Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ček malo @nexteen, jel to sad znači da ko god ima Gree treba prvo da vidi kolika je spoljna temp, pa da na osnovu toga ugasi klimu, sačeka 5min, i upali je uz kodiranje preko daljinskog upravljača, pri tome računajući koliki ofset da joj postavi? Ta klima košta 100.000din, i ja sad kao treba da joj pričam šta da radi? Ma daaaaj...
@[SAJ]ber Kurajber
Naravno da može da se reši softverski, tako što klima sama računa ofset koristeći podatke sa senzora spoljašnje tempeture. A ne da korisnik konsultuje tablicu nalepljenu na vrata frižidera. A tih 35°C je potpuno irelevantno, jer osećaj "hladnog" duvanja zavisi i od jačine duvanja. Ako duva jako mora da duva i toplo. Tih 35°C na maksimalnoj brzini će opet biti "hladno". Klasične majmunarije marketing majstora.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ovo ne moze da resi losu modulaciju ali mozda moze da pomogne ljudima da rese onaj problem sa senzorom , samo mozda ..

Kako god , ne treba razbijati glavu , ja sam samo preneo ovo sto je Skopljan4e pisao jer mozda moze pomoci ljudima , ne kosta nista da probaju.

Da li svaka Amber modulira tako lose, to jest minimalno na 500W na grejanju?

Ja opet pitam ako takva klima od 100 000 tako modulira sta je sa onim iz nizeg ranga?
Viola,Premium i koji jos ima model gree(ja sam imao premium ili kako se vec zvase ali nisam imao merac)

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Fujitsu General 09LLCA radi na 300W najnize a placena 45000din prosle godine.

Šta su ti muke, koja klima najslabije greje kad udari 25 °C u novembru. :D

Nije to Mitre problem, već variranje temperature grejanog prostora.

Znaci da napravimo Fatality Amberu i on ce da meri temperaturu kako treba... aj probacemo i to , hvala na informacijama Nexteen.
Bilo bi lepo da izmere modulaciju Heroj i Hibryd mada verujem da je i kod njih isto kao ko mene bez obzira sto je kod mene veliki prostor...

Dok odbanuju Heroja... Zasto i do kad je banovan Heroj?

@jozza
Pratim priču za Amber, valjda će i Xeroj napisati utiske kad mu istekne hlađenje.

Pozdrav beli i crni magovi klima uredjaja :D

Temu redovno citam i nemo pratim, prosle godine sam pisao i kacio sliku kuce, okacicu opet sa malim izmenama i naravno da dam komentar sto se tice rada midea-e mission 18 (MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW) u ovim mojim uslovima. Kada sam je kupio nisam znao nista o klimama, frka i trka je bila sa useljenjem i na preporuku servisera iz Bga kupih mideu i zaebah se. Neko je ovde lepo opisao klimu “krmaca”, to i jeste tako se i ponasa. Radila je u kuci koja tada nije bila uopste izolovana, u najhladnijim mesecima januar i februar setovana na 28 i radila je na najjace sto uopste nije prijatno za usi. Grejala je dnevnu sobu, kuhinju,hodnik,kupatilo i sobu 2. U dnevnoj sobi je bilo 22C, u sobi 2 18C i to jedva, ta se soba koristila samo za spavanje. Prilikom defrosta osecao se efekat hladnih zidova sto opet nije nimalo prijatno. Racun za struju sa celim pokustvom je bio 12k, skoro 1500kw mesecno, dakle nisam ulazio u crvenu zonu (govorim za najhladnije mesece januar I februar). Racuni za struju preko leta su do 3k i do 300kw mesecno.

Iskustvo moj drugara sa istom klimom ali u prostoriji od 40m2 bez ikakvih pregradnih zidova, takodje dnevna i kuhinja, izolovanim sa 3 cm stiropor iznutra i 5 cm stiropor spolja je daleko bolji, klima je setovana na 23C, low brzina, u prostoriji je bilo 23 i vrlo prijatno za sedenje. Racun za struju mu je bio sa celim pokucstvom 5k mesecno stim da je u hodniku imao i ta pec koja je grejala hodnik, kupatilo i malu sobu za spavanje, svega ukupno 60m2.

Ove godine kod mene ima neke izolacije, iznutra sa spustenim plafonima, ne pitajte zasto i kako, tako je kako je i tu nema menjanja nicega. U sobu 2 je ubacena fujitsu 12llce, koja je svemirski brod za onu mideu :D hvala na preporuci sa ovog foruma. Trenutno soba 1 ce se grejati sa konvektorom.

I naravno opet sam dosao po savet, dakle ova midea me jako iritira i nervira, trenutno je demontirana, mozda joj dam sansu ove zime ali bih pitao da li bi neka 12 mogla da resi pitanje grejanja dnevne, kuhinje i po potrebi hodnika i kupatila. Radila bi u paru sa llce 12 iz sobe 2 (takoreci stereo grejanje :D). Sve sam gledao fujitsu lm,luca,lmce, po meni sve su iste tako da nemam predstavu koja bi bila najbolji izbor.

p.s. mali off topic zasto mi se samo ovaj forum klima uredjaji ne nalazi u tapatalk-u u follow, nego svaki put moram da idem na bench/search/klima uredjaji

Ukratko o kuci
Kuca ima 108m2 stim da je ukupna unutrasnjost prostorija 80m2, plafoni na visini od 2.6m. zbog spustanja plafona, , zidovi su cigla ipo spoljni i unutrasnji, kuca je na temelju 50cm od zemlje, na tavanu je betonska ploca I po ploci samo poredjan stiropor 5cm 17gr, podrucje srednji banat-Vojvodina (citaj mocvara). Stolarija je PVC sve novo postavljeno, stakla neka ultra mega giga slabo emisiona roletne sa termoizolacijom.

Pogledajte prilog 260113

Ako te midea nije zagrejala, neće ni luca ni lm niti llc, jer pored svih minusa koje ta klima ima, ona je najače grejanje za te pare. Ona je u rangu luce ili možda i jača, samo luca ne bi potrošila 1000kw ni u kojim uslovima

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Samo bu the way i meni je stigla Gree amber još pre par nedelja... nordic varijanta, ne znam kako bi trebalo da modulira ali u kući je toplo a ona se ovih dana (nedelja) slabo pali. Stoji na 24 stepena i ćuti. Noću nemam pojma. Meni je ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa ne možeš bez izolacije ništa da grejes a naročito ne zidanu kuću sa neizolovanom betonskom pločom.
I ne znam zašto nisi spolja izolovao kuću a ne iznutra.

I nemaš ti mali posao tu za grejanje to što je potrošeno 12000 u najhladnijem mesecu sa strujom za domaćinstvo bez ikakve izolacije je super ne znam sa čime bi jeftinije grejao.

Sad kad si izolovao biće mnogo lakše grejati, samo što si i zidove izolovao pa ne mogu apsorbovati toplotu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Promenili su se uslovi , spusteni su plafooni , stavio 5 cm stiropora po tavanu i zidovima , nova PVC .. Ipak za tih 80m2 ti treba 3 klime , ukoliko zelis dobro grejanje i komfor . To bi znacilo da ti trebaju ili jos 2x Midea Mission 12 , koje su se dobro pokazale i najjeftinija su ti opcija ili pak 2x 12 LLCE + ova koju vec imas . To je neko moje misljenje . I da, te dve klime koje su u tim sobama postavis tako da duvaju ka hodniku tj ka dnevnoj da za nedaj boze mogu potpomoci malo i dnevnoj .

Mislim da ti je bilo mnogo bolje da si umesto 5cm stirpora po plafonu , 10 cm mineralne vune preko najlona , iste pare kao i stiropor a duplo bolja izolacija .

To je verovatno nezavršena kuća sa nezavršenim i negrejanim spratom zato je stavio stiropor gore...?

Praktično plafon i dalje nema izolaciju, taj stiropor od gore je vrlo loša izolacija.

To je verovatno nezavršena kuća sa nezavršenim i negrejanim spratom zato je stavio stiropor gore...?

Praktično plafon i dalje nema izolaciju, taj stiropor od gore je vrlo loša izolacija.

Gore je tavan, u svakom slucaju ladno je :D

Hvala na savetima

Poslednja izmena:
Stiropor mora da se zatvori lepkom i mrezicom inace nema efekat izolacije.

Eh sad, nije baš da mora. Izadji u gaćicama na terasu zimi, pa samo stavi šal oko sebe, pa ćes da vidiš da je odmah duplo toplije :)

Lepak i mrezica služe samo da zaštite stiropor od spoljnih uticaja. Mada jeste isplativije staviti staklenu vunu, jer 15cm košta koliko i 5cm stiropora

Oooo opet idemo zvakanje oko izolacije [emoji23]
Ja lično u manjem stanu imam stiropor na svim zidovima a u većem\duplex staklena i kamena vuna krov a staklena zidovi.

Iskustvo... Za manje prostore stiropor je ok ali nikako za veće. Tu je vuna primarna.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Ja upravo stavljam 3cm tvrdopresovanog stiropora na plafon celog sprata od 85kv. Koliki lom i prašina... Zato je bolje ređati na ploču odozgo. :D

Jedva čekam da se ovo završi, pa da vidim kolika je razlika u grejanju. Za ceo oktobar, 3 klime potrošile su struju za ~1300din.

Ja upravo stavljam 3cm tvrdopresovanog stiropora na plafon celog sprata od 85kv. Koliki lom i prašina... Zato je bolje ređati na ploču odozgo. :D

Jedva čekam da se ovo završi, pa da vidim kolika je razlika u grejanju. Za ceo oktobar, 3 klime potrošile su struju za ~1300din.
Ja sam postavljao 10cm vune sa gornje strane plafona pa onda patos na spratu. Ali velika je razlika u gornjem delu stana nakon izolacije.

Poslednja izmena:
Nemam objašnjenje, verovatno se usled manjeg prostora brže zagreje vazduh i teže se odaje toplota spolja u odnosu na otvoreniji prostor gde više struji vazduh.

To je neko moje iskustvo, mada ne mora da znači ali u svakom slučaju od prošle godine manji stan se greje isključivo inverterom uz malu pomoć grejalice u spavaćoj sobi. TA je isključena skroz. A sve to nakon postavljenog stiropora.

Sta god radili, kako god radili, stiropor na unutrasnju stranu zida je pogresan nacin izolacije...

Ali bolje i tako nego nikako.

Zidovi imaju dve bitne funkcije. Održavanje temperature i održavanje vlažnosti vazduha. Sa stiroporom iznutra, obe funkcije su ukinute.

Zidovi imaju dve bitne funkcije. Održavanje temperature i održavanje vlažnosti vazduha. Sa stiroporom iznutra, obe funkcije su ukinute.

Možemo sad da raspredamo priču do sutra... Stiropor koji je predviđen za unutrašnju izolaciju nije džaba napravljen. Sa druge strane manje prostorije koje se lakše provetravaju i lakše zagrevaju nemaju veze sa vlažnošću i propusnom moći zidova,pošto postoje razne vrste istih zar ne? Drvo, gips, cigla, blok, beton itd... pa izolacija zidova malter, vuna, gips, pena i td...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno