Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neko ko ne treba. Većina nesreća se dešava zbog nepažnje, i grubih grešaka.

@arcibalde Ako oslobodi taj osigurac za klimu neki drugi ce mozda da preoptereti ili ce da razveze pola table i RK po stanu da bi raseretio taj jedan osigurac, osim ako nije nov objekat i namenski ostavljen osigurac za klimu sto je ok

Sent from my MI 6

Sent from my MI 6

Ove kikiriki klime sto vuku 5 ampera mozes kako hoces ali neku ozbiljnu klimu koja moze da povuce 10-15 ampera ja bi ipak na poseban osigurac.
Ja ih imam 6 svi su na zasebnim osiguracima po dve na svaku fazu.
Kablova utikaca i slicno naravno nema napaja se spoljna jedinica direktno iz table.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Poslednja izmena:
Sve je to super dok ne rokne grom, izbije pozar, ili elektrodistribucija sto puta prekine struju kada rade nesto na mrezi...a ti klimu tako zakacenu nemas nikakvog nacina da otkacis.
A sve to da ne bi imao jedan steker.

Takvom logikom sve masine u kuci bi mogli da vezemo direktno u struju, cemu glupi stekeri :-devil-:

Poslednja izmena:
E, iz tog razloga sam razvukao uticnice do klima, da moze lako i brzo da se iskljuci ako zatreba, a mogu da stavim i merace potrosnje, pa da u svakom trenutku imam uvid i u to...

Poslednja izmena:
Necu valjda da idem po kuci i cupam 50 utikaca.
Za pozar tu su osiguraci i fid sklopka.

Verovatno si i ves masinu vezao direktno na vodu i na struju :)

Nisam ali ga i ne cupam kad seva.niti zatvaram vodu kad ga ne koristim.
Moje klime se napajaju na spoljnim jedinicama i ne dolazi nikakav kabal sa njima.
Kad bolje razmislim ne cupam ni bojlere ustvari ni na njima nemam utikace.

Sve je to super dok ne rokne grom, izbije pozar, ili elektrodistribucija sto puta prekine struju kada rade nesto na mrezi...a ti klimu tako zakacenu nemas nikakvog nacina da otkacis.
A sve to da ne bi imao jedan steker.

Takvom logikom sve masine u kuci bi mogli da vezemo direktno u struju, cemu glupi stekeri :-devil-:
Ma najbolje da cu da trcim po kuci i cipam sve iz struje. Instalacija mi je odlicna i nemam problema sa strujom, nemam nameru ikada ista da iskljucim.

Ono sto ja znam iz prve ruke da je ugradjeno na hiljade Toshibinih sistema recimo trenutno montiraju sistem sa oko 500 unutrasnjih jedinica u Banja Luci broj utikaca je 0
Nikad do sada nismo imali slucaj kvara zbog udara groma.

Ako imas izolaciju moze komotno LU model a ako nemas onda LT. Koliko znam nijedna nema fabricki grejac, to moze servis naknadno da ti ugradi.

Hvala na odgovoru !:wave:

Pitanje za poznavaoce Fujitsu 12 LU....da li ima ugradjen elektroekspanzioni ventil ili kapilare?

EEV, pisano je dosta o tome.

Tacnije eev i kapilaru/e.
Obicni (mislim kucni) splitevi imaju ili samo kapilare ili kapilare i pmv (eev)
Tacan naziv je pulse modulating valve i oni nemaju ulogu ekspanzionog elementa vec regulisu kolicinu freona odnosno regulisu pregrevanje freona kao pravi eev ali ekspanziju ipak obezbedjuje/u kapilara/e.

Hvala na odgovoru !:wave:

Pitanje za poznavaoce Fujitsu 12 LU....da li ima ugradjen elektroekspanzioni ventil ili kapilare?
Uzmi LT, ima bolji kompresor i tise i komotnije radi.
Ja za te pare sada ne bih uzeo nijednu, vec Gree Amber ili U Crown.
LU se previse orlja, usmrdela se brze od svih klima do sada, bucna je, ima funkcije klima od ore 10 godina, a i kvalitet izrade je dosta nizak.
LT je ista klima, smao jaca, sa boljim, twin rotor kompresorom.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ovo oko prljanja LU tj da ume brzo da se oseca u rezimu hladjenja je i kod mene problem , sta je u pitanju ne znam. Znaci nekoliko paljenja nekon velikog servisa i posle toga isprskana dezinfekcionim sredstvom , ma mozes ga *mjau**mjau**mjau*i . Mislio sam da je mozda do toga sto mi klima uglavnom radi na nekom minimumu pa je to savrseno za pravljenje koje kakvih zgadija ali ko zna , mozda je i do materijala koji su koristeni . Zato cim se desi da zahladni taman toliko da mogu da ukljucim grejanje ja to i uradim , posle toga je odmah bolja situacija , da li pobije zgadiju ili sta vec ali sam primetio da to ume da pomogne , no kad dodje jul i avgust male su sanse da mozes ukljuciti grejanje na neko krace vreme , dok u rezimu grejanja toga nema , tacnije i sto se osecalo nestane.

Kod mene na 14-ci Lu za sada nema tih problema, ugradjena prije 2 i po mjeseca i od tada nije ugasena.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo oko prljanja LU tj da ume brzo da se oseca u rezimu hladjenja je i kod mene problem , sta je u pitanju ne znam. Znaci nekoliko paljenja nekon velikog servisa i posle toga isprskana dezinfekcionim sredstvom , ma mozes ga *mjau**mjau**mjau*i . Mislio sam da je mozda do toga sto mi klima uglavnom radi na nekom minimumu pa je to savrseno za pravljenje koje kakvih zgadija ali ko zna , mozda je i do materijala koji su koristeni . Zato cim se desi da zahladni taman toliko da mogu da ukljucim grejanje ja to i uradim , posle toga je odmah bolja situacija , da li pobije zgadiju ili sta vec ali sam primetio da to ume da pomogne , no kad dodje jul i avgust male su sanse da mozes ukljuciti grejanje na neko krace vreme , dok u rezimu grejanja toga nema , tacnije i sto se osecalo nestane.
Ako je tako onda je najverovatnije materijal problem, tj površina je (mikroskopi) hrapava i lako se hvata buđ.

Moguće da je hrapava pa se kovitla vazduh i pravi kondenz

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kondenzuje svaka površina koja je hladnija od 15 stepeni nije bitno da li je hrapava ili ne (naravno ako ima vlage u vazduhu).

Ako je visoka sobna temperatura i visoka vlaga bez problema moze da kondenzuje i na 22°C
U Srbiji nije slucaj ali zemljama blize ekvatoru da.

Moja LU se nikad nije osecala, problem je sto vi konstantno forsirate Auto brzinu i drzite se nje ko pijan plota pa vam gasi turbinu u rezimu hladjenja, zato se oseca. Moja ne gasi turbinu dok hladi, fiksna brzina, Eco iskljucen. Radi isto kao LGC. I na LGC ako ukljucim Eco ili Auto brzinu gasi turbinu, tako sam ih i zabudjaveo prosle sezone.

djalf

Ne koristim ECO , AUTO fan ali mi gasi turbinu kad dostigne zadatu . Tvoja radi u frizerskom salonu pa jedino sto mi pada na pamet da nikada ne dostize zadatu , ili da je softver drugaciji a sto mi nema nikakve logike ..

Tako sam drzao, na prvoj i drugoj brzini i tako mi se i usmrdela.
Na auto se retko oseca.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

@djalf
Koliko sam ja skontao samo kod tebe LU ne gasi turbinu na fiksnoj fan brzini a kod nas ostalih gasi... [emoji3]
Mozda je razlog to sto rece nexteen, da ne postize zadatu temp.....
Ja imam 2 kom LU, i na obe gasi turbinu, bez obzira na Eco ili na auto/fix brzinu turbine, mada smo vec i pisali o ovome... :)

Da ne postize ne verujem, lokal je samo 24m2 sa 3cm unutrasnje izolacije. To je mala kvadratura plus sam probao da podignem na visu temperaturu i tako drzim pola sata, ne gasi jer i ne treba da gasi turbinu. Isto je i kad radi ventilator na lokalu i kada je ugasen i kada je lokal prazan. Kuci jedna LGC hladi 90m2 sada a jaca LU ne moze 24m2? Nema tu logike.
Pricali smo ranije zasto Dry mod nije dobar, on super izvlaci vlagu ali ako postigne zadatu temperaturu ona gasi turbinu, prosle godine mi se tako bila zabudjavela ubi boze jer ona gasi i ostaje mokra non stop unutra i gamad se mnozi. Cak se i u upustvu savetuje da nakon hladjenja pusti samo Fan pola sata da isusi unutrasnju jedinicu pre gasenja. Nelogicno mi je da gasi turbinu na hladjenju kad postigne.

Poslednja izmena:
Pa ne bi trebalo da gasi turbinu ali je gasi , znam da nema logike ali onda bi ispalo da LU ima dva softvera.
Jel gasis klimu preko noci ili je konstantno upaljena , mislim na LU u lokalu ?

Ja drzim izduv na 3 brzinu , klima radi svaki dan od 11-23h , pre gasenja prebacim na fan minimum 30min a uglavnom je bar 1h . Primetio sam da se manje zgadije pravi kad bi je drzao na 24c ali mi je to za dlaku previse tj hladnije nego sto treba pa je drzim na 25c .

Iskreno, meni vise prija kada se turbina ne gasi. Primetio sam da mi prija kada vazduh cirkulise neprekidno.

I kod mene LU gasi turbinu kada postigne zadatu temperaturu bez obzira na brzinu fan-a. Ne znam zašto se razlikuje način rada...

Videh jednom da LM nije ugasila turbinu, ali mislim da je bila postavljena na grejanje. Tek je ugasila kada sam prebacio na Auto.

Bolje da se gasi na grejanju nego na hladjenju. Kada postigne temp na grejanju posle je osecaj kao da duva hladno sto bas i nema smisla, na hladjenju mi je to logicno.

LU se gasi nakon radnog vremena, pola sata do 40min. obavezno susenje u Fan modu. U lokalu nije nikad preko 27c a supruga drzi na 24c dok radi Cool mod i ona to postigne za pola sata i odrzava lagano. Brzina turbine je sad na jednoj crti zato sto ako je na brze i krilca i usmerivaci budu mokri, bukvalno se vidi magla kako kovitla na izduvu zbog velike razlike u temperaturi i velike vlage posto je frizerski salon u pitanju. Ako nema posla onda ide na 2 crte jer je lokal mali pa nije prijatno da duva jako.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno