Parapetne u.j. su mama za grejanje mislim na one modele koji mogu da duvaju iz donjeg otvora kao ta pec.
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Pa ako su mnogo bolje za grejanje onda nema razloga da ne budu skuplje![]()
Ovo je kao neko resenje izmedju TP i klime. Sve ovo gura jedna spoljna jedinica ako se ne varam?
Skupi su parapetni [emoji45]Sad nam to kažeš, kad smo svi pokupovali wall mount![]()
Skupi su parapetni [emoji45]
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Nesto izmedju VRF i multi splita.Ovo je kao neko resenje izmedju TP i klime. Sve ovo gura jedna spoljna jedinica ako se ne varam?
Tehnoloski zastarelo ali pretpostavljam da je povoljna cena.Apsolutno Fujitsu AGYG 14 LVC
Nađoh ovaj video :-devil-:
Puno su skuplje parapetne od zidnih.
To je stara prica ne odgovara novim parapetima koji mogu da duvaju toplo u nivou poda oni su mama kao sto rekoh za grejanje.Ma znamo to, nego se postavlja pitanje zašto. Može da bude jasno za modele koji rade kako Zoxor navodi, ali sitaucija je takva i sa ostalim modelima. Pricalo se davno o tome, npr:
Pogledajte prilog 240074
theemp
Na tvoju zalost ja sam pogresio , oba modela Gree koje si napisao su ipak Economical , oznaka za Regular je GWH12QC-K3DNA5G/I ali kako vidim em se nema za naci , em je preko 60k i to sto sam video , znaci totalno neisplativo . Ne bih ja uzimao Economical model , bar ne ja , znaci osudjen si na Midea Mission jer za te pare nemas nista drugo sto bi se moglo preporuciti . Ako neko ima neki predlog do 50k nek mu predlozi ..
Čekaj, znači ti o kojima ti pričaš su još skuplji od ovih običnih parapetnih, koji su već preskupi?To je stara prica ne odgovara novim parapetima koji mogu da duvaju toplo u nivou poda oni su mama kao sto rekoh za grejanje.
Kompleksniji su veci tezi i prave se u manjim serijama i evo ti vece cene.
Ok, izvini na pogresnom tonu, a manual(uputstvo) sam spomenuo samo vezano za varenje i holandere.Ja stvarno nisam imao nameru da ti prijavim post, ni tebi niti bilo kome drugome. Niti verujem da sam ja to uradio. Kako je do toga doslo ja stvarno nemam ideju.
Nisam imao nameru da povredim tvoja osecanja, niti bilo cija. Ja ni u kakvom losem kontekstu nisam nista napisao, vec sam krenuo od pretpostavke u vezi nabavke instalacije za tvoju klimu (sto sam i naglasio u mom postu). Smatram da pretpostavka nije trebala toliko da te pogodi, jer ja nista negativno, zlurado i lose nisam mislio. Nisi imao potrebe da mi ovako opsirno odgovaras. Ali po ovome sto si napisao vidim da ti se tata ozbiljno bavi (bavio) klimatizacijom. Ja nisam upucen u opremu SVIH servisera i nikada to nisam ni rekao, ja sam samo pokusao da napisem pravilnu proceduru montiranja klima uredjaja. Uvek sam govorio da vecina montazera (servisera) nema adekvatnu opremu za postavljanje klima uredjaja po pravilnoj proceduri.
Ja sam se u ovu pricu ukljucio, jer sam primetio da se pod pravilnom montazom prihvataju neke stvari koje ne mogu time da se smatraju. Kada nas covek vidi da mu je serviser prikljucio pumpu od 100 evra i pustio da radi 2 minuta, on misli da je samim tim klima pravilno instalirana. Da ne govorim tek o manometrima koji se koriste, a tek kako ih majstori koriste. Ja mislm da u Srbiji ima mnogo vise montazera nego sto bilo ko od nas moze da i predpostavi.
Vidim da nema vise tvog posta gde govoris o ceni tvoje instalacije, kao ni od @zoxor gde me proglasava za "strucnjaka". Koliko se secam, tebe je tvoja instalacija kostala oko 10e po metru? Postoje tu jos neke varijable koje nisi rekao, kao sto je godina kupovine bakarnih cevi, odnosno montaze (uopste nemoj ni da mi odgovaras na ovo pitanje samo konstatujem). Nemoj da zaboravis da je cena bakra podlozna promenama iz dana u dan, a kamoli godinama. I i dalje tvrdim da je cena montaze sa 3 metra instalacije dobrog kvaliteta i pratecim elementima 20-tak evra za dobro snabdeven servis.
Ja opet napominjem da se ja ne bavim niti montazom, niti prodajom klimatizacije.
Ne razumem kako se nisi ranije ukljucio u raspravu, a vidim da imas odredjeno znanje, kao da imas i koga da pitas za savet, nego si citao ove poluinformacije sve vreme dok ja nisam napisao moj post. Ovo sto se ovde pise za pravilno montazu nije pogresno ali nisu date sve informacije. Ako se vec prica o pravilnoj montazi, onda se mora tacno i precizno definisati sta ona podrazumeva, pa tek onda videti sta majstori preskacu u montazi, i sta majstori(serviseri) smatraju pod prihvatljivim pri montazi.
Ja nikada nisam ni spominjao VARENJE, a kamoli da sam govorio da cevi ne smeju da se vare. Predpostavljam da je i @zoxor aludirao na to kada mi je postavio pitanje u vezi VRF sistema. Naravno da cevu smeju da se vare, ali i za varenje bakarnih cevi postoje pravilna procedura o kojoj mogu takodje da vam napisem duzi tekst. Nije bitno samo kroz cev pustiti inertan gas (pa i azot), vec postoji tacna procedura kojim gasom sme da se vari bakar na bakar, kakav se flux koristi, koja se zica koristi za zavarivanje, u kom polozaju cevi smeju da se vare, pod kakvim meteo uslovima sme da se vrsi varenje cevi za odredjene sisteme, kako se tretira mesto varenja neposredno posle intervencije i kasnije, i jos mnogo toga, ali cu se ovde zaustaviti.
I naravno da je bolje varenje, ako se izvede po proceduri
Pokusavas da mi inputiras nesto sto ja nisam napisao i da moje znanje podcenis i dovedes u istu ravan sa informacijama iz servisnog uputstva proizvodjaca (koja umeju da budu dosta kvalitetno napisana jer ih pisu inzenjeri koji su konstruisali taj uredjaj, sa mnogo informacija koje nasi frigomehanicari ni u skoli ne mogu da cuju).
Ja nemam nameru ni sa kom ovde da se svadjam niti nadmudrujem. Svako u svakom trenutku moze da ospori svaku moju rec ovde napisanu, ja se uopste necu truditi nikom nista da dokazujem. Moj prvi post sam prevashodno napisao da bih izneo neke konkretne i tacne informacije. Neke stvari sam u njemu namerno izostavio, sto sam tamo i naglasio, neke sam mozda i propustio da pomenem, ali sam siguran da ni jednu pogresnu informaciju tamo nisam dao!. Medjutim posto se sumnja u moje znanje napisao sam i ovaj post kako bih pokusao da prikazem da moje znanje "makar malo" premasuje servisno uputstvo.
Pozdrav.
Ok, izvini na pogresnom tonu, a manual(uputstvo) sam spomenuo samo vezano za varenje i holandere.
Da, rekao si da se ne sme variti i rekao si da mislis da ne postoji servis u Srbiji koji ima kvalitetnu pumpu koja moze da odradi bakumiranje i da svi nose one od 200e, te da ne postoji servis koji to moze pravilno da odradi.
Na pogresan nacin sam napisao da to nije istina, sto je cinjenica.
Rekao sam da me je 7 metara kostalo skoro 10k dinara. Ovo nije precizna cifra, ali je veca od 9 sigurno.
Da ne bi sada tema postali ti i ja, da predjemo na ugradnju.
Postoje neke stvari koje su ispravne, ali takodje postoji i odredjena tolerancija za sve.
Ne mozes ocekivati da neko sa sobom vuce profesionalnog varioca na montazu klime, da bi pecnuo 2 male cevke.
Takodje te razlike koje se prave su vise informativnog karaktera, prakticno tesko da ce ikada biti razlike na uredjajima o kojima mi ovde pricamo.
I cak i takvo "neprofesionalno" varenje je bolje, samo da bude cisto, jer ce holanderi kad tad popustiti, pa ce vecini klima nepravilno raditi mesecima, dok ne ne iscuri dovoljno da ne radi, pa skontaju da treba da zovu servis.
Neko ce primetiti posle odmah, ali budimo realni da to nije vecina ljudi.
Dakle, postoji neki odredjeni standard koji bi trebalo ispuniti i to se smatra kvalitetnim poslom(ugradnjom u ovom slucaju), a sve preko toga je nerealno ocekivati, da ne kazemo preterivanje.
Ne treba ici u sitna crevca, pa ne treba puniti ljudima glavu da treba majstori da im ispostavljaju racune delova i specifikacije vakum pumpi, samo ce se bzvz cimati i nervirati.
Vecina aktivnijih i ovde zna sve sto si ti napisao, ali lada bi sve to stalno pisali, em bi ljudi ko zna kada nasli servis za ugradnju, em se dodatno nervirali sto nece bas sve u mikron da ispostuju i da jako kvalitetne ugradnje smatraju kao da ih je neko zeznuo.
Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Najvece gubitke imam na losa stakla na kojima je popustio vakum i na plafonu ali to cu sve da radim. U planu je PVC i spustanje plafona preko leta.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Ja mogu da posvedočim ove reči, moj stiropo drži i nakon 10 godina a komšijin otpao nakon mesec dana. Naravno niti je majstor bio isti niti materijal. Nije tiplan samo lepljen.Pogledajte prilog 240080Odlepi se kad "majstori" rade. Ide prvo podloga i da se dobro osusi pa onda se lepi i naravno obavezno tipla. Drugar koji je meni radio ima radove od pre 10-15 god, nista nije mrdnulo. A njegov rodjak sto je radio je svasta ispucalo i otpalo jer je "majstor"
Sta ti grejes Nocriom?
Čekaj, znači ti o kojima ti pričaš su još skuplji od ovih običnih parapetnih, koji su već preskupi?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari