Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene je demit fasada izasla oko 7000e, a jos trebam uloziti bar toliko za neku ok izolaciju.
Zimi mi racun za struju, bez klime i mininga bude 45e+, to je za 1 stan od 80m2, svi uredjaji su noviji i ispravni, ne znam kako mnogi imaju jako male racune, jedino da se prestanem kupati i zdravo hraniti :)

ja sam se isto tako bunio za račune preko 100€ ali kad skontam da mi Nokrija povuče mjesečno 30€, LLCC 15€ nek rasvjeta vuče 5€ nek bojler vuče 10€, tv, komp, mašina za veš, frižider itd još 2 klime koje se pale po potrebi izađe to na 100€.

Stiže uskoro još jedan mjerač pa ću imati jasniju situaciju sve ću izmjerit odreda.

https://www.orbiter-g.com/proizvod/mjerac-potrosnje-elektricne-energije-u-uticnici-2/

Kosta koliko kosta. Ja sam nokriom zadovoljan. Greje mi 65m2 na 21-22 i uzivam. Prolaze mi cevi od grejanja kroz stan pa i tu ucarim na grejanju. Racun za decembar mi je nesto oko 3000 dinara. Inace koristim plin za kuvanje i bojler u jeftinoj. Sijalice sve od 8 do 12w led.
Tv nemam pa nema sta da sisa struju. Rernu palim 4x mesecno. Grejem u mikrotalasnoj sve i cao zdravo.
Daikin klimu nisam palio radi grejanja sem da malo dune cisto da okrene kompresor.
Kad sam kod kuce - kratka maica.

Poslednja izmena:
Ja merio mikrotalasnu neku Midea sto imam, na Medium i High trosi 1.2kW tako da ni ona nije bas mali potrosac, mada se koristi kratko.

Mene je demit fasada izasla oko 7000e, a jos trebam uloziti bar toliko za neku ok izolaciju.
Zimi mi racun za struju, bez klime i mininga bude 45e+, to je za 1 stan od 80m2, svi uredjaji su noviji i ispravni, ne znam kako mnogi imaju jako male racune, jedino da se prestanem kupati i zdravo hraniti :)
A ***, zavisi koliko vas je u kuci ili stanu. Meni je u decembru sa klimom, kompom i ostalim uredjajima sve zajedno 6000 bilo. Realno, jedna jaca graficka toliko moze da ti iskopa. Meni 1070-ka moze da placa struju sa sve grejanjem. Sve mi je u led svetlima, klima i bojler se ne gase... 700KW mesecno za mene samog.

Tapatalk

klime troše kad nema izolacije to bez govora, kad ubrojiš ostale uređaje nakupi se tu struje, kažu da i ovi televizori 50-55-60-65 inča gutaju struju.

klime troše kad nema izolacije to bez govora, kad ubrojiš ostale uređaje nakupi se tu struje, kažu da i ovi televizori 50-55-60-65 inča gutaju struju.

Iz prve ruke...Noviji TV 32' LED,fiksni,kablovski wifi ruter,LED usb diode...okooo 90w u odnosu na stari LCD među prvim serijama 120w!

Sad kad imaš merač potrošnje,pozabavi se malo sa tim sitnim uređajima pa ćeš videti koliko sve to izvlači na godišnjem nivou...strašno!

Kod mene je recimo navedeni komplet 90w,komp 300-420w,drugi tv 120w,frižider 130w...samo to ide na 1kW po satu!Tu ne računam svetlo,bojlerrernu,mikrotalasnu,šporet,klimu,TA peć.

Jel to tebi komp rudari kad vuče toliko?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Nije zanemarljivo ni osvetljenje, primeti se u računu kad se obične sijalice zamene led sijalicama. :)

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Jel to tebi komp rudari kad vuče toliko?

Kakvo rudarenje :D ...kad sam rudario 5 grafika na jednom rug-u je vuklo 1,2kW! Ovo je komp iz potpisa sa tri monitora i 2.1 zvučnicima...

Meni komp vuče 70W, pa zato pitam...

Premjerio sam sve uredjaje koliko vuku, evo nekih podataka:

PC i5, 24" LED monitor, surf netom - 80W

LCD TV 40", stariji - 135W

Laptop - 25W

Ves masina 2kWh za jedno pranje

Masina za sudje 1.2kWh za jedno pranje

Pec na pelet sa pumpom 120W

Frizider - 23kWh mjesecno

Zamrzivac (mator) - 45kWh mjesecno

Pekac hljeba - 0.5kWh za jedno pecenje

Rasveta mi je sva stedna, vecinom LED - oko 15kWh mjesecno

Mali i veliki bojler, oba imaju grijace po 2kW - oko 300kWh mjesecno, 3 clana porodice

El sporet je tesko procijeniti, ali sigurno preko 100kWh mjesecno

Mining rig 6xRx570 - 760W

LED sijalice bez garancije i losije marke treba izbjegavati, cuvajte racun.

Poslednja izmena:
Ovo je baš detaljno razloženo, i dobrim delom se slaže i sa mojom potrošnjom (takođe tročlana porodica). Mi trošimo bez grejanja oko 700-750 kWh mesečno. Bojler 200l/2kW je definitivno najveći potrošač, zatim mašina za sušenje i šporet. Pa veš mašina, mašina za sudove, frižider, zamrzivač, kuvalo za vodu, i nakupi se potrošnje očas posla.

Uz grejanje koje smo u ovoj temi rešili, osvetljenje je deo koji se danas najlakše rešava, a donosi značajnu uštedu. LED sijalice su oko 8 puta efikasnije od žarulja, a sasvim prihvatljivog kvaliteta, kako svetla, tako i trajnosti. Prelazak na LED je nešto što bi svako trebalo da uradi bez puno razmišljanja. Kvalitetne LED sijalice se podrazumevaju (Philips, Osram npr.). Ja koristim IKEA sijalice već 4 godine u celoj kući i nijedna nije pravila probleme, pa mogu slobodno i njih da preporučim.
Efikasnija mašina za sušenje je drugi uređaj gde sam našao jasnu računicu da vredi uložiti nešto više novca, mi je doduše u Norveškoj moramo koristiti tokom cele godine, kao i grejanje. Frižideri, zamrzivači, mašine za veš i sudove se mogu naći jeftini i sa visokom energetskom klasom, pa treba razmisliti koliko se isplati ulagati u neki efikasniji model.

Nadam se da će moderatori imati tolerancije za malo offtopica.

vidio sam te nove uređaje na većini piše A+++ -40% energetski razred šta im to znači?

Ovo je baš detaljno razloženo, i dobrim delom se slaže i sa mojom potrošnjom (takođe tročlana porodica). Mi trošimo bez grejanja oko 700-750 kWh mesečno. Bojler 200l/2kW je definitivno najveći potrošač, zatim mašina za sušenje i šporet. Pa veš mašina, mašina za sudove, frižider, zamrzivač, kuvalo za vodu, i nakupi se potrošnje očas posla.

Uz grejanje koje smo u ovoj temi rešili, osvetljenje je deo koji se danas najlakše rešava, a donosi značajnu uštedu. LED sijalice su oko 8 puta efikasnije od žarulja, a sasvim prihvatljivog kvaliteta, kako svetla, tako i trajnosti. Prelazak na LED je nešto što bi svako trebalo da uradi bez puno razmišljanja. Kvalitetne LED sijalice se podrazumevaju (Philips, Osram npr.). Ja koristim IKEA sijalice već 4 godine u celoj kući i nijedna nije pravila probleme, pa mogu slobodno i njih da preporučim.
Efikasnija mašina za sušenje je drugi uređaj gde sam našao jasnu računicu da vredi uložiti nešto više novca, mi je doduše u Norveškoj moramo koristiti tokom cele godine, kao i grejanje. Frižideri, zamrzivači, mašine za veš i sudove se mogu naći jeftini i sa visokom energetskom klasom, pa treba razmisliti koliko se isplati ulagati u neki efikasniji model.

Nadam se da će moderatori imati tolerancije za malo offtopica.
Konkretno LED osvetljenje je za mene nekako nužno zlo. Nemaju pun spektar i to jako utiče na vid, posebno kod male dece. Još način na koji se proizvode je mnogo pogubniji u ekološkom smislu od dobitaka. Igrom slučaja posao mi je takav da moram da koristim dobro osvetljenje, dobru tehniku i tehnologiju pošto nemam prozore. Jedino mesto gde imamo LED je unutar sobe gde se nalazi aparat na kome radim i deo hodnika gde se prolazi frekventno. Na ostalim pozicijama su ostale žarulje na potenciomerima.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Konkretno LED osvetljenje je za mene nekako nužno zlo. Nemaju pun spektar i to jako utiče na vid, posebno kod male dece.

Jel za to postoje neka klinička ispitivanja i dokazi ili je to hear-say?

Za oči su najbolje stare obične sijalice, koje imaju užarenu nit. One daju pun spektar svetlosti najsličniji sunčevoj. Sve drugo je loše za oči.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
+1

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Bacanje para. Štede VODU

za klime znam ali ovo piše na ovim novim LG veš mašinama, nisu baš jeftine 750€

Nema potrebe kupovati LG i bacati 750€ ja sam uzeo Candy CS4 1372 D3 7kg 1300 obrtaja A+++ kostala me 250€ a imas i jeftinijih modela da nadjes za 200.
Dobra stvar je sto Candy redovno ima na sajtu produzavanje garancije sa 2 na 5 godina sa registracijom pa i da se pokvari posle 5 god to je meni sasvim ok , kupis novu i opet si miran 5 god :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno