacija.

Poslednja izmena:
Za letnji je ok dide u oluk u kuci, a zimski nikako, mada bih ja svakako sproveo sa strane uz oluk creva do poda i grejac kroz celo crevo zimskog odvoda, ako je bitno da curi tu.

Tako cu sada da uradim za klimu u kancelariji, posto ne sme da kaplje ispod nje.

Ove godine je toliko zgrada popljavljeno vracanjem kise iz zapusenih oluka kroz kondenz creva, i opet ljudi stavljaju crevo u oluke :(

Ovo sto Xeroj predlaze je verovatno najbolje i jedino pravo resenje.

Kuca, moze kako hoce, nema niko manit da baca flase u oluke.
Meni zao busiti oluk, mozda je bilo bolje ovo sto je predlozio Heroj, no sad je to nebitno, covek je postavio klimu.
Nek ga lepo hladi, nek ne mora da je koristi za grejanje (po debeloj hladnoci)...

Ma ne mare oni za lepotu, ali i u kucu moze da dodje do izlivanja... cak i sa cistim olukom, sa ovim kisama kakve nas zadese.

Na kući to da se desi je šansa 1/1000000.
Najgora opcija je da se crevo spušta do dole, onda se zavlače kojekakvi insekti zbog vlage, najčešći razlog zapušavanja kondenz creva i prelivanja vode kroz unutrašnju jedinicu

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

I bez zapusenog oluka su se desavale ovog leta.

Anyway... toliko od mene na tu temu, nadam se da sam bespotrebno vas uplasio :)

Na kući to da se desi je šansa 1/1000000.
Najgora opcija je da se crevo spušta do dole, onda se zavlače kojekakvi insekti zbog vlage, najčešći razlog zapušavanja kondenz creva i prelivanja vode kroz unutrašnju jedinicu

Pa dobro, ne bi ga vukao po podu valjda :D
Kao i oluk se postavi, malo iznad zemlje, a svakako moze i mrezica na foru onih sa slavina na kraj creva i nikada nece doci do zavlacenja necega :)
Naravno, kome je moguce, nikako se ne stavljaju lula i crevo za odvod zimske.
Na 20ak klima, ni na jednoj nemam, a ako budem morao sada da roknem u ovu poslednju Gree Amber koja mi bleji neotpakovana u sobi od oktobra, morace i grejac duzine creva.

Baraka, stara Mostogradnjina iz pedeset i neke, 18 kvadrata, jedna pravougaona prostorija, izolacija slaba do nikakva, kada je vani 20, unutra je oko 28. Dvoje starijih osoba unutra. Šta kupiti do nekih 65000?
Hvala svima unapred

Jel u pitanju hladjenje ili grejanje?
U sustini, za tu kvadraturu, moze toliko dizadje inverter sa sve ugradnjom.
Gree Viola bi tu bila neki moj izbor, cak je i ona previse, ali eto, da ima grejace oplate i da ne bude gadna na oko.

Poslednja izmena:
Mi smo praktikovali da ga prikačimo za oluk, curi niz oluk sa spoljne tj. zadnje strane. Nema potebe za bušenjem.
Ranije su lule za spoljnu jedinicu bile "na dole" i nikada problema sa zamrzavanjem nije bilo, kasnije su došle ove pod pravim uglom. Svakako grejač nije skup i treba ga ugraditi

Jel u pitanju hladjenje ili grejanje?
U sustini, za tu kvadraturu, moze toliko dizadje inverter sa sve ugradnjom.
Gree Viola bi tu bila neki moj izbor, cak je i ona previse, ali eto, da ima grejace oplate i da ne bude gadna na oko.

I jedno i drugo

Hvala svima unapred

Prizemlje? Koliko prozora? Msm da ti se ne isplati davati tolike novce ako je već izolacija loša sem ako ne planiraš da kupiš neku A++ koju bi kasnije prebacio negdje drugdje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno