Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pretpostavljam da se radi o stanu u zgradi ili veoma dobro izolovanoj kuci, ali opet je jako dobar rezultat. Poznanik mi ima Vox 12-icu, ne znam koji je model, isto je prezadovoljan.

Pretpostavljam da se radi o stanu u zgradi ili veoma dobro izolovanoj kuci, ali opet je jako dobar rezultat. Poznanik mi ima Vox 12-icu, ne znam koji je model, isto je prezadovoljan.
Pisao sam o izolaciji... 10cm spoljna, 10cm staklena vuna plafon. Duplex stan sa odvojenom etažom. Još nije u kompletu završen gornji deo pa se gubi određen deo toplote. Za sad se dobro nosi klima sa ovim temperaturama.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Ja nemam izolaciju, toplo ke u radnji. Al cepa struju. Sinoc od 18h do jutros u 10, sa bojlerom potrosila 15kw

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Sa cime otpusavate odvod na tacni kad zacepi ja sam sa toplom vodom ,mada mislim da cu probati fenom sledeci put jel pokusao neko

Ja imam prekidac za to :d

Tapatalk

Koja to klima traži feniranje!? :D Meri li iko od vas potrošnju ovih dana? Stiglo malo ove ruske zime i u fjordove, pa ću gledati noćas, i eventualno sutra da prekontrolišem potrošnju.

Kod mene su skinuti cepovi, vise ledenice, nije jos ni blizu da se zacepi.

Sa cime otpusavate odvod na tacni kad zacepi ja sam sa toplom vodom ,mada mislim da cu probati fenom sledeci put jel pokusao neko

vruće vode u izmjenjivač iza klime naspi trebalo bi da odradi posao, nisam to nikad radio i kod mene vire ledenice iz crijeva odvodnog, postavio mjerač 5 februara na Nokriju dosad potrošila tačno 400kWh

Meni ce sutra biti okruglo 500kWh za februar. Na ovim hladnocama prosjecno trosi oko 1kWh, gasim je samo kad cistim filtere, svakih 45 dana :)

Meni je 09llc potrosila za 24 dana 240kw, 24 eco postavljena,leca je dosta manje radila i cesto se palila-gasila.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Da nije to malo mnogo?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Cisto da imate neko poredjenje, posto mi je firma u zgradi gde je merenje po utrosku (pravom). Stanovi 80-95m2, potrosnja 1500-1800 uglavnom, sa nekim extremima od 2500kWh.
Pricam o CG, Infostan. To je ~7.5din/kWh + oko 3-4000 fixni deo za grejanje.
Firma, srecom, ima mogucnost da odjavi grejanje ;)

Puno. I energije, i novca. Imaš li informacije o potrošnji na godišnjem nivou i eventualnoj uštedi u odnosu na standardno paušalno obračunavanje?

Kod mene ukupno potroseno 53kW za jedan dan, 310din ukupno. Nesto spremanja preko dana, nocu veliki bojler puni, mali non-stop. Sve 4 klime rade non stop na 22c, unutra 22.5-23c. Zalecu se nakon defrosta a posle obicno na najnizoj modulaciji odrzavaju ili malo preko, nemam merace za sve.
Mozda zalozim kotao kasnije posto sam uzeo Resavicu na dzakove da uporedim potrosnju a ujedno i malo oslobodim mesto u podrumu. Dzak 50KG je inace bio 6.5e/130e tona.

Koliko uglja stane u tvoj kotao?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kod mene je isto kuca, imam dobru fasadu, ali i velike gubitke na podu i plafonu, prozori srednja zalost.

Prilicno sam zadovoljan sa ovih 500kWh za februar, stan je 80m2, klima aktivno grije 45m2, pomaze sobi od 16m2, a i spavaca profitira, samo u najhladnijim danima sam spavacoj morao pomagati grijalicom ili peletom.

Klima je 12LT, zadata temperatura 25°C, ukljucen ECO.

Vi u stanovima zahvalite komsijama, narocito onim ispod :)

Poslednja izmena:
Ja imam kuću na sprat i velika je razlika kada se kuća hladi sa sve 4 strane, ili ako još ima terasu ili stepenište uz kuću pa se i preko toga hladi.

Kada se živi i na spratu i prizemlju to je najbolja opcija čim se jedan stan ne greje hladno je

Pa nema struje u tacni...
Ali vruća voda ume brže da se smrze od hladne tako da gledajte da izadje sav led iz tacne

Pitanje za vas iskusnije, pošto mi je ovo prva sezona grejanja na klimu i tek je sad ovih dana malao više zagudilo, šta radite sa onim crevom iz spoljne jedinice po ovako niskim temperaturama? Ja primetih da je moje zaledilo, pa sam malopre jurio merdevine da ga otkačim kontam biće bolje?

Inače Midea Mision 12 greje lepo i ovih par dana kad je prava zima. Napisaću za neki dan neki malo opširniji utisak, pošto kad sam je ja kupovao nije bilo iskustava iz prve ruke.

Puno je potrosnje elektricne energije, ali mislim da je kolicina energije slicna kao i da se klime koriste. Osecaj doduse je skroz na strani CG-a :(

Imam sve te podatke. KOnkretno, godisnje je definitivno manje nego pausalno. I proslih zima, ne secam se koja bese najhladnija, je ukupno bilo prilicno manje nego da se pausalno placala ista kvadratura.

Bezobrazno je sto ima ovaj fixni deo (standing charge u UK se takve stvari zovu, ali su tipa 300-800din! bez obzira na promet i m2) i sto je kWh stvarno skup.

@jozza
Kotao je Termomont tropromajni od 26kW, previse jak za moju kucu od 115m2 sa garazom koja je pokrivena centralnim.
Ne znam tacno koliko staje ali tri kofe od Bekamenta od 25 litra moze da stane, mozda i malo preko. Pre sam imao neki drveni koji gori kao papir a posto nemam mesta kao pre, uzeo 10 dzaka Resavicu kocka, koji je jedan od najboljih uglja u staroj Jugoslaviji, pogotovo kocka oprana. Burazer je koristi aktivno i kaze da se extra pokazala. Sad, dal ce da ode dzak za dan ne znam al ako ode to je vise nego duplo skuplje nego da grejem sa 4 klime (770 vs 310din).
U garazi imam termoglave na dva radijatora pa mogu da smanjim 1-5 nivoi. Jos jedan problem je sto mi je u decijoj sobi probio radijator pa nije u funkciji a nisam navatao majstore da zamene.

Poslednja izmena:
Kotao najmanje troši na oko 80-85% nazivne snage. Moji imaju kotao od 47kW!!! Konvertovanje na pelet, sagoreva pare samo tako.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kod mene je isto problem sa kotlom na pelet, 24kW je pec, to je bilo ok, dok nisam imao demit fasadu, sad je problem njegova efikasnost i modulacija. Program 1 ne mogu podesiti da radi ispod nekih 7kW, to je otprilike 15kg peleta za 8h, sto kad je toplo bude previse, efikasnost prilicno losa, prljanje kotla izrazeno...
Sreca pa cu ove godine potrositi manje od 10 vrecica peleta, prosle sam 210 :)

Poslednja izmena:
Klima te spasila ;) Ma ja sam nasledio kucu od oca koji je preminuo 2011-te. Kotao je stavljen ja mislim 1994-te ali nije se se zivelo ovde aktivno do 2010 kada sam ja dosao. Iste godine uradio izolaciju 5cm svuda, kamo srece da sam odmah stavio 10cm na tavan, sad moram da dodam vunu kad budem mogao. Ploca je debela i mislim da sa izolacijom ima oko 40cm. Kotao je bio prejak i bez izolacije po meni, al tako rade nasi, stavi jace, nece se baci. Al ce zato ugalj da se baci jer ja kad lozim treba da otvaram i napolje da grejem da ne bi crkao unutra. Jednom prilikom sam ga stavio na 60c sto nije puno i unutra sam imao samo 28c! Ja toliko ni leti nemam. Onda sam 2011-te ubacio 2xLGC i resio problem. Bilo je lozenja kad su veci minusi ili ako vidim da ce da potraju. Al sad sa 4 klime prosto ne moram, al me kopka potrosnja da testiram :D

Poslednja izmena:
Meni ce sutra biti okruglo 500kWh za februar. Na ovim hladnocama prosjecno trosi oko 1kWh, gasim je samo kad cistim filtere, svakih 45 dana :)

Za 24 dana u ovom mesecu 202kw skupe i 85kw jeftine. Luca 12 (22C i 80 posto vremena na eco i ostali kucni uredjaji).
Klima trosi kao upaljac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno