Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ima i dupli izmenjivac na unutrasnjoj dok LM i LLC imaju obican jednoredni. Moja LGC ima dvoredni na spoljnoj ali malo manji nego na LU, dok unutrasnja ima jednoredni izmenjivac a kompresor je identican u obe pa opet, LU je jaci od LGC.

Da, merio sam i drugi članovi su merili sa llc i na manjem prostoru i došao sam do tog zaključka
Identican prostor, u identicnom vremenu, identicna unutrasnja temperatura, isti ljudi?
Znas li koliko samo promena jednog od ovih stvari menja sve?

Reci sta kaze Eurovent koliko trosi LU a koliko LM na +7*C i na -7*C u istim uslovima?
Znaci sta kazu provereni laboratorijski uslovi, a ne tvoja misljenja? (ili moja :))

Poslednja izmena:
Ako je neko skoro gledao Eurovent, jel to Midea nema više sertifikat za grejanje?

Posle mog iskustva sa Mission 18, ništa čudno
PS: nisam gledao

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ja sam siguran da je razlika veća, barem kod mene bi bilo tako, da sam stavio llc na ovih 65km, trošila bi sigurno 500w u proseku.

Perterao si. Nema šanse da LUC pravi toliku uštedu u energiji u odnosu na LLC.
Ako ti je LUC trošio 340W , ovaj bi možda išao 20% više iliti 400 W.
Na utrošenih 1200 kWh godišnje to bi povećalo potrošnju za 240 kWh što je nekih 2400 din godišnje.
Taman za desetak+ godina uštedi koliko je skuplji.

Poslednja izmena:
Pa i ne :)
Ti prvo platis 30.000 vise, a onda stedis... sto na 10 godina izadje kao da si platio mnogo vise.

Po Euroventu je na +7*C (znaci njihov test, ne Fujitsu deklaracija) najveca razlika za 12ce, 3.54 naspram 4.3, sto je manje od 20% (dok je za 9/7cu mnogo manja razlika).
ALI to je razlika na full capacity, na +7*C. Na manje kapaciteta (sto je realno, odrzavanje nece ici ni na pola kapaciteta mozda) je mnogo manja razlika.

Deklaracija na -7, -10 i -15*C (zavisi od klima) kaze da je SCOP razlika mnogo manja od 20%.

Pa i ne :)
Ti prvo platis 30.000 vise, a onda stedis... sto na 10 godina izadje kao da si platio mnogo vise.
Ja i nisam rekao tačno deset godina. Namerno sam zbog takvih kao ti dodao onaj plus.

Po Euroventu je na +7*C (znaci njihov test, ne Fujitsu deklaracija) najveca razlika za 12ce, 3.54 naspram 4.3, sto je manje od 20% (dok je za 9/7cu mnogo manja razlika).
Valjda je 4,3 nekih 21% veće od 3,54.

ALI to je razlika na full capacity, na +7*C. Na manje kapaciteta (sto je realno, odrzavanje nece ici ni na pola kapaciteta mozda) je mnogo manja razlika.
A kolika je na -7 °C?

Deklaracija na -7, -10 i -15*C (zavisi od klima) kaze da je SCOP razlika mnogo manja od 20%.
Ne razumem šta hoćeš da kažeš.

Perterao si. Nema šanse da LUC pravi toliku uštedu u energiji u odnosu na LLC.
Ako ti je LUC trošio 340W , ovaj bi možda išao 20% više iliti 400 W.
Na utrošenih 1200 kWh godišnje to bi povećalo potrošnju za 240 kWh što je nekih 2400 din godišnje.
Taman za desetak+ godina uštedi koliko je skuplji.
Pričajte šta oćete, nemate uopšte uređaje i samo trolujete
Dečko je merio llc na daleko manjoj kvadraturi i nije pao ispod 450w, ne znam zašto imate potrebu da mjau mjau ovde a bez ikakvog argumenta sem što ste kliknuli eurovent
I da ne ispadne da pričam kako je llc loša klima, nije ni blizu, dobra je, dobri su i kinezi ali i dalje tvrdim da u nekim uslovima jača klima može dosta manje da potroši, a po nekim uslovima se podrazumeva veći prostor. Naravno da neće uštedeti na 15-20 kvadrata, ali dosta nas je ovde koji oće da greju 60km sa jednom klimom i u tom slučaju, da, manje će potrošiti i do 50%

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Zato što su trenutna, ukupna i prosečna potrošnja različite stvari. Čitaj malo pažljivije šta @cronnin piše.

Sad gledam podatke za 12LLCE i 12LMCE. Vrednosti za Pdesign@-10°C i SCOP za LL su 3.2kW i 3.8, a za LM 3.5kW i 4. Ako bi postavili Pdesign LM modela niže, tj na vrednost LL modela, razlika u SCOP bi bila još veća. Tj ako bi radile u istim uslovima, razlika u potrošnji bi bila veća nego što kaže SCOP. 12LU ima Pdesign 3.9kW i SCOP 4, tako da je LM imak bliža modelu LU. Samo LU je ozbiljnija klima. U prelaznom periodu LM i LU će se ređe paliti i gasiti, što je kod LL neminovnost ukoliko je potreba za energijom manja od minimuma koji napravi sa onih 300W iz utičnice.

Poslednja izmena:
Ja i nisam rekao tačno deset godina. Namerno sam zbog takvih kao ti dodao onaj plus.
Znam, nisam mislio kao kontru tebi, nego njemu, ali tako je ispalo :)

Valjda je 4,3 nekih 21% veće od 3,54.
Meni digitron kaze da je 3.54/4.3 = 0.82. Sto znaci da je 18% manje.
Kad se korist "trosi manje od", onda gledas naspram vece vrednosti koji je procenat niza (3.54 koliko je % od 4.3). To su neka pravila matematike, kako bi svi koristiti iste cifre.
Nadam se da se razumemo :)
EDIT: Potrosnja nije 4.3 i 3.54, potrosnja je x/4.3 i x/3.54, pa se x/4.3 deli sa x/3.54, sto je jednako 3.54/4.3. Ako nekog buni. Kako sam gore rekao ispada da treba da se deli 4.3 sa 3.54 :)

A kolika je na -7 °C?
Pogledaj ovde:
http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=21&indice_affiche=1
Pod Bivalent Point. Za vecinu ovih Fujitsu klima, koje pominjemo, je Bivalent temperatura -7*C, ali za neke je -10*C (vrlo malo, cini mi se 2, a za jednu 14cu je -4*C)
I desno ode temperature imas snagu i COP. Ima i za -15*C (kao najnizu radnu temperaturu) koliko je deklarisana snaga i COP. Dve LTC su deklarisane do -20*C.
Na -7*C ni deklarisane razlike nisu 20%, dok na -15*C ima jedan extrem od >30% razlike izmedju najslabije i najbolje devetke, dok za 7ce i 12ce je najvise 22% razlike. To su, ponavljam, deklarisane vrednosti samo, za full capacity. U praksi je mnogo manja razlika, pogotovu sto klime ne rade ni 50% vremena >50% snage.

Ne razumem šta hoćeš da kažeš.
Hocu da kazem da je razlika u potrosnji nedovoljna da opravda investiciju kod nas, iz ugla "otplate zbog manje potrosnje".
Komfor i mogucnost da klima jace greje kada treba su nesto skroz drugo, o tome se mora razmisljati.

Poslednja izmena:
Pričajte šta oćete, nemate uopšte uređaje i samo trolujete
Dečko je merio llc na daleko manjoj kvadraturi i nije pao ispod 450w, ne znam zašto imate potrebu da mjau mjau ovde a bez ikakvog argumenta sem što ste kliknuli eurovent
I da ne ispadne da pričam kako je llc loša klima, nije ni blizu, dobra je, dobri su i kinezi ali i dalje tvrdim da u nekim uslovima jača klima može dosta manje da potroši, a po nekim uslovima se podrazumeva veći prostor. Naravno da neće uštedeti na 15-20 kvadrata, ali dosta nas je ovde koji oće da greju 60km sa jednom klimom i u tom slučaju, da, manje će potrošiti i do 50%

To što je dečko merio govori samo o modulaciji uređaja, kao što je Mitar već napomenuo.
Ako bismo krenuli tom logikom, vidi koliko vuče klasična on/off klima. Ako izmeriš, npr. 1,8 kW to ne znači da je LLC 4x efikasnija od nje.

Meni digitron kaze da je 3.54/4.3 = 0.82. Sto znaci da je 18% manje.
Kad se korist "trosi manje od", onda gledas naspram vece vrednosti koji je procenat niza (3.54 koliko je % od 4.3). To su neka pravila matematike, kako bi svi koristiti iste cifre.
Nadam se da se razumemo :)
EDIT: Potrosnja nije 4.3 i 3.54, potrosnja je x/4.3 i x/3.54, pa se x/4.3 deli sa x/3.54, sto je jednako 3.54/4.3. Ako nekog buni. Kako sam gore rekao ispada da treba da se deli 4.3 sa 3.54 :)

Raspravljamo oko besmislenih stvari. Ono prvo je 18 % manje, ovo drugo 21 % veće, jasno. Zato sam i rekao oko 20 %.

Pogledaj ovde:
http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=21&indice_affiche=1
Pod Bivalent Point. Za vecinu ovih Fujitsu klima, koje pominjemo, je Bivalent temperatura -7*C, ali za neke je -10*C (vrlo malo, cini mi se 2, a za jednu 14cu je -4*C)
I desno ode temperature imas snagu i COP. Ima i za -15*C (kao najnizu radnu temperaturu) koliko je deklarisana snaga i COP. Dve LTC su deklarisane do -20*C.
Na -7*C ni deklarisane razlike nisu 20%, dok na -15*C ima jedan extrem od >30% razlike izmedju najslabije i najbolje devetke, dok za 7ce i 12ce je najvise 22% razlike. To su, ponavljam, deklarisane vrednosti samo, za full capacity. U praksi je mnogo manja razlika, pogotovu sto klime ne rade ni 50% vremena >50% snage.
Ma to je bilo retoričko pitanje. Znam napamet te tablice :type:
Ne mora da znači da je razlika manja. Može da bude i suprotno. Evo ga primer sa dva Toshiba kompresora. Kada posmatramo plavu zonu gde najčešće rade, na desnoj strani dvostruki rotacioni je 50 % efikasniji, dok je na levoj strani više od 200 % efikasniji.
http://www.ahi-toshiba.com/images/items/vrf/mini-energy.gif

Hocu da kazem da je razlika u potrosnji nedovoljna da opravda investiciju kod nas, iz ugla "otplate zbog manje potrosnje".
Komfor i mogucnost da klima jace greje kada treba su nesto skroz drugo, o tome se mora razmisljati.
Ti preteruješ na jednu stranu, dok Duk preteruje na drugu stranu.
Mislim da i kod nas postoji dobar opseg, recimo do stotinjak hiljada dinara, gde će skuplji model da se isplati tokom eksploatacije.

Poslednja izmena:
@alfaunits
Ovo si lepo objasnio i tacno je tako. Ali u praksi i svim merenjima ne stoji jedna vazna stavka - defrost. Ako stavimo slabu klimu, kada je napolju veca vlaznost cesce ce ici u defrost i onda nece moci da postigne zadato i stalno ce raditi u max izmedju dva defrosta. Zato se obavezno uzima malo jaci model da bi se u tim slucajevima kompenzovalo snagom kada su defrosti cesci. Ja sam imao takvu situaciju kada sam imao dve klime a sa cetiri je problem resen. Najjaci je podatak da se potrosnja uopste nije povecala.

Valjda bi trebalo da se smanji značajno kad imaš efikasnije grejanje. ;) Na stranu što je ova zima u Srbiji bila nikakva.

edit:
Da bi računali potencijalnu uštedu morate prvo videti koliko struje klima potroši godišnje (ili za sezonu).

Poslednja izmena:
@alfaunits
Ovo si lepo objasnio i tacno je tako. Ali u praksi i svim merenjima ne stoji jedna vazna stavka - defrost. Ako stavimo slabu klimu, kada je napolju veca vlaznost cesce ce ici u defrost i onda nece moci da postigne zadato i stalno ce raditi u max izmedju dva defrosta. Zato se obavezno uzima malo jaci model da bi se u tim slucajevima kompenzovalo snagom kada su defrosti cesci. Ja sam imao takvu situaciju kada sam imao dve klime a sa cetiri je problem resen. Najjaci je podatak da se potrosnja uopste nije povecala.
+1 defrost je najznačajnija stavka ali je tu i osunčanost, kvalitet izolacije, brojnost ljudi, dal je stan ili kuća, ako je stan, koliko ima spoljnih zidova itd.
Ali ne, oni su videli evrovent..

I nije bila baš nikakva zima, bilo je mnogo dana blizu nule sa 90-100% vlage i bio je i ledeni talas od - 7 do - 18

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Pozdrav, planiram da uzmem klimu koju bih koristio za grejanje 45km2 potkrovlja (pvc stolarija, izolacija samo na plafonu). Citajuci forum izbor je pao na dalkin RXB35C / FTXB35C ili fujitsu llce. Istu nedoumicu je imao jos jedna clan nekoliko stranica ranije i nekoliko njih mu je preporucilo dalkina (manje trosi a slabije greje ako sam u pravu). Tako da sam dosao do zakljucka da bih dalkin bio pametniji izbor, medjutim zadnja dva dana na forumu su me skroz poremetila :) Sada mi se cini da dalkin mozda trosi i vise jer ce morati da radi pod vecim opterecenjem u odnusu na llce ili se varam?
Da li znate koliko dalkin trosi u rezimu odrzavanja? Da li bih mozda trebao da se otvorim za neku iz lm serije?

FTXB35C je bolja klima od 12LLC. 12LM je bolja od Daikina, sem ako klima ne ide u baš malu sobu. Tu je Daikin bolji izbor jer neće duvati jako kao Fujitsu. Za tvojih 45kvm ja bih išao na 12LU, ako još ima da se nađe za 78.000din
PS: čime si do sada grejao? Ako nemaš izolaciju na spoljnim zidovima nećeš se ugrejati klimom.

Poslednja izmena:
Koliko daleko "baca" ventilator na spoljasnjoj jedinici na on/off klimi?!
Majmuni su montirali naspram prozora...:zgran::mad:

Poslednja izmena:
Kako to misliš "spram prozora"?

Kod moje klime protok na spoljnom ventilatoru je oko 2 puta veći nego unutra, ali je i poprečni presek otvora višestruko veći, pa ne znam koliki je domet. Uglavnom u tom pravcu duva vruće leti a hladno zimi. Zavisi od opterećenja klime, moja je uglavnom "na leru" pa se i ne oseti to duvanje spoljašnje jer ventilator vrti sporo.
EDIT: Sad vidim da si napiso on/off klima. E ta spolja duva stalno na max, ili ne duva.

Poslednja izmena:
FTXB35C je bolja klima od 12LLC. 12LM je bolja od Daikina, sem ako klima ne ide u baš malu sobu. Tu je Daikin bolji izbor jer neće duvati jako kao Fujitsu. Za tvojih 45kvm ja bih išao na 12LU, ako još ima da se nađe za 78.000din
PS: čime si do sada grejao? Ako nemaš izolaciju na spoljnim zidovima nećeš se ugrejati klimom.

Uselio sam se u potkrovlje pre 2 meseca, tako da ce ova zima biti vatreno krstenje. Trazeci da me nesto rashladi leti naleteo sam na ovu temu u kojoj se dosta prica o grejanju pa sam poceo i o tome da razmisljam jer po komentarima vidim da je isplativije od nekog peleta/ta peci. Mozda i nije lose da duva malo jace jer ce stojati u hodniku koji je duzine 3m i na kraju njega se nalazi dnevna soba. LU mislim da se ne moze vise naci po toj ceni. Mislis da dalkin nece uspeti da zagreje ili eventualno 12LM?

Ne da mu nije dovoljan Daikin , nije ni LLC model a LM na jedva , ipak je to 45m2 + neizolovanih zidova , znaci LM minimum ako bas nema para a pozeljan LU kako si rekao i to uz uslov da ima savrsen raspored .

Vidi u firmi sa tri slova, stoji na sajtu da ima LU na akciji

@jozza
Znam kako duva on/off, a kako inverter, al ne znam koliko daleko izduvava on/off, tj. koliki joj je domet...:D

Nemoj Fujitsu u hodnik, mislim da svaka obara brzinu fana, a to znači da neće dobaciti do sobe.

@jozza
Znam kako duva on/off, a kako inverter, al ne znam koliko daleko izduvava on/off, tj. koliki joj je domet...:D
A koja klima je u pitanju? I koje rastojanje?
@dusan92
Daikin može da se namesti na fiksnu brzinu duvanja, pa ako klima ide u hodnik to je bolje rešenje.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
planiram kupovinu klime/invertera i pored visemesecnog citanja nisam pametan za koju se odluciti. Planiram je staviti u sobu od ~19 kvadrata koja je 3 u 1, ( u sobi je i mala kuhinjica a ujedno sluzi i kao dnevna a i spavaca soba. Do ove zime sam se grejao na TA pec i to je bilo ok, ali mi je svaki cm a da ne kazem metar bitan, tako da TA pec mora leteti napolje. Klima bi se leti koristila za hladjenje a zimi za grejanje i bila bi jedini izvor toplote. Soba ima dva spoljna zida, a prostorije ispod, iznad i pored se greju. E sad s obzirom da bi klima isla iznad kreveta na kom se danju sedi/lezi a nocu spava ja ne znam koju izabrati. Bitna mi je koliko sam shvatio da ima sto nizu modulaciju tj. intenzitet duvanja. Izolacije ima koliko je bilo 60ih godina kad se kuca zidala.. Stolarija je PVC. Koji inverter mi preporucujete. Koja bi bila best buy. 12LU mi se cini preskupom inace bi je rado pazario. Pokusacu da ubacim i skicu sobe.
Hvala unapred na svakoj pomoci. :) Pogledajte prilog 252977

Eto , bas za ovakve uslove ti je Daikin FTXB35C savrsen , ako imas para , no ja mislim da bi ti svaka 12ka ugrajala tih 19m2 i to sasvim solidno ususkanih . Ako nemas para najjeftijije a dobro resenje ti je Midea Mission ili Gree Lomo 12 ..

Ma to je bilo retoričko pitanje. Znam napamet te tablice :type:
Ne mora da znači da je razlika manja. Može da bude i suprotno. Evo ga primer sa dva Toshiba kompresora. Kada posmatramo plavu zonu gde najčešće rade, na desnoj strani dvostruki rotacioni je 50 % efikasniji, dok je na levoj strani više od 200 % efikasniji.
http://www.ahi-toshiba.com/images/items/vrf/mini-energy.gif
Daj odakle je taj graf, i koje su vrednosti tacno na kojoj liniji? Grafovi se ne prave uvek da 2x razdaljina bude 2x velicina. Bas pre neki dan je BBCev graf prikazivao 1.5x razdaljinu a razlika je 3%. Nista ne znaci taj graf bez konkretnih brojki.

Ti preteruješ na jednu stranu, dok Duk preteruje na drugu stranu.
Mislim da i kod nas postoji dobar opseg, recimo do stotinjak hiljada dinara, gde će skuplji model da se isplati tokom eksploatacije.
Nema tog opsega. Kada predjes cifre da klima bude dovoljna, neisplativo je gledati efikasnost. Znam kako se dizajniraju klime po tome pitanju, provereno kod sva 4 veca proizvodjaca (radio sam u tim firmama, jeste da nisam na klimama). Razlike se namerno prave tako da je isplativo na zapadu uzeti efikasniju klimu, taman isplativo ali ne extra isplativo, i samim tim kod nas nije.
To su finansijske stvari, moj omiljen deo, znam o cemu pricam :)

@alfaunits
Ovo si lepo objasnio i tacno je tako. Ali u praksi i svim merenjima ne stoji jedna vazna stavka - defrost. Ako stavimo slabu klimu, kada je napolju veca vlaznost cesce ce ici u defrost i onda nece moci da postigne zadato i stalno ce raditi u max izmedju dva defrosta. Zato se obavezno uzima malo jaci model da bi se u tim slucajevima kompenzovalo snagom kada su defrosti cesci.
Tako je, to sam i pomenuo valjda - mora se uzeti klima dovoljne snage, vise nego sto bi ikada trebalo realno, i sve dalje od toga nema potrebe za efikasnost.
Ko trazi lepsu klimu, prija mu komfor neke skuplje i sl. je nesto drugo, ali efikasnost u smislu ustede novca nema smisla kod nas.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno