Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
model je bergen pine profi.Koliko se secam pise na unutrasnjoj 3,6kw a na njihovom sajtu stoji 5,1kw.Da li je to kod svake klime i da li je to uopste bitno kod izbora klime?U pitanju je 12ka

Uredu je to, jedno je snaga po dizajnu a drugo je maksimum.
U svakom slučaju to nisu tačne vrednosti [emoji23]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ne znaš ih, nego se nadaš da će dobro da greje i hladi [emoji38]
Taj bergen bi trebalo da ima solidan i kvalitetan kompresor, to je sve što se zna o toj klimi

Poslednja izmena:
Ukoliko bi Fujitsu 12LL bio dovoljan za zagrevanje prostora, da li bi, teoretski, 12LM u eko modu bio bolji izbor u pogledu potrošnje struje? Voleo bih da imam neku rezervu snage, ako baš zatreba.

Jača klima sa dobrom modulacijom može biti za 50% efikasnija od ulaznog modela, ne znam za lm ali verujem da je sigurno 30% efikasnija
I eko mod skoro pa uopšte ne štedi struju već štedi kompresor

Poslednja izmena:
Corvus, gledas power design. LM je malo jaci od LL ali ne nesto drasticno. LU je vec razlika u snazi i kapacitetu.

Jača klima sa dobrom modulacijom može biti za 50% efikasnija od ulaznog modela, ne znam za lm ali verujem da je sigurno 30% efikasnija
I eko mod skoro pa uopšte ne štedi struju već štedi kompresor
Mislis da bi sa LU potrosio barem 30% manje nego sa LM za isto zagrevanje?

Mislim da je lu 50% efikasnija a lm 30
Llc koliko sam pročitao ovde ide oko 400w u održavanju, lu ide 220, a lm po specifikaciji nije baš toliko slabija od lu, i ona sigurno održava na 250. Nemojmo zaboraviti uz to i jači izduv na obe klime koje će brže zagrejati prostor od llc

Nisu to baš tolike razlike. Ako se ima para, LU je najpametniji izbor. A razlika se isplati u toku eksploatacije, ništa drastično.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Mislim da je lu 50% efikasnija a lm 30
Llc koliko sam pročitao ovde ide oko 400w u održavanju, lu ide 220, a lm po specifikaciji nije baš toliko slabija od lu, i ona sigurno održava na 250.
Ako su to tacne brojke, ne znaci da one isto vreme rade da bi odrzale temperaturu, tj. ne odnose se te brojke na ukupnu potrosnju.
OVo mi zvuci bas previse, za nase uslove barem.

Netačno. Razlike u SCOP-u su oko 15% između LLC i LU. LM je tu negde kao i LU, samo ima manje snage. Kako god, razlika u ceni se otplati u periodu eksploatacije, a koristi se bolji uređaj. Tako da slobodno uzmi skuplji, nećeš baciti pare. LM lepo modulira i ide na propisani minimum, što kod LLC nije slučaj, i ne može ispod 300W, pa se u prelaznom periodu češće pali i gasi. LU modulira isto po PS-u.
PS: kad sam vratio 3 kom Midea Mission 18, hte sam da uzmem LU, ali bi mi jedna bila blizu plafona, tj više nego što bih ja to voleo. LM ima nižu unutrašnju, a kako sam hteo da sve 3 budu iste, uzeh LMCE.

Klima uredjaji - diskusija, pitanja

Pusti scop sad, ako klima troši na održavanju 400w a druga 220, razlika je veća od 15%.
Ne bi pričao ovo da nisam dobro ispratio,
Lu mi je trošila u proseku 340w cele ove zime stim što je bila ugašena da kažem 30 sati za tih 5 ipo meseci grejanja, ukupno 1150 kw, i još sam grejao 65 kvadrata a lu ide do 45
Ispravio sam

Poslednja izmena:
Duk

Moze LLC ispod 400w , ovako je kako ti jozza prica . Nista nije tako jednostavno kako a prvi pogled izgleda i mi sad ovde mozemo da tupimo koliko i kako hocemo , ako Fujitsu i Eurovent kazu da je to 15% , onda je to toliko , pretpostavljam da oni pak znaju malo bolje od nas , zar ne . I ako neka klima vuce minimum 400w , to moze znaciti i to da je lako moguce da jace greje i cesce se gasi tj losije modulira i vise je on/off fazon . U principu opterecujete se sa glupostima , ko ima para uzece LM , ko nema uzece LLC , a eto ja uzeh LU a mogao sam ladnjaka proci i sa 09LEC , da sam znao ne bi uzimao LU i ustedeo 30k a koje mi LU nikad nece vratiti . Znaci najbolje je da svako ubode klimu koja ce ko njega najbolje modulirati a ipak imati dovoljno snage , malo je tesko ali jko ubode je sretnik .

Tebi se ne isplati skuplja klima zato što su ti toplotni gubici mizerni. Onaj kome klima bude radila malo jače nego kod tebe (tj normalno) razlika u investiciji se isplati.

Jel moze ukratko sta je LU, Lc, LM i sl oznake kojima se sluzite?

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Duk

Moze LLC ispod 400w , ovako je kako ti jozza prica . Nista nije tako jednostavno kako a prvi pogled izgleda i mi sad ovde mozemo da tupimo koliko i kako hocemo , ako Fujitsu i Eurovent kazu da je to 15% , onda je to toliko , pretpostavljam da oni pak znaju malo bolje od nas , zar ne . I ako neka klima vuce minimum 400w , to moze znaciti i to da je lako moguce da jace greje i cesce se gasi tj losije modulira i vise je on/off fazon . U principu opterecujete se sa glupostima , ko ima para uzece LM , ko nema uzece LLC , a eto ja uzeh LU a mogao sam ladnjaka proci i sa 09LEC , da sam znao ne bi uzimao LU i ustedeo 30k a koje mi LU nikad nece vratiti . Znaci najbolje je da svako ubode klimu koja ce ko njega najbolje modulirati a ipak imati dovoljno snage , malo je tesko ali jko ubode je sretnik .
Ja sam siguran da je razlika veća, barem kod mene bi bilo tako, da sam stavio llc na ovih 65km, trošila bi sigurno 500w u proseku

To su ti oznake modela po kategorijama :

LLC - ulazni model Fujitusa
LMC - standard ili ti zlatna sredina
LUC - dizajnerski model , visok COP - nesto iznedju standard i TOP modela
LTC - TOP model

LLCA 09 najnize sto moze je 300W, verujem da je i na 12 isto. Ulaganjem u jaci uredjaj produzavate njegov vek trajanja jer radi rastereceno. Kada sam imao samo dve LGC 12 na 90m2 vec na 0c su morale da zapnu a na minusima i da rade u maksimumu da bi odrzavale. Sada kada sam dodao jos dve LLCA 09 tek na ispod -7c su pocele da vucu vise od minimalne potrosnje (300W). Prosek je bio 500W po klimi.

Poslednja izmena:
Hvala, ljudi. A vredi li dati više novca za 12LMCE u odnosu na 12LMCA? Koliko vidim, identične su specifikacije i jedina razlika je u izgledu? Na dve klime je razlika 8.000RSD, što nije za zanemarivanje.

Ja bih uzeo LMCA, iste su karakteristike a razlika nije mala, taman za ugradnju.

Da si našao 8000, ja videh 2000 razlike, nema razlike sem u izgledu

LMCE ima lepšu masku. Ali je to ista klima

Razlika je 4.000din po komadu. Na dve, koliko treba da uzmem za sebe (a tri poručujem ukupno), razlika je 8.000din.

12LMCA - 66.000RSD
12LMCE - 70.000RSD

Hvala, ljudi.

A da ta za 66k nema oznaku Fujitsu ASHG 12LMCA ?
Na njoj ti nece pisati Fujitsu vec General , ukoliko je taj model .

Poslednja izmena:
Ista klima druga slova

Da, ASHG. Pisaće General. Obavljena porudžbina malopre.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Ja sam siguran da je razlika veća, barem kod mene bi bilo tako, da sam stavio llc na ovih 65km, trošila bi sigurno 500w u proseku
A kako ti to znas? Imao si dva identicna stana, jedan jednu, drugi drugi, u isto vreme merio?
Sta kaze Eurovent koliko trosi jedna a koliko druga na -7*C i na +7*C?

Ja tvrdim da kada se predje prag neophodne snage, cisto je bacanje novca na "stednju struje". Ovo tvrdim, ko ne veruje neka baca novac slobodno.
Odnosi se na istog proizvodjaca samo. Klime se tako dizajniraju da se na zapadu taman isplati da se kupi efikasniji model, i toliko samo.

Da, merio sam i drugi članovi su merili sa llc i na manjem prostoru i došao sam do tog zaključka

Dečko je pitao, da li se štedi sa jačom klimom i moj odgovor je da, i nije zanemarljiv procenat

Na lu je i veći unutrašnji izmenjivač i to utiče na jak cop i ustanovio sam da se zbog toga i prlja nešto brže od normalne klime

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno