Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Može li mala pomoć oko izbora najjeftinije 12tice u našim radnjama? Vidim Vox 23k, Midea ~26k da li da biram po principu sta je trenutno najjeftinije ili ima tu neki favorit?

Ako ima nekih najava za popuste, sniženja i sl. mogu se i strpiti - nije da je sad leto [emoji4]

Sent from my Cool1 C106 using Tapatalk
Imas TCL inverter 12icu za 26k dinara.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Jeste li vi bre normalni ?
Covek hoce da kupi najjeftiniju klimu koju ce paliti par puta godisnje za hladjenje,
vi ga napadate sto je klima c klase i sto koristi r22 gas umesto r410.

Koliko ste vi zastranili, niste uopste svesni.

Zastranio si ti što mu savetuješ da kupi klimu sa r22. Kako, ko i čime će da mu je puni za par godina? Da je baci, šta?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

A šta je problem što mu neko savetuje da nekupi najjeftiju već par hiljada skuplji?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Koliki popust hoces na klimu od 23K?

Tapatalk
Neću popust na 23.000 - tu konkretno više pitam da li da kupujem VOX ili ne.

Kod TVa je to malo jasnije - znas da su najjeftiniji modeli 99% HD ready i možeš da prelomis.

Za klime ne znam ni šta da gledam niti kako se kreću modeli, cene niti gde da gledam uređaje van ovih velikih marketa.

Pitam više ds se ne zeznem pa da uzmem model koji je felerican ili prosto los a imam za 2-3000 osetno bolji ili daju lupam 5 god garancije naspram 2-3. Ili tipa da u toj najnizoj klasi postoji neko mesto gde se ista ili slična klima moze uzeti i za manje.

Kupujem za sebe ali gazdarica finansira i eto, pošto nisam u toku zanimao me je neki brzopotezni savet pošto u utorak planiram da kupujem.

Imam trip da u tom rangu svi manje vise daju isto (tako sam npr izabrao RAM memoriju) , ali kad ne poznajem materiju - bolje da pitam.

Poslednja izmena:
sta ste se raspricali, a moje pitanje niko ni da pogleda? :(

ja neću dugo, samo par pojašnjenja, pošto nisam zadovoljan onim što piše u uputstvu:
Imam TESLA 12", ne žalim se na njen rad ali oko pojedinih funkcija na daljincu bih pitao:
1)air flow
da li je ova funkcija povezana sa fan speed/swing nekako. Utiče li na protok vazduha u smislu količine ili se odnosi na pravac. Na netu sam pročitao objašnjenje da swing podiže i spušta ono krilo da bi vazduh po vertikali menjao pravac kretanja, a da se air flow odnosi na one male usmerivače unutra koji mogu da se pomeraju levo desno i tako dodatno usmeravaju vazduh levo desno. Šta je prava istina?

2)clean
funkcija koja služi za ubijanje bakterija koje se skupljaju na vlažnim mestima u unutrašnjoj jedinici. Kao, fora je u zagrevanju tih kritičnih delova tako da voda ispari a sa njom i bakterije. Preporučeno je jedno u 10-15 dana "pročistiti" klimu na ovaj način.. To je to?

hvala unapred

ja neću dugo, samo par pojašnjenja, pošto nisam zadovoljan onim što piše u uputstvu:
Imam TESLA 12", ne žalim se na njen rad ali oko pojedinih funkcija na daljincu bih pitao:
1)air flow
da li je ova funkcija povezana sa fan speed/swing nekako. Utiče li na protok vazduha u smislu količine ili se odnosi na pravac. Na netu sam pročitao objašnjenje da swing podiže i spušta ono krilo da bi vazduh po vertikali menjao pravac kretanja, a da se air flow odnosi na one male usmerivače unutra koji mogu da se pomeraju levo desno i tako dodatno usmeravaju vazduh levo desno. Šta je prava istina?

2)clean
funkcija koja služi za ubijanje bakterija koje se skupljaju na vlažnim mestima u unutrašnjoj jedinici. Kao, fora je u zagrevanju tih kritičnih delova tako da voda ispari a sa njom i bakterije. Preporučeno je jedno u 10-15 dana "pročistiti" klimu na ovaj način.. To je to?

hvala unapred :)

Air flow je kod mene za brzinu izlaza vazduha, znaci izgleda da regulise brzinu ventilatora kojom ce da isibava vazduh napolje.
Swing je da ona krilca idu gore dole da vazduh koji izlazi ne bi tukao na jedno mesto.
Clean nemam pojma kako funkcionise to ne pritiskamo kao da se ne valja. :d

To je sve marketing i beskorisne stvari, jedino jonizator nečemu služi mada sam pročitao na par mesta da i on može u nekim slučajevima biti štetan

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Jeste li vi bre normalni ?
Covek hoce da kupi najjeftiniju klimu koju ce paliti par puta godisnje za hladjenje,
vi ga napadate sto je klima c klase i sto koristi r22 gas umesto r410.

Koliko ste vi zastranili, niste uopste svesni.
Bolje ti sebe u ogledalo zapitaj da li si normalan.

R410 je efikasniji i dostupniji, a r22 uskoro nece vise ni postojati, jer je od 2010. godine poceo svuda da se zabranjuje.
Ima tcl inverter klimu za 26 hiljada, ali treba da plati 10 godina staru on off klimu sa zastarelim i manje efikasnim r22 gasom, 3 hiljade manje?
Prelazi se polako na novi R32 sa 410, a ti bi da on uzme r22 u 2018. godini.
Ako o necemu nemas pojma, bolje je da precutis.

Air flow je kod mene za brzinu izlaza vazduha, znaci izgleda da regulise brzinu ventilatora kojom ce da isibava vazduh napolje.
Swing je da ona krilca idu gore dole da vazduh koji izlazi ne bi tukao na jedno mesto.
Clean nemam pojma kako funkcionise to ne pritiskamo kao da se ne valja. :d

pa zar za ventilator nije "fan speed".. tj. imam oba dugmeta na daljincu, i "air flow" i "fan speed" to me i buni??

Pa *mjau**mjau**mjau*, stisni air flow i vidi sta se desava [emoji16]

Po meni najeftinije sto valja po specifikacaijama je BERGEN klima uređaj BER12NB-G05 , a sto je ustvari prepakovana Gree Bee Premium .. 27k

1)air flow

2)clean

hvala unapred :)

1. AIR FLOW bi trebalo da podešava ugao krilaca i odredi gde će klima da duva. Obično krilca imaju nekoliko položaja, od duvanja paralelno sa plafonom do duvanja direktno u zemlju, i svakim klikom na taster bi trebalo da menjaš ugao duvanja. SWING ih automatski vozi kroz sve položaje.

2. Ti mikroorganizmi se skupljaju u delovima gde klima ne može da ih ubije toplotom tako da se preporučuje da se nakon završetka sezona hlađenja počiste mehanički/hemijski. Mislim da postoji šansa da im, ubijanjem na samom kondenzatoru, smanjiš manevarske mogućnosti i malo usporiš razmnožavanje.

Poslednja izmena:
Po meni najeftinije sto valja po specifikacaijama je BERGEN klima uređaj BER12NB-G05 , a sto je ustvari prepakovana Gree Bee Premium .. 27k
Hvala, otprilike sam takav tip odgovora i očekivao da vidim.

Da li ima neki poseban razlog da izbegavam ovaj TCL Inverter?

I ispravite me ako grešim, procitao pa razumeo ovako: za hlađenje nema neke razlike izmedju on/off i inverter klime - samo je za grejanje inverter efikasniji?

Poslednja izmena:
On-off hladi maksimalnom snago pa stane, pa opet hladi pa stane. Dok inverter smanji snagu pa se trudi da lagano održava temp hladnjikavim pirkanjem. Uglavnom, inverter je ugodniji.

Ohladice te i jedna i druga , komfor je bolji sa inverterom kao sto kaze jozza ali ces ohladiti istu m2.

Mislim da za tako malu razliku u parama ne treba da mislis da li ces uzeti TCL ili Bergen aka Gree , ipak je Gree dobar i proveren brend a s ozbirom da Bergen moze naci i kod uvoznika Gree to znaci da je i servis dobro pokriven .

A tcl inverter je neki neproveren Brand? :)

Jel ga ima neko ovde dovoljno dugo za preporuku?

Veceras bas prolazim pored ovog bilborda, reko da ga uslikam :)

Ako Neymar kaze da valja, mora da valja [emoji16]

Sta znam, ja bih pre uzeo tu TCL, dosta je lepsa i inverter je.

e7463e008e7bf7825c44439f19b8f550.jpg

Poslednja izmena:
@Nexr
Zanimljiv je Bergen, kad gledam cenu i perfomanse i kad znamo da je unutra Gree znači da i servis nije problem. A čiji je to brend, znam da mi je jedan trgovac rekao da je naš iz Srbije a da se pravi u Kini, jel to tačno?

Sve se pravi u Kini izuzev ponekog izuzetka koji mozda dolazi iz Turske... One skupe varijante su mozda videle J. Koreju ili Japan.

@Nexr
Zanimljiv je Bergen, kad gledam cenu i perfomanse i kad znamo da je unutra Gree znači da i servis nije problem. A čiji je to brend, znam da mi je jedan trgovac rekao da je naš iz Srbije a da se pravi u Kini, jel to tačno?
Bergen je trgovačka Marka.

TCL je velika firma poput midee i hisence proizvodi belu tehniku i ostalu potrošačku elektroniku.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/TCL_Corporation

Daikin se ne pravi u Kini, mislim da Mitsubishi heavi pravi Tailand, Tošiba takođe. Samsung i LG mislim da su Južna Koreja. Gree je kineski brend koji se zadnjih godina i sa novim modelima nekako izdigao iznad Midea. Mnoge druge marke: Vox, Vivax, Beko, Bergen, TLC, Teslu prave Midea i Gree. Verovatno da u njih ugrađuju hardver i softver koji kupac naruči a oni imaju na raspolaganju. Znam da Bergen ima Gree hardver i to je dobar hardver ali me zanima čiji je brend, jel isto Kinezi ili neki lokalac sa Balkana. Ima li neko iskustva sa ovim brendom?

Pomenuti TCL ima samo u jednom shop-u za te pare.. pre provere dostupnosti bolje da se dalje ne razvlači priča.
Tako je neko pre mesec-dva kako BB pomenuo vivax inverter za slične novce, al' kod onih "fantoma" iz Obrenovca. Crnju nazovi firmu, u životu nisam video.. :d

Poslednja izmena:
Mnoge druge marke: Vox, Vivax, Beko, Bergen, TLC, Teslu prave Midea i Gree. Verovatno da u njih ugrađuju hardver i softver koji kupac naruči a oni imaju na raspolaganju. Znam da Bergen ima Gree hardver i to je dobar hardver ali me zanima čiji je brend, jel isto Kinezi ili neki lokalac sa Balkana. Ima li neko iskustva sa ovim brendom?
Bergen je robna Marka energyneta, znaci pravljeno u Kini po projektovanoj ceni, možemo da im verujemo da je gree proizvodjač ali ne mora da znači, to može da tvrdi smao neko ko je otvorio.

Beko je turski proizvodjač, mislim da je dovoljno poznato.

Vox i Vivax, i tesla su robne marke. Vivax je kimtec i kažu da proizvodi midea, što takodje dok se ne otvori ne znamo.
Tesla robna Marka radi Comtrade, u pitanju je smao njima znan proizvodjač iz kine.

TCL je kineski originalni brand isto kao i gree i midea

Robne marke se naručuju po specifikaciji porucioca, a to su obično jeftiniji uređaji skromnijih specifikacija kako bi marza naručioca bila veća jer da nije tako uzeli bi već razrađen poznat brand kome ne treba reklama.
To je valjda sasvim logično.

Tako da taj vivax, bergen i ostale trgovacke marke sasvim sigurno nisu isti proizvodi kakve proizvodi matična fabrika pod svojim brendom. Oni samo popunjavaju cenovnu zonu distributera.

@Bakara
Hvala sad mi je jasno.

Sto mislis da nisu isti , recimo ovaj Bergen koji sam ja naveo ima unutrasnju orginal istu kao i Gree Bee Preimum , nadji na netu i videces i sam . To je stariji model klime koji Gree vise ne nudi i lako je moguce da su napravili neki dobar dil sa Gree s obzirom da su njihovi uvoznici , ko zna koja je kombinacija . Ono sto za kupca jeste bitno je to da ima dobre specifikacije , da ga nudi uvoznik Gree , obezbedjen dobar servis a sve ostalo je manje vise. Svako ima neku svoju kombinaciju ali ja da biram klimu za 27k to bi bilo to ..

Neka slicna kombinacija je i sa onim Eskimo inverterima za 38k , uvoznici Fujitsua su stvorili svoj trgovacki brend i to je to.

A ko beše pravi taj Eskimo? Midea?

Sent from my HTC One M9 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno