Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I sada recite vi meni, drage kolege, kako moderatori, koji nisu serviseri klima vec obicni korisnici, da moderisu ovu temu i filtriraju "prave" informacije?
Nemoguca misija, jedino nepravilnosti mozemo korigovati...

Heroj: dobili su i ostali ucesnici sta im sleduje, ne brini...
U sustini, kada se proceslja i ne obrati paznnu na spominjanje brendova, retko ko pise nesto mnogo drugacije, problem je samo sto je neko ubedjen da jedan brand mora da radi najbolje i da je nemoguce da se nekome nesto drugo svidi, sto oni smatraju losijim.
Takodje se namecu neki licni afiniteti kao pravilo, kao recimo, kako treba da radi modulacija.

Pored toga, manje, vise se svi slazemo.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Xepoj87

Za sada, ono sto sam video, Viola krene od 250+W, pa dize polako na 400W, tu se najvise zadrzi, pa onda krene do 600,700W da se penje i kada tu dodje, ugasi se.

Znaci Viola ima skroz pogresan nacin rada , modulira ali naopacke :D

Mene intersuje Amber , koliki je minimum na odrzavanju , moze li ona ispod tih 500w , znaci odrzavanje ne kratak pik pre gasenja kompresora . Kad budes resio da je upalis , a moze to i sada jer sad se i moze videti koliko nisko moze da modulira pa da se ta fama vec jednom razresi .

Ja verujem da to cudo dobro greje i kad krene jaca zima sce ce biti OK jer ce i tih 500w verovatno biti neki minimum , samo je zjbno ako ne moze ispod 500w u ovom prelaznom periodu .

Ajde, videcu onda sutra da je upalim.

Ovo nije tačno za Violu bar kod mene.

Mada ne mogu da izmerim jer nemam čime, ali prostom metodom toplote vazduha i naduvane količine, ide od max gruvanja do zatišja tj umerenog rada i ako se postigne temperatura, gašenja.

Tako i treba da radi. Možda kod heroja zbog veličine sobe (mala) jako brzo ugreje pa se gasi bukvalno dok podiže snagu.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Uzeh danas ovlazivac/jonizator vazduha, uvenuh od klime, radi mi 9 meseci godisnje :)

Jos samo da se smislim gde je najbolje mesto da mi stoji...

A sada sam skontao sta je kod Gree klima ona jelkica, takozvani Health mod.
To je jonizator i zato Gree dobije neki cak, cak, cak zvuk kada se ukljuci.

0f3056b0f13fbfec72accf0be67b48ac.jpg
c6419e72cd74dec4e423d7f4e842a81c.jpg
2cda350134b169ba7f4acd70a9d41617.jpg
c6e2990ca5b50057973fa0cce347a1c9.jpg
d21aed7a1790fad3e06b64e0bde8ecca.jpg

Poslednja izmena:
I sada recite vi meni, drage kolege, kako moderatori, koji nisu serviseri klima vec obicni korisnici, da moderisu ovu temu i filtriraju "prave" informacije?
Nemoguca misija, jedino nepravilnosti mozemo korigovati....

Mah, nema da se opterećuješ. Nema šta da se filtrira. Ko se ne razume a hoće da nauči, taj je nagrabusio jer mora da pročita 500 strana foruma. A posle mu ne treba ničija korekcija.
Ko neće da razume već treba samo preporuku, tu je uglavnom jednostavna priča. Ionako ima samo par sweet spot modela koje preporučujemo već godinama, i još nekoliko tu i tamo koji "mogu ali na sopstveni rizik".

Pocele obuke za sertifikate sa rad sa freonima.
Uskoro ispiti.
Kad ce novi zakoni poceti da se primenjuju ne znam.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Uzeh danas ovlazivac/jonizator vazduha, uvenuh od klime, radi mi 9 meseci godisnje :)

Jos samo da se smislim gde je najbolje mesto da mi stoji...

A sada sam skontao sta je kod Gree klima ona jelkica, takozvani Health mod.
To je jonizator i zato Gree dobije neki cak, cak, cak zvuk kada se ukljuci.

0f3056b0f13fbfec72accf0be67b48ac.jpg
c6419e72cd74dec4e423d7f4e842a81c.jpg
2cda350134b169ba7f4acd70a9d41617.jpg
c6e2990ca5b50057973fa0cce347a1c9.jpg
d21aed7a1790fad3e06b64e0bde8ecca.jpg

Zasto si uzimao jonizator? Ovaj Violin sasvim lepo radi :) ja ga ne gasim. Danas zeni pokipelo mleko po sporetu i ona opcija za izbacivanje (izmenjivanje) vazduha za 10min izvetrila sve na max ventu. Dodje mu ko neki aspirator, samo plasim da ce da uvuce mirise

Hmm...ja sam ubedjen da ta opcija za provetravanje radi samo kada dokupis uredjaj za provetravanje, sto je Gree maznuo od Daikin Ururu Sarara?
Mada nisam citao uputstva, bilo bi fino da zaista ima provetravanje...

Uzeo sam ovlazivac, jonizator je samo nuspojava :)

Maznuo il ne oseti se itekako ta opcija da radi. Svakako korisno

Drago mi je da se vratio Heroj i da ce pisati iskustva i testirati klime , ja sam moram priznati delom poveden i njegovim pisanjem o Gree i Fujitsu tj dobre i lose strane kupio Amber , naravno uz jos nekoliko preporuka.
Sto se tice senzora problem je resen , veliko HVALA Nexteen-u za ono sto je napisao o podesavanju tog senzora , uspeo sam da podesim i sada odrzava temperaturu besprekorno , namestim na 23c i klima se pali kada meni termometar u sobi pokazuje 22,6-7 a gasi kada dodje na 23c , i konstantno tako tako da sam prezadovoljan time.
Jos jedna stvar kojom sam prezadovoljan sa Amberom je ovaj jonizator i preciscivac vazduha koji ima , sobzirom da zivim u Pancevu cesto se desava da vazduh jako smrdi na raznorazne mirise nekad na sumpor , nekad na naftu i na ko zna sta jos ne mogu da definisem bas sve mirise. U trenucima kad je bas jako smrdeo vazduh i klima radila u sobi se apsolutno nikakav miris nije osecao , ukljucena mi je bila opcija sa onom kucicom i jelkica na daljinskom ,jedno je valjda preciscavac a drugo jonizator vazduha , uglavnom radi perfektno na moje veliko zadovoljstvo.
Ono sto ne radi perfektno je i dalje to moduliranje , sada kad sam podesio senzor da ima odstupanja 0 , bas se cesto pali i gasi... evo danas stavljena na 22c i na svakih 5min se pali , radi isto toliko pa se opet gasi... i malo me nervira to sto radi kao on-off , jedva cekam da zahladni da krene da radi konstantno

Super što si rešio problem kalibracije senzora. A što se tiče modulacije, ipak je to krmača od klime, i traži veći prostor i nižu spoljnu temperaturu.

Sada sam i ja upalio obe opcije, ja sam mislio da je to glupost i ne sluzi nicemu :)

Na Violi radi pokazivanje temperature unutar prostorije, ali ne radi pokazivanje spoljasnje temperature, a videcu u petak radi li na Amberu, ali rekoste da ni tamo ne pokazuje spoljasnju?
Bilo bi lepo da radi, od viska ne boli glava :)

Mitre, ja do sada nisam znao kakav je Amber, ranije sam samo o specifikacijama govorio i rekao da se nadam da ce biti dobra kao sto izgleda na papiru.
Za sada je Viola premasila moja ocekivanja, a za Amber sam video samo da gruva kao besna.
Svidja mi se milion i jedna opcija kod Ambera, a pored toga, vazno da to greje i da ne trosi mnogo, a videcemo da li joj je to normalno moduliranje, mada na osnovu Viole, kojoj nije najsjajnije, losije od Lu, verujem da jednostavno tako rade.

Poslednja izmena:
Cak cak zvuk je normalan kod jonizatora, pravi ih varnicenje koje jonizije vazduh, ne?

TT over 6X

znaci na amber bi trebalo da se uradi fatality da bi senzor bio ok.Heroj mislim da viola nema opciju da mozes da vidis spoljnu koliko znam samo amber.Bas me zanima da isprobam tu opciju sa kucicom pa da vidim kako kod mene to sljaka ili ne sljaka

Nisam ulazio u tematiku jonizatora toliko, na ovom ovlazivacu se ne cuje, mozda ima samo u reklami, a mozda je prosto suptilniji, manje radi.
Sto se tice pokazivaca temperature, ja nisam ni znao da to ima, dok vi niste rekli, a prvi put sam ga upravo sada probao, jer sam uzeo uputstvo da vidim sta radi ta "odzracivanje-kucica" funkcija :)

Milane, modulacija nema nikakve veze sa potrosnjom, ali preciznost odrzavanja temperature moze imati.
Nemoj da te loze da klime inace odrzavaju temperature u stepen, jer ne rade tako, uvek ima odstupanja, a eto, tu moze da se podesi.
Sa klimama uvek imas neko odstupanje koje klima dozvoli, pa se onda pali.

To najvise zavisi i od gubitaka koje prostor ima, pa nije isto nekome sa 10cm izolacije, 30cm zida sa dvokomorskom troslojnom stolarijom i nekome ko nema izolaciju i ima ozbiljnije gubitke.
Nekome ce stalno raditi klima i jace, jer ima konstantno velike gubitke toplote, a nekome se paliti 15 minuta na sat vremena, jer ne gubi toplotu, a dodatna elektronika takodje greje.

Poslednja izmena:
U mom slucaju se pokazalo da taj jonizator i preciscivac vazduha bar kod Ambera nije glupost vec da sjajno radi , i to je testirano vise puta.

Ni na Amberu ne radi pokazivac spoljne temperature , u onom prirucniku pise da to imaju samo "odredjeni" modeli ali ne pise koji su to modeli , iskusno :)

Verujem da Amber dobro greje ali sam malo skeptican za potrosnju... i da, ima opcija da se "ustroji" potrosnja na hladjenju ali nema na grejanju..

Neko mi brise poruke , ne znam u cemu je problem ??

Ovlaživač mislim da ne treba, barem meni, jer u prostoriji generalno uvek bude više vlage nego što treba. Teško je zimi izbaciti to napolje.

Pa evo, kod mene pokaza senzor da je 30 vlaznost vazduha, sada je doslo do 51 i osetno je prijatnije.
Kod mene nema nikakve vlage, bas je suv vazduh.

OIdakle ti vlaga zimi, ja se secam da smo i ranije na radijatore kacili po 2,3 keramicke posude sa vodom, da bi vlazilo vazduh.

Poslednja izmena:
Ovlaživač mislim da ne treba, barem meni, jer u prostoriji generalno uvek bude više vlage nego što treba. Teško je zimi izbaciti to napolje.
Kod mene treba. Ja sam isto planirao da kupim, ume da mi bude suv vazduh. Nekad se probudim smezuran ko suva sljiva koliko ume zimi da bude suv vazduh. Mislim, resivo je sve ovako ili onako ali ovlazivac je definitivno elegantno resenje.

Tapatalk from Poco loco

Niko ovde nikoga "ne loži" kako klime mogu da održavaju temperaturu u stepen, zato što dobre klime STVARNO to i rade. Možda je nezahvalno tražiti od Ambera da održava hirurški precizno temperaturu u ovom prelaznom periodu, jer je njen minimum naprosto prejak, ali kad zahladni i kada se ne bude gasila mislim da će temperatura biti prilično konstantna. Naravno, temperaturu treba meriti na 1m visine, van pravca duvanja klime. Meni varira samo decimala na termometru.

Naravno. Videcemo na kraju krajeva kakva je modulacija ali definitivno je problem za odrzavanje temperature cim klima mora da se pali i gasi.

Tapatalk from Poco loco

I moje se pale i gase preko dana ali je temp. konstantna, ume da zagreje vise ali i da se opusti pa bude hladnije. To najvise zavisi od spoljne temperature. Sad je 8c napolje kod mene i vec rade duze, manje se gase, jedna na 21c a druga na 22c. Moze da seta pola stepena, ne vise.

Poslednja izmena:
Ja na to stvarno nisam obracao paznju. Bitno mi je da ja ne osecam variranje temperature ni mrvicu, nisam gledao u cifre. Sutra mi stize xiaomi merac vlaznosti i temp sa ekranom pa cu bas da obratim malo paznju kako se kod mene ponasa ali zadovoljan sam sve dok ja ne primecujem licno bilo kakvu promenu. Klima preko dana jedva da radi polovinu vremena, sada radi da minimumu tako da kapiram da variranja nema uopste. Vise me zanima koliko je variranje zimi kada se radi defrost, koliko padne temperatura za tih 7-8 minuta kad je bas hladno.

Tapatalk from Poco loco

Da li moze ako neko zna da mi posalje na pm vibro gumice za spoljnu jedinicu gde mogu kupiti,hvala puno

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Pocele obuke za sertifikate sa rad sa freonima.
Uskoro ispiti.
Kad ce novi zakoni poceti da se primenjuju ne znam.

Lepa novost, nadam se da neće biti tipične balkanske polovične primene propisa, i da će se kvalitet, i cene usluga za one koji se bave time poboljšati.

Mozda malo urede trziste da ne moze bas svaka susa da se bavi time. Mada ovo je Srbija i ne nadam se nekoj promeni preko noci.
@Sajber
Generalno temperatura je u pola stepena i tu nema problema. Problem je vlaga, na primer ako je 23c i 50% vlage meni je super a ako je ista temperatura i 56-58% vlaga ja kad nesto radim pocnem da se znojim i onda je vreme za luftiranje. Ne znam kako kod Xeroja toliko suvo, verovatno jer dosta provetrava ali ne znam cemu to, taj suvi vazduh ne prija, bolje da se manje provetrava i vlaga ce biti veca. Kod mene je sad od 50 do 55% u proseku a kad udari zima moze da se spusti do 45%, ne nize.

Kapiram. Kod mene je isto sigurno niza vlaznost, smem da garantujem. Danas bi trebao danmi stigne uredjaj pa cu ti bas reci kako je kod mene.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno