Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zidovi imaju dve bitne funkcije. Održavanje temperature i održavanje vlažnosti vazduha. Sa stiroporom iznutra, obe funkcije su ukinute.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Slazem se ali negde nema mogucnosti. Kod mene je stirodur iznutra na spoljasnjim zidovima jer sam u "potkrovlju". Krov mi je oboren i pokriva mi zidove, nemam nacina da uradim spoljnu izolaciju bez krupnih gradjevinskih radova koji podrazumevaju skidanje krova, pravljenje ogromne skele itd.
Kod mene te funkcije obavljaju unutrasnji zidovi. Imam 3 spoljna zida koje je trebalo izolovati plus unutrasnje stepeniste. Spoljne zidove sam makar resio unutrasnjom izolacijom. Znam da nije najsrecnije resenje ali je najbolje trenutno, nemam bolju opciju.

Tapatalk from Poco loco

Za unutrašnju izolaciju mora da se uradi proračun da li je potrebna parna brana ili ne. Iglavnom jeste. U tom slučaju mnogo bolje rešenje je sa kamenom vunom i gips-karton tablama (knauf), jer u tom slučaju knauf table igraju ulogu zida.

Zeha, ajde ti onda postavi spoljnu izolaciju na stambenu zgradu sa više stanova a da samo tvoj izoluješ, kako? Ne mrsi kad veze nemaš sa gradnjom. Ko vam je to rekao da je pogrešno?! Jel ti znaš da se efekat unutrašnje izolacije odmah oseti po uključenju i najmanjeg izvora toplote, to spoljna izolacija ne može nikad. Nisu tačne priče da je odmah hladno sa prestankom grejanja, to je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*ština, nema akumulacije ali nije to odmah nego par sati pa se razladi. Sa druge strane objekat ne dobija toplotu na nosećim zidovima pa to može imati negativne posledice po građevinski sklop u nekoj budućnosti. Nema akumulacije toplote znači traži stalni izvor toplote. To je zimi a leti bez klime se u tim objektima skoro ne može živeti, ali se bilo kojom devetkom ceo stan očas posla ohladi ako ima dobre prozore i roletne.
Na stiropor se ne mora stavljati mreža zbog izolacije već zbog trajnosti, mreža i lepak veze nemaju sa izolacijom već sa prolazom vodene pare kroz stiropor, oni je usporavaju i time pospešuju efekat izolacije.
Nikad ne možeš porediti to što vi nazivate vrlo lukavo mineralna vuna sa stiroporom. Vi ustvari pričate o staklenoj vuni koja nije isto što i mineralna kamena vuna koja je duplo bolja i postojanija. Ali je i duplo skuplja, koliko para toliko muzike. I još nešto: staklena vuna debljine 10cm nema isti izolacioni efekat kao 5cm stiropora, ni blizu stiropora, teorija je jedno a praksa drugo. Zato prodavci vrlo lukavo nude vunu debljine 10 cm jer ispod toga ima zanemariv efekat. Pustite tablice gledajte praksu.....

A sta je sa Ytong multiporom? Kakva su iskustva sa tim materijalom?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Sjajan materijal, i nažalost vrlo skup. Poenta je što je paropropustan, pa nema efekta kao da si u šatoru. Zbog velike paropropusnosti, mora se izračunati tačka kondenzacije u preseku zida (sa sve izolacijom), i ta tačka MORA biti unutar izolacije. U suprotnom javiće se vlaga u zidu. Iz tog razloga se ne preporučuje da se stavlja velika debljina. Obično je to 5cm ili 7,5cm.

Pa koliko sam video izolaciona svojstva su vrlo slicna stiroporu, tako da 5 cm bi trebalo da bude i vise nego dovoljno za izolaciju spoljasnjih zidova

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Dobro, svi znamo da je bolje kad može da se uradi prava spoljna izolacija, ali i da je to dosta skuplje i da nema uek uslova, nego šta je fora sa ovim mjaukanjem? Vidjam to vec duze vreme. Jel to Legija ovde na forumu?

Nije tačno da je psovanje reč 'najobičnija' ne može biti psovka. Al ok, meni ne smeta, usavršiće se jednog dana.

Ljudi, jedno blic i konkretno pitanje:

Bergen klima uređaj Pine best buy inverter BER12RA-G17WiFi 40 000
Gree klima LOMO 12000 BTY GWH 12QB WI FI (sa uračunatim cevima i rozetnama) 50 000

ili nešto treće a da obavezno ima WiFi, poželjno manju modulaciju od ove dve.

Zna li neko preko koje aplikacije radi Bergen? Ako je to kopija Lomo klime i aplikacija je ista (bilo bi mi zgodno da ih iz iste aplikacije kontrolišem pošto jednu Lomo već imam), cena cevi i rozetni nije 10 000 svakako...

Isteklo vreme za edit... Ali da delimično odgovorim sam sebi. Bergen i Gree su iste klime i idu preko iste aplikacije. Barem tako kaže žena u servisu uvoznika.

Isto proizvodi Gree, ali su Bergen stariji modeli i nisu iste, a stavili su vecu snagu u specifikacijama, jer je klima pravljena samo za nase trziste, ne za EU, pa nema nikakve realne inspekcije koja ce da proveri i da sertifikat da zaista daju toliko toplote.
Mozda je ispod LOMO klima, ne znam, ali spolja sto sam video, kuciste je razlicito.
Fora je sto ne postoji realan nacin da to proveris, bez da te baronisu nasi "proizvodjaci/prodavci".
Kada sam otisao u Energynet, prodavci su u proseku 22 godine, a o klimama znaju koliko i sam pdf fajl koji mozes naci na netu, a ni to ne znaju bas do kraja :)

U toj ceni, Lomo je najbolji izbor.
Ako uzimas Bergen, onda uzmi najjaci model, barem da navodno dobijes jacu klimu od Lomo(Viola ispod valjda), za iste pare.

Sto se instalacije tice, prvo pitaj servis neki da li ti odbijaju cenu cevi u ugradnji.
Ako ti je bas frka za lovu i neces da dajes 50k ponovo, uzmi taj jeftiniji Bergen, pogotovo ako grejes malu prostoriju.

Ne znam koje je snage Midea Mission, ali je meni solidno radila, i ako mi je Viola daleko bolja, licno mi se vise svidja kako radi cak i od Fujitsu Luca.
Tisa je, ne pucketa plastika, ali takodje ima slabije duvanje, pa je losija za prostore gde treba da greje dalje od 5m od klime, dok mislim da bi Luca, i ako iste snage, mogla da greje vecu kvadraturu, cisto zbog jace turbine.

Jos nema zime, ali ne sumnjam da ce raditi jednako dobro kao Luca, jer su mi sve 4 klime predimenzionisane, 2 luca i 2 Viola greju 70m2, jer nigde ne mogu da se spoje da greju vise prostorija.

Kako mislis koji ONI?
Pa njih 3,4 koji jedini imaju prava misljenja ovde, posto imaju mnogo iskustva sa po par klima koje imaju i puno forumskog "rekla, kazala" iskustva :)
Jedini koji su provalili da je Fujitsu jedini pravi izbor kod klimatizacije, jer su ostali brendovi ili preskupi ili ne valjaju nista ako su jeftiniji :D

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kako Nindze ciste, mada ovaj juri macke pola klipa

Dobro nam se vratio Xepoj, znači Viola nije za veće prostorije. Al jedva čekam da u zimi daš podatke za Violu i Amber, okrivljene su za veliku potrošnju struje a Amber još i za visoku modulaciju. Ti jedini imaš preporučeni Fujitsu i Gree.....pa kad krene zima da čujemo poređenje. Ne sumljam da ćeš biti nepristrasan.

Isto proizvodi Gree, ali su Bergen stariji modeli i nisu iste, a stavili su vecu snagu u specifikacijama, jer je klima pravljena samo za nase trziste, ne za EU, pa nema nikakve realne inspekcije koja ce da proveri i da sertifikat da zaista daju toliko toplote.
Mozda je ispod LOMO klima, ne znam, ali spolja sto sam video, kuciste je razlicito.
Fora je sto ne postoji realan nacin da to proveris, bez da te baronisu nasi "proizvodjaci/prodavci".
Kada sam otisao u Energynet, prodavci su u proseku 22 godine, a o klimama znaju koliko i sam pdf fajl koji mozes naci na netu, a ni to ne znaju bas do kraja :)

U toj ceni, Lomo je najbolji izbor.
Ako uzimas Bergen, onda uzmi najjaci model, barem da navodno dobijes jacu klimu od Lomo(Viola ispod valjda), za iste pare.

Sto se instalacije tice, prvo pitaj servis neki da li ti odbijaju cenu cevi u ugradnji.
Ako ti je bas frka za lovu i neces da dajes 50k ponovo, uzmi taj jeftiniji Bergen, pogotovo ako grejes malu prostoriju.

Snaga mi ne treba, 16ak kvadrata je u pitanju, jedino što me zanima je snaga sa min duvanjem unutra, a pretpostavka mi je da je tu negde kao i Lomo, koji već imam u sličnoj prostoriji. Pitah servisera koji mi je ugrađivao druge klime i on je u fazonu da stavlja 10x kvalitetnije cevi od tih što se dobijaju na poklon. Naručih ovaj Bergen od 40k pa će montaža verovatno za 10ak dana.

Pazi, to stvarno jesu najlosije cevi, ja za moje 4 Viole nisam koristio te cevi.
E sada, mnogi koriste takodje fabricki izolovane cevi, koje su takodje kineske i mozda bolje od tih, ali ne nesto mnogo, takodje imaju manje bakra u sebi od ozbiljnih debljih cevi.

To rade jer im je jednostavnije, a cesto i jeftinije.

Svakako nemoj trositi pare ako imas samo 16m2.
Ja sam isto hteo Lomo, ali me izasle jeftino Viole.

Dobro nam se vratio Xepoj, znači Viola nije za veće prostorije. Al jedva čekam da u zimi daš podatke za Violu i Amber, okrivljene su za veliku potrošnju struje a Amber još i za visoku modulaciju. Ti jedini imaš preporučeni Fujitsu i Gree.....pa kad krene zima da čujemo poređenje. Ne sumljam da ćeš biti nepristrasan.

Bolje vas nasao.
Jos bolje, prilozicu snimke modulacije, dosta ovog rekla, kazala :)
Takodje cu okaciti i koliko potrose za 24h, ali to kada krene neko vreme da opet duze rade klime.

Pazi, slabiji je izduv na Violi od Luca.
Ne greje slabije, vec manje vazduha na maksimumu moze da izvrti.
Fora je sto Luca ima turbo mod koji je bas jak, ali moze raditi samo 15 minuta.
Viola ima 3 brzine i turbo, gde je turbo kao najjaca brzina na Luca, ali nema vremensko ogranicenje, dodje kao 4. brzina.

E sada, na LU pise da je max protok 850, na Violi 600, ali je to treca brzina, bez turba, turbo verovatno ima negde oko 750, 800.

Viola mi je za sada dosta prijatnija, osetno je tisa klima.

Nema vise utisaka, radile su samo 2 nedelje u oktobru.

Za sada, obe su za 24h, kada je bilo 6c uvece, a 12c preko dana, potrosile 4.3kW i 4.7kW.
To je posle 10 dana rada.
Ova druga vise, jer je to u kuhinji, pa je aspirator izvlacio mnogo toplog vazduha(840m3) kada je radio, a prozor bio otvoren na kip 7,8 sati.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Eto ljudi iz prve ruke, nemojte da bacate pare na LU vec uzmite Gree Viola, bolja klima, tisa, ne pucketa i manje trosi.
Mi koji se grejemo sa Fujitsu klimama vec 7-8 godina nemamo pojma, trebali smo Gree da uzmemo, *****ali smo se, sta da radis.
Sarkazam off.
Nisi ti za dzabe bio banovan da ti ja kazem. Sirenjem dezinformacija dovodis ljude u zabludu da potrose svoj novac pogresno a neces ti posle biti odgovoran vec oni sami. Zato, kao i uvek, svima savetujem: pamet u glavu i pazite sta i koga slusate. Na otvorenom forumu ovog tipa svako ima neko svoje misljenje ali mnoga nisu tacna i istinita.
Mene niko ne mora da slusa, zato vise i ne pisem jer od ovih novih strucnjaka je tema izgubila svaki smisao.
Moje iskustvo, merenje i ostale informacije u potpisu.

Jos bolje, prilozicu snimke modulacije, dosta ovog rekla, kazala

Tako treba , zivo me interesuje koliko spusta Amber modulaciju i na koliko odrzava odredjenu zadatu , znaci ne i nekom piku vec da konstantno odrzava na recimo 300w ..

Eto ljudi iz prve ruke, nemojte da bacate pare na LU vec uzmite Gree Viola, bolja klima, tisa, ne pucketa i manje trosi.
Mi koji se grejemo sa Fujitsu klimama vec 7-8 godina nemamo pojma, trebali smo Gree da uzmemo, *****ali smo se, sta da radis.
Sarkazam off.
Nisi ti za dzabe bio banovan da ti ja kazem. Sirenjem dezinformacija dovodis ljude u zabludu da potrose svoj novac pogresno a neces ti posle biti odgovoran vec oni sami. Zato, kao i uvek, svima savetujem: pamet u glavu i pazite sta i koga slusate. Na otvorenom forumu ovog tipa svako ima neko svoje misljenje ali mnoga nisu tacna i istinita.
Mene niko ne mora da slusa, zato vise i ne pisem jer od ovih novih strucnjaka je tema izgubila svaki smisao.
Moje iskustvo, merenje i ostale informacije u potpisu.

Ako tako gledamo, grejem na klime 14 godina.
Ili treba da okacim u potpis svih 26 klima koje imamo i sta sve grejemo, pa da budem baja kao ti?

Nigde nisam rekao da je Viola bolja klima, vec da je meni u mojoj situaciji bolja.
Tisa jeste, manje pucketa, a za potrosnju takodje nisam rekao, pa bi bilo lepo da ne izmisljas nesto sto nisam rekao, ruzno je lagati.
Ok, ako ti kazes da nemate pojma(ko ste to vi, imate li neku tajnu grupu, pa se obracas u ime te grupe?), necu ti ja protivreciti.
Takodje Luca jace duva, pa mislim da je bolja za veci prostor, ko ima 40m2, svakako nije Viola za preporuku, niti bilo koja klima koja duva ispod 800m3 vazduha.
I ima bolja krilca za usmeravanje od Viole, ima dupla, a mogu da se spuste skroz vertikalno, dok su kod Viole uvek pod uglom.
Amber je takodje dosta bucnija od Viole, ali ono sto sam uspeo za kratko vreme da vidim, osetno je jaca od LU.

Za dzabe ili ne ban, nije na tebi da sudis.
Nikakve dezinformacije nisam sirio, a ti si taj koji ovde prica i sudi o necemu sa cime ni dodira nije imao.
Ali se slazem sa tobom, pazljivo pogledati ko i sa cime ima iskustva i ko je i cega fanboy, pa da se odluci kome verovati da je realan.
Evo, ovde vec imamo iskustva ljudi koji su zadovoljni kako im rade Viola i Amber, nije to samo moj utisak.
Ko ima vremena da ubije, moze i doci do mene u decembru, pa sam videti da li sam realan kada pricam sve ovo, jer ce sve ovo videti za sat, 2 vremena.

Ne secam se da se neko od "vas" javljao kada je covek rekao da na 5c drzi 65m2 neizolovanog prostora sa 4 spoljasnja zida, na 25c sa Fujitsu llce na najnizoj brzini.
Postavlja se pitanje, zasto je bilo ko od nas kupio ista jace od najjeftinije klime za 2 i 3 puta manje kvadrature.

@Nexteen, kupio sam jos 2 prosto meraca, pa cu ih resetovati sve u isto vreme, te da vidimo, a snimam i modulaciju.
Posle toga cu odratiti to i za Amber, ali se jos uvek ne pale.
Takodje cu uzeti u obzir i velicinu prostora, jer LU trenutno greje malo veci prostor, ali se kod jedne Viole ne zatvara prozor, stalno je na kip, jer se pusi u kuhinji.
Uradicu i snimak opadanja temperature do ponovnog paljenja klime.

Za sada, ono sto sam video, Viola krene od 250+W, pa dize polako na 400W, tu se najvise zadrzi, pa onda krene do 600,700W da se penje i kada tu dodje, ugasi se.
Tako da mislim da je najvise razlika u nacinu modulacije, jer LU krece od 700W, pa spusta lagano do 300W, tu se najvise zadrzi i onda ugasi.
To pricam u uslovima na tadasnjih 6-12c, gde nije bilo odledjivanja, inace posle odledjivanja, verujem da i Viola, kao i LU, rokne na preko kilovat, da nadoknadi.
Gledacu bas i da li ima razlike u vremenu odledjivanja, jer mi se dosta puta desilo da se zeznem da otvorim da izluftiram bas pred odledjivanje, pa se smrznem, jer klima ne radi narednih 10 minuta :)

Poslednja izmena:
Koliko klima pucketa zavisi od toga i koliko greje. Ako klima radi na minimumu nema sta ni da krcka ili jako malo kad je defrost.
Kako neko u ovom periodu moze da oceni dali je neka klima osetno jaca od druge? Pogotovu kad pricamo o inverterima.
Da se razumemo, stvarno nemam nameru da ulazim u to koja je klima bolja, jaca, da merim s nekim ko ima veci itd ali neke tvrdnje stvarno treba uzimati sa ogromnom dozom rezerve. Ovde bas svakakve gluposti mogu da se procitaju.

Tapatalk from Poco loco

Nije tačno da je psovanje reč 'najobičnija' ne može biti psovka. Al ok, meni ne smeta, usavršiće se jednog dana.

Hmm. Kada bi rekao komšinici: Ma ti si jedna najobičnija....
Cenim da bi dobio saksiju u glavu :D

@djalf
Dobro, ne moraš i ti da preteruješ, lepo se ogradio čovek da priča o utiscima o radu tokom dve nedelje oktobra.

Poslednja izmena:
Iskreno, obojica ste se zakačili za potrošnju, a ja to nigde nisam video sem da čovek kaže da misli da bi LUCA, iako iste snage, mogla da greje vecu kvadraturu.
I naravno, sve to nema puno značaja dok temperature ne odu ispod nule. Ovo sada pokriva svaki neinverter, tako da pričamo u prazno.

Poslednja izmena:
S obzirom da toplotna pumpa vazduh/vazduh nije klasicno grejno telo, vec greje i izduvava vazduh, za velicinu prostorije je bitno dokle moze da dobaci taj topao vazduh.

Iskreno, kao savrseno resenje za grejanje vidim po 2 ozbiljne 07 klime u prostoriji 5x5m, fazon 07 Daikin Emura, jedna preko puta druge.
Em bi tiho i jednako odrzavale temperaturu em bi trosile kao malo jace sijalice :)
Naravno, to bi bilo bas muski za platiti i posle placati i servisiranje, ali tako ja zamisljam savrsenu situaciju za grejanje :)

Amber sam palio u Oktobru, kada je bilo 10c napolju.
Jako brzo krene da gruva bas jako toplo.
Dakle, klima je nesumnjivo jaca od LUCA.
Ali dobro, nisu ni iste klase te 2 klime, Amber je u klasi sa LT, osim sto ima ozbiljno vecu i tezu spoljnu jedinicu, jer je pravljena za do -30 stepeni, za trziste severne Evrope.

Poslednja izmena:
Uvek je bolje vise manjih klima nego jedna velika jaka. Amber je za veliki prostor jer je ogromna klima i samo ce tu raditi dobro jer ocigledno nema minimum modulacije kao ostali.
Da li i ona radi kao Viola, krene polako pa podize i gasi se? Taj nacin rada mi nije logican uopste.

@Sajber I nije ti do merenja "ko ima veći" kad je tvoj najveći (Nocria ako se dobro sećam) :)
@ostali mislim da je za 5x5 prostoriju dovoljna JEDNA 7-ca, ako je prostor dobro izolovan. A dobro izolovan znači iznad proseka. Što se tiče duvanja, ja nikada nisam video moj LT da duva max brzinom. Posle defrosta zna da opali trećom, ali je najviše vremena na grejanju šaltanje između prve i druge brzine turbine. Tako da nije relevantno koliko duva u max, već koliko duva u min i nekom srednjom brzinom. Takođe, mislim da je bitan i odnos snage duvanja i količine toplote, jer ako prejako duva može delovati kao promaja. LT duva toplije od LM klime, bar je to moj lični utisak, pa deluje prijatnije. A što se tiče Turbo brzine, kod Fujitsu klima kompresor podivlja (skoči na maksimum) i klima jače duva i to traje 15min, dok recimo kod Midea Mission 18 sve što se desi je da pojača duvanje, bez da vuče više struje (merio sam pa znam). Inače po ovom vremenu LT je jedino grejno telo u 60kvm, i bez muke obavlja posao. Jedino što je temperatura neujednačena, pa je u spavaćoj hladnije, ali tako i treba da bude. Par puta sam bacio pogled i video da radi na 260W (mada može i manje), dok je maksimum koji je merač zabeležio ove sezone 1035W.

I sada recite vi meni, drage kolege, kako moderatori, koji nisu serviseri klima vec obicni korisnici, da moderisu ovu temu i filtriraju "prave" informacije?
Nemoguca misija, jedino nepravilnosti mozemo korigovati...

Heroj: dobili su i ostali ucesnici sta im sleduje, ne brini...

Uvek je bolje vise manjih klima nego jedna velika jaka. Amber je za veliki prostor jer je ogromna klima i samo ce tu raditi dobro jer ocigledno nema minimum modulacije kao ostali.
Da li i ona radi kao Viola, krene polako pa podize i gasi se? Taj nacin rada mi nije logican uopste.
Viola ne radi tako.

Krene da zuva ako je hladan prostor koji greje, sve dok ga ne ugreje do neke temperature i onda lagano neko vreme tj radi u nekom bas tihom modu.
Ukljuci se tek posle odredjenog vremena i opet kad se upali ne krene da zuva nego opet sasvim tiho.
Kad je iskljucena i na tom minimumu odrzvanja nekom prakticno se ni ne cuje da klima radi .

I sada recite vi meni, drage kolege, kako moderatori, koji nisu serviseri klima vec obicni korisnici, da moderisu ovu temu i filtriraju "prave" informacije?
Nemoguca misija, jedino nepravilnosti mozemo korigovati...

Heroj: dobili su i ostali ucesnici sta im sleduje, ne brini...
Nemoguca misija. Slazem se.
Pojedini jednostavno ne vode racuna sta pisu, odmah krene flame jer oni koji znaju to odmah demantuju a prosecan korisnik se cese po glavi.

Tapatalk from Poco loco

@Dovahpig
Pa Xeroj napisao da tako radi, nemam ja Violu i nije mi logicno to sto je on napisao.
@Duke
Nemoguca misija, skroz.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno