Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Probaj sa jačim izduvom, i potrudi se da klima duva NA DOLE, a ne u neka vrata ili drugu sobu. Vazduh mora da se ugreje kod poda, gde je najhladnije. Meni su sve klime koje greju uslerene da duvaju lna dole, samo jedan "klik" u otklonu od vertikalne pozicije.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

On očito ima ogromne gubitke u velikom prostoru, cim klima prestane da dzibri postaje hladno...
Tu i kad smanji na tih 500w verovatno se već oseti hladnoća

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kod mene je na 3 ili 4 crte izduva , sada uglavnom na 4. Krilca su namestena na dve pozicije dalje od vertikalne jer mi treba da baci vazduh po celoj sobi , ipak je soba 40kv a klima nije mogla bas na sredini sobe da se postavi pa moraju krilca ukoso na dole da budu podesena da bi se vazduh lepo rasporedio po sobi. Ranije kad sam stavljao na auto ona samo smanji izduv i poveca potrosnju za 200w , nista nisam dobio time sem vec potrosnje

Meni se nije dopala na vecoj spoljnoj temperaturi jer mi je bilo ili pretoplo ili hladno.Kada je krenulo ovo hladno klima se ne gasi tj samo kad odradi defrost i bas je toplo u prostoriji.Do pre par dana je bila na jednoj crti posle stavljeno na 2 crte.Ja probao taj ifeel i bila setovana na 23c a na termostatu na klimi je pokazivala 28.Sta bese rekoste da znaci ona kucica tj cemu sluzi?

Poslednja izmena:
Imaš gree?
Kućica ti je za brzu izmenu vazduha, kad pržiš nešto uključiš to i klima izbaci sav taj smrdljivi vazduh napolje

Možda je pobrkao Gree sa Daikin Urura-Sarara modelom?

Da li postoji krsteni service manual od bilo kojeg fujitsua gde ima nesto vise osim el sheme, alarma i prikaza delova.
To vise lici na katalog nego na service manual.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Pitaj učitelj'cu (Tvrdoglavog) :)

Možda je pobrkao Gree sa Daikin Urura-Sarara modelom?

Ima to Gree U Crown, doplati se uredjaj, kao onaj sto stoji na kompresoru Ururu Sarare.

e77ceb46efc3e301c63ddef08827314e.jpg

Da imam amber zato i pitam posto se nije osecao miris od kuvanja kada je to bilo ukljuceno,ne verujem da je bas to kao aspirator.U uputstvu pise nesto odzracivanje ili tako nesto slicno?!Ako je to kao sto kaze @Dovahpig onda je to vrh

Meni ta kucica i jelkica rade odlicno kad napolju vazduh smrdi , sto od ovih sto loze na drva , ugalj i bem li ga cega jos , sto od rafinerije , azotare i petrohemije , na teradi gde je spoljna nekad smrdi vazduh ubija a u sobi se apsolutno se nista oseca.
Inace Amber opet uzasno radi , stavio sam auto mod i preko dana je radila na 650w a trenutno na auto modu trosi 1,5-1,7kw vec 2 sata !!! Spoljna 4c a unutra 23.

Jel ima neko predlog na koju foru mogu da izvucem pare nazad koje sam dao za klimu !?

Bravo pametni.
Nije neispravan vec radi kao da sam ga ja sklepao ispred kuce cas na 650w cas na 1,5kw.
Jozzo: kako si ti vratio Mision 18 ?

Nemoj da si bezobrazan, covek ti je lepo rekao sta da radis. Ako ne radi po specifikaciji onda je neispravan, samim ti moze i da se reklamira. Nije ti ovaj forum podrska sa Gree vec zovi one koji su ti prodali i kukaj. Desava se da je termalna sonda neispravna, daje netacne informacije kompjuteru koji onda radi sasvim lose kao sto se kod tebe desava. Ako je kod Xeroja kako treba, tvoja nije ispravna 100%.
Jozza jer vratio 3 komada Mission jer je imao proverenog servisera koji to ugradjuje i on mu je to zavrsio i na kraju zamenio za 3x 12LLCE.

Meni nije jasno šta to kod Xeroja valja a kod Milana ne valja, to su dve identične klime samo iz dve perspektive. Obe klime su ispravne i ako je Joza uspeo da reklamira na lažljive specifikacije , nek proba i Milan.

Druga stvar je što bi ja na Milanovom mestu ostavio tu klimu, jer ima topao izduv i bolje neće dobiti sa drugom klimom u neizolovanom prostoru, biće mu samo hladnije ako uzme neki Daikin ili Fuji.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Moje Mission18 su se gasile na 900W, tj radile u opsegu 900W-1200W (maltene kao kalorifer, nema tu ni q od modulacije), a temperatura je vrljala kako se njoj prohte. Stavim na 24C, legnem da spavam i jedva ustanem šlogiran, a ono 26.2C. Dan pre toga temp bila normalna. Kuća od 300kvm, greje se 100kvm na spratu sa 3 klime, pa sam zato i platio 3 18-ce. Izolacija samo na ploči plafona, 10cm vune sa tavanske strane. Celu prošlu zimu isti prostor uspešno ogrejan sa 3x 12LMCE. Centralno grejanje na pelet je radilo nekih 10 dana, kad smo imali goste iz Rusije, pa se ceo sprat od 150kvm grejao. Uglavnom, ćale kaže da im je trošak grejanja u odnosu na pelet prepolovljen. Po mojoj računici, odnos je oko 2.3, teoretski naravno. Jedino što ćaletu fali kad se vrati iz lova je što ne može da nasloni promrzlo pedu na radijator [emoji16]

Meni je jasno šta ne valja, nema izolaciju i ta klima dzibri non stop jer su gubici ogromni a ona ima snage.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Evo za "kućicu" iz uputstva. A našao sam na netu i ovo:

"This mode allows the indoor unit to extract air from the room. if the room is very hot, you can enable this to cool the room down very quickly. It can also be used to remove odors from the room quickly."
6721ae7603135f4a407b1e563b362f3d.jpg

džibri=smrdi od džibra koja ima neprijatan miris pa je sinonim za smrad...

Nocas nije radila klima,kada sam je jutros ukljucio povukla bas momacki
eb275444943f19ce64c1dbda41417a32.jpg

Huawei mate 10 lite

Samo nešto da kažem, odprilike smernice svima koji hoće da kupe klimu za grejanje. Možete se složiti sa mnom ili ne ali ja smatram da je tako.
1. Moraš znati šta konkretno hoćeš sa prostorom predviđenim za grejanje, njegovu namenu (spavaća soba, pekara, prodavnica....itd). Koje su njegove očekivane granice u smislu veličine prostora i očekivanih temperatura unutar prostora.
2. Moraš znati toplotne gubitke i eventualne dobitke prostora: pod, plafon, spoljni zidovi i unutrašnji zidovi. Često se spominju samo spoljni zidovi a to je greška. Šta ako ima tri unutrašnja zida koji su prema nekim negrejanim prostorima. Nije isto ako ke sa druge strane negrejana soba, hala ili možda pekara? Kad se sve izračuna onda se odprilike znaju toplotni gubici prostora. Ako postoji mogućnost za unapređenje uslova pre svega izolacije odmah to uraditi.
3. Tek kad ste prve dve stavke proučili i stavili ih na papir, izvršili eventualne korekcije tek onda možete preći na sledeće korake.
4. Proučiti klima uređaje i njihove kapacitete: kako grejanja tako i zapremine u kojim su ti uređaji predviđeni da rade. Izabrati klima uređaje koji po kapacitetima, željenim osobinama zadovoljavaju stavke 1 i 2. Naravno u okviru cenovnih mogućnosti.
5. Projahati nekoliko foruma, ne samo domaćih nego i stranih i pročitati iskustva korisnika o konkretnim klima uređajima, firmama koje vrše ugradnju, iskustva sa servisnom podrškom. Razgovarati sa drugim korisnicima klima i njihovim ličnim iskustvima.
6. Otići lično u firmu i u razgovoru oči u oči predočiti činjenice vezane za vaš prostor i vaše želje, reći im koji bi model klime želeli i zamoliti ih da vam kažu svoje mišljenje i iznesu svoj predlog o eventualno njihovom predlogu klima uređaja. Kad kažu šta imaju, odmah bez uvijanja ih pitajte za servisnu podršku tog uređaja, konke odgovoran za servis i o čijem trošku se obavlja, šta podrazumeva garancija i ono najbitnije: ako se odlučite za njih dali bi oni garantovali ispunjenje vaših zahteva i šta u slučaju da to ne bude tako? Odmah ih pitati i dali poštuju osnovne principe pri ugradnji: vakumiranje, 3m cevi, izolacija svake cevi posebno. Slobodno ih pitajte da vam kažu kako ugrađuju klimu i dali postoji nešto što vi treba da obezbedite pre nego što oni dogu da rade.
7. Kada dogu da ugrade klimu lično proveriti proces ugradnje klime i dali su ispoštovani osnovna pravila pri ugradnji: vakumiranje, 3m minimalna dužina instalacile (osim za Tošibu, ako se ne varam), svaka cev posebno izolovana. Gledajte dobro dali rade onako kako ste pri sklapanju ugovora dogovorili.
Naravno tačka 5, 6 i 7 ne važi ako se odlučite da vam klimu ugrađuje lokalni baja jer on vas gleda samo kao izvor prihoda, kao čerupaljka pile i reći će vam sve što vi želite da čujete, naravno on radi kako on hoće i neće ništa poštovati već će imati neku svoju priču iz 'iskustva', garantujem.
Ako bi ispoštovali svih sedam tačaka pre kupovine klime izbegli bi eventualne neprijatnosti kasnije.
Očekivati da klima greje i troši 100w struje na sat, pokriva neizolovan prostor od 50 kvadrata su nerealna. Takođe je nerealno staviti 18cu u 15 kvadrata izolovanih stiroporom i očekivati da nisko modulira. Ali jeste realno očekivati da ako klima u nekim njenim parametrima ne radi kako bi trebala da se pozove servis i otkloni nepravilnost, o tome smo pričali u stavki 6.
Nadam se da će ove smernice nekome pomoći pri izboru klime i da će zadovoljno koristiti svoj klima uređaj. Nije smisao kupovine klime da kupite određenu marku ili karakteristiku nego da se lepo i prijatno osećate u prostoru koji klimatizujete.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Dobar post banacanin, ovo bi moglo i u prvi post kao sticky.
Da, Jozza me ispravio, uzeo je LMCE a ja permutovao LLCE. Sustina nije u Fujitsu, da je uzeo i Daikin imao bi normalnu modulaciju koju ocekujes od takve klime a ne da radi kao kalorifer. Amber kod Milana pored toga sto ne modulira kako treba ne radi isto sve vreme, sto ukazuje na neki kvar, ja tipujem na termalnu sondu na unutrasnjoj jedinici koja se relativno lako menja. Kontaktiraj servis i neka zamene samo to. Ja sam imao neki Galanz on/off, krsina je prestala da greje ispod 10c napolje, zamenjena sonda i radila kako treba.

Bitan je i subjektivni osecaj toplote/hladnoce prilikom grejanja klimama. U odnosu na centralno (sve varijante) najcesce temeratura varira od prostorije do prostorije. Ja sam u stanu, starije gradnje i iako na termometru stoji temperatura koju sam postavio, meni je jednostavno prijatnije grejanje radijatorima. Cini mi se da zidovi zrace hladno. Naravno da je to delimicno do izolacije, ali u stambenoj zgradi izuzev unutrasnje izolacije nemam drugu mogucnost. Jednostavno, kada poszoji neko grejno telo vise temperature u prostoriji, bar meni bude prijatnije nego grejanje klimom. Sa druge strane, troskovi su tu na strani klime i tu nema price. Da li neko moze da proceni koliko bi racuni za struju bili veci kada bi se grejao na kotao, sa dobrom unutrasnjom izolacijom, sto vecim radijatorima (kako bi bila niza temperatura vode u njima)? Pretpostavljam bar 50%

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Bitan je i subjektivni osecaj toplote/hladnoce prilikom grejanja klimama. U odnosu na centralno (sve varijante) najcesce temeratura varira od prostorije do prostorije. Ja sam u stanu, starije gradnje i iako na termometru stoji temperatura koju sam postavio, meni je jednostavno prijatnije grejanje radijatorima. Cini mi se da zidovi zrace hladno. Naravno da je to delimicno do izolacije, ali u stambenoj zgradi izuzev unutrasnje izolacije nemam drugu mogucnost. Jednostavno, kada poszoji neko grejno telo vise temperature u prostoriji, bar meni bude prijatnije nego grejanje klimom. Sa druge strane, troskovi su tu na strani klime i tu nema price. Da li neko moze da proceni koliko bi racuni za struju bili veci kada bi se grejao na kotao, sa dobrom unutrasnjom izolacijom, sto vecim radijatorima (kako bi bila niza temperatura vode u njima)? Pretpostavljam bar 50%

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Stavljanjem unutrašnje izolacije gubite moć zidova da akumuliraju toplotu dok grejete. Radijatori se neće odmah ohladiti ali dok greju toplo je, još nakon toga sat vremena i to je to. Onda objekat ima neku svoju unutrašnju temperaturu.
Zavisi do kvadrature prostorija, orijentacije, stolarije, vreme boravka u prostorijama.
Inače, koeficijenti toplotnog otpora ili provodljivosti su apsolutno isti za zidove sa unutrašnjom i spoljnom izolacijom. Morate da uradite i izolaciju plafona a ako se ispod vas greje ne radite izolaciju patosa. A ako se ne greje onda izolacija obavezno. Samo da dodam, ispod 10 cm stiropora na spoljne zidove nikako.
E sad ide deo o grejanju na struju, ako je jednotarifno brojilo ja bih vas savetovao da ne radite tu avanturu, jer će cena biti ogromna. Ako imate dvotarifno onda su računi podnošljiviji. A ako je dvotarifno onda pored peći na struju trebate da kupite i takozvani akumulator toplote (veliki bojler 1500 litara ili neki slični) da bi ga napunili sa temperaturom vode od 90 stepeni te da bi tu vodu mogli da koristite u periodu skupe struje koliko god možete. Time se postiže koliko toliko ravnomernija cena električne energije.
Sve u svemu u izolaciju svakako morate uložiti bilo koji vid grejanja da koristite a pored odlične izolacije za toplovodno grejanje na struju morate imati:
1 dobru električnu instalaciju,
2.dva dvotarifna brojila
3. Tek onda počinje priča koliko vam čega treba
Zato ako to sve saberete onda vam to ulaganje izađe svetog Petra kajgana.
Raspitajte se za sve ove elemente pa odlučite.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno