Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imaš ACS na Zrenjanincu, mada i oni imaju svoje zaposlene majstore, pa bi ipak bilo poželjno da tražiš vakuumiranje i sve kako hoćeš, i ispratiš radove. Meni su instalirali Fujitsu LT, nemam zamerki

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

@bakara
Dule ugrađuje kad se od njega kupi Fujitsu. Mada valja i one Eskimo (valjda se tako zovu) invertere. Inače Midea klime sam uzeo preko njegove maloprodaje (Dule je kupio iste od zastupnika za Mideu), pa mi je sledovala montaža. Ali su na kraju sve 3 ipak zamenjene za Fujitsu ASYG 12LMCE, Duletove naravno, pa je usledila "montaža 2. deo"

Poslednja izmena:
Pa da Sam uzeo na drugom mestu klima bi me koštala skuplje za celu ugradnju :)

Ugradnja je 70€, dužni metar 1300, kanalice 400din 2m tako da je i on tu negde sa cenom.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Mislim da ona 2m cevi idu u 70eur

3m instalacije idu u 70€

Aha, OK. Ne sećamse jer je kod mene bila specifična situacija. Sve tri klime na zid kuće koji gleda u dvorište, a unutrašnje na pregradne zidove u kući. Tiha i efikasna varijanta, jer hlade i greju oko 100kvm

To kad ide na unutrašnje zidove baš i pravi ovu situaciju da mora da se produžava instalacija i da se pakuju cevi u kanalice.

Imao sam dva zahteva, a to je što bolje pokrivanje prostora bez da nekome duva u glavu, i da se cevi (kanalice) što manje vide. U dve prostorije nema uopšte cevi, a u trećoj samo se vidi 1m, sve ostalo ide kroz gostinsku sobu ili ostavu. Spoljašnje znaju da odu "u turažu" na grejanju, ali ih ič ne čujemo jer su na drugoj strani kuće.

Kod Duleta su samo ruke 70e i u to ne ulazi 3m cevi , znaci ruke + utroseni materijal , zato je skuplji.

Pa onda ispade da mu je ugradnja minimum 100€ što je zaista previše taman da je najljubazniji na svetu.

Nije previše, ni blizu, nadam se da nećeš saznati zašto

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Lako je Duletu da drži cenu kad ima marketing tim po celom ex yu domenu. Al dok svi uzmu svoj procenat njemu opet ostaje oko 5000 po montaži, možda ni toliko. Al ok i treba da ima, bar radi kvalitetno.

I manje mu ostane, ili doplati za ugradnju.

Nego narode, jel zna neko u kojim uslovima se testira na Eurovent sertifikat. Pročitao sam negde da je to prosečno izolovan objekat. Zna li neko šta im je to prosečno izolovan i koliko kubika odnosno kvadrata ima? Ako ne znamo te podatke onda Eurovent ne dokazuje apsolutno ništa...

Dobroj robi reklama ne treba, uvek bilo i bice. Mislis da bi neko kupovao onaj otrov od Coca Cole da ne trose milione na marketing?
Valjda forum zato sluzi, da damo savet ali vama je sve skupo.
Evo danas mi dolazi prijatelj majstor da sredi bojler, on je ugradjivao moje dve LGC 2011-te, nikad problem nisam imao, sve ugradjeno po propisu, vakumiranje, 3 metra instalacije itd. A tada ja nista nisam znao o tome. 70e je bila ugradnja tada.

Nego narode, jel zna neko u kojim uslovima se testira na Eurovent sertifikat. Pročitao sam negde da je to prosečno izolovan objekat. Zna li neko šta im je to prosečno izolovan i koliko kubika odnosno kvadrata ima? Ako ne znamo te podatke onda Eurovent ne dokazuje apsolutno ništa...
Ona Midea Misson 18 ima diplomu Euroventa za minimalnu snagu, a u realnosti modulira ko step-motor, a minimum ko nominalna snaga jedne 12-ce

@Djaf
Dobar majstor košta, tu nema dileme. Samo treba znati npraviti razliku između dobrog majstora i onog koji samo skupo naplaćuje. Ja znam da ih prepoznam, čim mi krene priču: nema problema al znaš ja sam sad trenutno u velikoj gužvi a nebih hteo da te odbijem. Eto jedino nekako da se stisnem i odvojim vreme za tebe, javiću ti se ja sutre pa se čujemo. Onda me nazove sutre i kaže: ja sam odložio Peru a Žiki ću malo da zbrzam i eto me kod tebe, nemogu jeftinije cena je mjau mjau. Ja znam da tip laže i da sedi kući bez posla a vaćari koga može, pa ako prođe prođe. Zato više volim majstora po preporuci nekog kome je radio.
@Joza
Drug moj tebi su te Mideje ostale baš u ružnom sećanju. Al da znaš zbog tvoje priče sam odgovorio jednu prijateljicu da uzme upravo Mideu 18, uzela je Gree 18 Viola videćemo ove zime šta će biti. Mada sam ja skeptičan na sve kinesko, nekako nisam sklon da im verujem čak i kad imaju solodan proizvod. A Eurovent izgleda ne dokazuje ništa jer nema objavljenih uslova u kojima se test izvodi.
Mada ne sumljam da bi kineske klime prošle kao bose po trnju. Gree viola 12 daje maksimum 4400 toplote vs Daikin ftxb35c 4800 a Daikin bije glas da duva prohladno, šta onda očekivati od Viole!?

Možda sam ja malo razmažen grejanjem na Fujitsu LT, ali kultura rada u grejanju Mission 18 mi je bila neprihvatljiva. Ne bih se ja štrecao da je ovo truli zapad, pa da uređaj može da se vrati bez sikiracije, ali veruj mi, par dana mi je bilo loše razmišljajući koliko sam para dao za nešto što ne radi kako je predviđeno. Srećom, svaka čast Duletu i Uvozniku, zameniše bez pogovora.
Što se tiče Daikina i "prohladnog duvanja", caka je u tome što se Daikin sasvim lepo ponaša na AUTO fan podešavanju, dok na manuelnoj brzini za fan NE SMANJUJE obrtaje turbine iako smanjuje snagu, pa temperatura na izduvu može biti manja nego što bi se očekivalo. Sa druge strane, ovo je odlično ako se klima montira u neki hodnik da greje par prostorija, jer neće (kao Fujitsu) smanjiti obrtaje i time ostati bez mogućnosti da pogura ugrejan vazduh dalje ka sobama. Znači, ako ide u sobu, FAN na AUTO i Daikin savršeno modulira.

Poslednja izmena:
Potrebna mi je pomoc oko odabira inverter klime. Trebaju mi dve devetke, jedna za prostoriju od 16m2 a druga za prostoriju od 15m2. Trebaju mi prvenstveno za grejanje. U pitanju je sprat kuce, zamenjena stolarija, zidovi 40cm pecena cigla(radicu i izolaciju stiroporm 12cm sledece godine). Ukupan prostor je oko 55m2, vec imam jednu toshiba daiseikai ras-B10SKVP-E u dnevnom boravku, treba mi jos po jedna u spavacoj sobi i kuhinji. Hvala

@Joza
Znači Daikin duva na fiksnoj brzini recimo 300 kubika vazduha na sat a temperatura izduvanog vazduha varira: 35,40,45,50,55,45,33,23,25,28,26...itd.
Fujitsu duvatemperaturu 55 stepeni konstantno a brzina: 300, 250, ,230, 200, 210,220 kubnih metara na sat u zavisnosti pd potreba.
Daikin na auto fan menja brzinu izduva, a dali menja i temperaturu izlaznog vazduha ili ne?

Nisam merio pa ne znam. Znam da kako smanjuje snagu fan ostaje na istim obrtajima. To znači da na minimumu ako se ostavi FAN na fiksnoj n3k9j većoj brzini duvaće "prohladno"

Nije tako , Fujitsu u pocetku duva toplo i duva jace ali kako se smanjuje potreba za toplotom on smanjuje i toplotu i izduv do one mere koja je potrebna da odrzava zadatu. Ako zadas 4 brzinu ona ce krenuti da duva ko blesava i sama ce smanjivati do onoga koliko ona smatra da treba s tim da ce verovatno svako pokretanje kompresora znaciti da ce i unutrasnja krenuti sa 4 brzinom , dok na AUTO izduvu ona odredjuje sve brzine i retko kad ce se desiti da krene sa 4 brzinom , pa cak imam utisak da ima i neke medjubrzine koje inace sam ne odabire , mozda gresim ali takav utisak imam.

Sto se tice majstora , cena , kvaliteta itd . Pretpostavljam da vas cimaju ljudi za savete , preporuke nekog servisa , pa ako je tako znate i samo koliko je onih koji su najbli ko zuti , sto zato sto su hteli da prodju jeftinije ili zato sto su bili ograniceni odabirom servisa .. Svako bira za svoj novac sta ce kupiti ili koji ce servis angazovati , neko prodje dobro a neko ...

Poslednja izmena:
Za invertere znmo ali dali je za on of klime sa ekološkim gasom R410A potrebno vakumiranje, izolovati svaku cev posebno? Logično bi bilo da treba?

Odgovor je DA.

Ne znam zašto se beskonačno ponavlja to pitanje, još pre ~15 godina su mi vakuumirali Midea on/off klime. I posle toga još dva puta, jednom kad smo ukopavali bakarne cevi, i drugi put kad su skidane spoljne jedinice zbog radova na izolaciji objekta. Nijednom se nije postavilo pitanje: da li treba?

Za invertere znmo ali dali je za on of klime sa ekološkim gasom R410A potrebno vakumiranje, izolovati svaku cev posebno? Logično bi bilo da treba?

Nije uopste bitno koji je gas unutra. Vakumiranje se radi da bi se izvukla vlaga iz sistema koja se nalazi u vazduhu.

Istera se sve to i sa puštanjem gasa, vakumiranje se radi da se vidi dal negde nešto pušta. Al to je proces koji traži vreme, pa obično odrade vakumiranje zavrnu i odmah puste gas.

Istera se sve to i sa puštanjem gasa, vakumiranje se radi da se vidi dal negde nešto pušta. Al to je proces koji traži vreme, pa obično odrade vakumiranje zavrnu i odmah puste gas.

Da bi se videlo da li negde pusta u sistem se ubacuje argon pod pritiskom i bar dva sata prati stanje, što ovde apsolutno niko ne radi. A zatim se radi duplo vakumiranje, što takođe niko ne radi.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Moze li se ovde javno napisati koja je firma Duletova, kontakt telefon, sajt da vidimo ako ima, da znamo i mi neupuceni... ili barem da mi neko pusti pm da i ja znam...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno