Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
TOP postavka , ma ni ja moju ne bio cuo da nemam tako povoljne uslove za to :)

Koliko klima ti je upaljeno , kakav je bio racun , sta kazu matorci ?

Ne znam još, idem sutra tamo pa javim.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Moze li pomoc oko odabira i instalacije, posto sam nov i pojma nemam sta gledati sto se tice toga... Trazio sam dosta po netu, koji je najekonomicniji vid grejanja i izbor je pao na klimu Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW. Ovo je plan moje kuce, klimu bih stavio desno od TEA peci, u pravcu hodnika. Kuca je izolovana 5cm, stolarija je drvena, ali u ok stanju. Bilo kakva pomoc bi mi znacila, dok jos nisam uzeo klimu. Pogledajte prilog 240808

TA peć i klima nikako u istu sobu. Klima neće raditi kako treba.

TA peć i klima nikako u istu sobu. Klima neće raditi kako treba.

Daj obrazloži...kakve ima veze TA i klima u istoj prostoriji?

Naravno TA se gasi kad stigne klima, naravno ako bude mogla da ugreje dovoljno. TA 2.5 ide u sobu, ako bude potrebe... Budzet mi je do 60.000. Plafon nije izolovan, ali bice od nove godine.

Pa ako je TA ispod klime, baš u predelu unutrašnje jedinice biće najtoplije, i klima se neće ni paliti jer misli da je u sobi toplo. A ne mora biti.

Pa ako je TA ispod klime, baš u predelu unutrašnje jedinice biće najtoplije, i klima se neće ni paliti jer misli da je u sobi toplo. A ne mora biti.

Druga stvar ako je TA ispod direktno...

Ne mora biti ni direktno. Ovo su na slici sve male prostorije, i pored klime ni jedno grejno telo nema šta da traži. Sem ako ne planira da drži otvoren prozor. Da je prostorija od 30-40kvm, pa da razumem zašto se čudiš mom odgovoru.

Tu TA pec prebaci u spavacu,ova midea bi trebalo da ugreje dnevnu bez problema,do kuhinje ce dolaziti toplo ali ce biti hladnije nego u dnevnoj,mozda levo pored TA da duva u pravcu kuhinje.

Do 60k je bolje uzeti 12llc jer je jaca i po meni bolja od te Midee
Sent from my PRA-AL00 using Tapatalk

Ne moze, mnogo je malo mesto da se stavi pored TA. Ova TA je 6-ica, i greje ok za sad (osim sobe) u kojoj je malo hladnije, ali sad je temp. u plusu, plasim se da nece biti dovoljna na minusu, zato u pomoc ide klima... P.S. nadam se da necu biti u crvenoj.

Meni TA 4kw greje 35 kvadrata i ne pustam da duva. Tako je bilo i prosle godine po onom jakom minusu. Ta 6kw treba da ubija.Proveri da li ti radi svaki grijac kako treba. U sobu stavi mermerni radijator 1kw i resices problem grejanja.

Meni TA 4kw greje 35 kvadrata i ne pustam da duva. Tako je bilo i prosle godine po onom jakom minusu. Ta 6kw treba da ubija.Proveri da li ti radi svaki grijac kako treba. U sobu stavi mermerni radijator 1kw i resices problem grejanja.
I ti si u kući bez izolacije?

Ne,imam izolaciju. Vidim da i covek ima 5cm izolaciju. Zato sam i predlozio

Ne moze, mnogo je malo mesto da se stavi pored TA. Ova TA je 6-ica, i greje ok za sad (osim sobe) u kojoj je malo hladnije, ali sad je temp. u plusu, plasim se da nece biti dovoljna na minusu, zato u pomoc ide klima... P.S. nadam se da necu biti u crvenoj.

Prosta računica...ako puniš peć noću na 6kw ti je punjenje za 15 dana(pretpostavljam da se puni na dva dana) u mesecu okoo 630kW...sa klimom koja recimo ima prosek potrošnje 550w(sa Japancima ide i manje) na mesečnom nivou potrošnja je 400kW(tu je uračunata i skupa i jeftina struja)...pa ostatak računaj.

Zavisi ako ste u stanu onda ok. Greje meni lepo do hodnika, po ovom vremenu, ali soba je blaga. A inverter bi bio pogodan i za leto, pa zbog toga sam vise za kombinaciju Klima-TA.

Zavisi ako ste u stanu onda ok. Greje meni lepo do hodnika, po ovom vremenu, ali soba je blaga. A inverter bi bio pogodan i za leto, pa zbog toga sam vise za kombinaciju Klima-TA.

Imam i ja tu kombinaciju...prošle godine sam sa grejanjem počeo na početku Novembra(TA 2.5kW...inače je 4.5).Razlika je i te kako primetna sa inverterom...još uvek nisam uključio peć :).Sa klimom uspevam da zagrejem radnu i dnevnu sobu(40kvm).Tako da u ovom prelaznom periodu inverter je sjajno odradio...za veći minus ću tek videti.Ali definitivno sledeće godine ide još jedan Japanac a ovaj Kinez ide u potkrovlje na manju kvadraturu.Definitivno sjajna kupovina za stanove do 40kvm.

Punim svaku noc na 3, isprazni se do kraja dana na 1.

Ako je tako onda ćeš vidno manje osetiti po džepu što se potrošnje struje tiče.Ja sam bez klime punio na svaka dva dana do kraja peć(270kW) i pri tome sam se dogrevao grejalicom...sad mislim da ću punjenje peći raditi na treći dan jer se temperatura neće toliko smanjivati...inverter će održavati temp.Po nekom mom proračunu trebalo bi da mi TA peć(3.5kW) troši okoo 245kW max(jeftina tarifa).A klima 90kW max(skupa) mesečno....Realno biće to i manje...

A koju klimu Vi imate? Sta treba da gledam kod instalacije iste? Sad vidim da ima Fujitsu ASYG12LLC za 56000, pa se dvoumim.

Imam i ja tu kombinaciju...prošle godine sam sa grejanjem počeo na početku Novembra(TA 2.5kW...inače je 4.5).Razlika je i te kako primetna sa inverterom...još uvek nisam uključio peć :).Sa klimom uspevam da zagrejem radnu i dnevnu sobu(40kvm).Tako da u ovom prelaznom periodu inverter je sjajno odradio...za veći minus ću tek videti.Ali definitivno sledeće godine ide još jedan Japanac a ovaj Kinez ide u potkrovlje na manju kvadraturu.Definitivno sjajna kupovina za stanove do 40kvm.

Koju trenutno klimu imate? Koju preporucujete da ja uzmem?

Koju trenutno klimu imate? Koju preporucujete da ja uzmem?

Ja sam uzeo kineza Vox...a realno ono što gledaš i što ti preporučuju ovde je sasvim prihvatljivo.Meni je bila presudna cena...iskreno nisam se pokajao.Tako ako imaš budžet od 60k obavezno idi na Japance...samo iščitaj temu malo u nazad,tu su ti pojašnjenja kako koja radi i kolika im je potrošnja.Recimo društvo navodi da im Japanci troše u rasponu od 220-400w,kod mene je potrošnja oko 500w.

Pa ne mozes jos da pricas o tome Vox-u ako ti je ovo prva sezona, cekaj da udari minus pa predlozi ;)
Uopsteno je reci da "Japanci" trose 220-400W, to je sad u prelaznom periodu a kad udari zima ide potrosnja i preko kilovat ako je neophodno. Sve zavisi od dimenzionisanja uredjaja, izolacije, vrste i klase klime.
Na temu, imam jedan merac i stavio 09 LLCA samo u struju, dakle iskljucena i potrosnja koju prikazuje je 1.7 do 2W. Nesto mi to malo ili se to povecava kad krene hladnije? Sad je 6c napolje.

Pa ne mozes jos da pricas o tome Vox-u ako ti je ovo prva sezona, cekaj da udari minus pa predlozi ;)
Uopsteno je reci da "Japanci" trose 220-400W, to je sad u prelaznom periodu a kad udari zima ide potrosnja i preko kilovat ako je neophodno. Sve zavisi od dimenzionisanja uredjaja, izolacije, vrste i klase klime.
Na temu, imam jedan merac i stavio 09 LLCA samo u struju, dakle iskljucena i potrosnja koju prikazuje je 1.7 do 2W. Nesto mi to malo ili se to povecava kad krene hladnije? Sad je 6c napolje.

Heheh pa ja nisam predložio Vox već Japance,baš zbog činjenice da će i na debelom minusu manje trošiti od Vox-a.A što se tiče dela sa meračem...meni pokazuje 10w kad je klima isključena ili na stand-by.

Trenutno 09llc namestena na 25 bez eco moda,u toj sobi oko 26,ostatak kuce hladniji za stepen-dva,klima u proseku trosi tu oko 500w,upravo radi defrost,vlaznost 100 %.

Koliko beše kvadrata greješ, i imaš li još jednu klimu?

Grejem 60kvm,imam 07lec koji sam upalio pre neki dan i ona je radila na 25 isto vez eco i trosila oko 270w,nema potrebe jos da je palim,u spavacoj sobi ima TA 3kw koju jos nisam palio,za sada samo na llc se grejem

Za tebe nema zime! Kako je brat prošao sa klimom?

Pali je kad je napolju tu preko 7 i onda se kao ugreje,cim je hladnije pali pecku(fedra 100) i tako se greje,odustao je od ozbiljnog grejanja na klimu i presao na ugalj i drvo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno