Ne agitujem ja ništa i ni za koga, imam instalacije i jednog i drugog tipa, i samo prenosim iskustva, sad što nekima ne ide u glave i što nijedan manual ne podržava pomenuto pa čak i onaj namjenjen serviserima i što ne čitaju napisano, nije do mene, ali upravu si nema potrebe da se više piše o ovoj temi posebno važi za mene.
Nemoj tvrditi da nijedan ne podržava napomenuto.
Serviseri tj. montažeri ili frigo nazovimo ih kako hoćemo su posebna priča svaki za sebe.
U službenom Daikinom priručniku za postavljanje lijepo piše minimalno 1.5 metara, to što netko ne čita priručnik za instalaciju pa navodi da to nije nigdje navedeno je posve nekorektno jer se time pogrešno navodi postojeće kupce da im se sfušari na kraćoj instalaciji kao nigdje ne piše.
Postavljao sam slike od Toshibe i Hitachi-a gdje u službenom priručniku za postavljanje lijepo navode koliko je minimalna dužina instalacije a sada postavljam i za Daikin.
Nekorektno je tvrditi na osnovu neko je rekao/kazao (ja sam tako napravio pa radi) ako u službenom dokumentu lijepo piše minimalna dužina instalacije.
Što se mene tiče svako radi po svojoj volji ali je lijepo da taj neko koji papreno plati novu inverter klimu da unaprijed zna neke osnove pri instalaciji, vidim u Bosni nekima je standardno 2 metra instalacije sve preko se plaća a oni su još u dobu On/Off klima pa da mi takvi govore kako treba instalirati klimu koju platim recimo 2840 km bez instalacije ili 3000 km sa instalacijom i da mi postave klimu leđa o leđa.:wall:
U
manualu i netreba pisati dužina instalacije, piše u uputstvu za montažu koliko je maksimalna i minimalna instalacija kako se montira unutarnja i vanjska te koja su rastojanja to što od montažera niko ne gleda taj instalacijski priručnik je druga stvar.
Ja sam na svoje tri klime dvije Tošibe i jedan Hitachi odradio po preporuci proizvođača a ne nekog upitnog majstora.
Toliko od mene i moja je preporuka da dobro pogledate uputstvo za montažu koju dobijete uz klimu prije same montaže.
Daleko od toga da nema dobrih instalatera ima ih, ali ih je sve manje.