Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci isto je, ok. Sad sam bacio pogled na onu iza, sad radi malo jace posto LGC otisla u defrost i izmenjivac je ravnomerno beo, nema prekida.
Po RHMZ-u 0c i 100% kod mene. Najgore vreme za klime, ali sa 4 komada u 90m2 banja, sve rade na maloj brzini, LGC sad u dnevnoj na 350W, toplo extra. Ranije kada su bile samo dve LGC na 0c rade u jacem rezimu i cesce idu u defrost pa deluje dosta hladnije. Pun pogodak sa dve LLCA, samo jos spavacu da vidim dal da naguram klimu ili da ostavim grejalicu kao ispomoc, to bas nocu ako zaludi ispod -10c inace za spavanje extra.

Upravo dobih odgovor na temu u vezi šarenog izmjenjivača, kaže da obično fujitsu 12_ka tako i ledi a da ima neki problem izbacivao bi greške, zna ledit cijela ali obično bude šareno, inače vlasnik jedne od radnji koje prodaju i ugrađuju klime, lik je ugradio hiljade klima uređaja, iako je vlasnik ide na svaku ugradnju radi ko crnac.- zato kod njega samo i uzimam klime :D

Njemu je LT bas predimenzionisan pa radi malom snagom, otud i malo defrosta. Opet zavisi od uslova napolju.

Uzmes racun za oktobar pa izracunas stanje koje imas sada, to ti je odprilike potrosnja. Ja nisam video kada su uzimali stanje ali sam jutros video tragove u snegu a posto nam niko nije dolazio predpostavljam da su oni. I prosli mesec je uzeto treceg. Ako si iz SRB imas kalkulator ovde:
http://www.eps-snabdevanje.rs/kupci/Documents/calculator_latinica.swf

oktobar i nije se palilo toliko došlo mi 40€ struje za komplet kuću, od 13 novembra pa do 13 decembra to me interesuje, inače dok nije bilo izolacije sa sjevera dolazili su računi od 130 do 150€ za 3 klime a ponekad i četvrta se palila u prostoru, uglavnom radile su po 12 sati dnevno.

Moram da iznesem kako mi radi 09llc sto se tice postavljene temperature,kad stavim sad 24 sa eco u sobi je tu oko 24-25,kad stavim 23 bez eco uvek je skoro za stepen,dva veca od zadate,tako ke bilo kad sam drzao na 25 bez eco bilo 26.5 u sobi,u oba slucaja klima trosi oko 450 i duva na low ja mislim,retko kad duva na medium,na daljinskom uvek setovana da duva medium.

Sent from my PRA-AL00 using Tapatalk

ako je vanjska na zemlji malo je očisti inače ne vjerujem da smeta, samo je upali i neka radi.
Da, bitno je samo izmenjivac da je slobodan i naravno ventilator, odozgore ako ima snega joj ne smeta. Koja klima?

Spoljašnja jedinica je ugrađena ispod prozora na trećem spratu zgrade, jedino što mogu da vidim je 10-tak cm zadnjeg dela klime i to je to.
Nije mi trenutno potrebna ali će temperature biti i niže tako da sam siguran da ću je paliti pa sam zato pitao na šta treba obratiti pažnju.
Vać kad nije radila do sad (od kraja leta sem jednog paljenja na grejanje čisto da vidim kako radi) neću je paliti ni narednih dana a sutra naručujem onaj merač potrošnje pa kad bude trebalo upaliti klimu spreman sam da merim :D

Klima je: Gree Viola Pro wifi (i ovu wifi opciju ću morati da proučim kako radi da bi mogao da je palim s posla).

Spoljašnja jedinica je ugrađena ispod prozora na trećem spratu zgrade, jedino što mogu da vidim je 10-tak cm zadnjeg dela klime i to je to.

Klima je: Gree Viola Pro wifi (i ovu wifi opciju ću morati da proučim kako radi da bi mogao da je palim s posla).

Nađi moje postove o GREE VIOLA ECONOMICAL GWH12RA-K3DNA3M WIFI sve što je potrebno samo instaliraš aplikaciju na telefon i pratiš upustva.

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?372978-Klima-uredjaji-diskusija-pitanja/page440

Poslednja izmena:
@Sirius9
Drzi je ukljucenu u struju samo da predgreva kompresor da se ne zaledi ulje.

Malopre je otisla u defrost , navatao sam je vec 3-4x , ono sto je interesantno je da kad god sam je navatao to su bili kratki deforsti od 2-3 min a izmenjivac suv , odradi proveru i nastavi s grejanjem , znaci jos nijedan pravi defrost vec provere ali ih radi . Od pocetka sezone potroseno 125kwh , 24/7 na 23c ..

@Sirius9
Drzi je ukljucenu u struju samo da predgreva kompresor da se ne zaledi ulje.
Kompresorsko ulje ne moze da se zaledi nego hladno ulje apsorbuje mnogo vise freona.
Vecina RAC klima i ne greje kompresor uopste.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

@ SerijeSync, @djalf
hvala na savetima, merač verovatno stiže u utorak pa ću videti da je tad uključim.
Ona jeste trenutno uključena u struju (stand by mod) ali nije na daljinskom tj. ne radi ništa!

Tebi je to nista. Ja sam za zadnjih 60h potrosio 34KW, ubise defrosti od ove vlage. Ovako je bilo i pred proslu Novu godinu.

Tapatalk

Malopre je otisla u defrost , navatao sam je vec 3-4x , ono sto je interesantno je da kad god sam je navatao to su bili kratki deforsti od 2-3 min a izmenjivac suv , odradi proveru i nastavi s grejanjem , znaci jos nijedan pravi defrost vec provere ali ih radi . Od pocetka sezone potroseno 125kwh , 24/7 na 23c ..

Meni se zna desit ugasim klimu a ona ode u defrost :D

Ako je klima "blizu defrosta", i ako se ugasi na daljinski ili se smanji temp na daljinskom, vrlo verovatno je da će otići u defrost.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Da, a ako ne uradi tad onda ce kada se ukljuci sledeci put.

Evo i ja da se oglasim sa Vox-om...na meraču pokazuje raspon između 500-550w potrošnje na 22c u stanu.Razlika u računu od Novembra prošle godine 1020kW(TA peć sa dogrevanjem grejalicom,bez izolacije plafona i podkrovlja) i Novembra ove godine(samo inverter,izolacija plafona i podkrovlja koje nije u kompletu završeno) 650kW!!! inače to je komplet potrošnja sa svim potrošaćima u kući.

Ušteda od nekih 300kW+...inverter je radio ceo mesec bez gašenja.Kad nismo kući održavao je temperaturu na 17-18c a kad smo svi kući 22-23c.Za sad sam prezadovoljan...iskreno ne znam koliko bih dobio sa ugradnjom Japanca na mesto ove klime,pošto u svakom slučaju ide još jedan inverter u gornji deo stana.Sačekaću malo ozbiljnije minuse da vidim kako će se ponašati na ovoj kvadraturi.

Njemu je LT bas predimenzionisan pa radi malom snagom, otud i malo defrosta. Opet zavisi od uslova napolju.

Uzmes racun za oktobar pa izracunas stanje koje imas sada, to ti je odprilike potrosnja. Ja nisam video kada su uzimali stanje ali sam jutros video tragove u snegu a posto nam niko nije dolazio predpostavljam da su oni. I prosli mesec je uzeto treceg. Ako si iz SRB imas kalkulator ovde:
http://www.eps-snabdevanje.rs/kupci/Documents/calculator_latinica.swf

Ne znam zasto li meni FireFox 57.0.1 nece otvoriti ovaj kalkulatora bas me interesuje da nesto uporedim sa CG
Evo kalkulatora za Crnu Goru:
http://www.epcg.com/domacinstva/izracunajte-iznos-racuna-na-osnovu-potrosnje-kalkulator-potrosnje

Napomena nije bas 100% tacan valjda nije azuriran ili sta vec...
Evo primjera za dvije potrosnje recimo od 500 i 1000

primjer za potrosenih 500 kWh dvotarifno brojilo
visa tarifa 100 250 400
niza tarifa 400 250 100
obe tarife 500 500 500
svega racun 41,28 € 45,67 € 50,05 €
1kWh dodje 0,082562509 0,09133089 0,100099278

primer za potrosenih 1000 kWh dvotarifno brojilo

visa tarifa 200 500 800
niza tarifa 800 500 200
obe tarife 1000 1000 1000
svega racun 80,64 € 89,41 € 98,17 €
1kWh dodje 0,08063756 50,08940595 0,098174334

Ko ima jednotarifno dodje slicno kao kada imate 50% vise 50% nize
Vidim da cesto ko je iz Srbije spominje 4 puta jeftiniju nocnu kod nas u CG to iz primjera nije ni priblizno tako
Jeste da je visa tarifa 0,0468550 a niza duplo manja 0,0234280 ali na ukupnom racunu bude maksimalno 5erua ustede na 500 kWh ako ste vecinu potosnje imali u nizj tarifi
Tako da je daloko od "duplo" jeftinje. Msilim da nije tako bilo dok nisu Italijani preuzeli

Još jedan VOX, inverter, 12-tica, IVA 5. Grejanje stana 45kvm, u odnosu na prošli oktobar 40% manja potrošnja struje. Ovo mi je prva klima sa inverterom. Ovih dana, kada ide lagano u minus, izduvava mlak vazduh, max dostigne 22c. Šta da očekujem na -15c i kolika treba, uopšte, da bude temperatura vazduha koju klima izduvava u režimu grejanja, kada je spoljašnja temp nula stepeni.

Pozdrav svima
probah da napisam prvi post ali ne znam sta se desi pa nestade. Evo da jos jednom pokusam

Ona izbacuje minimum koji joj je potreban da zagreje vazduh na zadatu temperaturu, to što mlako duva, ne treba da te brine, kako će grejati na - 15, to nećeš znati dok se ne desi

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Još jedan VOX, inverter, 12-tica, IVA 5. Grejanje stana 45kvm, u odnosu na prošli oktobar 40% manja potrošnja struje. Ovo mi je prva klima sa inverterom. Ovih dana, kada ide lagano u minus, izduvava mlak vazduh, max dostigne 22c. Šta da očekujem na -15c i kolika treba, uopšte, da bude temperatura vazduha koju klima izduvava u režimu grejanja, kada je spoljašnja temp nula stepeni.
Max dostigne 22c a koliko si joj zadao?
Iskreno, za 45m² mislim da ti treba malo ozbiljnija klima.

Tapatalk

Max dostigne 22c a koliko si joj zadao?
Iskreno, za 45m² mislim da ti treba malo ozbiljnija klima.

Tapatalk

Zadat temp 25c. Sad je gotovo, znam da vredi pravilo ''koliko para toliko muzike''.
Ona izbacuje minimum koji joj je potreban da zagreje vazduh na zadatu temperaturu, to što mlako duva, ne treba da te brine, kako će grejati na - 15, to nećeš znati dok se ne desi

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Taman sam mislio da joj je ovo max, ali se nadam ako je deklarisano do -20c, valjda će da greje koliko god bar do -10c.

Veliku ulogu igra i izolacija...to nisi naveo.Moja sasvim dobro radi na ovoj temperaturi i ne idem iznad 23c.Tako nam je ok u kući...a ista je kvadratura u pitanju,moožda malo veća ali kad se uzme od prilike je 45kvm.Samo što je kod mene ok izolacija sa svih strana.

Realno planiram je za dogrevanje uz TA peć ali evo obradovala me je sa 300kW manjom potrošnjom za prošli mesec.Pratim decembar na 15 dana sa TA peći pa ću videti potrošnju...

A ako koristiš termometar na klimi on ti nije neki reper...realno je ako koristiš odvojen termomer na drugoj strani sobe.Videćeš da je uvek stepen-dva veća temp nego što klima pokazuje.

To dokle je deklarisana nista ne govori o jednoj klimi , videces kad bude -10c kako greje .. Prosla zima je bila pravi test za klime ..

Zadat temp 25c. Sad je gotovo, znam da vredi pravilo ''koliko para toliko muzike''.

Taman sam mislio da joj je ovo max, ali se nadam ako je deklarisano do -20c, valjda će da greje koliko god bar do -10c.
Ako je deklarisano na -20 da ce da radi onda ce da radi. Ali niko ti nije rekao koliko ce efikasna biti ta klima na -20 tj. koliko ce kilovata toplote da izbaci. Iskreno, moli Boga da ne bude -10. Ako tebi sada klima ne uspeva da predje 22c na vecim minusima ce ti sano trebati jos vise toplote a ona ce raditi sve manje efikasno tj. manje ce da izbacuje toplote.

U startu si je precenio, 45m² je izazov za 12-ice ukoliko nije bas dobro izolovan prostor. VOX tu nema sta da trazi.
Samo nek prodje ova vlaga da ti klima ne ledi i bice i njoj malo lakse. Ali na malo jacim minusima ne ocekuj cuda od nje, moraces da se dogrevas.

Tapatalk

Kod mene jutros u 7 sati ujutro -1.9c dosta hladno obije klime rade bez gašenja.
Zadanu temperaturu u spavaćoj Toshiba održava super dok je u dnevnom boravku manja za 0.8c od zadane.

Hitachi sada radi na oko 330W potrošnje dok Toshiba na oko 390W.

Poslednja izmena:

Svaki inverter je premija u odnosu na ostale načine grijanja, jedina razlika je u tome koliko su pouzdani na minusima, tu se već dokazao Fujitsu, Daikin, Mitsubishi itd

Jel ima neko licno iskustvo sa Fujitsu 12LU po pitanju do kod minusa moze dobro da greje(ili da greje uopste).po specifikaciji je -15C a na neki sajtovima pisu da moze i -20C? Znam da nece biti puno takvih dana u Bgd-u ali opet za svaki slucaj ako treba da se pripremim :) Hvala.PS. Klima greje super prosek za sada 5kw/dan

Jel ima neko licno iskustvo sa Fujitsu 12LU po pitanju do kod minusa moze dobro da greje(ili da greje uopste).po specifikaciji je -15C a na neki sajtovima pisu da moze i -20C? Znam da nece biti puno takvih dana u Bgd-u ali opet za svaki slucaj ako treba da se pripremim :) Hvala.PS. Klima greje super prosek za sada 5kw/dan

Grijat će ona bez problema, mada opet sve zavisi od kvadrature i izolacije, ali da će grijat hoće.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno