Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mozes porediti obicnu i inverter klimu , obicna kad radi radi na maximumu i naravno pravi vecu buku i potrosnju a i sam ugodjaj je losiji jer nema toliko preciznu elektroniku pa se osecaju padovi temp . Dok inverter duva manje hladno i trosi samo onoliko koliko je potrebno da bi odrzavala zadatu temp tj radi na minimumu . Ne kazem da nema razlike i u samoj klasi ali ovo sto si ti primetio vise je razlika izmedju dva razlicita tipa klime .

Hvala nexteen-e na brzom odgovoru, gledao sam tu klimu. Njen COP je 4, a model koju pominjem ima 4,4. Odnosno A++ energetska efikasnost. Nemora biti midea klima, vazno mi je da je klima u A++ energetskoj efikasnosti. Evo drugog modela: Daikin klima INVERTER 18000BTY FTXB50C.

Specifikacija:

- 18000 BTY INVERTER
- Rashladni kapacitet Min.-1.63.Nom5.48. .Maks.5,48 KW
- Grejni kapacitet Min1.17.Nom 5.62.Maks6.6KW
- Hlađenje Oznaka energetske potrošnje A+
SEER 5,93
- Oznaka energetske potrošnje A+
SCOP 4,27
- Kućište Boja Bela
- Dimenzije unutrasnja Jedinica Visina x širina x dubina mm 310x1065x224
- BUKA SPOLJNE 51DB
- BUKA UNUTRASNJE 32DB
- Dimenzija spoljne 855x753x328
- Povezivanje cevi Dužina cevi SJ - UJ Maks. m 30
- Visinska razlika UJ - SJ Maks. m 10
- Struja - 50Hz Maksimalna jačina osigurača (MFA) 16A -
- Rashladni fluid R-410A

Lovatoru :)

Znas ti koja je razlika izmedju otvaranja za LM ( na -15c daje oko 2.6kw ) i Nocrie 14 ( na -15c daje oko 5.8kw ) .. Dupe i glava :p
Hahahaha a znas samo pricali i da sam ti rekao da mi je LM minimum ispod koga necu ici ni slusajno i da cu da nategnem lovu makar za to ali ako bude za LU da uzimam nju.
Rekao sam ti i da cekam neku lovu da me mune. E pa sve ide po planu, realno mogu kupiti i 3 nocrie :d
Prvobitni plan je bio da mi klima greje dnevni boravak trpezariju, hodnik, oko 35km2. Sobe su obezbedjene mermotermom i norveskim ali obzirom ds mi raspored takav ceo stan mogu grejati jednom klimom bez problema. Samo treba dobra klima. Posto lova vise nije toliki problem nocria da legne kao bydali samar :d
Mozda zagrizem letos i uradim i PVC na celoj gajbi, da izmenjam sva vrata ali nesto mi se ne ulece sad u taj haos, mozda ostavim i za sledecu godinu. Nije me briga za razliku u potrosenoj struji sledece zime. Klimu cu resiti za mesec, mesec i po mozda.
Panasonica poklanjam [emoji14]

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

veliki tesla

Znas sta je ustvari najveci problem , problem je sto Midea , kao i svi ostali kinezi iz 2 i 3 klase nemaju Eurovent sertifikat pa ne znamo kako su se pokazale u testiranju . Zato kod poznatijih tj kod kvalitetnijih brendova a pogotovo kod japanaca imas sve podatke na uvid . Zato ti ja tj niko ne moze sa sigurnoscu reci sta ustvari ta Midea isporucuje na -7c ili na -15c a kamoli na -20c dokle je deklarisana . Daikin je japanski brend , kvalitetna klima tj 1klasa , ali od ovog modela se ne ocekuju cuda jer je ulazni model Daikina . Sad kad bih ti ja rekao da je Fujitsu ASYG 12LU jaci od Daikina FTXB50c ti mi ne bi verovao , ali tako je , znaci nije sve tako jednostavno kako vama izgleda . Nisam sad za stabilnim kompom pa da ti okacim kompletne podatke ali eto postavicu ti stranice Euroventa pa uporedi sta koja daje na kojim temp . Fujitsu 12LU na -7c daje 3.45kw sa COP 2.64 a Daikin na -7c daje 3.22kw sa COP 2.66 , kako idu u minus veca razlika se pravi jer Daikin gubi na kapacitetu , Fujitsu 12LU na -15c daje 3.13kw sa COP 2.43 a Daikin FTXB50C na -15c daje 2.58kw sa COP 2.43 , sta kazes na to . Fujitsu 12LU kosta oko 89.000 din .. I da , sto se tice kvaliteta Fujitsu LU je za 1.5 klasu iznad , taj Daikin je u klasi Fujitsu LLC modela . Znaci iz ovoga mozes lepo videti da je jedna 12-ka jaca od 18-ke i to Daikina , a koliko je verovati Midei i sta ona isporucuje , ko ce ga znati . Da odes na drugi forum koji se bavi malo ozbiiljinije tematikom grejanja na klime , gde skoro svi imaju japance , nikako ti ne bi preporucili Mideu , ali eto ja sam otvoren za sve opcije , ko zna , mozda i nije losa i na to sve dvojica su je hvalila da Mission dobro radi posao . Moje je samo da ti prenesem sta sam cuo i video za ovih 4-5g koliko se jurcam po forumima , tvoje je da preseces .. Pogledaj podatke i za Fujitsu ASYG 12LT , sta radi jedna 12-ak ,)

Fujitsu Eurovent
http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=15&indice_affiche=1

Daikin Eurovent
http://www.eurovent-certification.c...+R&tri_chp=&debut_affiche=51&indice_affiche=4

Kurajebru

Kao i svi koji je poseduju , gledaces je kao ikonu , nema nezadovoljnog korisnika sa Nocriom , neki se i posle toliko godina koriscenja iznenadjuju sta poseduju , znaci nema bolje i skoro nece biti klime koja joj po jacini moze prici .

Moram priznati da sam malo zbunjen, celo vreme drzim se ( ko pijan za plot ) da sa sto vecim SCOP ili COP ( 4 i vise ), dobijam vecu efikasnost ( bitno mi je grejanje ).

Ako nije problem da me uputis na koji forum da odem i pogledam sta se sve preporucuje u vezi klima.

Poslednja izmena:
SCOP i COP ti samo okvirno pokazuju sta da ocekujes od klime , COP je promenjiva stvar , a logicno je da jaca klima ima manje vrednosti , no ako u istu prostoriju stavis dve klime , jacu i slabiju , ta jaca ce lakse i brze dostici zadatu temp i cak sta vise na pocetku sezone ce se i gasiti , tu vec papiri padaju u vodu i taj SCOP i COP rastu u korist te jace klime . Za odredjeni prostor je potrebna odredjena kolicina KW , sad je samo pitanje za koje vreme i sa kojom snagom neka klima to odrzavati i postizati . A te razlike izmedju A , A+ , A++ , to su nekih 10-20e ustede na celu grejnu sezonu , ne ocekuj tu neke velike razlike . Ti treba da se baziras na to da uzmes dovoljno jaku klimu i da je u A klasi , da nije bucna i da ima dobru modulaciju , a na zalost sve je vezano za novac :)

Neke kolege bi rekle ovako , gledas da ima sto veci Pdesignh i SCOP , Pdesignh ti pokazuje koliko je jaka klima a SCOP koja je sezonska potrosnja .. E sad , sve je to problem kad uzimas Mideu jer nemas te podatke tj nemas Pdesignh i nemas sta isporucuje na kojim temp , a vidis kako sam ti plasticno prikazao da to sto je neka klima 18-ka ne mora da znaci da je bolja od neke 12-ke .. Slatke muke :)

Mogu ti ja poslati na PM linkove tih tema ali tamo neces naci preporuku za Mideu , sem u nuzdi .. Ide PM

Poslednja izmena:
Moram priznati, da jesu muke i to velike. Hteo bih da za 80 -90000,00 dinara nadjem najbolji odnos ulozenog i dobivenog. Odnosno da sa novom klimom nemoram vise da ukljucujem TA peci ( 2 x 3kw ).

Preporuke za grejanje sa klimama nije uopste tako jednostavna , od sto cuda zavisi , raspored , izolacija , stolarija , greje li se ispod i iznad , skica stana itd , a onda na sve to uticu i zahtevi korisnika .

Ne mozes porediti obicnu i inverter klimu , obicna kad radi radi na maximumu i naravno pravi vecu buku i potrosnju a i sam ugodjaj je losiji jer nema toliko preciznu elektroniku pa se osecaju padovi temp . Dok inverter duva manje hladno i trosi samo onoliko koliko je potrebno da bi odrzavala zadatu temp tj radi na minimumu . Ne kazem da nema razlike i u samoj klasi ali ovo sto si ti primetio vise je razlika izmedju dva razlicita tipa klime .
Ako zanemarimo efikasnost prilikom grejanja da li će i inverter midea da pruži sličan ugođaj odnosno neće postojati ta neprijatna hladnoća ili se mora ići na višu klasu?
Znači samo me zanima da rad na minimumu bude što tiši i prijatniji.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Ne mora se ici na visu klasu , pogotovo ne kod hladjenja , a ta Midea Mission je po meni jedina preporuka a da nije preskupa i moze se naci za 12-ka za 51k . Zavisi sta ti treba , koliko m2 bi hladio , da li bi grejao i sta itd ..

Na koje klime konkretno mislis [SAJ]ber Kurajber ?

http://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-asyg-12-lu
http://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-awyz14lb-nocria-inverter

Do 90K ova prva ti je topla preporuka, za te pare mislim da nema bolje klime. Najrazumnija kupovina. To je meni klima koja zavrsava posao savrseno ali posto ja bas i nisam potpuno razuman lik otvoricu se 93% za ovu drugu. Ja volim da kupim za sve pare. Do pre mesec dana mi je bila skoro nedostizna nocria, sada je mogu uzeti bez frke.

@nexteen Tako je merkam od zimus. Nego, jel mozes da iskopas kolika je minimalna potrosnja struje kada nocria greje na minimumu? Ja sam izracunao oko 200W, jel to tacno?

Tu pise 0.09KW (90W) ali to mi je premalo, kapiram da je to samo ventilator, sa iskljucenim kompresorom. Nigde nisam uspeo da nadjem taj info napisan ali racunica kaze da bi trebalo oko 200W da bude. Nije to neki presudan parametar uopste, samo me jako zanimalo.

Minimum za Nocriu je 300w , za 12LU je 250w , ispod toga se gase ..

----------------------------------------------------------------------------------

Ovo je danasnji post lika iz Srbije koji je takodje imao problem sa LLC modelom ...

ikakosta85

Cao svima,

Mesec dana nisam pratio temu zbog problema sa mail nalogom pa se izvinjavam ako iznosim informacije koje vec znate... Iz potpisa vidite koje klime koristim i sa 09LLC sam imao problema sa nekontrlisanim duvanjem jedno 10-15 puta ove grejne sezone. Poslao sam mail Viacom-u sa pitanjem da li znaju i da li imaju resenje sa taj problem. Bez ijednog potpitanja su mi trazili adresu na koju da posalju PCB plocu za unutrasnju jedinicu koja treba da se zameni. Verovatno cu sledece sezone moci sa sigurnoscu da potvdim da je bug otklonjem.

IMG_20170507_102518.jpg

IMG_20170507_102528.jpg

Ovo je dobar znak za sve koji imaju problem sa LLC modelom , zastupnici znaju za ovaj bag i bez po reci rade zamenu .. Nadam se da ce i kod vas biti isti slucaj ..

Poslednja izmena:
Eto't sad?'. Ja već kupio 2x 09LLC. Ugradnja neće biti pre juna/jula, ali kutje su već tamo u sobi.

Dobro, ako je bug prepoznat, nadam se da za njega zna i služba održavanja. Videću šta će mi reći majstor.
Možda je bug i otklonjen na novim serijama?!?

Ako budes imao problema salji mail direkt uvozniku Fujitsua tj Viacom .. Kako vidis on kaze da su mu bez po reci trazili adresu i poslali deo , no majstora ceka vec dve nedelje i ko zna kad ce pa je on sam zamenio deo :)

Bitno je da se ne prave blesavii oko toga , ne opterecuj se sa tim . Nismo jos 100% ustanovili sta je to tj zbog cega to pravi , neki misle da se to desava samo kad je izduv na AUTO , no moracemo da sacekamo jos jednu sezonu grejanja da to i potvrdimo . Ako je samo to problem , pa onda nema nikakvog problema , stavis klimu na 3 - 4 brzinu a ona ce svakako sama da smanji na nizu brzinu kad oseti potrebu za tim , znas i sam kako Fujitsu radi .

Sajber

Evo sad sam dobio odgovor od lika da mu Nocria ume ici i do 260w , znaci da je minimum kao i kod svih Fujitsua 250w ..

@ nexteen
jel ovo Midea koja preporucujes
Model spoljne jednice : MOB01-09HFN1-QRD0GW
Model unutrašnje jedinice : MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW

Treba mi za decju sobu od 16 kvadrata, dva spoljna zida zapadna i severna orijentacija i dal' mislis da je ovo ok za tu kvadraturu ili imas mozda jos neki slican predlog?

Da, to je Mission model. Za 16m2 ja bih uzeo Fujitsu 07LEC (ako mozes da je nadjes, oko 50k je) ili 09LLC ako nema LEC da se nadje.

Sajber

Evo sad sam dobio odgovor od lika da mu Nocria ume ici i do 260w , znaci da je minimum kao i kod svih Fujitsua 250w ..

Vrh. Opet kazem, nije da je uopste neki odlucujuci faktor ili da je nesto posebno bitno ali bas me je zanimalo. Hvala puno za info ;)

zdjilas

Ne znam odakle si ali ovo sto ti je djalf napisao je OK , samo bi ja dao sve od sebe da nadjem Fujitsu 07LEC ili 09LEC ako je ikako moguce .. Za nesto vise para dobijas prvoklasnu klimu ..

Sa klimom LG 12 grejem kucu od 60 m2. Sa severoistocne strane slepljena je sa komsijskom kucom, zidana je od cigle velikog formata. Visina plafona je 3,2m koji je spusten na 3m sa gipsanim plocama ( plafon je kara tavan ). Sa ulicne strane imam dve sobe koje imaju nove drvene prozore sa troslojnim staklom. U trecoj ( tacnije prvoj ) sobi nalazi se dosadasnja pomenuta klima. U toj sobi od 11m2 nalaze se ulazna ( sva stolarija je nova ) vrata i cetvoro vrata od kojih su jedna za kupatilo. Ulazna vrata su od drveta sa 70% izopan staklom. U toj sobi se nalazi i jedan prozor od 1 m2, klima je tako postavljena da topao vazduh moze ulaziti u sobe koje se nalaze ka ulicnoj strani ( jugoistok ). TA pec od 3 kw nalazi se u jedno sobi od 16 m2 ( soba do ulice ) i jos jedna TA pec od 3 kw u prvu sobu ( koja povezuje sve prostorije ). Treca soba od 9 m2 se negreje i u njoj se nalazi prozor od 1,2 m2 sa izopan staklom.

Hteo bih da TA peci nekoristim zimi kao dopunu jer bih sa vecom klimom i vecim protokom toplog vazduha na minimumu dobijo mnogo bolje grejanje nego sa starom klimom.

Aj ti brale napravi jednu skicu i oznaci sva vrata , prozore , m2 prosotrija , jedino tako se moze steci pravi utisak kako to sve izgleda .. I nacrtaj klimu na poziciji koja jeste , moze i rukom ako ti je lakse ..

Sa klimom LG 12 grejem kucu od 60 m2. Sa severoistocne strane slepljena je sa komsijskom kucom, zidana je od cigle velikog formata. Visina plafona je 3,2m koji je spusten na 3m sa gipsanim plocama ( plafon je kara tavan ). Sa ulicne strane imam dve sobe koje imaju nove drvene prozore sa troslojnim staklom. U trecoj ( tacnije prvoj ) sobi nalazi se dosadasnja pomenuta klima. U toj sobi od 11m2 nalaze se ulazna ( sva stolarija je nova ) vrata i cetvoro vrata od kojih su jedna za kupatilo. Ulazna vrata su od drveta sa 70% izopan staklom. U toj sobi se nalazi i jedan prozor od 1 m2, klima je tako postavljena da topao vazduh moze ulaziti u sobe koje se nalaze ka ulicnoj strani ( jugoistok ). TA pec od 3 kw nalazi se u jedno sobi od 16 m2 ( soba do ulice ) i jos jedna TA pec od 3 kw u prvu sobu ( koja povezuje sve prostorije ). Treca soba od 9 m2 se negreje i u njoj se nalazi prozor od 1,2 m2 sa izopan staklom.

Hteo bih da TA peci nekoristim zimi kao dopunu jer bih sa vecom klimom i vecim protokom toplog vazduha na minimumu dobijo mnogo bolje grejanje nego sa starom klimom. Nadam se da ste stvorili sliku kako izgleda raspored prostorija. ako je potrebno napravicu skicu i postaviti je na forumu.

Naravno da je potrebno, posto pricas u rebusima.

Pozdrav. Odlučio sam se za LC model ali sam u zabuni koja je razlika izmedju ova dva:

ASHG12LMCA

ASYG12LMCA

Po karakteristikama su identične. Jedina razlika je u ceni od 1000 din.

Zato sto ih pravi isti prozivodjac Fujitsu General , ASYG je oznaka za one koje pravi Fujitsu a ASHG General , General koliko sam ja video svoje proizvode oznacava sa ASHG i plasira ih na istocna trzista . Kvalitet i jednih i drugih je neupitan , sta god da uzmes neces se zjbti :)

http://www.fujitsu-general.com/

Hvala na brzom odgovoru!

Hvala djalf i nexteen,
Lecu ne mogu da nadjem a midea mission imam ponudu za 350 evra, to mi je ok cena

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno