Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako vec nije gotovo sa kosuljicom, razmisli o toplotnoj pumpi + podno tj. sistemu vazduh/voda. Nema jeftinije..
A u spavacu sobu recimo fan coil nakacen na istu tu pumpu. Sa dovoljno jakom toplotnom pumpom resio si i grejanje prostorija i vode u domacinstvu.

Poslednja izmena:
uredjen i brodski pod sve zavrseno mala kvadratura kuće za toplotnu pumpu tako mi rekose zbog isplativosti a nema ni vode bunar itd.

Ne treba bunar, to je ranije bilo tako da se isplacivalo samo ako imas 2 bunara na placu, ili bodes geosonde na neku nenorm. dubinu. Trentutno ne postoji ista jeftinije (startna ulaganja / vreme isplacivanja kroz istedu) za grejanje od toplotna vazduh/voda + akumulacioni bojler + rad preko jeftine struje.
Da se ogradim, ako se trenutno radi kuca od 0.

Ne agitujem ja ništa i ni za koga, imam instalacije i jednog i drugog tipa, i samo prenosim iskustva, sad što nekima ne ide u glave i što nijedan manual ne podržava pomenuto pa čak i onaj namjenjen serviserima i što ne čitaju napisano, nije do mene, ali upravu si nema potrebe da se više piše o ovoj temi posebno važi za mene.
Nemoj tvrditi da nijedan ne podržava napomenuto.
Serviseri tj. montažeri ili frigo nazovimo ih kako hoćemo su posebna priča svaki za sebe.
U službenom Daikinom priručniku za postavljanje lijepo piše minimalno 1.5 metara, to što netko ne čita priručnik za instalaciju pa navodi da to nije nigdje navedeno je posve nekorektno jer se time pogrešno navodi postojeće kupce da im se sfušari na kraćoj instalaciji kao nigdje ne piše.

Postavljao sam slike od Toshibe i Hitachi-a gdje u službenom priručniku za postavljanje lijepo navode koliko je minimalna dužina instalacije a sada postavljam i za Daikin.
Nekorektno je tvrditi na osnovu neko je rekao/kazao (ja sam tako napravio pa radi) ako u službenom dokumentu lijepo piše minimalna dužina instalacije.

Što se mene tiče svako radi po svojoj volji ali je lijepo da taj neko koji papreno plati novu inverter klimu da unaprijed zna neke osnove pri instalaciji, vidim u Bosni nekima je standardno 2 metra instalacije sve preko se plaća a oni su još u dobu On/Off klima pa da mi takvi govore kako treba instalirati klimu koju platim recimo 2840 km bez instalacije ili 3000 km sa instalacijom i da mi postave klimu leđa o leđa.:wall:

U manualu i netreba pisati dužina instalacije, piše u uputstvu za montažu koliko je maksimalna i minimalna instalacija kako se montira unutarnja i vanjska te koja su rastojanja to što od montažera niko ne gleda taj instalacijski priručnik je druga stvar.
Ja sam na svoje tri klime dvije Tošibe i jedan Hitachi odradio po preporuci proizvođača a ne nekog upitnog majstora.
Toliko od mene i moja je preporuka da dobro pogledate uputstvo za montažu koju dobijete uz klimu prije same montaže.

Daleko od toga da nema dobrih instalatera ima ih, ali ih je sve manje.

uredjen i brodski pod sve zavrseno mala kvadratura kuće za toplotnu pumpu tako mi rekose zbog isplativosti a nema ni vode bunar itd.

Ne treba voda, čovek priča o sistemu vazduh-voda. Naravno, ni to nije jeftino, pa ako dozvoljavaju finansije, a i trenutno stanje stvari.

Sad nadjoh preporuku za duzinu instalacije na Fuj8tsu klimi u uputstvu za montazu.
Ipak je pozeljna minimalna duzina od 3 metra.

Ne treba voda, čovek priča o sistemu vazduh-voda. Naravno, ni to nije jeftino, pa ako dozvoljavaju finansije, a i trenutno stanje stvari.
Ta priča je završena što se tiče izbora grejanja kuća je završena,preskupo mi je bilo poćetno ulaganje.Interesuje me invertor klima i najbolji način da prezimim,ako neko može da pomogne .

Ta priča je završena što se tiče izbora grejanja kuća je završena,preskupo mi je bilo poćetno ulaganje.Interesuje me invertor klima i najbolji način da prezimim,ako neko može da pomogne .

Realno koju god 12-icu da uzmeš biće ti ok...koliko sam upućen taj sistem gradnje ima prednost u smislu izolacije u odnosu na tvrdu gradnju(manje vreme zagrevanja i sa dobrom izradom i postavkom izolacije duže zadržavanje toplote unutar objekta),tako da za šta god se odlučiš biće to sasvim dobro.

Jedino možda da izlistaš temu pa da vidiš šta ti više odgovara u pogledu potrošnje i načina isporuke toplote.Ili može neko od iskusnijih,koji imaju ili su imali različite proizvođače da ti pojasni.

Realno to ce i LU da pokida.

Tapatalk

Link ti ne valja kao i prosli, uradi upload negde kao na Zippyshare, Mega, Dropbox. LU je za do 40m2 ako je dobra izolacija.

Kolko sam razumeo, spoljni su zidovi...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Ako može pojašnjenje, šta je zanimljivo?

Isti proizvođač ali klime preizvedene u dve fabrike, jedna u Tailandu a druga u Češkoj. Ne razumem dobro njihov jezik ali radi se o dve klime ulaznim modelima iz iste kategorije. Prikazuju se sličnosti i razlike, pri kraju snimka ako sam dobro razumeo pojavljuje se žena kupac koja ocenjuje koja je klima bolja. Tu se lepo vidi kako kupac razmišlja i šta je njemu važno, ono što je unutra njemu nije važno. Po meni bolja odnosno dugotrajnija je klima proizvedena u Tajlandu jer na izmenjivaču ima vidljivu antikorozivnu zaštitu. To znači da klima bez problema može raditi u predelima sa visokom vlažnošću vazduha bez promena perfomansi u narednim godinama, kao što je kod nas slučaj u Vojvodini gde je visoka vlaga u vazduhu stalno prisutna.
Sad dolazimo do onog čuvenog servisiranja klime i pranja unutrašnje jedinice koji 99% vlasika klima nikada ne odradi. Tako dolazimo u situaciju da nam japanac 12-ka zbog prljavštine za koju godinu postane 9-ka.

Isti proizvođač ali klime preizvedene u dve fabrike, jedna u Tailandu a druga u Češkoj. Ne razumem dobro njihov jezik ali radi se o dve klime ulaznim modelima iz iste kategorije. Prikazuju se sličnosti i razlike, pri kraju snimka ako sam dobro razumeo pojavljuje se žena kupac koja ocenjuje koja je klima bolja. Tu se lepo vidi kako kupac razmišlja i šta je njemu važno, ono što je unutra njemu nije važno. Po meni bolja odnosno dugotrajnija je klima proizvedena u Tajlandu jer na izmenjivaču ima vidljivu antikorozivnu zaštitu. To znači da klima bez problema može raditi u predelima sa visokom vlažnošću vazduha bez promena perfomansi u narednim godinama, kao što je kod nas slučaj u Vojvodini gde je visoka vlaga u vazduhu stalno prisutna.
Sad dolazimo do onog čuvenog servisiranja klime i pranja unutrašnje jedinice koji 99% vlasika klima nikada ne odradi. Tako dolazimo u situaciju da nam japanac 12-ka zbog prljavštine za koju godinu postane 9-ka.

Jedna je ATXN a druga FTX, unutrašnje su isto malo različite ali ok.Poenta je da bi se trebao prilikom kupovine bilo kakvih uređaja imati izbor za sub-tropske i tropske regije kao i regije sa velikom vlažnošću vazduha, npr dok se nije pojavila ova NO-FROST tehnologija u frižiderima nije bilo šanse da nešto ljeti ohladiš u frižideru jedino ako stoji 2-3 dana ili direktno u led gurnut.

Da obnovimo znanje, da vidite šta se sve nakupi za godinu dana, klime čišćene u septembru nakon godinu i 4 mjeseca, opet iduće godine u septembru generalka.

Nocria-FUJ PRAŠINE

https://s9.postimg.org/7usnao8zz/20170914_140159_HDR.jpg

LLCC-FUJ PRAŠINE

https://s9.postimg.org/fnjb2pzkf/20170914_140251_HDR.jpg

https://s9.postimg.org/j758sjhpr/20170914_140223_HDR.jpg

Kod mene je izmenjivač ispod filtera skroz čist, isto i kod sestre koja godinama nije prala filtere, ali je stan uredan, i niko ne puši, jedine klime kod kojih je prljav izmenjivač je kod matoraca, gde matori pali jednu na drugu.

Zavisi od količine prašine. Kod mojih debeli vuneni tepisi, brzo se nakupi na filteru. Sa druge strane, u spavaćoj nema tepiha i filter je skoro pa čist.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Filter i služi da skuplja prašinu, to je ok da se napraši posle nekog vremena, opere se i ćao, ali ne znam šta čovek treba da radi da mu se nakupi onakav brlog na izmenjivaču.

Filter i služi da skuplja prašinu, to je ok da se napraši posle nekog vremena, opere se i ćao, ali ne znam šta čovek treba da radi da mu se nakupi onakav brlog na izmenjivaču.

Nema se tu šta radit ili ne radit, klima prilikom rada podiže prašinu i usisava je na filter i izmjenjivač, još sa sjevera imam i veliku baštu :D ovamo s juga odakle god otvorim prozor prašina će da uđe, samo se pitam da se ne čisti i usisava svaki dan šta bi tek onda bilo.A još imam i ovo čudo u kući pa i ono doprinosi svojim dlakama :)

https://s9.postimg.org/jy2kbu49b/95174.jpg

https://s9.postimg.org/pnisvtprj/20160830_112742_HDR.jpg

Poslednja izmena:
Meni izmenjivac nije izgledao onako ni posle 6 godina, uzas.

Meni izmenjivac nije izgledao onako ni posle 6 godina, uzas.

Hlađenje je najveća smrt izmjenjivaču i filterima, ovo je još dobro kakav je izmjenjivač bio kod komšije a meni se čini u dva dana smo ugradili klime, doduše u njega je ona kirigamine mitsu žao mi je što to nisam uslikao, čovjek se za glavu uhvatio :S: on se još žalio da kada upali klimu iz nje nekoliko minuta izlazi opor miris/smrad kod mene nisam to primjetio.Nažalost ovde od prašine pobjeći ne mogu.

Ja sam primetio da imam manje prasine od kako sam stavio komarnike, oni blokiraju bar krupnu prasinu spolja da ulazi unutra. Koliko cesto cistis filtere na hladjenju? Probaj cesce da cistis, mozda bude bolje.

Ja sam primetio da imam manje prasine od kako sam stavio komarnike, oni blokiraju bar krupnu prasinu spolja da ulazi unutra. Koliko cesto cistis filtere na hladjenju? Probaj cesce da cistis, mozda bude bolje.

Svako mjesec dana čistim filtere i kad se grije i kad se hladi, kod Nokrije čistim one kutije svako pola godine.

Ja cistim na 20 dana, nekad i cesce na 15. Kad se napravi sloj prasine i vazduh otezano ulazi onda ulazi sa strane i tako prlja izmenjivac. Probaj da cistis cesce.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno