Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ne znam kako je vama, ja moram da zadam 27 ili 28c da bi u lokalu bilo 22,23c . Ako zadam 24. Nema sanse da predje 19c

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Ja ne znam kako je vama, ja moram da zadam 27 ili 28c da bi u lokalu bilo 22,23c . Ako zadam 24. Nema sanse da predje 19c

Koliko troši?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ne znam, skoro 1kw na grubo racunam.

Nije strašno, pri oko 900W je nominalna snaga. Mislim da senzor laže, možda je montirana u ćošku? Ili visoko uz plafon?

Leca07 na minus 7 trosi 350w 23c eco mod,jutros sam stavio merac na nju i za 14 sati je potrosila 4.9 kw,grejem 16 kvadrata s njom,tri spoljna zida,samo jedan ima 5cm stiropora ostatak fasada klasicna,na tavanu 10cm vune,09llc trosi oko 450w jer greje slicnu sobu koja je spojena vratima sa hodnikom i kuhinjom,ja sam prezadovoljan.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Puno je potrosnje elektricne energije, ali mislim da je kolicina energije slicna kao i da se klime koriste. Osecaj doduse je skroz na strani CG-a :(

Misliš toplotne energije? CG je u pitanju, beogradski Infostan? Meni deluje puno 1500-2500 kWh samo za grejanje za pomenutu kvadraturu, posebno ako je u pitanju ova nazovi zima. Računam da je novija zgrada u pitanju ako ima uveden sistem individualnog merenja. Meni beogradsko centralno nije nikakv reper po pitanju komfora, kad radi pretoplo je, noću se gasi, i onda opet rano ujutru odvrnu do daske, pa se budim kao suva šljiva. I mislim da je to osnovni razlog za toliko kWh.
Ja sa klimama imam podešeno, i imam 21c u dnevnoj sobi, i oko 19-20 na donjem spratu gde su spavaće sobe. Stabilno i ujednačeno. Klime potrošile 700 kWh u januaru (prosek temp. 1,5c), i 610 kWh do danas u februaru (tačnu potrošnju i temperature dobijam prekosutra, februar mi za sad deluje hladnije od januara).

Klima jeste i visoko i u cosku :)

Od kada sam ugradio klimu trosila je prosek 5kw na dan odnosno 160kw za mesec dana ukupno skupe i jeftine struje na 22-23C. Sada kada je napolju -7C podeseno je 24C i odrzava na oko 400W potrosnje(na meracu) stan je neizolovan sobu koju greje nema vise od 15-ak m2 te verujem da je obzirom da nista nije izolovano i da me niko ne greje od ispod ok rezultat :) kako je kod vas na ovoj -7C sa 12LU Fujitsu?

Luca troši do sada 230kw što je oko 10kw dnevno 40 kvadrata direktno na 24c, 23 kvadrata indirektno trenutno održava 20c, solidno izolovanog prostora, prikazuje oko 550w trenutnu potrošnju

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Cisto da imate neko poredjenje, posto mi je firma u zgradi gde je merenje po utrosku (pravom). Stanovi 80-95m2, potrosnja 1500-1800 uglavnom, sa nekim extremima od 2500kWh.
Pricam o CG, Infostan. To je ~7.5din/kWh + oko 3-4000 fixni deo za grejanje.
Firma, srecom, ima mogucnost da odjavi grejanje ;)

Puno je to. Kod nas u zgradi nema velikih stanova, ali recimo da stan od 70 kvm potroši oko 1000 kWh mesečno ove zime.
Cena kWh sa popustom za redovno plaćanje je 7.04 din (7%).

Po mojoj evidenciji, pošto imam duplex koji grejem pola klimom pola CG, odnos kWh CG/Klima je 4.5, 4.6, 4.7. Dakle skoro kao SCOP.

Istu imam i zadovoljan sam osim sto mi nekada iz nepoznatog razloga radi do beskonacnosti iako predje zadatu temperaturu pa moram rucno da podignem za stepen pa spustim i onda se trgne :)
Možda senzor zabaguje... Meni je ok na obe klime.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

.. Jednom prilikom sam ga stavio na 60c sto nije puno i unutra sam imao samo 28c! Ja toliko ni leti nemam..
Druže, i sa duplo većim bi sa tih 60c imao isti efekat.. to ti je do broja rebara.

Poslednja izmena:
Cisto da imate neko poredjenje, posto mi je firma u zgradi gde je merenje po utrosku (pravom). Stanovi 80-95m2, potrosnja 1500-1800 uglavnom, sa nekim extremima od 2500kWh.
Pricam o CG, Infostan. To je ~7.5din/kWh + oko 3-4000 fixni deo za grejanje.
Firma, srecom, ima mogucnost da odjavi grejanje ;)

Po meni je ova potrosnja realna, jeste velika, pogotovo za zgrade, ali za nasu gradnju je ok.

Meni je klima za februar potrosila 500kWh, to je preko 1700kWh toplotne energije, a nije grijala svih 80 kvadrata.
Kad pelet pretvorim u toplotnu energiju, odbijem gubitke..., za mjesec sam znao potrositi preko 2300kWh toplotne energije.

Mitar1982 je rekao da su mu klime u januaru potrosile oko 700kWh, uz prosjecnu spoljnu temperaturu iznad 0, ako uzmemo da je na toj temperaturi COP oko 3.5, mozda i vise, znaci da je potrosio oko 2450kWh toplotne energije.

Poslednja izmena:
Luca troši do sada 230kw što je oko 10kw dnevno 40 kvadrata direktno na 24c, 23 kvadrata indirektno trenutno održava 20c, solidno izolovanog prostora, prikazuje oko 550w trenutnu potrošnju

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Pozdrav... planiram ugraditi klimu lucu 12 ...dali moze da greje 28 kvadrata direktno i 10 kvadrata indirektno... kupatilo i hodnik ,,u pitanju je kuca izolovana peticom ,plafon 20 cm staklene vune..dva prozora na juznoj strani visina plafona 2.6 m..preferiram temperaturu 20 - 22 stepena maksimalno...koja bi potrosnja bila na temperaturama oko nule,,,

Misliš toplotne energije? CG je u pitanju, beogradski Infostan?
Da.

Meni deluje puno 1500-2500 kWh samo za grejanje za pomenutu kvadraturu, posebno ako je u pitanju ova nazovi zima.
Uhh, u pravu si u stvari... ovo je potrosnja za januar, koji je bio lagan, nemam jos podatke za februar.
VRLO je mala razlika kada je bas topla zima (recimo 2013-2014 valjda) i ona bas jaka, ali dok ne nadjem u arhivi ranije godine, da ne lazem koliko..

Računam da je novija zgrada u pitanju ako ima uveden sistem individualnog merenja.
Jeste, i izolacija je na tom nivou. Citaj: "novija".

Meni beogradsko centralno nije nikakv reper po pitanju komfora, kad radi pretoplo je, noću se gasi, i onda opet rano ujutru odvrnu do daske, pa se budim kao suva šljiva. I mislim da je to osnovni razlog za toliko kWh.
Moze i da se programira, ako imas skuplji kalorimetar, pa je grejanje iskljuceno dok program ne kaze. A uvek mozes smanjiti, cak i kada nije sa kalorimetrom.
Jeste prijatnije od klima :( I nema onaj osecaj "naelektrisanog" vazduha. Ali zato ima naelektrisan novcanik ;)

U mom stanu su doduse trenutno otvoreni na kip prozori.
I posto znam kako je u (firminoj zgradi) gde jedan stan trosi 2500, ono je vulkan....

Poslednja izmena:
Moja Nocria se fino zaletela danas, 1200W potrosnje ali greje kao zmaj. Potrosnja u februaru koji je najkraci je veca nego u decembru ili januaru. Meni je ovo vise nego ok i pored lose drvenarije. Nocria je polozila ispit u svakom slucaju ;)

Tapatalk

Pogledacu ovih dana ako mogu. S' tim sto nemaju takve kalorimetre u firmi, ja sam njih video van.

Ako imas mogucnost da se kalorimetar nakaci na cevi ispred stana (samo jedan za ceo stan, i jeftinije je), mozes da napravis obicne steznike koji se programiraju umesto navrtnja na radijatoru.

Jeste ispred stana, ne deluje kao da ima nekih mogućnosti za unapređenje i dogradnju.

Programibilne termo-glave na svaki radijator i eto rezultata

Ne mora onda ništa ni da se nadograđuje, trebaju ti električni (elektronski) regulacioni ventili kojima upravlja neki (centralni) sistem sa termostatima. To rešavaš interno u stanu. Potrošnja će biti manja, a komfor veći. Kod mene u firmi je tako rešeno.

Inače, noćas od 20:40 - 6:40 potrošeno 18,25 kWh, znači u proseku 1825 W. Temperatura se spuštala od - 7.5c do - 11.2c. Kad je temperatura oko - 1/-2c potrosnja bude oko 1000 W. ~110 kvm se greje.

Edit: Ovo što je napisao Jozza je i najjednostavnije, a i više nego dobro za individualan stan.

Poslednja izmena:
Moja Nocria se fino zaletela danas, 1200W potrosnje ali greje kao zmaj. Potrosnja u februaru koji je najkraci je veca nego u decembru ili januaru. Meni je ovo vise nego ok i pored lose drvenarije. Nocria je polozila ispit u svakom slucaju ;)

Tapatalk

Pitanje, jel ti se desilo da Nokrija prilikom gašenja, tj jeste kad se ugasi ostane upaljeno operation svjetlo koje treperi minutu pa se ugasi, pretpostavljam da i tada radi neki defrost pošto se čuje zujanje unutrašnje i vanjske.

Da, klima ce da radi defrost ako je ugasis a ima leda na spoljnoj jedinici.

Imam obične termo glave, ja bih da mogu (ponekad) da prekinem cirkulaciju vode ka stanu 100%, a to može samo ventilom na kalorimetru koji nije baš lako dostupan, a i ne izlazi mi se u hodnik.
Jednocevni je sistem i čak i kad su zatvoreni termoventili voda cirkuliše kroz one uronske ventile.

Ali to svakako nema veze sa klimama pa ću da pročistim temu malo kasnije :)

Sto se mene tice mozes i da ostavis. Takodje predlog za podforum Grejanje i Klimatizacija gde bi se diskutovalo o svemu, nacini grejanja, izolacija, upotreba tehnologije itd.
Kod mene -7c, pada sitan sneg, ruke me bole od lopatanja. Jos sam na klimama, mozda kasnije zalozim kotao, sinoc me mrzelo a i bio umoran.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno