Bitan je i subjektivni osecaj toplote/hladnoce prilikom grejanja klimama. U odnosu na centralno (sve varijante) najcesce temeratura varira od prostorije do prostorije. Ja sam u stanu, starije gradnje i iako na termometru stoji temperatura koju sam postavio, meni je jednostavno prijatnije grejanje radijatorima. Cini mi se da zidovi zrace hladno. Naravno da je to delimicno do izolacije, ali u stambenoj zgradi izuzev unutrasnje izolacije nemam drugu mogucnost. Jednostavno, kada poszoji neko grejno telo vise temperature u prostoriji, bar meni bude prijatnije nego grejanje klimom. Sa druge strane, troskovi su tu na strani klime i tu nema price. Da li neko moze da proceni koliko bi racuni za struju bili veci kada bi se grejao na kotao, sa dobrom unutrasnjom izolacijom, sto vecim radijatorima (kako bi bila niza temperatura vode u njima)? Pretpostavljam bar 50%
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Stavljanjem unutrašnje izolacije gubite moć zidova da akumuliraju toplotu dok grejete. Radijatori se neće odmah ohladiti ali dok greju toplo je, još nakon toga sat vremena i to je to. Onda objekat ima neku svoju unutrašnju temperaturu.
Zavisi do kvadrature prostorija, orijentacije, stolarije, vreme boravka u prostorijama.
Inače, koeficijenti toplotnog otpora ili provodljivosti su apsolutno isti za zidove sa unutrašnjom i spoljnom izolacijom. Morate da uradite i izolaciju plafona a ako se ispod vas greje ne radite izolaciju patosa. A ako se ne greje onda izolacija obavezno. Samo da dodam, ispod 10 cm stiropora na spoljne zidove nikako.
E sad ide deo o grejanju na struju, ako je jednotarifno brojilo ja bih vas savetovao da ne radite tu avanturu, jer će cena biti ogromna. Ako imate dvotarifno onda su računi podnošljiviji. A ako je dvotarifno onda pored peći na struju trebate da kupite i takozvani akumulator toplote (veliki bojler 1500 litara ili neki slični) da bi ga napunili sa temperaturom vode od 90 stepeni te da bi tu vodu mogli da koristite u periodu skupe struje koliko god možete. Time se postiže koliko toliko ravnomernija cena električne energije.
Sve u svemu u izolaciju svakako morate uložiti bilo koji vid grejanja da koristite a pored odlične izolacije za toplovodno grejanje na struju morate imati:
1 dobru električnu instalaciju,
2.dva dvotarifna brojila
3. Tek onda počinje priča koliko vam čega treba
Zato ako to sve saberete onda vam to ulaganje izađe svetog Petra kajgana.
Raspitajte se za sve ove elemente pa odlučite.
Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока